Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Izraeltõl vesz harci repülõgépeket Horvátország

BelföldTizenkét izraeli F-16C/D Barak használt harci repülõgép beszerzésérõl döntött a horvát kormány csütörtökön. Ez az egyik legnagyobb értékû horvát haderõfejlesztés az 1991-1995-ös délszláv háború óta.

Andrej Plenovic horvát miniszterelnök a kormányülésen hangsúlyozta, hogy stratégiai döntésrõl van szó, amelyet teljes felelõsséggel hoztak meg. “Ez olyan döntés, amelyet évek óta halogatnak és egyetlen korábbi kormány sem vállalta fel” – tette hozzá. Plenkovic szerint az izraeli harci gépek a következõ 25 évre biztosítják a horvát légierõ megfelelõ csapásmérõ képességét.

A harci repülõgépek 2,9 milliárd kunába (125,4 milliárd forint) kerülnek, amelyet tíz év alatt kell kifizetni. Az izraeli ajánlat tíz darab együléses és két darab kétüléses, korszerûsített F-16-os harci gép, valamint egy szimulátor leszállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre felszerelhetõ fegyverek biztosítását tartalmazza. A gépek 25-30 évesek.

Az izraeli harci repülõgépek a jelenleg a horvát légierõ rendelkezésére álló, korszerûtlen, még az egykori Szovjetuniótól vásárolt, nagyjavított MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülõgépeket hivatottak felváltani. Jelenleg mindössze egy vagy kettõ repül közülük, és azok is minimális idõt töltenek a levegõben. Ahhoz, hogy a NATO-tag Horvátország továbbra is védeni tudja saját légterét, szükségszerû volt a döntés új gépek beszerzésérõl. Az F-16-osok csak 2020-ban érkeznek meg Horvátországba, ezért a horvát kormány tárgyalásokat folytat Izraellel a köztes idõre két vadászrepülõ bérlésérõl is.
A horvát védelmi minisztérium tavaly júliusban öt országtól: Svédországtól, Görögországtól, Izraeltõl, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától kért végleges ajánlatot a harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik ország elküldte javaslatát. A horvát sajtó akkor arról cikkezett, hogy Zágráb választása nagy valószínûséggel használt izraeli F-16-osokra vagy új svéd JAS-39 Gripenekre esik majd. Utóbbit késõbb túl drágának találta Horvátország. Az F-16-osok teljes felszereléssel és további kedvezményekkel 403 millió euróba, míg a Gripenek 903 millió euróba kerültek volna. Svédország nem kínálta fel sem a pilóták továbbképzését, sem az infrastruktúrát, sem a gépek fegyverzetét.

A horvát védelmi minisztérium munkatársai az elmúlt hónapokban Izraelben, Csehországban, Magyarországon és Romániában is jártak, hogy információkat gyûjtsenek ezen országok vadászgépflottáiról, a beszerzésük folyamatáról és karbantartásukról.

A horvát kormány csütörtöki döntése megosztotta a szakmai és a politikai közvéleményt. Ivan Selak nyugalmazott pilóta szerint “elhasznált gépekrõl” van szó, amelyeket az izraeliek 30 évig használtak, és teljes mértékben kihasználtak. “Kérdéses, hogy meddig fognak még repülni” – tette hozzá.

Davor Bernardic, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke úgy vélte: a kormány 30 éves “vödröket” vásárolt, amelyek már repültek, amikor még létezett a Szovjetunió. “Lecserélik a negyven éves MiG-eket harminc éves F-16-osokra, ami több mint 3 milliárd kunájába kerül majd az állampolgároknak” – mondta.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-03-29 16:12
Patriot rendszert vesznek a lengyelek

Lengyelország közel ötmilliárd dollár értékben vásárol amerikai Patriot rakétavédelmi rendszereket. Varsó szerint az orosz fenyegetés miatt van szükség a katonai beszerzésre.

A lengyel történelem legnagyobb fegyverüzletének aláírása egy varsói katonai bázison. Lengyelország majdnem ötmilliárd dollár értékben vásárol Patriot légvédelmi rendszereket, amelyekkel reményeik szerint ki lehetne védeni egy esetleges orosz légitámadást. Varsó és Washington egy katonai radarrendszer és egy rakétaelfogó berendezés beszerzésérõl is tárgyal.

hirdetés

„A mai napon megkezdjük Lengyelország felszerelését a világ legmodernebb közepes hatótávú rakétaelhárító rendszerével. Ennek a rendszernek a legfontosabb tulajdonsága, hogy már bizonyította hatékonyságát a harcmezõn” – ismertette Andzrej Duda államfõ.

A modern föld-levegõ rakétarendszer beszerzését indokolja az is, hogy a lengyel haderõ felszerelésének kétharmada a Varsói Szerzõdés idejébõl származik, pedig az ország már majdnem húsz éve a NATO tagja. Varsó próbál megfelelni annak az amerikai elvárásnak is, miszerint minden NATO-tagállamnak a GDP-je legalább 2 százalékát kell költenie a haderejére.

„Egymás mellett állunk. A közös védelem érdekében tett erõfeszítésünk vitathatatlan, csakúgy, mint az elkötelezettségünk a NATO egész területének a védelme mellett. Mi mindig is szövetségesek leszünk” – jelentette ki Paul Jones nagykövet.

Lengyelország mellett Románia is vásárol az amerikai légvédelmi rendszerbõl, Bukarest összesen hét egységet tervez beszerezni 4 milliárd dollár értékben.https://hirtv.hu/...ek-2456722
267 #2 Perle
- 2018-03-29 20:20
https://www.haare...-1.5954692
A 60 milliót is elérheti a kiirtottak száma elõbb-utóbb.s_nezem
131 #3 lalapapa
- 2018-03-29 23:22
igy kell,
megy a munka, itt is meg ott,
a penz nem jo semmire, meg romlik peneszesedik,
meg hat el is lopjak
vagy tuntetik,
okos otlet volt,
hogy vesznek valamit mire eppen majd ha
szukseg lesz, akkor majd tudjak hasznalni,
a tovarisok meg szet lovik ugy mint a liba
szart szet veri az eso, vagy meg jobban,

es nyul dara lee balolle husvetra,

gondolom itt levok kimaradnak az uzletbol,
az ertekesittesbol,
mit nagyon en is sajnalok,,
hogy mire valok ezek a vedelmi rendszerek,
azt akkor tudni meg ha eppen
majd kellene,,
de gondolom biztos meg van ra mar a lepes
hogy mire valo es meddig,
legalabb azt lovik szet eloszor
meg tobbszor is,
es akkor ujjat lehet megint eladni,
mi eppen kell is hogy
ne alljon meg az elet,
fizetni a hazakat a reszleteket,
nehogy mar ne legyen munka
:)s_kvs_V
80 #4 monguzking
- 2018-03-29 23:34
ha hadihajok elektronikáját kilehet nyirni akkor patriot rendszert is---egyébként meg izraelben is igen csak szellös a védelem de valoszinüleg szaudiaknál is rosszul muzsikált mikkor jemeniek kilöttek rájuk egy scad rakétát

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.86 másodperc
3,514,801 egyedi látogató