Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A horvátok kimondták: rendkívüli állapot van a kivándorlás miatt

BelföldJé a rohadt zsidó ott is célt ért, ahogy minden egyéb helyen. Jé, hogy ezt csak most vették észre? Egyik pillanatról a másikra "rendkívüli az állapot". "A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében" – mondta ki a horvát államfõ.

Az elvándorlás miatt rendkívüli állapot van a Horvátországban – jelentette ki kedden Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfõ, aki többször bírálta már a kormányt amiatt, hogy nem tesz meg mindent a kedvezõtlen demográfiai folyamatok megállításáért.

Az államfõ a közép-dalmáciai Sibenikben beszélt errõl, ahova két napra kiköltöztette a hivatalát. Grabar-Kitarovic megválasztása óta tizenötödször tette át ideiglenesen hivatalát mindig más-más megyeszékhelyre, hogy közvetlenül a helyszínen tájékozódjon a vidék helyzetérõl és az ott élõk problémáiról.

A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el (.) Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?

– firtatta az államfõ. Úgy vélte: az állami vezetõk elsõdleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Konkrét cselekvési tervre van szükség szerinte a népesség megújításához, nem újabb stratégia kidolgozására – vélekedett. "Azt kérem a kormánytól és a parlamenttõl, hogy teljes mértékben szenteljék magukat ennek a kérdésnek" – húzta alá.

A konfliktus a kormány és az államfõi hivatal között nem új keletû, holott mind az államfõ, mind kormány tagjainak zöme a nagyobbik kormányzó pártból, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) való. Kolinda Grabar-Kitarovic megpróbált közeledni a közép-európai országokhoz, ezen belül is a visegrádi négyekhez (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), ugyanakkor Andrej Plenkovic kormányfõ, akit a horvát sajtóban gyakran emlegetnek "brüsszeli csinovnyiknak", szigorúan Brüsszel-párti politikát folytat.

Horvátország súlyos demográfiai gondokkal küszködik. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a csaknem négymilliós országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta. Ha ehhez hozzáadjuk a 2017-ben kivándoroltak számát, akkor összességében 58 ezres népességcsökkenésrõl lehet beszélni. Sajtóhírek szerint a kormány az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996-óta, miközben az eddigieket sem valósították meg. Eddig jóformán minden kormány új népességmegújulási tervet dolgozott ki, azonban egyiknek sem szereztek érvényt.

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerõpiac. Azóta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást. A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka. A demográfiai problémák megoldásának hanyagolása miatt a nyugdíjrendszer, a munka- és az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget Horvátországban.
Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2018-04-19 07:29
Itt nem kell ez miatt aggódni. Maradnak hozzá elegen, hogy a rendszar mûködjön........ meg ott vannak hozzá az orbitális cigánynak a nyugdíjasai, nem is kell õket sajnálni amikor falunk felzabálják õket a cigányok, én már nem is háborodok fel ha valahova betörnek falun az orkok aztán kitekerik egy öregaszonynak vagy öregembernek a nyakát, úgy is kész lett volna halálba menni viktorért, akkor meg nem kár értük.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.35 másodperc
3,402,804 egyedi látogató