Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Beindul a német haderõfejlesztés

KülföldSieg heil! Durch Krieg zum Sieg! Nagyszabású haderõfejlesztési programon dolgozik a német védelmi minisztérium, a tervezett beszerzések listáját már meg is küldte a szövetségi parlamentnek (Bundestag) – erõsítette meg a tárca szóvivõje hétfõn Berlinben a hadiipari megbízások elõkészítésérõl szóló sajtóhíreket.

Holger Neumann ezredes a kormányszóvivõi tájékoztatón elmondta, hogy a minisztérium elküldte a Bundestagnak azoknak a tervezett beszerzéseknek a listáját, amelyek 25 millió eurónál nagyobb értékûek, és ezért parlamenti hozzájárulást igényelnek.

A Handelsblatt címû üzleti lap és a Bild címû újság hétfõn arról írt, hogy a tárca egyszerre 18 fejlesztést tervez a 25 milliós értékhatáron felül, köztük olyan vitatott ügyekben, mint a drónok – pilóta nélküli repülõgépek – használata. Így tervezik, hogy Heron TP típusú harci drónokat lízingelnek az izraeli gyártótól. Errõl a szóvivõ elmondta, hogy a jármûveket fegyverzet nélkül, de felfegyverezhetõ állapotban kívánják lízingelni, és a beszerzéstõl függetlenül döntenek majd arról, hogy csak felderítésre, vagy fegyveres akciókra is használják-e õket.

A német légierõ (Luftwaffe) jelenleg felderítésre használ drónokat. A Heron 1 típusú távirányítású repülõkért több mint egymilliárd eurót fizet a gyártónak egy lízingszerzõdés keretében, amely a 2010-2019-es idõszakra vonatkozik. A tárca új elképzelései szerint a Maliban és az Afganisztánban folytatott mûveletben bevetett drónokról szóló megállapodást is meghosszabbítják, 2020 februárjáig.

Tervezik többek között 18 darab Mars II típusú rakétavetõ, 6 Hercules típusú szállító-repülõgép, 7 mentõhelikopter és 32 nyerges vontató vásárlását, a Puma típusú harcjármûvek felújítását és az Eurofighter típusú harci repülõgépek radartechnológiai korszerûsítését.

A tervek nem véglegesek, megvalósításuk attól függ, hogy milyen eredményre vezetnek az idei szövetségi költségvetésrõl szóló tárgyalások, amelyek a kormányalakítás elhúzódása miatt még nem értek véget.

A Bundestag az elõzõ ciklusban 77, 25 millió eurónál nagyobb haderõfejlesztési programot szavazott meg. A hosszú távú tervek szerint 2030-ig 130 milliárd eurót költenek a német haderõ fejlesztésére.
Németország védelmi költségvetése tavaly 37,004 milliárd euró volt, ami ugyan csaknem 8 százalékos növekedés a 2016-os 34,287 milliárd euróhoz képest, de csak a hazai össztermék (GDP) 1,2 százalékát teszi ki. A NATO elvárása szerint a tagállamoknak 2024-ig a GDP 2 százalékának megfelelõ összegig kell emelniük védelmi kiadásaikat.

Forrás: MTI
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-04-24 18:33
Bin Laden volt testõre Németországban él, 360 ezer forintos állami segélyen

A Bild német bulvárlap azt írta, hogy egy tunéziai férfi, bizonyos Sami A. (a teljes nevét nem hozták nyilvánosságra), aki korábban Oszama Bin Ladent is védte, 1997 óta Németországban él, és 1168 eurót kap állami juttatásként. Minderrõl a BBC számolt be. 1168 euró nagyjából 365 ezer forint.

Az összeget a helyi kormányzat hozta nyilvánosságra, miután a jobboldali AfD párt utánakérdezett.

Sami A. azt állítja, nincsenek dzsihadista kapcsolatai. Bochumban él német feleségével és négy gyermekükkel. 1999-ben kért ideiglenes tartózkodási engedélyt, majd 2007-ben visszautasították a menedékkérelmét, mert biztonsági kockázatot állapítottak meg róla. Emiatt naponta kell jelentkeznie a helyi rendõrségen. A németek azért nem adják ki Tunéziának, mert nem kizárható, hogy ott megkínoznák. ...https://index.hu/...segelyen/#

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
4,458,042 egyedi látogató