Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Itt tartunk: lengyeleket toboroznak német rendõrnek

KülföldTehát ott is lesz egy kis határigazítás, nem csak "Ukrajnában". Ezek a V4-ek lopakodnak ám, mint a fene és kemények, mint a libafos. Hogy nem tûnik ez fel senkinek! Ha legközelebb Németországban, különösen Brandenburg tartományban autózol, és megállít egy rendõr, lehet, hogy a német egyenruhát egy lengyel állampolgár viseli majd. Azt már megszokhattuk, hogy a német ipar minden ágazata igyekszik felszívni a kelet-európai munkaerõt, arra viszont aligha akad példa, hogy a német államhoz feltétlen lojalitást feltételezõ pozíciókat is külföldiek tömegeivel akarjanak feltölteni. Pedig errõl van szó.

Az ok természetesen az, hogy messze nincs elég hazai jelentkezõ az állásokra. Ahogy a Financial Times írja, Brandenburg tartomány különösen nehéz helyzetben van, mert a rendõrség helyi szervezetei az elmúlt idõszakban megszorításokkal és létszámleépítésekkel néztek szembe, most azonban azt várják tõlük, hogy rövid idõ alatt több ezer új rendõrt vegyenek fel.

A német fiataloknak az ipar vonzóbb, és ott országszerte jelenleg 778 ezer betöltetlen állás van. Ráadásul a szövetségi államon belül is verseny van: aki rendõr szeretne lenni, az sokszor inkább a jobban fizetett régiókban vállal szolgálatot, nem Brandenburgban. A Lengyelországgal határos tartománynak azonban jó oka van a keleti nyitásra, a határon átnyúló bûnüldözéshez a jelenleginél sokkal több lengyelül beszélõ hivatásosra lenne szüksége.

A toborzás ezért már lengyel területen folyik, ami a két ország közötti történelmi okokra visszavezethetõ feszültséget sok lengyelbõl újra kihozza. A lépés erõsen megosztja a helyi közvéleményt, a határ mindkét oldalán vannak olyanok, akik ellenzik az akciót. A jelentkezõk persze arra számítanak, hogy a németországi tanfolyam elvégzése után biztos munkahelyük és sokkal jobb anyagi helyzetük lesz, mintha otthon maradnának.

A tartományban egyébként azért is furcsa a helyzet, mert a rendõrök számát akkor növelik, amikor a bûnözési statisztikák egyértelmû csökkenést mutatnak. A régió viszonylag sok menekültet fogadott már be, és bár az erõszakos cselekmények száma esik, sok helyi lakos ennek ellenére is úgy érzi, hogy erõsebb rendõri jelenlétre van szükség az utcákon.

A képzés nem könnyû, a német rendõrség hirdetésére csak idén 7 ezren jelentkeztek, de a személyes felvételi beszélgetésre csak a jelentkezõk fele ment el, és csak 10 százalékukat minõsítették munkára alkalmasnak. A felvettek 14 százaléka lemorzsolódik a képzés során, a brandenburgi rendõrség azonban így is elégedett, mert valószínûleg tartani tudja majd a tõle elvárt bõvítés számait. A lengyelek még a tanfolyam megkezdése elõtt intenzív német nyelvtanfolyamot kapnak, és a képzési program vezetõje szerint már németül álmodnak, mire egyenruhába bújnak.
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2018-04-25 18:02
Szerintem jobb lett volna a "Magyar Rejtett Eröforrásokból " importálni a Németeknek...!!!
159 #2 vanyusha
- 2018-04-25 18:59
Kb egy hete a brandenburgi satellite mutattot doku-jéték filmet . A vol ukrajna területérõl túlélõ nagynéni két kereszt unoka gyerekkel Berlin nézõbe indult öreg barkasszal ,autópálya sáváltás, nincs rajtuk irányjelzõ, rendõr rávillant- lehúzódva, a nõ kollégát a rátermet férfi rendõr megelõzve lép az autóhoz, Pass control azonnal tud váltani lengyelre oroszra amint a kiejtést észleli.Berlin kertvárosi részén az ó szláv acentussal beszélt még 1930 elõtt ott élõ õshonos etnikai csoport.
238 #3 bivaly
- 2018-04-26 03:49
Újból jól látható, hogy Németország nincs. Van egy ország, amit úgy neveznek szóban és térképen, szellemileg és etnikailag régen nincs. Ibrahimból, és Aliból nem lesz rendõr. Se !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.48 másodperc
4,462,040 egyedi látogató