Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A cseh elnök ismertette a 3 lépéses tervet országa nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére

BelföldCsak egy zsidófax-szopó, ahogy a többi is, de õ még böszke is rá. Ugyanez a többi "v-4-es" szabadkõmûves "elnököcske, állam-vezeték". Bár a valósághoz hozzá tartozik, hogy Jeruzsálem, ha már oda költik a sok "ál-keresztlény" bábállami kirendeltségeket, megszûnik zsidónak lenni, de ez most nem fontos. A cseh köztársasági elnök szerdán bejelentette az ország diplomáciai képviseletének Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetetése folyamatának megkezdését, bár egyelõre nem világos, hogy Prága nyit-e és ha igen, mikor nagykövetséget a szent városban.

Milo¹ Zeman elnök egy három lépcsõs tervet vázolt fel, amely a jövõ hónapban egy tiszteletbeli konzul kinevezésével kezdõdik Jeruzsálemben, és a nagykövetség átköltöztetésével végzõdik egy határozatlan idõpontban.

Az izraeli politikusok üdvözölték Zeman beszédét, annak ellenére, hogy elnökként korlátozott végrehajtó hatalommal rendelkezik. Andrej Babis cseh miniszterelnök pedig ellenzi a nagykövetség teljes körû áthelyezését, mondván, hogy nem akar szembemenni az EU politikájával.

“Reményeim szerint a cseh nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való átkölteztetése három fázisból fog állni,” – mondta Zeman a prágai kastélyban Izrael 70. Függetlenségi napjának tiszteletére rendezett eseményen.

“A második fázis az intézményeinkrõl szól, amibõl sok van: cseh befektetés, cseh kereskedelem, cseh turizmus, cseh központ. És ezeket át kell vinni Tel Avivból Jeruzsálembe,”- mondta.

A nagykövetség tényleges átköltöztetése lenne a harmadik szakasz, melyhez konkrét idõpontot nem jelölt meg.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fõvárosaként, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy döntése csupán a valóság elismerése, és nem szándékozik elõre meghatározni a város végsõ határait. Beszédében továbbá elrendelte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését.

Elismerve Izrael követelését Jeruzsálemmel kapcsolatban, a palesztinok úgy tekintenek Trumpra, mint aki Izrael oldalára állt a konfliktus legérzékenyebb kérdéseiben. Abbász a nyilatkozat után közölte, hogy a palesztinok többé nem tekintik tisztességes közvetítõnek az Egyesült Államokat az izraeli-palesztin béketárgyalásokban.

Izrael 1980-ban csatolta Kelet-Jeruzsálemet az országhoz, de ezt a nemzetközi közösség mind a mai napig nem ismeri el, a legtöbb ország nem hajlandó a város egyik részét sem elismerni Izrael fõvárosaként, mondván, hogy ezt a kérdést a palesztinokkal folytatott tárgyalások során kell rendezni.

Röviddel Zeman beszéde után a cseh külügyminisztérium nyilatkozatban tisztázta Prága álláspontját, emlékeztetve arra, hogy a cseh kormány tavaly, röviddel az amerikai bejelentés után, elismerte a város nyugati részét Izrael fõvárosaként.

“Így csak azt ismerte el, amit a többi állam szokásos gyakorlatnak tekint, amikor hivatalos látogatást tesznek Izraelben,” – olvasható a szerdai nyilatkozatban.

“A szokásos diplomáciai gyakorlat szerint az államok nagykövetségeiket a fogadó államok fõvárosaiban tartják. Ezért a Cseh Köztársaság úgy határozott, hogy elsõ lépésként májusban egy tiszteletbeli konzulátust nyit (Dan Propper tiszteletbeli konzul vezetésével) és egy új cseh központot ez év végéig, mindkettõt Nyugat-Jeruzsálemben.”

“Ez a lépés semmilyen módon nem befolyásolja a Jeruzsálemre vonatkozó végleges megállapodást,” – folytatja a nyilatkozat. “A Cseh Köztársaság teljes mértékben tiszteletben tartja az Európai Unióval közös irányelvet, amely Jeruzsálemet mind Izrael, mind a jövõbeli Palesztina fõvárosának tekinti.”

A nyilatkozat megemlíti a két nép közötti régóta fennálló barátságot, rámutatva, hogy Csehszlovákia az 1920-as években, a brit mandátum idején, konzulátust nyitott Jeruzsálemben.

“A Cseh Köztársaság továbbra is arra törekszik, hogy Jeruzsálem nyílt város maradjon, ahol a különbözõ vallású emberek szabadon gyakorolhatják hitüket. Végsõ célunk marad, hogy Jeruzsálem a tolerancia és a megértés városa legyen.” A nyilatkozat nem tesz említést az ország nagykövetségérõl, vagy bármely tervrõl, ami a követség Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetésére vonatkozna.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-04-29 08:33
A holokauszt vita ellenére Varsó 1 milliárd dollárért izraeli rakétákat vásárol

Ezt erõsítette meg Yoav Har-Even tartalékos vezérõrnagy, a Rafael izraeli haditechnikai vállalat fõnöke, aki szerint a tárgyalások jól haladnak: „Örülünk, hogy a lengyelek minket választottak!”

Izrael és Lengyelország között feszültté vált a viszony, mert a törvényhozás Varsóban olyan holokauszt törvényt fogadott el, mely sérti a zsidó közvélemény érzékenységét. Ettõl függetlenül a katonai együttmûködés jó a két állam között különösen mivel az izraeli rakétaüzlet egy amerikai katonai programhoz kapcsolódik.

Lengyelország 7,6 milliárd dollárért vásárol amerikai Patriot rakétaelhárító rendszert az Egyesült Államoktól. Varsó ezzel azok közé a NATO államok közé kerül, melyek teljesítik az elõírást: a GDP két százalékát fordítják katonai célokra. Az orosz fenyegetés miatt tartja ezt szükségesnek a lengyel kormány, mely ugyanakkor spórolni is akar. A Patriot rendszernek ugyanis van egy olyan része, melyet az izraeliek is gyártanak – csak épp sokkal olcsóbban. A Sky Ceptornak nevezett izraeli rakéta mindössze 450 ezer dollárba kerül míg az amerikai ennek a tízszeresébe. Így érthetõ, ha Varsó a Rafael rakétáit vásárolja meg az amerikaiak helyett. A lengyel kormány még egy fontos dolgot elért: az amerikai és az izraeli rakétákat Lengyelországban szerelik majd össze vagyis ezzel új munkahelyek keletkeznek, melyek korszerû technikával mûködnek. Izrael hadiipara, mely igen szorosan együttmûködik az amerikaival, az élvonalban van a legtöbb területen. Ezért a lengyel kormány abban bízik, hogy megfelelõ elrettentõ erõt jelent majd, ha rendszerbe állítják, egy esetleges orosz katonai fenyegetéssel szemben.
http://fuhu.hu/a-...t-vasarol/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
3,408,805 egyedi látogató