Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A francia munkavállalók elégedetlenek Macronnal

KülföldDÁVID GÓBÉ? Értitek? Nem? Ja, a makréla meg azt csinál a csigazabáló, melyet a faxopó elõdei és ez így van rendben. Európa szétszedve, majd újra összerakva. Harasó! A francia munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Emmanuel Macron elnök megválasztásával – mondta a CGT francia szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára.

David Gobé szerint Macronból csak azért lett elnök, mert a második fordulóban a szélsõjobb jelöltje volt az ellenfele. Nem rá voksoltak tehát, hanem a szélsõjobb ellen – jelentette ki.

Az M1 aktuális csatorna vasárnapi mûsorában elhangzott interjúban a szakszervezeti vezetõ az elmúlt hetekben elindított vasutassztrájk kiváltó okairól kifejtette: Emmanuel Macron vasúti reformterve három alapelvet akar rájuk “kényszeríteni”. Az egyik a vállalat privatizációja, vagyis meg akarja változtatni a francia vasút jogállását, hogy megnyithassa a befektetõk elõtt. Emellett meg akarja változtatni a vasutasok jogállását, meg akarja nyirbálni a jogaikat – emelte ki. Hozzátette: mindez a fizetéseket is érintené, mivel a reform után több magánvállalat jönne létre, az alkalmazottakat beleegyezésük nélkül helyeznék “ide vagy oda”.

Elmondása szerint így olyan helyzet keletkezik majd, amelyben a törvény ugyan elõírja a szociális egyeztetést, azonban egy a béreket a lehetõ legalacsonyabban tartó új vezetõ áll majd szemben a munkavállalókkal, miközben õk meg akarják õrizni jelenlegi juttatásaikat és munkakörülményeiket.

A titkár emlékeztetett: mindezek miatt a múlt héten több nagyvárosban is tartottak tüntetéseket, demonstrációkat. Átlagosan három vasutasból egy sztrájkol, és terveik szerint három hónapon át minden öt napból kettõn sztrájkolni fognak, így minden vasutas részt vehet a munkabeszüntetésben. A sztrájk második ciklusa május harmadikán és negyedikén lesz. A szakszervezeti titkár megfogalmazása szerint “nagyon kemények” lesznek.

Elmondta, hogy Franciaországban 165 ezer vasutas dolgozik, 30 ezer kilométernyi vasúti pálya van, ebbõl most 9 ezret akar a kormány megszüntetni.
Montpellier, 2018. április 19. A CGT francia szakszervezeti szövetség tagjai és támogatói tüntetnek a francia kormány politikája ellen a dél-franciaországi Montpellierben 2018. április 19-én. Egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott Emmanuel Macron államfõ tevékenységével, míg 42 százalék elégedett. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Montpellier, 2018. április 19.
A CGT francia szakszervezeti szövetség tagjai és támogatói tüntetnek a francia kormány politikája ellen a dél-franciaországi Montpellierben 2018. április 19-én. Egy közelmúltban készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott Emmanuel Macron államfõ tevékenységével, míg 42 százalék elégedett. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Macron intézkedéseit kritizálva David Gobé felidézte, hogy az év elején a nyugdíjasok nyolcvan százalékának csökkentették a nyugdíját, ezért az õ köreikben is óriási a felháborodás. Emellett a tavaly elfogadott új munkajogi szabályozás hátrányosan érinti azokat a munkavállalókat is, akiknek valamilyen okból – például végkielégítésként – jogi úton kártérítést ítéltek meg, ezeket a juttatásokat ugyanis maximálták. Minden munkáltatónál csökkentek a szakszervezeti jogosultságok – jelezte.

Emmanuel Macron “ultraliberális” politikájával szintén elégedetlenek a vállalatoknál, még azoknál is, amelyek részben állami tulajdonban vannak – mutatott rá.

Gobé kifejtette: bár Emmanuel Macronnak valóban többsége van a parlamentben, mivel Franciaországban jogilag létezik a rendeleti kormányzás lehetõsége is, a törvényeket nem vitatják meg a parlamentben. A kormány elõterjeszti, azonban nem bocsátják vitára, csupán néhány módosítás kerül a Nemzetgyûlés elé. A szakszervezeti vezetõ szerint ez történt a francia vasúti reformmal is, amelynek a vitája mindössze 24 óra 7 percig tartott. A szenátusban is csupán néhány pont kerül napirendre a kormány szövegtervezetébõl, és júniusban már el is fogadják a törvényt – vélte.

“A kormánynak megvan a többsége, de mi egy forradalmi nemzet vagyunk, és tudjuk, hogy meg kell hallgatni, amit a francia nép, az utca embere mond. Õk pedig párbeszédet akarnak, ám az ország vezetõi e helyett erõltetett menetben haladnak elõre” – fogalmazott.

David Gobé kijelentette, hogy nincsenek politikai céljaik, szakszervezetként kívánnak harcolni. Tárgyalásokat követelnek a reformról, mert a jelenlegi formájában rossznak tartják. Ha Macron nem akarja ezt, akkor vissza kell vonnia a javaslatot – szögezte le. Szerinte arról van szó, hogy a bérbõl és fizetésbõl élõk alkotják a választók többségét, és velük egyetlen kormány sem állhat tartósan szemben.
Link

Hozzászólások

896 #1 PirX
- 2018-05-01 17:55
No comment... ;)

www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/05/01/647t_m.jpg
238 #2 bivaly
- 2018-05-04 05:03
Jó a fotós, van szeme, meg humora !

A képrõl eszembe jutott egy rímecske, hogy ,:

" Lennék a szoknyádon, pihe, vagy kis levél,
ha megkérlek egy képet, elõlrõl is küldenél ?"

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
4,461,954 egyedi látogató