Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A tolerancia bátorítását ígéri az új román kormányprogram

KülföldA "románok" már készítik a rendszarváltást! Szekus-zsidó "civilek" válthatják a szekus zsidó p-ártokat... A kulturális és etnikai identitás megõrzésére irányuló politikákat, az etnikumközi párbeszéd és tolerancia bátorítását ígéri a kisebbségeknek a beiktatásra váró új román kormány programja, amelyet hétfõn tettek közzé.

Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnök egyéves mandátumra készülõ szakértõi kormánya 13 oldalas, vázlatos programban foglalta össze prioritásait. A dokumentum fõleg a Ponta-kormány bukásához vezetõ társadalmi elégedetlenségekre próbál gyors választ adni, a korrupcióellenes szigorra, a közigazgatás hatékonyságának növelésére és a jövõ évi választások korrekt megszervezésére helyezve a hangsúlyt.

A vallási közösségeknek és kisebbségeknek szentelt három bekezdésnyi alfejezet alapelveket szögez le, de nem tér ki konkrétumokra. A dokumentum szerint a Ciolos-kormány fel fog lépni a szélsõséges megnyilvánulások ellen, pályázati alapon támogatja az etnikai és kulturális sokszínûség értékeire összpontosító programokat, a vallási felekezeteknek pedig méltányos és átlátható finanszírozást ígér.
Sürgõs módosításokat javasolnak

Bár egy korábbi alkotmánybírósági döntés szerint Romániában a voksolást megelõzõ utolsó 12 hónapban már nem változhat a választási szabályozás, a kormányprogram több sürgõs módosítást javasol a jövõ tavaszi önkormányzati választások elõtt. Hátrányosan érintheti az erdélyi magyarságot, hogy a Ciolos-kabinet kétfordulóssá tenné a polgármesterek és megyei tanácselnökök megválasztását, az viszont képviselethez segítheti a szórványközösségeket, hogy az önkormányzati választásoknál eltörölnék a bejutási küszöböt.

Megkönnyítenék a független jelöltek mandátumhoz jutását, a jövõre nézve pedig elõkészítik azokat a törvény- és alkotmánymódosító tervezeteket, amelyek – az európai parlamenti és államfõi mandátumhoz hasonlóan – öt évben egységesítenék az önkormányzati, parlamenti mandátumokat, hogy „minimálisra csökkentsék a választásoknak az ország társadalmi és gazdasági életére gyakorolt negatív hatásait”.
Stratégiai partnerség

A külpolitikát illetõen a Ciolos-kormány programja az európai uniós döntéshozatalban való aktív részvételt, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség erõsítését, a Moldovai Köztársaság európai integrációjának támogatását, a Nyugat-Balkán és „fõleg a keleti szomszédság” demokratizálásához és stabilizálásához való hozzájárulást és a külföldön dolgozó románoknak biztosított konzuli szolgáltatások javítását említi.

Az új kormány beiktatásáról kedden szavaz a román törvényhozás.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-11-16 20:00
Puccs készül Szaúd-Arábiában?

Jelentõs változások várhatók Szaúd-Arábiában – írja hétfõi számában a londoni The Daily Telegraph.

Példa nélküli kiszivárogtatással dicsekedhet az angol lap, amelynek a szaúdi Mohamed bin Szalmán herceg tanácsadói juttattak el értékes dokumentumokat, s ezek azt sugallják, hogy jelentõs hatalmi-strukturális változások várhatók a vahhabita királyságban. A dokumentum foglalkozik az emberi jogok és a nõk helyzete miatti nyugati aggodalmakkal, s felvázolja egy leendõ új kormány irányvonalát.http://mno.hu/kul...an-1314272

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
4,460,661 egyedi látogató