Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elszabadul a pokol? Erdogan meghökkentõ kijelentést tett

KülföldUgyan már! Nem unod még Erdogán "tesó"? Küldjetek egy Marmara 2-t Gázába, megrakva civil újságírókkal, gyerekekkel, aztán mindent jól dokumentálva a zsidókkal lövessetek szét, röhögjetek a markotokba és mennek az évek tovább. Nem unod még, másodjára kérdem! Én már nagyon. Gazdasági korlátozásokat kell bevezetni azon országok ellen, amelyek az Egyesült Államokhoz hasonlóan Jeruzsálemet ismerik el Izrael fõvárosának és oda helyezik át izraeli nagykövetségüket – áll az Iszlám Együttmûködés Szervezetének rendkívüli ülését követõen kiadott zárónyilatkozatban.

Az 57 muzulmán országot tömörítõ OIC a dokumentumban egyúttal nemzetközi védelmet kért a palesztin nép számára a térségben, szükség esetén akár békefenntartó erõk bevonásával.

Hiába döntött a költöztetés mellett Trump

A muzulmán országok arra szólították fel a nemzetközi közösséget és az ENSZ-t, hogy teljesítse kötelességét, és állítson fel nemzetközi vizsgálóbizottságot a Gázánál alkalmazott izraeli erõszakkal kapcsolatban. A zárónyilatkozat szerint Washington hétfõi lépése mindazonáltal nem változtat Jeruzsálem státuszán.

Az Egyesült Államok hétfõn helyezte át Jeruzsálembe izraeli nagykövetségét és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követõen zajló tömegtüntetések során palesztin források szerint az izraeli erõk 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek. Részletek korábbi cikkünkben. >>>
Hirdetés

Erdogan kiakadt

Törökország álláspontja szerint az izraeli-palesztin válság rendezésekor ki kell kiáltani egy független és szuverén palesztin államot az 1967-es határokon belül, fõvárosa Kelet-Jeruzsálem lenne.

Erdogan igen éles szavakkal bírálta Izraelt, mint mondta: a második világháború koncentrációs táboraiban a legkülönfélébb kínzásoknak kitett emberek gyermekei napjainkban még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra. Az elnök emellett úgy fogalmazott, hogy amit Izrael mûvel, az banditizmus, barbárság és állami terror, ezért Izraelnek szerinte a nemzetközi igazságszolgáltatás elõtt feltétlenül meg kell fizetnie.

A török elnök nyilatkozatában egyébként bejelentette, hogy az iszlám szent böjti hónap, a ramadán során az OIC összes tagországában adományozó kampányt fognak folytatni a palesztinok számára, emellett embargóra szólított fel az izraeli termékekkel szemben.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter kijelentését megerõsítve Erdogan jelezte, hogy Ankara az ENSZ Közgyûlése elé viszi az ügyet. Binali Yildirim török kormányfõ egyébként már kedden arra kérte a muzulmán országokat, hogy feltétlenül vizsgálják felül kapcsolataikat Izraellel.

Irán megszakítaná a gazdasági kapcsolatot

Az Izraelhez fûzõdõ gazdasági kapcsolatok megszakítását javasolta Haszan Róháni iráni elnök a szervezet ülésén. Az iráni elnök szintén elég erõsen fogalmazott: meg kell hozni Washingtonnal és a cionista rezsimmel szemben a megfelelõ politikai, gazdasági és kereskedelmi óvintézkedéseket. Iránnak egyébként is van oka az ellenségeskedésre, miután Donald Trump lényegében felrúgta az atomalkut, igaz az Európai Unió szembement az amerikai elnök döntésével.

A résztvevõk és egy háborús bûnös

Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze. A csúcstalálkozón 56 tagország képviseltette magát, kilenc államfõi, kettõ alelnöki, három miniszterelnöki, három házelnöki, tizenhat külügyminiszteri, kettõ pedig államminiszteri szinten.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a török sajtó értesülése szerint fülmûtétje miatt nem szállhat repülõgépre, így nem tud részt venni a rendezvényen, helyette Rámi Hamdalláh miniszterelnök van jelen.

Isztambulban tartózkodik Omár el-Basír szudáni elnök is, aki ellen közel egy évtizeddel ezelõtt adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Nemzetközi Büntetõbíróság a Szudánban elkövetett népirtás és más háborús bûntettek gyanújával.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.26 másodperc
4,460,830 egyedi látogató