Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az EU katonai támogatását kérte Párizs

KülföldMegölt katona nevére állították ki a szíriai útlevelet
Franciaország formálisan arra kérte az Európai Unió többi tagországát, hogy segítsék az ISIS elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdõ francia erõknek. Az uniós tagállamok igent mondtak a kérésre. A párizsi merényletet egyik elkövetõjénél talált útlevél a szíriai hadseregk egyik, hónapokkalé ezelõtt megölt katonájának nevére lett kiállítva.

A francia védelmi miniszterJean-Yves Le Drian kezdeményezte az Európai Unióról szóló szerzõdés 42. cikkelye 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint „egy tagállam felségterületét érõ fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tõle telhetõ segítséget és támogatást megadni”.

Ez az elsõ alkalom, hogy az uniós alapszerzõdésnek ez a szolidaritási klauzulája alkalmazásra kerül.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai fõképviselõje kijelentette: az összes uniós tagállam igetn mondott a franicák kérésére - írta az Index.„Frranciaország kétoldalú támogatást kér európai partnereitõl az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában folyó harchoz, valamint a tagállamok katonai aktivitásának fokozását azokon a mûveleti területeken, ahol francia erõk teljesítenek szolgálatot” - közölte egy francia védelmi tisztségviselõ az AFP francia hírügynökséggel.

„Elsõsorban politikai lépés”

Le Drian a védelmi miniszterek tanácskozását követõen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a francia kérés „elsõsorban politikai lépés”. A konkrét segítséget illetõen felvetette, hogy az uniós tagállamok támogathatnák a Szíriában és Irakban folyó francia katonai erõfeszítéseket, vagy a más helyeken folyó francia beavatkozásokban vállalhatnának szerepet, hogy ezáltal Párizs képes legyen ez utóbbi területekrõl felszabadítani erõit (a francia csapatok több afrikai országban is részt vesznek békefenntartói mûveletekben). Mindazonáltal errõl egyelõre csak feltételes módban beszélt Jean-Yves Le Drian.

Franciaország a NATO-tól még nem kérte az Észak-atlanti Szerzõdés kollektív önvédelemrõl szóló 5. cikkelyének alkalmazását.

Szijjártó Pétert sokkolták a reakciók

A megbeszélésen egyeztetett palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival a Közel-Kelet helyzetérõl, s ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megerõsítette, hogy Magyarország elkötelezett támogatója a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldásának, és hogy ezt tárgyalásos úton kell elérni. Rámalláhban megvitatták a kétoldalú kapcsolatokat is, és Szijjártó Péter megállapította, hogy Magyarország érdeke a gazdasági együttmûködés jelentõs fejlesztése. Ebbõl a célból jövõ év elején magyar-palesztin üzleti fórumot rendeznek Budapesten, s az odaérkezõ delegációt személyesen a palesztin külügyminiszter vezeti majd. Megdöbbentõek és sokkolóak az EU-vezetõk reakciói - jelentette ki a párizsi események és az uniós bevándorlási politika összefüggéseire utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután kedden a Palesztin Hatóság területén tárgyalt Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel. „Sokkolónak és megdöbbentõnek tartom azokat az európai politikusi nyilatkozatokat, amelyek nem tudják levonni a megfelelõ konzekvenciákat a párizsi eseményekbõl” - hangsúlyozta a magyar miniszter. A tárcavezetõ szerint az európai politikusok egy része még mindig nem mérte fel, hogy az ellenõrizetlen határok és az illegális bevándorlók ellenõrizetlen beáramlása jelentõs mértékben rontotta Európa biztonságát. Hozzátette: a nyitott határok politikájának folytatásával Európa biztonsága tovább fog romlani.

Egy megölt szíriai katona adatai voltak az útlevélben

A férfi a Bassár el-Aszad szíriai elnökhõz hû erõknél harcolhatott, és valószínûleg néhány hónappal ezelõtt elesett. A személyi okmányt a Stade de France közelében pénteken felrobbant egyik öngyilkos merénylõ mellett találták meg a rendõrök.

- See more at: Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-11-17 16:28
Oroszország beveti a hadászati bombázóit is az IÁ ellen

Oroszország beveti a hadászati bombázóit is Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel szemben - errõl tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden. Putyin utasította a Moszkva cirkálót, hogy mûködjön együtt a francia haditengerészeti erõkkel.
http://www.hirado...-ia-ellen/
63 #2 GP
- 2015-11-17 17:10
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nO2xPpPFCWs[/movie]
8 #3 miskolcilaci
- 2015-11-17 17:50
Vladimir Putin tegnap két lehetséges utat vázolt fel az Európai unió számára a migránsválsággal kapcsolatban. Az egyik, hogy azonnal fizikai erõvel és katonasággal védi meg a Schengeni határokat a másik pedig, hogy továbbra is beengedi az illegális bevándorlókat és ezzel a terroristákat és akkor vége lesz az Európai uniónak, de a harmadik világháborút sõt egy új holokausztot is elõidézhet.
http://adatlistaz...o-szamara/

Alekszander Bortnyikov az Orosz Belbiztonsági Szolgálat vazetõje ma személyesen tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt az október 31-én a Sínai félsziget fölött szerencsétlenül járt orosz utasszállító repülõgép esetével kapcsolatos vizsgálatok eddigi eredményeirõl.
Ezek szerint kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a “Kogalymavia” orosz légitársaság repülõgépe bombarobbanás miatt zuhant le. A roncsok és a csomagok vizsgálata után következtettek erre, a vizsgálatok alapján házi készítésû, 1,5 kg-os, TNT-t tartalmazó bomba robbant a repülõgépen.
Oroszország elnöke bejelentette: mivelhogy látnak igazolható összefüggéseket a gép elleni terrorakció és az ISIS mint elkövetõ szervezet között, nemcsak hogy folytatni fogják a terrorszervezet elpusztítását célzó szíriai bombázásokat, hanem fokozzák az intenzitásukat is.
Oroszország egyúttal történelme során elõször, nyomravezetõi jutalmat, 50 millió dollárt ajánlott fel olyan információért cserébe, amellyel kideríthetik, kik juttatták fel a bombát a gépre.
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tD57u7E0xwQ[/movie]
75 #4 talpi
- 2015-11-18 05:29
Nos? Akkor mégis igaz, hogy Vászka "sakkozni" kezdett?
Borítékolom, hogy igen. Azzal, a felajánlással amit tett, igen rendesen feltette a lécet. Hiszen, az az ötven millka, biztos megindít egy-két "forradalmi" szívet. Még a végén elõ kerül valami jordán parti székely, aki, mint tudjuk, "hiányos bõrkötésben" feszeng, mert ezt nem hinném, hogy valami "mezei" is-il fazon önmaga szervezte le. AZért bár mennyire korrupt az egyiptomi reptér szolgálata, ki fog bukni, a kapott és a felajánlott összeg közötti "kis különbség" miatt a valós megbízó. Persze, ha lesz ideje a "nyilatkozatra".Nyugi bele, a Francia események sem egyszerû, kis "csetepaté", hanem jól szervezett szolgálati termék. Most megy a ködösítés, hogy ááá, dehogy, nem az elkövetõk kergetése, hanem a "tudók elhallgattatása" a cél. Ez is benne van abban az ötven milkában, . Biztosak lehettek-lehetünk, Vászka ezt is fel fogja kérdezni és akkorát basz az asztalra, hogy az összes bábú beleremeg. A vége, amúgy szintén borítékolható, "lesöpri a táblát".
Nos, az eddigi nézõknek,/ mint nekünk is/ akkor nem tapsolni kell, vagy a "leesett bábukat"viassza rendezni a táblára, hanem amennyire messzire, vagy mélyre csak lehet eltávolítani az "asztaltól", mindegy, hogy milyen színû a "bábú" .
Tudjátok, érdekes, hogy amikor az eset megtörtént, kurva nagy volt a médiában a "csend" és mostanra? nincs, vagy alig van olyan fél óra, hogy ne "áradozna a sajtó" a nagy összefogásról. Nem érdekes?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
4,460,800 egyedi látogató