Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Valami egészen óriási dolgon kezdett dolgozni Amerika és Kína

BelföldJé, akkor most mégiscsak "egy pólus" az a kettõ? Tényleg közös Selyemút projekt fut, a többi meg csak színjáték? Hogy meg vagyok lepve! Széleskörû kereskedelmi megállapodáson dolgozik Kína és az Egyesült Államok, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút. Gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem árultak el egyelõre a felek, inkább csak a tûzoltás meg - ha Kína valóban õrületes tempóban elkezdi növelni amerikai importját, még akkor sem érnek a korábban követelt 200 milliárd dolláros egyenlegjavítás közelébe. Az Észak-Koreával folytatott tárgyalások elõtt viszont nagyon kell Trumpnak egy kínai jóbarát - most talán jobban, mint az amerikai cégek "megvédésével" nyerhetõ amerikai szavazatok.


Washington és Peking szélesebb körû kereskedelmi megállapodáson munkálkodik, és ez alatt felfüggeszti a védõvámokat - mondta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, miután Kína és az Egyesült Államok megegyezett, hogy lemondanak a kereskedelmi háborúról és nem emelnek további vámokat.

200 milliárd dollárt kereshetnek - de semmi konkrétum

A Fox televíziónak adott interjújában -amit az MTI szemlézett - Steve Mnuchin arra a szombati amerikai-kínai közös közleményre utalt, miszerint az Egyesült Államok és Kína folytatja a tárgyalásokat arról, hogy Peking milyen intézkedéseket tegyen amerikai energetikai- és agrárimportja növelése érdekében, hogy csökkentse az Egyesült Államokkal szemben meglévõ, mintegy 335 milliárd dolláros évi kereskedelmi többletét. Washington 200 milliárd dollár értékû csökkentést követelt, a szombati közleményben azonban nem esik szó konkrét számokról.
Hirdetés

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági fõtanácsadója vasárnap két amerikai televíziós mûsornak is nyilatkozott a kereskedelmi tárgyalásokról. A CBS Szemben a nemzettel címû vitamûsorában azt fejtegette, hogy még túl korai a Donald Trump elnök által emlegetett 200 milliárd dolláros csökkentés konkrétumairól beszélni. "A részleteket most dolgozzuk ki" - mondta.

Mibõl vehetne sokkal többet KÍna az amerikaiaktól?

A következõ lépés - mind Mnuchin, mind Kudlow interjúja szerint - Wilbur Ross kereskedelmi miniszter várható pekingi látogatása lesz, amelyen áttekintik a gazdaság azon területeit, ahol Kína megnövelheti Amerikából származó importját. Amerikai álláspont szerint az energetika, a cseppfolyós gáz, a kisipar és az agrárium lehet az a terület, ahol Kína jelentõs mértékben növelheti importját. Mnuchin elmondása szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Kína legalább 35-40 százalékkal növeli majd a mezõgazdasági termékek importját - számol be az MTI.

Ebbõl biztos nem jön össze 200 milliárd dolláros egyenleg-javulás

Az amerikai-kínai közös nyilatkozat leginkább tûzoltásnak tekinthetõ; miután semmi konkrétum, de még a deficit mérséklésének mértéke sem szerepel az eddigi nyilatkozatokban, csak a közeledés elsõ lépésének tekintik a szakértõk. Trump elnök történelmi találkozóra készül Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral - ehhez pedig nagy szüksége lenne Észak-Korea legnagyobb politikai és gazdasági szövetségének, Kínának támogatására, különben csúnya kudarccal is végzõdhetnének a tárgyalások.

Mindenesetre a Trump által korábban követelt 200 milliárdos egyenlegjavítás szakértõk szerint nehezen képzelhetõ el pusztán azzal, hogy Kína elkezdi õrült tempóban növelni amerikai importját - ha drasztikusan emelné az energia-, nyersanyag- vagy repülõgép-behozatalt az ázsiai ország az USA-ból, azzal legfeljebb a felét tudná hozni a kívánt deficit-csökkentésnek. Amíg az amerikai vásárlók étvágya nem csökken a kínai gyártmányok iránt, addig a 200 milliárd dolláros változás nehezen képzelhetõ el - vélik szakértõk.

Mi lesz a kínai mobilgyártóval?

A szombati közös közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy feloldják-e a telekommunikációs alkatrészeket gyártó kínai ZTE vállalat ellen hozott korlátozásokat. Emlékezetes: az amerikai kereskedelmi minisztérium korábban 7 évre megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy a kínai ZTE mobilgyártónak alkatrészeket szállítsanak - állítólag egy néhány évvel ezelõtti ügy miatt, amikor a ZTE az amerikai szankciók ideje alatt termékeket adott el Iránnak.

Donald Trump elnök a héten még azt ígérte, hogy közbenjár ennek érdekében.
Link

Hozzászólások

80 #1 monguzking
- 2018-05-21 15:25
csak bizzatok rám én találok olyan terméket amit kina átvesz---mondjuk kezdetnek 5-6 repülö-anyahajo s 30tengeralatt járo de lopakodo f35-ösböl is küldhetnek vagy 200-at
30 #2 osmagyar
- 2018-05-22 19:46
Ügyködnek a New World Order létrehozásában.
267 #3 Perle
- 2018-05-22 20:32
Össze fognak borulni az oroszok ellen, Kínának kell Szíbéria, már ott termelnek erdõket kivágva, leégetve. https://www.infox...e=infox.sg Kezdik feloldali a tilalmat a 2-nél tõbb szapurulatra, Eddig egyet lehetett szülni, most kettõt, de nem lesz korlátozás . Minden lekoppintottak maguknak már szinte a hadiiparban is.
Egyik féltõl sincs biztonságban Európa sem.
Az a selyemút pedig nehogy hadi ösvény legyen!:|

Összeborulnak ezek is., a Fa@buk az Atlanti Tanáccsal:
https://www.adwee...elections/
30 #4 osmagyar
- 2018-05-24 16:32
Elnézést a szûklátókörûségemért, de ahogy eddig sem, most sem látom, miért fog elindulni a szar visszalapátolása a tehénbe. Ez a mostani gyomorforgató társadalom évekig, év tizedekig el tud még lenni, aztán amikor már mindenki megunja és elege lesz, akkor bejelentik a Világkormányt. Nincs itt több pólusú világ, csak a naiv emberekkel próbálják elhitetni. A nagyhatalmak háttéralkukkal szépen átmentik a hatalmukat és közösen létrehozzák az Új Világrendet, a tökéletes kizsákmányoló, rabszolgatartó társadalmat.
4 #5 Posta Imre
- 2018-05-24 16:42
Õsmagyar, pont jól mondod, de amirõl szólsz, már meg van valósulva. Egyetlen hiba a számításban az sem hiba, csak egy alternatív valóság. Nézz szét és látnod kell, valójában nincs "kihez" szólni. Sokkal nagyobb dolgokat kell "megmenteni". Mint pl. a Föld. Óceánok, életformák, állatfajok, levegõ...a többi nem is annyira lényeges kérdés.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
3,398,715 egyedi látogató