Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A táj megõrzi múltunkat: ismét zsidó napokat szerveznek Kárpátalján

BelföldUgye mekkora ászok ezek a zsidók? Erdély? A zsidókról szól ez elejétõl a végéig. A Határtalan Kultúra Program keretében tartják meg idén a 2. Kárpátaljai Zsidó Napokat június 7. és 10. között Beregszászon.

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson kedden tartott sajtótájékoztatón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta: a múlt évben Beregszászon és Nagyszõllõsön sikeresen elindított Kárpátaljai Zsidó Napok rendezvénysorozat nagy jelentõségû zsidó kulturális esemény, hiszen Magyarország kivételével Közép- és Kelet-Európában sehol — beleértve Kárpátalját — nincs jelentõs zsidó közösség.

Az a tény, hogy Magyarországon él egy százezres zsidó közösség, nagy lehetõség és egyben nagy felelõsség is, amelynek a felismerése folytán a Mazsihisz már évek óta igyekszik kapcsolatokat kiépíteni azokkal a szomszédos területekkel, ahol magyar ajkú zsidók élnek, és ennek a kapcsolatépítésnek fontos részét képezik a zsidó napok rendezvényei.
Trianon és Auschwitz is pusztított

Deák Andrea, a Határtalan Kultúra Program fõszervezõje a 888-nak elmondta, hogy:

"az elmúlt egy-két évben többször megkérdezték tõlünk, hogy magyarországi zsidóként miért fontosak nekünk a Trianon után határon túl rekedt magyarok? A kérdés nem egyszerû, de a válasz igen: mert nem fogjuk sem elfelejteni, sem magára hagyni az itteni kisebbségeket, sem a magyarságot, sem a zsidóság maradékát. A Határtalan Kultúra program éppen errõl szól: az emlékezésrõl, az emlékezet megtartó erejérõl, és arról, hogy ha kellõ emberség van a szívünkben, akkor békében elfér mellette minden hagyomány és minden kultúra" – mondta Deák Andrea, a Határtalan Kultúra program fõszervezõje.

Kárpátalján elõször Trianon pusztított, aztán Auschwitz, s habár az elpusztult mártírok többé föl nem éleszthetõk, de az emlékeikek életben tudjuk tartani - véli Deák. A zsidóság Közép-Európában a népek kovásza volt és az is lehetett volna, ám ez az esély elveszett Trianonnal, a holokauszttal és a kitelepítésekkel. A határokon átnyúló kultúra azonban arra emlékeztet: a XXI. században a határon túli magyarság lehet az a közösség, amely összeköt bennünket szomszédainkkal. Mert mindazt, ami visszahozhatatlanul elmúlt, elevenné tesz az emlékezet.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-05-29 18:54
Orbán: A magyarok újra elhiszik, hogy többre képesek

Magyarország ma már mer magyarul gondolkodni – mondta a miniszterelnök.

A magyarok ma már újra elhiszik, hogy többre képesek, mintsem hogy ügyesen lavírozzanak és alkalmazkodjanak; Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem idõnként mer magyarul gondolkodni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Ericsson Magyarország új budapesti székháza és fejlesztési központja megnyitó ünnepségén.http://mandiner.h...re_kepesek
7 #2 virag
- 2018-05-29 20:11
238 #3 bivaly
- 2018-05-30 21:25
Mondjátok már meg, hogy hol nem !?
267 #4 Perle
- 2018-05-30 21:50
https://24.hu/bel...merikaban/

Egybet sem csinálnak a kormány tagjai, mint a zsidó-keresztény hagyományok védelmét, Izrael melletti kiállásukat hangoztatják.:o
159 #5 vanyusha
- 2018-05-31 17:41
A Határtalan Kultúra Program keretében tartják meg idén is:sírhelymegváltás-Bucsúcédula.
267 #6 Perle
- 2018-06-01 22:38
https://sokszinuv...entesehez/

Erdélyt elõb szerzi meg Károly, mint megkapná az autonómiát.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 2.55 másodperc
3,402,994 egyedi látogató