Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ilyen egy mûködõ jogállam, ahol távoznia kell a korrupcióban saras párt miniszterelnökének

BelföldEgy zsidó-faxcopót 'lecserélnek" egy más-likra! Ez is belügyér volt, akár az itteni tematikát is rá lehetne hózni a tematikusokkal a karóra. Még jó, hogy orbán és a közbeszerzések, no meg a "független" bíróság...jaj de egy egyazon szabadkõmûves rohadt zsidó-cigány banda és persze illiberális demokraták. Mariano Rajoy az elsõ miniszterelnök Spanyolország történetében, akit bizalmatlansági indítvánnyal távolítottak el a parlamentbõl. Rajoynak azért kellett távoznia, mert múlt héten a bíróság elsõfokon kimondta, hogy az általa irányított jobboldali Néppárt több korábbi magas rangú politikusa is bûnrészese volt minden idõk egyik legnagyobb spanyol korrupciós botrányának, amiben politikai kapcsolatok segítségével illegálisan osztottak szét közbeszerzési megbízásokat 1999 és 2005 között.

A 2009-ben indult Gürtel-ügyben zajló perben a bíróság 37 vádlott közül 29-et talált bûnösnek, és összesen 351 évnyi börtönbüntetést szabott ki 12 különbözõ bûncselekmény, például csalás, vesztegetés, sikkasztás és pénzmosás miatt, ami jól mutatja az ügy súlyosságát.

Az elsõrendû vádlott, Francisco Correa üzletember, akirõl az ügy a nevét is kapta (correa spanyolul övet jelent, mint németül a Gürtel), 51 év börtönbüntetést kapott, mint a korrupciós hálózat irányítója. A Rajoy vezette Néppárt volt pénztárnokára, Luis Bárcenasra pedig a bíróság 33 év börtönbüntetést szabott ki és 44 millió euró (14 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A bíróság emellett elsõfokon azt is bizonyítottnak látta, hogy a pártnak létezett egy titkos, úgynevezett B kasszája is, legalább 1989 óta, ami párhuzamosan mûködött a hivatalos pénzügyi és számviteli rendszerrel, és a korrupt vállalkozói és közalkalmazotti hálózatból gazdagodott.

Az elítélt személyek egyike sem tagja már a Néppártnak, és a három tagú bírói testület egyik tagja nem is értett egyet a Néppárt elmarasztalásával, mert szerinte a korrupciós ügyek nem voltak közismertek a pártban. Rajoy, aki 2004 óta vezeti a pártot és akit korábban tanúként is beidéztek, azt mondta, sosem volt tudomása semmilyen illegális finanszírozásról, és nem foglalkozott pártja gazdasági ügyeivel.

Az ítélet ugyanakkor alkalmat adott az ellenzéknek, hogy bizalmatlansági szavazást kezdeményezzen a parlamentben Rajoy-jal szemben. A szocialista ellenzéki vezetõ kezdeményezését a szélsõbaloldali Podemos, két a katalán függetlenedést támogató párt és a Baszk Nacionalista Párt is támogatta, így szûk többséggel megvonták a bizalmat a miniszterelnöktõl.

Az ország vezetése és a katalán válság megoldása is immáron az új miniszterelnökre, az indítványt kezdeményezõ szocialista Pedro Sánchezre marad, aki a 350 fõs parlamentben egy 84 fõs kisebbségi kormánnyal próbál meg kormányozni. Sánchez elméletileg a következõ rendes választások idõpontjáig, 2020-ig maradhatna kormányfõ, de ígéretet tett rá, hogy elõrehozott választásokat kezdeményez majd valamikor a jövõben.

A spanyol események tovább fokozták a dél-európai politikai feszültségeket, amiket elsõsorban az olasz kormányalakítási nehézségek okoztak. Spanyolországban a helyzet azonban teljesen más, mint Olaszországban, hiszen a spanyol gazdaság most nagyon jól teljesít és eszükbe sem jut kilépni az eurózónából. Ez a politikai korrupciós botrány egy régóta húzódó ügy, ami megtépázta a kormányzó Néppárt hitelességét, emellett a katalán alkotmányos válság kezelése is jelentõsen rontotta a párt népszerûségét, vagyis Rajoy eltávolítása csak a jogállam mûködését mutatja.

A nyugat-európai gazdaságoktól jelentõsen lemaradt, magas munkanélküliséggel sújtott Olaszországért ehhez képest tényleg van miért aggódni, hiszen a legújabb fejlemények szerint az eddigi csavarok után ma mégis kormányt alakíthatott az 5 Csillag és a Liga, amivel elõször került populista kormány hatalomra Nyugat-Európában. Márpedig ha az új kormány betartja az adócsökkentésre és kiadásnövelésre vonatkozó bátor ígéreteit, vagy akár megpendíti az eurózónából való kilépést, az az eddiginél is nagyobb válságba sodorhatja az országot.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-06-02 19:56
Biblia és feszület nélkül tett esküt az új spanyol kormányfõ

A spanyol demokrácia történetében elõször vallási jelképek nélkül tette le az esküjét, az új, szocialista spanyol kormányfõ a néppárti Mariano Rajoy bukása után.

Letette hivatali esküjét Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök szombaton VI. Fülöp király elõtt, a Madrid melletti Zarzuela-palotában,.

http://mandiner.h..._kormanyfo

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
3,451,160 egyedi látogató