Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Áder János: Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket

BelföldMilitarizálódunk? Jézus is ezt akarná? Migráns-zsidó-cigány gyarmatként súlyos szavak ezek. Magyarország 2024-re teljesíti a védelmi kiadásokra vonatkozó NATO-követelményeket - közölte Áder János köztársasági elnök június 8-án, pénteken Varsóban, a Bukaresti Kilencek államfõi találkozója után nyilatkozva a magyar közmédiának.

A Bukaresti Kilencek (a NATO keleti szárnyának országai: V4 országai, a három balti ország, Románia és Bulgária - B9) varsói csúcstalálkozójának egyik fõ témája az volt, hogyan lehet a NATO költségvetését növelni, és a tagállamok biztonságát hogyan lehet erõsíteni - számolt be Áder János. Felidézte: azt a feltételt, hogy a védelemre a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát fordítsák, idén a 29 NATO-tagállam közül nyolc tudja teljesíteni, 12 ország viszont még fel sem vázolta azt a menetrendet, amely szerint a kétszázalékos szintre jutnak. Magyarország azon 9 ország közé tartozik, amelyek e tekintetben világos tervvel rendelkeznek, a hazai védelmi kiadások 2024-re érik el a NATO által követelt szintet - közölte Áder. Hozzátette: a B9-ek egyike sem tartozik azon országok közé, amelyek még nem dolgoztak ki tervet a védelmi kiadások növelésére. Szerinte az emelt védelmi kiadások három célt szolgálnak: a NATO-követelmények teljesítése mellett az ország biztonságának garantálását, valamint a védelmi képességek fejlesztését „a megnövekedett terrorveszély és a várhatóan tovább növekvõ migrációs nyomás szemben”.


Az államfõ beszámolója szerint a varsói találkozó résztvevõi a NATO-t délrõl és keletrõl érõ fenyegetésekrõl is beszéltek. Az utóbbi az ukrajnai konfliktus kapcsán erõsödött fel, „különösen a szomszédos országokban erõs a félelem, hogy ez a konfliktus tovább folytatódik” - mondta. A déli fenyegetés az elsõsorban a nyugat-balkáni országokat érintõ migrációs nyomás és a növekvõ terrorveszély, a vita során a résztvevõk mindkét veszélyt „reálisnak és a NATO szempontjából komolyan veendõ és a közeli jövõben kezelendõnek találták” - számolt be Áder János.

A Nyugat-Balkán országai NATO-integrációjáról beszélve, Áder elmondta: a B9-ek támogatják a NATO-ban a nyitott ajtók politikáját. A nyugat-balkáni bõvítést a csúcstalálkozón senki sem kifogásolta, mindenki egyetért vele - számolt be. Megjegyezte viszont: amikor a NATO-ban konkrét döntésekre kerül majd sor, akkor minden egyes ország felkészültségét külön fogják mérlegelni. Áder a mihamarabbi integráció mellett szállt síkra, jelentõs biztonsági tényezõnek minõsítette ezt. A nyugat-balkáni országok NATO-integrációja, valamint az Európai Uniós integrációja is a jövõben „Európa békéjét, nyugalmát és biztonságát szolgálja majd” - hangsúlyozta a köztársasági elnök.


A B9 államfõi részt vettek pénteken Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is a Belweder reprezentatív elnöki palotában. Áder János itt átadta Andrzej Duda lengyel elnöknek annak a díszkardnak a hû másolatát, melyet Kolozsvár polgársága 1848 decemberében adományozott Bem József lengyel tábornoknak, miután az erdélyi hadjárat során Bem seregei felszabadították Kolozsvárt a császári seregek megszállása alól.

Link

Hozzászólások

83 #1 Sbert
- 2018-06-09 12:53
Lesz Magyarország, 2024-ben? Mekkora?
Jahh, ez az Agenda 2024?!
Akkor értem.
Mennyi orosz fegyver lesz benne?
Kiképzõ?
Fedett alegység?
Jahh, elkalandoztam....
Kár lelõni a poént!
69 #2 Szalonna
- 2018-06-09 14:46
s_vigyori
146 #3 satu
- 2018-06-10 06:23
De vajon melyik "nemzetség" védelme miatt lesz ez?
58 #4 ssman
- 2018-06-10 10:53
Melik, melik...
Mar annyian vannak, hogy vagohidat epitettek maguknak!
http://www.vasarh...er-vagohid

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.51 másodperc
3,398,647 egyedi látogató