Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Erdogané a teljhatalom: megnyerte a török elnökválasztást

KülföldVolt némi kétségem, hogy esetleg nem így lesz, de elhessegettem, mert tudom, Erdogán is orbánt másolja és sürgõs volt most a hatalmat tejbe aprítani, mert késõbb újabb fázisába kell lépjen a córesz, akkor már ne kelljen veszõdni holmi demokáréval. Megy szépen! Gratula! A hivatalban lévõ államfõ, Recep Tayyip Erdogan szerezte a legtöbb szavazatot a Törökországban vasárnap tartott elõrehozott elnökválasztáson a Legfelsõ Választási Tanács (YSK) által ismertetett elsõ részeredmények szerint. Az államfõválasztáson leadott szavazatok 52,4 százalékának feldolgozása után Erdogan 56,4 százalékkal vezet.

A második helyen Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfõjelöltje áll 28,65 százalékkal. Õt Meral Aksener, a Jó Párt (IP) jelöltje követi 7,45, majd Selahattin Demirtas, a Kurdbarát Népek Demokratikus (HDP) börtönben ülõ egykori társelnöke 6,4 százalékkal. A két utolsó helyen álló jelölt együttesen alig haladja meg az 1 százalékot.

Ha valóban befut Erdogan, minden korábbinál több hatalom birtokában vezetheti az országot. Erdogan átalakította a parlamenti rendszert, minden korábbinál gyengébb lett a parlament, erõsebb viszont az elnök. A változások a 2019 novemberi választás után léptek volna életbe, ám Erdogan elõre hozott választást írt ki, hogy mihamarabb élhessen kiszélesített jogköreivel.

A múlt évi népszavazáson 51 százalékos többséggel támogatták Erdogan alkotmány-módosítását, minek nyomán megszûnik a miniszterelnöki poszt, a feladatokat az elnök veszi át, a kormány tagjaiat õ nevezi ki és váltja le, de akár elnöki rendeletekkel is kormányozhat.

Az elnükválasztással egyidõben rendezett parlamenti választásokon a szavazatok feldolgozottsága kora estig 38,8 százalék. Erdogan pártja, az AKP 47 százalékkal, és így a 600 fõsre bõvülõ parlamentben 361 képviselõvel magabiztosan áll az elsõ helyen. Az AKP-val pártszövetségben induló Nemzeti Mozgalom Pártjának 12,1 százalékkal 54 mandátuma van. A pártszövetség együttes szavazataránya 59,1 százalék.

Az ellenzéki pártszövetség jelenleg 30,2 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a szavazatok 19,5 százalékát, a nacionalista Jó Párt (IP) a 9,3, az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig a 1,4 százalékát szerezte meg.

Az önállóan induló kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) a voksok 9,1 százalékát birtokolja. Ezzel az eredménnyel még nem lépi át a 10 százalékos parlamenti küszöböt.

Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2018-06-25 06:25
Kádár János és az általa vezetett MSZMP is mindig megnyerte a választásokat !
2 #2 gerry
- 2018-06-25 07:08
bivaly, erröl jutott eszembe a régi vicc: Mi a müsor az oroszoknál az elsõ TV csatornán???
A Kommunista Párt dícsérete, fejlõdése, ereje... stb
- és a második (több nem volt) csatornán, amikor átkapcsolsz?:
- Egy rendör csapkodja fenyegetõen gumibotjával a tenyerét és szúrós szemmel nézve a kamerába kérdezgeti: "- Na mi van, nem tetszik az egyes csatorna müsora?!?"

Amúgy pedig Mormota, nézz utána! -- Mária Terézia idején már volt egy ilyen invázió, amikor az O-M Monarchia el akarta németesíteni az országot, akkortól számíthatjuk a svábok be- ill. áttelepítését és nagyjából ugyanebben az idöszakban másfél millió zsidó telepedett meg Magyarorságon... Erröl se sokat hallani - gondoljatok csak bele, miért. Ha nincs Hitler, könnyen megtörténhetett volna, hogy a magyar nép már héberül - németül beszélne. Akkor elmaradt a második felvonás - pontosabban - megváltozott a forgatókönyv, de a "rendezõk" napjainkban már az átírt, felújitott forgatókönyvü harmadik felvonás "õsbemutatójára" készülnek.
4 #3 Posta Imre
- 2018-06-25 17:45
Minden adott Erdogan diktatúrájához

A török állami hírügynökség, az Anadolu elõzetes adatai szerint Recep Tayyip Erdogan, hivatalban lévõ török elnök elsöprõ többséggel (50% feletti szavazataránnyal) megnyerte a vasárnap tartott államfõválasztást. Az általa vezetett iszlamista Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta Népi Szövetség nevû koalíció szintén többséget szerzett a törvényhozásban. Mit jelent ez Törökország jövõjére nézve? https://24.hu/kul...valasztas/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
4,440,336 egyedi látogató