Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mi lesz velünk, ha még a mostaninál is gyengébb lesz a forint?

BelföldMost kell megszabadulni a "valutától", mert "Magyarország" egy független és autonóm zsidó-cigány csökevény. Magyar ember magyar Forinttal packázik! Nem a legjobbkor ért el történelmi mélypontot a forint árfolyama. Szerda délután az euró forintárfolyama egészen 328 fölé emelkedett, ennyire még soha nem volt gyenge a forint az euró lassan két évtizedes története alatt.

Pont akkor vált tehát feltûnõvé a forint gyengesége, amikor sokan a külföldi nyaralásukon közvetlenül találkoznak a Magyarországon kívüli árakkal.

A forint 2013 vége óta egy szûk sávban mozgott az euróval szemben: az átlagos árfolyam 310 forint volt, amitõl csak kivételes esetben tért el lefelé és felfelé egy-másfél százaléknál nagyobb mértékben. Április közepe óta viszont gyakorlatilag folyamatosan esik.


Ami azt illeti, nem is az euróval szemben teljesített a forint a leggyengébben. Április óta többek között a dollár, a svájci frank és a horvát kuna is többet erõsödött a forinttal szemben, mint az euró, de a magyar pénznem a régiós devizáknál is gyengébben szerepelt. A dollárral szemben pedig hiába ér a forint három hónap alatt tíz százalékkal kevesebbet, a mostani 283-as árfolyam mégsem történelmi mélypont, azt ugyanis 2016 végén sikerült elérni, majdnem 300 forintos árfolyamnál. (Persze a külkereskedelmünk túlnyomó többségét euróban bonyolítja az ország, ezért a reálgazdasági hatások szempontjában annak a mozgása a legfontosabb.)


A forint gyengesége mögött alapvetõen két folyamat húzódik meg.

A világ nagy jegybankjai, így a Federal Reserve és az Európai Központi Bank egyaránt a szigorúbb monetáris politika felé mennek. A világ nagyjából a 2008-as válság mélypontja óta gyakorlatilag úszott a pénzben, nulla közeli kamatok és esetenként negatív reálkamatok uralkodtak. Ez megkönnyítette a befektetõk dolgát. Õk viszont, amióta megneszelték a korszak végét, tõkekivonásba kezdtek a bizonytalanabb, feltörekvõnek nevezett piacokról, és ebbe a szórásba Magyarország is beleesik.

Ugyanakkor a 2013 óta szintén nagyon enyhe jegybanki politikát folytató Magyar Nemzeti Bank mintha alig venne tudomást errõl, legalábbis konkrét lépésekkel nem reagál erre. (Igaz, a legutóbbi kamatdöntést követõ közleményben már utalnak arra, hogy nem lesz örökké ilyen alacsony az alapkamat, ami ebbõl a szempontból elõrelépés). A hivatalos verzió továbbra is az, hogy a következõ 5-8 negyedévben, tehát 2020-ig maradnak a jelenlegi laza monetáris feltételek a 0,9 százalékos alapkamattal. Pedig a mostani helyzetben ahhoz, hogy stabilizálódjon a forint, valószínûleg szükség lenne arra, hogy az MNB valamilyen formában beavatkozzon, akár szóban, de inkább tettekkel.

Ha a fenti két folyamat valamelyikében nincs változás, akkor nem kizárt, a forint a mostani, vagy akár ennél is gyengébb árfolyamon fog stabilizálódni, és még az utóbbi néhány évben megszokottnál is gyengébb lesz.

Márpedig egyelõre nem tûnik úgy, hogy bármelyik is változna. A nagy jegybankok nagy valószínûséggel folytatni fogják a szigorítást, a magyar jegybank pedig már korábban is inkább a gyenge forint érdekében próbált beavatkozni a piaci folyamatokba, és az alacsony kamatokat is kulcsfontosságúnak tartja.

Különösen azért feltûnõ a magyar jegybank viselkedése, mert a régió többi jegybankja már jelezte, hogy felül a szigorító vonatra.

A forint gyengeségének nem csak rossz hatásai vannak, elõfordulhatnak kedvezõ eredményei is. Ezek között a legfontosabb, hogy a Magyarországon termelõ cégek jobb helyzetbe kerülnek a külsõ piacokon, hiszen forintban többet kapnak a külföldön eladott termékeikért. Így akár javulhat is a versenyképességük. (Feltéve, hogy nem importálják nagyrészt maguk is az alapanyagaikat, ami egyébként a magyar feldolgozóipari cégek esetében jellemzõen így van. Az import is drágul, így ezen az oldalon bukhatnak is sokat.) Örülhet persze az is, aki Magyarországon él, de euróban kapja a fizetését.

Van viszont számos kedvezõtlen hatása, már azon túl is, hogy leértékeli az egész országot, vagy hogy drágább lesz a magyaroknak külföldön utazni vagy külföldi termékeket venni. Az import drágulásán keresztül például inflációt csempészhet be a magyar gazdaságba, ami lemorzsolja a magyar bérek emelkedését. Ráadásul a magas infláció elõbb-utóbb tényleg kikényszeríti azt, amit az MNB el akarna kerülni, tehát a kamatemelést, ami megint csak több csatornán keresztül rombolná a magyar gazdaság növekedési lehetõségeit. A gyenge forint problémás hatásainak másik típusa, hogy külföldi devizákban jegyzett adósságok értéke forintban számolva emelkedik, és utánuk is magasabb törlesztõt kell fizetni. Ez Magyarországon még mindig probléma, fõleg a vállalatoknak és az államnak van jelentõs deviza adóssága. És ott van még a költségvetés, amit 311 forintos euróárfolyam mellett terveztek, és jelentõs fordulat esetében sok minden borulna benne.

Valószínûleg most még nem lenne nehéz dolga az MNB-nek, ha erõsebb forintot szeretne. A magyar gazdaság még mindig többet ad el külföldön, mint amennyit vásárol onnan (tehát pozitív a folyó fizetési mérleg), ezért legfeljebb a gazdaság egészének magas külföldi adósságai miatt lehet sérülékeny. Eddig is fõleg az MNB szélsõségesen lazának tartott monetáris politikája és a retorikában megnyilvánuló hozzáállása volt a legnagyobb akadály a forint erõsödése elõtt, ezért ha ez változna, a mostani gyengülést mindenképpen meg tudná állítani. Nincs is szükség feltétlenül kamatemelésre, elég lenne az MNB-nek lejjebb tekernie az utóbbi években bevetett nem szokványos monetáris politikai eszközeit. Az viszont már kérdés, hogy ez akkor is így lesz-e, ha esetleg egy váratlanul nagy forintesés után, kaotikus körülmények között kellene meglépni ugyanezt.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-06-28 15:29
Döntöttek: Magyarországon be kell avatkozni, mielõtt nagyobb lesz a baj

Megszavazta a magyar demokrácia állapotáról szóló jelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE). A holland Judith Sargentini által összeállított riport szerint Magyarországon sérülnek az EU alapelvei, veszélyben van a jogállamiság, a demokrácia és az alapvetõ jogok. Mivel ezeket a lisszaboni szerzõdés szerint garantálni kell, ezért Sargentini kezdeményezte az uniós alapszerzõdés 7-es cikkely szerinti eljárását Magyarország ellen. ..https://hirtv.hu/...aj-2463430
116 #2 livia
- 2018-06-28 20:20
Imre! Ez mit jelent?
116 #3 livia
- 2018-06-28 20:23
No, a válságot azt curvára acarják. Szinte kórusban ájvékolnak, ide hallom.
99 #4 MORMOTA1968
- 2018-06-28 21:07
Az a lények, hogy az árak viszont egyre jobban erõsödnek. Nálunk már 260 forint a kenyér. Hát még a többi!
99 #5 MORMOTA1968
- 2018-06-28 21:37
Talán, ha nem a bankok, bankárok adnák ki a pénznek nevezet papír fecniket és fém darabkákat és nem mérnék az országok, népek csereeszközét valami dollárnak, meg eurónak nevezett szarhoz, nem lenne ilyen érték hintáztatás. Ami már csak azért is vicces, mert a pénznek használt csereeszköznek soha nem is volt értéke. A pénznek egyetlen valami ad jelképes értéket. Az emberek belé vetett bizalma. Ha elég sok tudatlan emberrel tudsz elhihetni hihetetlenül hatalmas hazugságokat, mint például, hogy a csereeszköz maga az érték, ami képes romlani, majd hirtelen újra címkézve még is csak tovább tart a szavatossága, (hogy ez mekkora csoda, halljátok!!!) sõt, még a k-u-rmány is törvényes fizetõeszköznek minõsíti, miért is ne hinné el sok milliárd gój barom világszerte, hogy ez így természetes? A CMM egyik adását nézve, illetve kettõt is, amelyek "A népi pénzrõl" szólnak, az elõadó megerõsítette azt, amit már többen is mondtak, hogy a magyar és úgy általában az emberiség nagy része lusta tanulni. Egyszerûen nem kíváncsiak az igazságra, hogy még is, mi valójában a pénz, mire lett feltalálva és miért nem mûködtetik még sem helyesen, ahogy kellene bizonyos férgek. Továbbá: Csinálhatunk mi bármit, elvergõdhetünk ítéletnapig is, ha nem tudjuk, nem adjuk tovább a tudást a fiatal generációknak, nem értetjük meg velük, hogy húsba vágó érdekük, hogy értsék a rendszer mûködését, akkor teljesen tök mindegy mit irkálunk itt össze-vissza! Az elõadó is elmondja, hogy csak a tudás továbbadásával lehet kisebb-nagyobb sikereket elérni. Ha megértik az emberek, hogy mirõl szól ez az egész, hogy a pénz adósságból jön létre és magán bankároktól származik, csak akkor indulhat el valamiféle változás. Egyszerûen rossz a program, a programozás. Nincs türelme már az embereknek apránként összeszedni az elkezdett életükhöz szükséges dolgokat, mindent egyszerre akarnak megszerezni, ha lehetséges azonnal, fõleg a fiatalok és így tartják fent ennek a beteg rendszernek a mûködését. Az elõadó szerint, ha csak egy évig senki nem venne fel banki hitelt, összeomlana az egész banki rendszer.

Imre! Ezeket a videókat, ha már voltak esetleg, akkor is érdemes újra berakni ide a fõ oldalra. Mindenki szánjon rá egy keveset az idejébõl, mert nagyon fontos dolgokról beszél közérthetõen az elõadó.

"Jövõnkért" Konferencia-Népi pénz-Dr.Bánóczy János elõadása. 24,42 perces. https://www.youtu...fN_Y8oFmjE

Bánóczy János: Népi pénz a közösségekért-P.T.K. CMM TV. 33,38 perc. https://www.youtu...k&t=4s Na ezeket se fogják leadni egyetlen iskolai elõadáson se! Pedig az értelmesebbje talán elsõre is megértené, milyen mocskosul hazug és beteg világban is él.
396 #6 Kujak
- 2018-06-29 08:25
Valamikor hajdanán azt találta mondani egyik ellenzéki párt vezetõje, hogy:
Azt a miniszterelnököt, akinél a forint-euró árfolyam meghaladja a 300 ft-ot el kell zavarni!!!!

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.....
4 #7 Posta Imre
- 2018-06-29 08:31
Akasztófahumor! Igen, ez ott Gyula a hõ, nemzeti harcos egy akasztófa árnyékában. Már csak a kötél hibádzik, az elftársak már felsorakoztak...
https://444.hu/20...tdiscovery
116 #8 livia
- 2018-06-29 20:25
Szóval az a baj, hogy szapora a féreg, minket meg már ösztökélnek a munkára aggkorban is. Mások meg héderelve nevetgélnek rajtunk. No, jön még kutyára dér! Rosszul számítolták meg a napot. A nap pedig mindig felkél.
238 #9 bivaly
- 2018-06-30 06:24
Mormota !

Sokadszorra ! Folyamatosan szívod magadba ( pótcselekvés) a tudást, és folyamatosan megpróbálod átadni ( pótcselekvés). E közben lepereg az életed, se gyerek, se nõ, csak a nihil ( ez a valóság), és az utolsó másodpercben fogod beismerni önmagadnak az igazat, hogy kár volt, meg szart sem ért. Utólag nem változtatható meg a film haver ! Rólad legalább úgy lepereg minden, mint amit Te szeretnél másnak "átadni". Hagyd már itt egy kicsit a homokozót, és szabadítsd fel Önmagad, már ha képes vagy rá !? Saját komfortos rabszolgád vagy, Neked nem egzisztenciális érdeked, hogy itt verd a gépedet ! Már mindent tudsz, meg mindennek az ellenkezõjét, egyet kivéve, élni !
Helyetted nem tud senki segíteni rajtad.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.69 másodperc
3,405,530 egyedi látogató