Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Oroszország sejlik fel a kárpátaljai magyarok elleni támadások mögött

BelföldMég az is kiderülhet, hogy a kínaiak állnak a kambodzsai zulukkal a sövény mögött. Ugyan már, kinek nem világos, hogy egyetlen "titkosszolgálat" mûködteti a "világ" összes piti szolgálatát, bûnözõi körét és legyen lengyel, orosz, amerikai, vagy éppen indonéz, valójában zsidó az. Lengyelek? Jó vicc... Az év eleji kárpátaljai magyarellenes támadások mögött nem ukrán nacionalisták, hanem egyértelmûen Moszkva-barát szélsõjobboldali elemek állnak, az õ tevékenységüket és kapcsolataikat, valamint az ukrán–magyar konfliktust mutatják be hosszú cikkben a VSquare.org visegrádi oknyomozó portál ukrán, lengyel és magyar újságírói. A munkában a lengyel OKO.press, valamint az Index munkatársa is részt vett.

Az írásból az is kiderül, hogy miközben a Kreml mélyíteni próbálja a Magyarország és Ukrajna közötti diplomáciai konfliktust, az Egyesült Államok azt próbálja elérni, hogy Budapest ne blokkolja tovább Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását az ukrán oktatási törvény szigorítására hivatkozva. Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár ezért cserébe még egy Trump–Orbán-tárgyalást és közös fotót is felajánlott a júliusi NATO-csúcson, a magyarok azonban ezt visszautasították.
Nem ukránok, lengyel Kreml-rajongók

Az ukrán hatóságok nyomozása alapján a cikk rekonstruálja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát február 8-án felgyújtani próbáló szélsõségesek akcióját. Mikor erre a provokációra sor került, addigra Budapest és Kijev között már mélyponton voltak a kapcsolatok az ukrán oktatási törvény miatt.

A támadást elkövetõ három lengyel, Adrian M., Tomasz Sz. és Micha³ P. a Falanga (falanx) nevû Kreml-barát szélsõjobboldali szervezet tagjai voltak. Micha³ P. a Moszkvának való kémkedésért letartóztatott Mateusz Piskorski Zmiana pártjával is kapcsolatban állt, valamint ukránellenes tüntetéseken vett részt Lengyelországban. Adrian M.-mel együtt a lengyel védelmi minisztérium felügyelete alá tartozó Jednostka Strzelecka 2039 (SJS 2039) tartalékos katonai csoportban is szervezkedtek. Az SJS 2039 szélsõjobbos tagjai többször utaztak Kelet-Ukrajnába, hogy az Oroszország által támogatott donyecki szeparatisták vezetõivel találkozzanak, de volt, hogy NATO-zászlót égettek az amerikai nagykövetség elé szervezett tüntetésen.

A magyarellenes támadás harmadik elkövetõje, Tomasz Sz. egyben a lengyel szélsõjobboldali Xportal.pl weboldal szerkesztõje, ahova többek közt Alekszandr Dugin-interjúkat fordított, de a Kreml-párti Szputnyik rádióban is szerepelt többször „szakértõként”. Közösségi médiás tevékenységére pedig a horogkeresztek és más náci szimbólumokkal teli tartalmak posztolása volt jellemzõ.
A kropivnickiji illetõségû Volodimir Kondratenko (k) az KMKSZ központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadás egyik feltételezett elkövetõje kommandósok õrizetében várja az elõzetes letartóztatásáról szóló végzést az ungvári városi-járási bíróságon 2018. március 6-án.
A kropivnickiji illetõségû Volodimir Kondratenko (k) az KMKSZ központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadás egyik feltételezett elkövetõje kommandósok õrizetében várja az elõzetes letartóztatásáról szóló végzést az ungvári városi-járási bíróságon 2018. március 6-án.
Fotó: Nemes János / MTI

A szélsõjobbos Falanga vezetõje, Bartosz Bekier azt állította az újságíróknak, hogy Adrian M., Tomasz Sz. és Micha³ P. saját akciója volt a Magyar Ház elleni támadás, amit ,állítása szerint, az elkövetõk még elõtte is letagadtak. Bekier maga is zûrös figurának tûnik, korábban Piskorsi oroszbarát pártjának több aktivistájával Szíriában is megfordult, Libanonban pedig a Hezbollah képviselõivel is találkozott. Azt mondja, sosem kapott Oroszországtól pénzt, mind utazásait, mind szervezetét saját forrásból, illetve az Xportal.pl „olvasói hozzájárulásaiból” finanszírozza.

Az Xportalon az ungvári támadás után egy olyan cikk jelent meg, melyben a kárpátaljai magyarokat arra biztatják, hogy nekik kell eldönteniük, „melyik országhoz (Ukrajnához vagy Magyarországhoz) tartozzon kicsiny hazájuk”.
Importált konfliktus

A cikkben megszólaltatott szakértõk kifejtik, hogy a kárpátaljai magyarság körében nincsenek szeparatista törekvések, egy mesterségesen gerjesztett konfliktusról van szó, melynek kiélezésében Moszkva érdekelt. Dmytro Tuzhanskyi ukrán újságíró és politológus szerint az ukrán–magyar konfliktust kívülrõl szítják, az Ukrajna ellen 2014-ben indított orosz információs háború óta érdeklik csak az orosz sajtót Nyugat-Ukrajna és Kárpátalja etnikai ügyei. Tuzhanskyi szerinte a régió szegénysége miatt kétszáz dollárért bárki tud magának Kárpátalján provokátorokat bérelni, hogy aztán a levideózott propagandaakciók az orosz médiában bukkanjanak fel.

Utóbbira példa a második, február 27-i támadás a Magyar Ház ellen, ahol egy házilag készített robbanószerkezet miatt égett ki az épület, melyben sérülés nem történt, de a KMKSZ irodája és dokumentumai is megsemmisültek. A támadók ezúttal ukrán állampolgárok voltak, csakhogy egyiküknek az orosz befolyás alatt mûködõ transznyisztriai szakadár köztársaságból volt útlevele, a támadásról pedig az orosz média, köztük a TASS hírügynökség számolt be azonnal.
Buhajla József ungvári magyar fõkonzul a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájában 2018. február 27-én.
Buhajla József ungvári magyar fõkonzul a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájában 2018. február 27-én.
Fotó: Nemes János / MTI

Brenzovics László, a KMKSZ vezetõje azt is elmondta, hogy az ukrán hatóságok nemrég egy Munkácsból Ungvárra érkezõ csoportot is letartóztattak, miután az autójuk tele volt robbanóanyagokkal, és nem tudtak rá magyarázatot adni, mi szükségük van rá. Brenzovics szerint 2014-ben változott meg minden, azóta nem telik el hónap olyan negatív cikkek nélkül, melyben a magyarokat szeparatista törekvésekkel vádolják, ami „teljes hazugság”.

A cikk idézi Demkó Attila indexes interjúját, melyben a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért felelõs fõosztályának nemrég távozott vezetõje többek közt arról beszél, hogy „az oroszok Kárpátalján használják a magyar kártyát, orosz oldalak idegesítik az ukránokat a kárpátaljai, egyébként magyar részrõl nem létezõ elszakadási törekvésekkel”. Megszólal Katrein Ferenc volt magyar elhárítótiszt is, aki szerint a magyar hírszerzõ közösség számára az egyik legnagyobb kihívás egy potenciális kárpátaljai etnikai konfliktus megakadályozása.
Kapcsolódó
Magasrangú volt HM-es vizionált etnikai háborút Erdélybe
Magasrangú volt HM-es vizionált etnikai háborút Erdélybe

Felfedi inkognitóját a minisztériumi vezetõ, aki orosz ügynökökrõl és amerikai zsoldosokról írt könyvet. Mit kavar a Nyugat? Miért rohasztották le a magyar hadsereget? Putyin gerjeszti a feszültséget? Demkó Attilát kérdeztük.

Papp Csaba befolyásos orosz kapcsolatokkal rendelkezõ üzletember, aki az elsõ Orbán-kormány alatt a Miniszterelnökségen dolgozott, a cikkben egy Magyarországgal kapcsolatos állítólagos orosz külpolitikai stratégiáról beszél. Papp kifejti, hogy Jefgenyij Primakov néhai orosz miniszterelnök (egyben volt KGB-vezér és Vlagyimir Putyin mentora) idején dolgozták ki azt a stratégiát, miszerint Magyarországot kell használni kísérleti terepként az orosz törekvések szondázására. Ez azon a felismerésen alapult, hogy mind Oroszországot, mind Magyarországot egykori önmaga veszi körül, és mindkét esetben „homogén tömbökben élnek többé-kevésbé politikai, nyelvi, kulturális jogaiktól megfosztott népelemei”.
Washington nyomást gyakorol

A Fideszhez közel álló és a magyar kormány anyagi támogatását élvezõ KMKSZ vezetõje, Brenzovics László áprilisban Washingtonba utazott, hogy a magyar kisebbség ellen intézkedésekre hívja fel amerikai kormánytisztviselõk és döntéshozók figyelmét. A lobbikörutat a washingtoni magyar nagykövetség és a Magyar Amerikai Koalíció szervezte. A látogatásról közölt beszámoló szerint Brenzovics amerikai partnereinek nem fejtette ki az ungvári támadás részleteit, kizárólag az ukrán nacionalistákat hibáztatta. Arról beszélt, hogy ukrajnai közszereplõk a magyar kisebbséget stigmatizáló megnyilvánulásaikkal felbátorítják a szélsõséges ukrán nacionalistákat, akiknek a magyarellenes támadásai megszaporodtak az utóbbi idõben. Brenzovics ezen támadások közé közé sorolta a vandalizmust és a KMKSZ székháza elleni „terrorista támadást” is. Egy jelen levõ forrás megerõsítette, hogy Brenzovics sem a lengyel szélsõjobboldali, sem a Kreml-barát háttérre nem tért ki.

A Trump-adminisztráció vezetõ külpolitikai tisztviselõi májusi találkozók során megpróbáltak nyomást gyakorolni a magyar félre. A céljuk az volt, hogy Budapest engedjen álláspontjából, és járuljon hozzá, hogy Ukrajna jelen lehessen hivatalosan is a júliusi brüsszeli NATO-csúcson. Május 15-én John Bolton, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Megyesy Jenõ miniszterelnöki fõtanácsadó találkozott, Bolton fõ aggodalma a magyar–ukrán konfliktus volt. Az USA álláspontja az, hogy ennek az ügynek semmi köze a NATO-hoz, ezért nem szövetségi szinten kellene vitatkozni róla. Ezzel szemben a magyarok úgy gondolják, hogy de, hiszen NATO-dokumentumok igenis elõírják a kisebbségek védelmét.
Helyszínelõ rendõrök KMKSZ központi irodájánál
Helyszínelõ rendõrök KMKSZ központi irodájánál
Fotó: Nemes János / MTI

Wess Mitchell amerikai külügyi államtitkár budapesti látogatása során még egy olyan ajánlatot is tett, amit amerikai és magyar források is megerõsítettek, miszerint Orbán Viktor egy fotólehetõséget és külön tárgyalást is kaphat Trumppal a brüsszeli NATO-csúcson. Ezt követõen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Szijjártó Péter washingtoni találkozójánál is ahhoz a feltételhez kötötték az amerikaiak a közös sajtótájékoztatót, ha Budapest nem blokkolja tovább Ukrajna NATO-közeledését. Mindkét alkalommal elutasítás volt a válasz. Magyar kormányzati tisztviselõk szerint egy ilyen alku és engedmény nemcsak Ukrajna, de más környezõ országok felé is gyengeséget sugározna. Megerõsítették: nem fognak engedni az oktatási törvény ügyében.

A magyar kormány kemény fellépése demokrata párti és baloldali körökben, valamint az amerikai külügy bürokráciájának egy részében annak a vádnak a megfogalmazásához vezetett, hogy Budapest összejátszik a Kremllel. Errõl beszélt Ben Cardin demokrata szenátor nyilvánosan, illetve egy 2017. októberi találkozó során a State Department egyik regionális irodájának vezetõje is azt mondta magyar diplomatáknak, hogy szerinte álláspontjuk Moszkváét visszhangozza. A Trump-adminisztrációban azonban diplomáciai források szerint ezt máshogy látják: bár Ukrajna NATO-közeledésének blokkolása jól jön Moszkvának, de az elterjedt vélemény az, hogy nem ez vezeti a magyarokat.

Orbán Viktor gondolkodásával kapcsolatban úgy látják, a magyar miniszterelnök szerint geopolitikai szükségszerûség, hogy Ukrajna ütközõállamként létezzen Európa és Oroszország között.

És bár ez egy cinikus vagy realista hozzáállás, de önmagában nem Kreml-barát.

Egy magas rangú magyar kormánytisztviselõ a kárpátaljai támadások lengyel és orosz szálára úgy reagált, hogy az egyik támadást ukránok követték el, azt pedig tagadta, hogy Moszkvának bármilyen ráhatása lenne a magyar álláspontra az oktatási törvény miatti konfliktusban. Utóbbit Szijjártó Péter már áprilisban nyilvánosan kikérte magának, és ukrán politikusok hazugságkampányának minõsítette a vádakat.
Link

Hozzászólások

99 #1 MORMOTA1968
- 2018-06-28 20:54
Imre! Valamennyi titkosszolgálat a jezsuitákhoz köthetõ. Õk meg tudjuk, hogy kicsodák? Sok elõadó mind a mai napig nem mer még csak utalni se rá, hogy kik állnak sok ezer éve minden sz@rkavarás mögött pénzügyileg is. Sõt, fõleg pénzügyileg. Nem nagyon fogod hallani ezt a két szót a legtöbb elõadótól. Zsidó és jezsuita. Kerülik, mint macska a forró kását. Mert egyikük se szeretne antiszemitizmus vádja alá esni, mert nagyon is tisztában vannak az igazi hatalom birtokosainak kilétével.
116 #2 livia
- 2018-06-28 21:00
Szerintem egy ukrán se él ukrajnában, hiszen õket anno kiéheztették. No, most csak a szidaja próbálja élezni a helyzetet, mert lapos már neki a föld. Vagy egyéb okból, de muszáj neki. A háborút meg így is úgy is. No!
267 #3 Perle
- 2018-06-28 22:30
Én valahogy elhiszem, hogy az ukránoknak nem tetszik Kárpátalja visszatérési szándéka, ezért bántkhatják az ottani magyarokat.
Ha bántás alatt a cigók elleni támadást értjük, arról is elhiszem, hogy betelt velük a többiek hócípõje.
Ha az oroszok annyira hõn vágynák Ukrajna épségét, véget vetnének a donyecki és luganszki löztárásaságnak.
4 #4 Posta Imre
- 2018-06-29 07:37
Mormota igen a csúnya jezsuiták. Még Rákóczit is õk nevelgették, aztán irány Rodostó! Jó kis mocskos játék ez. "Inkognita" név alatt futott ez már rég, most meg már teljesen mindegy.

Perle, semmi sem az, aminek látszik. Ennyi erõvel a cigánygyilkosságokat (mármint az eredetit, az ittenieket) is intézhették az oroszok annak idején. Emlékszel ugye, hogy mekkora kabaré volt az is és minden szál az FSZB irányába és "Ukrajnába" vezetett....

Ebbõl csak a tanulság annyi, hogy azt sem szabad elhinni, amit kérdeznének, de nem teszik. A Kacsinszki gép földhöz verése se mellékes ám!
238 #5 bivaly
- 2018-06-29 13:02
Imre !

Nem tûnik fel senkinek, hogy "lengyelek" a magyarellenesek, és éltetik Hitlert, meg a nácizmust !? Hogyan van ez, nem ismerik a történelmet ? A saját történelmüket ?
Vagy csak megint mindenkit csont hülyének néznek a "nagy testvér" oldaláról !? Tudod, Gavrilo Princip is a magányos gyilkos ! Csak úgy ! Mert, és azért ! Hurrá, világháború !
99 #6 MORMOTA1968
- 2018-06-29 21:24
Imre! A régi Kínai Birodalomban, Japánban is a jezsuita szerzetesek jelentek meg elõször, nagyon szerették volna a kínai császárt, népével együtt áttéríteni a vatikáni judeo vallásra. Késõbb elég sokan át is tértek Kínában. Azt, hogy Rákóczit is õk nevelték nem sok jót jelentett már akkor se. És hol is végezte? Ahogy te is írod. Mi is általában csak a cionistákról beszélünk, de ott van mellette a másik hatalmi ág is, a jezsuiták. Eche zsidrákok azok is. És mint olvastam, CIA, MOSZAD, MI5, MI6 és akkor már valószínû, hogy a többi titkosszolgálat létrehozása mögött is õk állnak, Európában, USA-ban és arra kelet felé is.

Bivaly! Lengyel-magyar két jó barát, vajon miért is? Nagyon gyûlölik még mindig az oroszokat, a tõlük elszakított területek és az orosz fennhatóság, népesség irtások miatt is. Egész szép nagy területet vettek el tõlük is, viszont kaptak helyette a német területekbõl, bár az még sem ugyan az. Azért az amcsikkal nem nagyon haverkodnák a helyükben és fõleg nem engedném katonáit, fegyverzetét be az országom területére. Bár mi is pont ezt tettük, tesszük. Majd beköszönnek hozzájuk, meg hozzánk is újra a ruszkik és megint az éber héberek miatt. Mindig azok, meg a mi bolond fejünk sodor minket bajba, soha nem a jó oldalra állunk, ha van olyan egyáltalán. Függetlenedni meg úgy sem fognak hagyni minket, se keletrõl, se nyugatról, se a Közel keletrõl, se az USA-ból. Ez van! Jó kis csapdában, kelepcében vagyunk!
116 #7 livia
- 2018-06-29 21:43
Mormota! Abban hát!
238 #8 bivaly
- 2018-06-30 06:12
Mormota !

A lengyelek maradjanak nagyon csendben, ami a németeket illeti ! A német lengyel ellentét, nem az 1939.-es határvillongással kezdõdött ! A lengyelek sportot ûztek a németek bántalmazásából és pogromokat szerveztek ellenük, nem egy mára eltussolt ( agyonhallgatott !), vérengzés van a számlájukon. Ezt a 30-as években ! Utána befírölték õket a jó brittek, hogy csak nyugodtan, majd õk segítenek ha gond lesz. Utána a becsületes Sztálin belerángatta Németországot Lengyelország lerohanásába, aminek a legnagyobb haszna az lett volna, ha Hitler elhiszi a Ribbentrop Molotov egyezményt !!! Akkor ma nem lenne Németország. ( Igaz így sincs, csak látszólag.)
Ennyit a lengyel, német ellentétekrõl. A másik, hogy Lengyelország legalább annyira megosztott mint Magyarország ! Egyben pontosan azonosak vagyunk, ahogy Magyarországot sem magyarok vezetik, úgy Lengyelországot sem lengyelek vezetik. Értem alatta, hogy ténylegesen, potenciálisan, valódi hatalmi eszközökkel rendelkezve ! A látszat le van szarva.

A fogadat meg nem tudod megvédeni, sem "szakemberekkel"( dögöljön meg a fogorvosoknak nevezett tetvek nagy többsége, mert csak barbár, és nagyon nagyképû ), sem mással, de a gyulladásara hajlamos esetekben használj cserszömörce szájvizet ! Ez Herbária, magyar, és kurva jó, hogy finoman érthetõ legyek, szard le a Colgate, meg egyéb nyugati fost ! Meghígítod, este jól átöblögetsz, utána persze folyik a nyálad mint a bakzó macskának, de isteni jó baktérium ölõ, és totálisan jó gyulladás gátló. Természet adta, nem a Kohn bácsi pénzcsináló laboratóriuma.
254 #9 mujko
- 2018-06-30 21:03
819 #10 rozsola
- 2018-07-02 16:14
Ej ej !
Mateusz Piskorski: az Oroszországgal való jó viszonyért fellépõ, (valóban) baloldali lengyel politikus - akit "az Oroszország javára végzett kémkedés" koholt vádjával hazájában börtönbüntetésre ítéltek : " Ukrajna mint állam összeomlott . Ha a nyugat , és ebbe beleértem Lengyelországot is , segíti Ukrajnában Bandera támogatóit akkor káoszba taszítja az országot. A Krím népe már régóta oroszbarát és félnek a Banderistáktól. Nekünk is félnünk kellene. "
Bivaly inkább hanyagold a zsidó-fasiszta propagandát ! Tudom , számodra nehéz lesz mivel " náci " vagy.
1939 eséményei egy csöppet bonyolultabbak voltak. Korábban Németország és Szovjetunió megegyeztek Európa felosztásában. A lengyelek pedig útban voltak.
" Hírstábunk úgy tudja , Európa egyes városairól neveztek el az Orosz Föderáció több egységét is . A 400-as tüzérségi egység neve : Transilvania azaz Erdély "
Ukrajna egy kísérlet. A zsidó-fasizmus tombolásának helye amelynek egyik végterméke a " zsidobánderovec "
Az agyhalott ukránokat arra bíztatják , " írtsák ki az oroszokat és foglalják el Európa közepét is "
99 #11 MORMOTA1968
- 2018-07-07 19:22
Kedves Bivaly! Igen, én is tudok róla, hogy a lengyelek mit tettek a németekkel, jóval a második világháború elõtt is már. És hogy az angolok még cukkolták is õket, hogy csak irtsák a németeket, pont mint most nálunk, mikor a cigányokat biztatják a zsidók a magyarok levadászására. Nem véletlenül történt Lengyelország lerohanása, aminek egy része amúgy is német terület volt, hisz Lengyelország régebben jóval arrább volt Oroszország határánál, sõt, orosz fennhatóság alatt. Bár elõtte a nemzet és fajáruló lengyel királyoknak köszönhetõen több száz éven át háborítatlanul nyúzhatták uzsorával az oda települt zsidók a lengyel népet. Van olyan ország, beleértve Oroszországot is Európában és a világ más részein is, amit ne zsidók irányítanának, vagy ne zsidó befolyásolás alatt létezne? Ha személyesen nem lehetnek ott valahol, akkor valamelyik beteg ideológiájukat és vallásukat juttatták el oda, vagy épp forradalmat, háborút robbantottak ki azon népek ellen, akik nem akarnak meghajolni a zsidók világuralmi törekvései elõtt. Ami a fogaimat illeti, egy se jó már és az is kevés. De azért köszönöm a tanácsot, be fogom szerezni ezt az öblögetõszert.
99 #12 MORMOTA1968
- 2018-07-07 19:41
Kedves Rozsola! Ami az ukránokat illeti, amelyik még nem keveredett vérségileg zsidóval, én ahogy elnézem õket ukrán zenei klipekben, de idehaza a falunkban is találkoztam néhánnyal, meg a jó pár km-re lévõ meggyesben is, ahol alkalmi munkát végeztek ukrán lányok, arcra inkább hasonlítanak a magyarok egyik változatára, mint bármilyen szláv népre. Megkockáztatom, hogy szerintem az ukránok vagy csak egy részük is szkíta eredetû nép. Tudjuk, hogy a Kínában élõ ujgurok, de Afganisztán eldugott hegyvidéki részein élõ szkíta eredetû kis létszámú nép se beszélik már a magyar nyelvet, vérségileg még is a magyarokhoz köthetõ rokon népek. Egyébként nem értem se a magyart, se az ukránt, se az átlag oroszt, németet, stb...hogy ma az internet, az információ áradat korában hogyan tudnak ekkora sötétségben élni, kiszolgálva a zsidó érdekeket! Egy sokat emlegetett tanulmányt olvasva azt sem értem, miért olyan felelõtlen, sõt ostoba a magyar, (és nem csak a magyar) hogy ész nélkül fogad be soraiba, nemzettestébe bármiféle jött-ment rasszt, ember fajt! "Szemiták bejövetele és népi kiléte". Sok ezer éve folyik a harc a szkíta eredetû népek és a szemita rassz között. És egészen jelen korunkig mindig ugyan az történik. Bárhová megyünk, a szemiták jönnek utánunk és mi újra és újra elkövetjük ugyan azt a történelmi hibát, hogy megbízva bennük, befogadjuk õket. Ennyire képtelenek vagyunk tanulni felmenõink hibáiból? Az uszítók mindig ugyan azok, a fehér rasszok pedig ész nélkül gyilkolják egymást a nevetõ, markát dörzsölõ harmadik háttérben megbúvó közös ellenségünk legnagyobb örömére és hasznára!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.88 másodperc
3,401,530 egyedi látogató