Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Judapest

BelföldA kormány 2,1 milliárd forint hozzájárulást nyújt
Vasárnap az Európai Maccabi Konföderáció (European Maccabi Confederation – EMC) Magyarországnak ítélte az 2019-es Maccabi Európa Játékok megrendezésének a jogát. A hír kapcsán Jusztin Ádámmal, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökével és Carlos Alberto Tapieroval, a Maccabi Világszövetség fõigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Jusztin Ádám

Élvonalbeli kosárlabda játékos voltál. Hogyan kerültél a Maccabi VAC közelébe majd élére?

Jusztin Ádám: 1992-ben csatlakoztam a Maccabi VAC-hoz és 1993-ban már részt vettem a Maccabi játékokon. Ugyan nem a Maccabi VAC-nál játszottam napi szinten, hanem más csapatban, mivel abban az idõben profi kosárlabda játékos voltam, de a Maccabi Világ Játékok és az Maccabi Európa Játékok idején mindig csatlakoztam a csapathoz. Az hogy a Maccabiba kerültem, az korábbi edzõmnek Mezei Katalinnak köszönhetem. Késõbb, elõdöm, Horvát József, aki 12 évig volt az elnök kért fel, hogy legyek az utódja.
2010-ben Bécsben tartották a Maccabi európai kongresszusát, amin akkor vettem részt elõször, s az óta vagyok az elnök.

Mennyire volt borítékolható, hogy Budapest nyeri el a következõ Maccabi Európa Játékok rendezési jogát? Az Európai Maccabi Konföderáció Budapesten tartotta kongresszusát és a FLF (Future Leaders Forum) a Vezetõi Utánpótlás Fóruma szintén itt értekezett, aminek a megszervezését a Maccabi VAC bonyolította le. Furcsa lett volna, ha itt jelentik be, hogy a rendezés jogát Bázel kapja, nem?

JÁ: Valóban, de azért nem lehettünk biztosak a sikerben. Ha mi ezt az eseményt rosszul csináljuk, ha nem jó a prezentációnk, akkor egyáltalán nem biztos, hogy nyerünk. Volt egy jól felépített koncepciónk, amit még 2010-ben találtuk ki. Már akkor szervezõi szemmel is figyeltük a rákövetkezõ évben szervezett Bécsi Maccabi Európa Játékokat.Ott Bécsben már jeleztük, hogy vannak rendezési terveink, de 2015 túl korainak tûnt, nem volt reális addigra felkészülni.
Így a Maccabi VAC szervezetének a megerõsítését tûztük ki elsõként célul, s azt, hogy részt veszünk a játékokon 2013-ban és 2015-ben, és utána pályázunk a 2019-es játékok rendezési jogára. Az EMC kongresszus megszervezése adott volt mindenkinek, bárki jelentkezhetett. Nyilvánvaló volt, hogy az EMC kongresszus megszervezésével erõsíteni tudjuk a saját pályázatunkat, ez is a felépített stratégia része volt.

Maccabi group

Minek tulajdonítod, hogy Magyarország nyerte meg a rendezés jogát?

JÁ: Van egy kiváló csapatunk, nagyon erõs a támogatottságunk, amit a kormány oldaláról is sikerült megszerezni; ez nyílván anyagi és erkölcsi támogatás is. Támogat a zsidó hitközség is, valamint számos zsidó és nem zsidó szervezet.

Hogy zajlott a nevezés? A kormánynak kellett megpályázni a rendezés jogát?

JÁ: Nem, ezt a magyar Maccabi VAC pályázta meg. A kormány 2,1 milliárd forint hozzájárulást nyújt. Márpedig ha nincs a pályázatunk mögött megfelelõ forrás, nyilván nem indultunk volna. Sokkal korábban, még a tárgyalások elején kijelentettük, hogy csak akkor pályázunk, ha már megvan a kormányhatározat a pénzügyi garanciáról. Ha nem így lett volna, akkor a levegõbe beszélünk.

Van személyes kapcsolatotok a kormány részérõl, aki a program terveket onnan menedzselni?

JÁ: Van, nagyon szoros a kapcsolatunk az MTK Budapesttel. Ennek a csapatnak van egy erõs zsidó kötödése. Deutsch Tamás elnökkel már 2010-ben elkezdtem beszélni a pályázatról, tehát õ volt ebben az elsõ partner. S mivel neki jó kormányzati kapcsolatai voltak, õ volt az, aki a támogatási igényeinket próbálta menedzselni és igyekezett segíteni nekünk. Így volt ez akkor és így van a mai napig.
Még valamit el szeretnék mondani a pályázattal kapcsolatban: elkezdtünk dolgozni egy kisebb csapattal, de van egy tágabb csapat is. Õk azok, akik kifejezetten a kongresszuson és a prezentáción dolgoztak. A pályázat minden részének megvolt a saját felelõse, a munka nagyon összehangoltan zajlott. Azt gondolom a gyõzelem záloga az volt, hogy a döntéshozók látták, hogy szívbõl csináljuk, nagyon akarjuk, van jövõnk, van egy zsidó közösségünk, amit más aspektusból is meg lehet erõsíteni. Nagyon fontos nekünk a vallási élet, a hagyomány, a kultúra és a visszaemlékezés a Holokausztra.
De a legfontosabb a magyarországi zsidó sport hagyománya, kimagasló elõdeink, akik számos magyar sportsikerhez járultak hozzá. Maga a sport, amin keresztül nyújtani tudunk valamit a zsidó és nem zsidó közösség számára, ami szerintem egy kikezdhetetlen szempont és mindenki jól jár vele.

Jobboldali körökben finoman fogalmazva nem egyértelmûen pozitív a rendezvény fogadtatása.

JÁ: Természetesen, de reméljük, javul a hozzáállásuk. A zsidó közösségen belül is vannak olyanok, akik szkeptikusak. Nyilván nincs olyan program, aminek ne lennének ellenzõi, én ezt megértem. Mégis azt gondolom, hogy Magyarországon a zsidó és nem zsidó közösségek többsége támogatja ezt a munkát. Mi ezt felmértük, mert nem akartunk olyan vállalkozásba fogni, aminek nincs támogatottsága. A Maccabi Európa Játékok megrendezésének nagyon erõs támogatottsága van a közösségen belül, legyen az egy kis civil szervezet, vagy a MAZSIHISZ: szerintem mindenki a közös sikert látja benne.

A Maccabi VAC jelenleg sport szervezetként funkcionál, de nincs saját infrastruktúrája. A támogatásból ezt is lehetne fejleszteni, állandó létesítmények kiépítésébe fektetni.

JÁ: Így van, s bennünket éppen ez motivált. Úgy gondoltuk, a játékok megrendezése a legjobb alkalom arra, hogy felépítsünk egy olyan kulturális és sportközpontot, ami a játékok után itt marad: tehát nekünk ez a „hab a tortán”.
A játékok tíz napig tartanak, majd a résztvevõk távoznak. Köszönjünk, mi ezért nem akarjuk feltétlenül megcsinálni. Azért akarjuk megrendezni a játékokat, hogy utána elinduljon valami, ami hatalmas változást hoz a zsidó közösség életében.

A versenyeken kizárólag zsidók indulhatnak, ezért sokan támadják.

JÁ: Ez igaz, ez egy zsidó közösségi esemény, ez kétségtelen, de azért elõtte van egy három és fél éves idõszak, ami alatt számos különbözõ kulturális programot lehet szervezni, számos lehetõség van a nem zsidó közösség bevonására is.

Lehet arról tudni valamit, hogy mely helyszínek, létesítmények adnak majd otthont a versenyeknek?

JÁ: Errõl még nagyon korai beszélni. Ami biztos, hogy egy sport és kulturális központot szeretnénk létrehozni a zsidó közösség számára, ami még sohasem adatott meg a zsidó közösségnek korábban. Hogy ez hol lesz, milyen lesz, mekkora lesz errõl még korai nyilatkozni, de biztos vagyok benne, hogy már jóval a játékok elõtt elkészül, be tudjuk járatni és úgy fogunk nekimenni a játékoknak 2019-ben, hogy már mûködik.Link

Hozzászólások

188 #1 Lako Eva
- 2015-11-19 08:46
Mit is mondhatnék... a szó is belém szorul már... szó szorulásom van...
154 #2 kakas
- 2015-11-19 16:55
33.media.tumblr.com/9c6a8300e4315c7a48424f7aa9d87473/tumblr_nwmq60Mrpo1qzhjh2o1_500.gif
4 #3 Posta Imre
- 2015-11-19 18:52
Zsidó civileket öltek palesztinok

Izraelben 5 zsidó civilt megöltek palesztin fegyveresek két különbözõ akcióban.

Az elsõ támadást Tel-Avivban követték el egy zsinagógánál, itt két hívõt szúrtak le. Késõbb fegyveresek nyitottak tüzet járókelõkre Ciszjordániában, itt három halott volt. A zsidó állam területén két hónapja fokozták a támadásokat a palesztinok, azóta tizenöt izraelivel végeztek.
http://hirtv.hu/h...ok-1314862
116 #4 livia
- 2015-11-19 19:45
No, nincs sajnálat.Már itt mindenki megátalkodott. Sose lesz béke.
116 #5 livia
- 2015-11-19 20:05
Persze, megint nem a fõcímre reagáltam. Nos? Addig még remélem sok víz lefolyik a Dunán, no, meg rólunk is, mert ez a kis közjáték azért sok emberrõl húz le megint nem kis befizetnivalót: nem tudni hova megy a ki tudja hányadik adó, illeték, járulék, pótlék,bírság etc. A káromkodást meghagyom mindenkinek ízlés szerint. Én az anyjukra esküszöm. No, az anjouk is szóba jöhet úgy franciásan.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.65 másodperc
3,398,307 egyedi látogató