Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mint egy újkori rabszolgatartó, úgy gyarmatosítja Kína hitelekkel Kenyát

BelföldEz kérem aljas rágalom! A zsidók nem így csinálják! Ja, de! Viszont a Selyemúthoz vasút kell, a "primitív" kenyai meg nem akarja ezt érteni. Tényleg "mi" hogy állunk a kínai vasúttal? Izrael nem engedélyezte? Az afrikai ország büszkeségének szánták, de egy évvel átadása után csak botrányt botrányra halmoz a kínai hitelbõl méregdrágán felépített SGR-vasútvonal. A Mombasa kikötõvárosát a fõvárossal összekötõ vasút egyelõre csak hatalmas veszteséget termel Kenyának, és milliárdokat az azt üzemeltetõ kínaiaknak. Akik a beszámolók szerint úgy bánnak a kenyai dolgozókkal, mint a rabszolgákkal.

A kenyai államfõ tavaly nyáron büszkén adta át a Mombasát Nairobival összekötõ új vasútvonalat, ami Kenya legnagyobb infrastrukturális beruházása volt az ország 1963-as függetlenedése óta. Félõ azonban, hogy fél évszázaddal a gyarmatosítók elûzése után csak egy újabb, modernkori gyarmatosítót engedtek be vele az országba: Kínát.

A Kelet-Afrika legnagyobb kikötõjével rendelkezõ Mombasa és a fõváros között felépített, több mint 470 kilométer hosszú SGR (Standard Gauge Railway) vasútvonalat a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) építette. Méghozzá rendkívül drágán, 3,8 milliárd dollárért. A kenyai kormány mindezt 90 százalékban kínai hitelbõl finanszírozta. Az üzemeltetést szintén a kínaiak végzik.

A két város között már eddig is volt vasúti összeköttetés, de a több mint száz éve épített vonalat alig használták. Érthetõ, hiszen az utazás legalább 12 órán át tartott, de a rendszeres késések miatt akár 18 óra is lehetett. Az új, kínai vonatok ezt kevesebb, mint a felére csökkentették. A kenyaiak végre kényelmes és tiszta vonatokon utazhattak, és ezért alig kell többet fizetniük, mintha buszon zötykölõdnének.
People cheer and throw confetti, after Kenyan President Uhuru Kenyatta flags off a cargo train for its inaugural journey to Nairobi, at the port of the coastal town of Mombasa on May 30, 2017. More than a century after a colonial railway gave birth to modern Kenya, the country is betting on a new Chinese-built route to cement its position as the gateway to East Africa. The $3.2 billion (2.8 billion euro) railway linking Nairobi with the port city of Mombasa will May 31 take its first passengers on the 472 kilometre (293 mile) journey, allowing them to skip a hair-raising drive on one of Kenya's most dangerous highways. / AFP PHOTO / TONY KARUMBA
Fotó: Tony Karumpa / AFP

A kínai állami média a vasútvonal egyéves évfordulója alkalmából büszkén hirdette, hogy a kenyaiak mennyire szeretik a Madaraka Express néven ismert vasútvonalat. Kiemelve, hogy már az elsõ évben több mint egymillió kenyai utazott a vonalon, ami lendületet adott a gazdaságnak és álláslehetõségeket a vonal mellett élõ embereknek.

A kenyaiak azonban alig egy hónappal késõbb már egészen más szemmel nézhetnek az SGR-re. Köszönhetõen a Standard címû kenyai lap egyik újságírójának, aki az elmúlt hetekben egymás után írta a leleplezõ cikkeket a vasutat üzemelõ kínaiakról.
Rasszista Orient Express

Paul Wafula cikkei hatalmas felháborodás okoztak az afrikai országban, ahol újkori gyarmatosítókként, és modern rabszolgatartóként kezdték el emlegetni a kínaiakat, aki az apartheidhez hasonló, rasszista rendszert vezettek be a vasútvonalon. A vasúton dolgozó kenyaiak a lap beszámolói szerint ugyanis rendszerszintû diszkriminációnak vannak kitéve.
Chinese workers stand at the construction site of Standard Gauge Railway (SGR) during the Presidential Inspection of the SGR Nairobi-Naivasha Phase 2A project in Nairobi, Kenya, on June 23, 2018. The SGR phase 2A project is an 120km extensiton of the Monbasa-Nairobi SGR project (Phase 1) with the longest railway bridge in the country, 5.8km Super Major Bridge, constructed across Nairobi National Park. / AFP PHOTO / Yasuyoshi CHIBA
Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

Wafula a Kenyans címû lapnak elmondta: amikor elõször hallott ezekrõl a történetekrõl az egyik dolgozótól, nem akarta elhinni. „Azt gondoltam, csak egyike azoknak, akik nem végezték rendesen a munkájukat” – mondta az oknyomozó riporter. Aztán többen is megkeresték, ugyanazokkal a panaszokkal, és nyomozni kezdett.

Amit talált, megdöbbentõ volt a kenyaiak számára. Cikke szerint a kínaiak „egy kis királyságot hoztak létre” az SGR-en, ahol a kenyai munkások másodrendû állampolgároknak számítanak.

Ez olyan kis dolgokban is megnyilvánul, mint hogy az ebédlõben nem ülhetnek a kínaiak asztalaihoz, vagy a munka végén nem ülhetnek be a dolgozókat hazaszállító kisbuszokba, ha azokban akár csak egy kínai is van. Emellett a kínai dolgozók nyugodtan cigizhetnek, szunyókálhatnak vagy mobilozhatnak munka közben, miközben egy kenyait emiatt azonnal kirúgnának.

Közben a kínaiak mindent megtesznek azért, hogy minél több dolgozójuk legyen a vonatokon. A Standard kiderítette: kenyaiak mindössze egyetlen egyszer vezethették a vonatokat: az ünnepélyes átadás alkalmával, amikor két kenyai nõ kezelte a mozdonyt.

Azóta azonban csak és kizárólag a kínai mozdonyvezetõk vezethetik a szerelvényeket, hiába képeztek ki több tucatnyi kenyait azok kezelésére. Õk csak ülhetnek a fülkében, és nézhetik, ahogy a kínaiak dolgoznak. Akiknek elvileg be kéne tanítaniuk a kenyaiakat, hogy egy idõ után átvegyék a munkát, de ezzel egyáltalán nem foglalkoznak.
HIRDETÉS

Emellett még azzal is nehezítik a kenyaiak dolgát, hogy a vonatokon használt eszközök mind kínai nyelven mûködnek, és nyelvtudás hiányában esélytelen helyzetbe kerülnek a helyiek. Ha pedig egy kenyait kirúgnak, annak helyére már egy újabb kínait vesznek fel. Akik háromszor-négyszer annyit keresnek, mint helyi munkatársaik.

Bár a vasútvonalat üzemeltetõ kínai cég alelnöke júniusban büszkén mondta, hogy 1600 kenyait képeztek ki profi vasutasnak, a kenyaiakra, köztük diplomás mérnökökre csak olyan alantas munkákat bíznak, mint a szemétszedés és a takarítás. És sok esetben még azokat a feladatokat is kínaiak végzik, amint a kenyaiak is könnyedén meg tudnának csinálni, mint például a kertészeti munkák.
Kenya Railways attendants from China upon arrival from Mombasa in a train launched to operate on the Standard Gauge Railway (SGR) on May 31, 2017 in Nairobi. More than a century after a colonial railway gave birth to modern Kenya, the country is betting on a new Chinese-built route to cement its position as the gateway to East Africa. The $3.2 billion (2.8 billion euro) railway linking Nairobi with the port city of Mombasa will Wednesday take its first passengers on the 472 kilometre (293 mile) journey, allowing them to skip a hair-raising drive on one of Kenya's most dangerous highways. / AFP PHOTO / SIMON MAINA
Fotó: Simon Maina / AFP

A leleplezõ cikk megjelenése nagy vihart kavart Kenyában. A CRBC gyorsan titoktartási szerzõdés aláírására is kötelezte kenyai dolgozóit, megtiltva nekik, hogy „negatív cikkeket, írásokat, videókat vagy fotókat tegyenek közzé a közösségi oldalakon” a SGR mûködésével kapcsolatban. És azt is megtiltották, hogy azokat a sajtóhoz eljutassák, miután a Standard több, a dolgozók által készített fényképet is felhasznált cikkében, például munka közben alvó vagy dohányzó kínaiakról – vagy éppen egy, a vasúti sín mellett nagydolgát végzõ kínai mozdonyvezetõrõl.

Közben a kormány kénytelen volt vizsgálatot indítani. A kenyai közlekedésügyi miniszter, James Macharia július 17-én bejelentette, hogy egy héten belül elkészül a minisztérium jelentése a kenyai munkásokkal szemben alkalmazott rossz bánásmódról. Egyben közölte azt is, hogy folyamatosan csökkeni fog a kínai dolgozók száma az SGR-en, és 2027-re már csak kenyai alkalmazottak lesznek.

A Standard egyik cikke szerint jelenleg egy majdnem ötezer fõs „kínai hadsereg” dolgozik a vasúton, olyan munkakörökben is, ahol kenyaiak is könnyedén dolgozhatnának. A vezetõk pedig luxuskörülmények között élnek Nairobi egyik elõkelõ negyedében, egy rendõrök által õrzött épületben, ahonnan páncélozott luxusautókkal járnak dolgozni. És ezeknek a kínai munkásoknak a bérét a kenyai adófizetõk állják.
HIRDETÉS

Mint ahogy azt a Standard kiderítette, a kenyai kormány 1 milliárd kenyai shillinget, azaz nagyjából 2,7 milliárd forintot fizet havonta a CRBC-nek az SGR üzemeléséért. Úgy, hogy a vasútvonal közben hihetetlenül veszteséges. A kenyai közlekedési minisztérium adatai szerint mûködésének elsõ évében az SGR 10 milliárd shilling (27 milliárd forint) veszteséget termelt. Pont úgy, ahogy szakértõk már a tervezés idején megjósolták.
The Standard Gauge Railway (SGR) passenger train arrives in May 31, 2017 in Nairobi. More than a century after a colonial railway gave birth to modern Kenya, the country is betting on a new Chinese-built route to cement its position as the gateway to East Africa. The $3.2 billion (2.8 billion euro) railway linking Nairobi with the port city of Mombasa will Wednesday take its first passengers on the 472 kilometre (293 mile) journey, allowing them to skip a hair-raising drive on one of Kenya's most dangerous highways. / AFP PHOTO / SIMON MAINA
Fotó: Simon Maina / AFP

A vasútvonalnak elvileg nem a személyszállítással kéne profitot termelnie, hanem a teherszállítással. A Világbank szakértõi azonban már 2013-ban arra figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy a vasútvonal csak akkor lehet nyereséges, ha évente legalább 20 millió tonnányi árut szállítanának rajta. Ez azonban szinte lehetetlenség, hiszen ahhoz a mombasai kikötõbe érkezõ szinte összes árut az SGR-re kéne felpakolni.

A teherszállítás tavaly decemberben indult meg a vonalon, de kihasználtsága jelentõsen alulmúlta a kormány várakozását. Ezt látva az év elején – ideiglenesen – jelentõsen csökkentették a szállítási díjat, majd az akciót kétszer is meghosszabbították, legutóbb egészen 2018 decemberéig. Emellett kötelezték a minisztériumokat és a kormányzati szervezeteket, hogy az SGR-t használják teherszállításra, és az importõröket is erre kényszerítenék.
Hitelcsapda

A kenyai kormány tervei szerint a vasútvonal 2020-ra már 15,8 milliárd shillinges nyereséget fog termelni. Pont akkorra, amikor Kenyának el kell kezdenie a Kínától felvett hitel 15 éven át tartó törlesztését. Az SGR azonban várhatóan soha nem fog elég profitot termelni a hitel visszafizetésére. És Kína feltehetõen pontosan erre számít.

Az utóbbi években Kína vált az eladósodott, és hatalmas államháztartási hiánnyal küzdõ Kenya legnagyobb külföldi hitelezõje. Míg 2016-ban Kenya külföldi adósságának 57 százaléka volt a Kínától kapott hitel, ez a szám mostanra már 70 százalékra nõtt. Kenya 534,1 milliárd shillinggel tartozik Pekingnek, messze megelõzve az ország második legnagyobb hitelezõjét, Franciaországot (64,8 milliárd shilling)
HIRDETÉS

Kína pedig biztosan be fogja nyújtani a számlát, és így vagy úgy, de Kenya törleszteni fog. A legvalószínûbb verzió szerint azzal, hogy az egész vasútvonalat, úgy ahogy van, kénytelenek lesznek átadni Kínának. Kenyának elég csak Sri Lankára néznie, hogy lássa, mivel néz szembe.

Ott egy kikötõ építése történt hasonló módon, mint a kenyai vasútvonalé: kínai hitelbõl, kínai cégek végezték a munkálatokat. Amikor pedig a kormány nem tudta visszafizetni a pénzt, kénytelenek voltak másként törleszteni, és 99 évre Kínának adták a kikötõt. Hasonlóan járhat nemsokára Djibouti is, ahol egy kikötõ kerülhet kínai irányítás alá, illetve Zambia, ahol a fõváros repülõtere kerülhet veszélybe.

Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-07-19 23:29
Vigyázó szemünket kenyára vessük addig is, amig elkezdik nálunk is építeni a vasutat. Néhány napja sürgették meg Orbánt emiatt Szófiábn. Jó elõre tudni, mire számíthatunk. A magyar kormányt is beetették hitellel, amibõl majd õk profitálnak.

A kínai nephadsereg fogja védei a selyemút érdekeltségeit az egész világon::o

Kína mesteri terve globális katonai fenyegetés:
https://www.bloom...ary-threat
https://orientalr...ining-sea/

Múlt századi japán mintát követnek a kínaiak ezzel a Selymút tervvel.
267 #2 Perle
- 2018-07-23 17:10
Megvették a kínaiak a szlovénektõl a Görénye céget, akik hûtõjéjét korábban az osztrákoknál vettünk és hoztunk haza Trabanttal vagy Lada tetején. Most már kapható lesz a Kõbányai bazárban is.:D
https://www.b92.n..._id=104491

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
3,406,095 egyedi látogató