Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Minden összeállt a következõ összeomláshoz

BelföldTegnap láttam a "lehetetlen küldetés 6'-ot. Ott is errõl volt szó, csak másról is. Pl mindenki nyakig benne van és nem lehet (dehogynem) eldönteni, hogy a "jók" valójában a "rosszak" és a "rosszak" (apostolok) valójában a "terroristák" de õk a "jók", akik a "világrendet" (rohadt zsidó maffia-redszer) akarják megdöngetni...!Nagyon súlyos árat fizet majd a világ azért, hogy Donald Trump, az USA elnöke az America first! politika jegyében feladta a liberális világrend fenntartását, amelynek az USA volt a legnagyobb haszonélvezõje, például azzal, hogy megnyerte a hidegháborút és az elmúlt 70 évben elkerült egy újabb világégést.


Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépésének napján világossá tette, hogy megváltoztatja az USA politikai irányvonalát - kezdi elemzését John Harwood, a CNBC vezetõ szerkesztõje. A volt ingatlanmágnás arról beszélt, hogy az USA más országokat tett gazdagabbá saját maga ahelyett, mások katonai erejét támogatta a sajátja helyett, ám immáron Amerikát fogják az elsõ helyre tenni.

Kíméletlen csata kezdõdik Európában - senki sem húzhatja ki magát

Panaszkodott az úgynevezett liberális világrendre, amelyben nemzetközi gazdasági és biztonsági egyezmények kötik össze a legnagyobb piacgazdaságokat, egyben demokráciákat. Ezt a világrendet az USA vezetésével építették fel a második világháború után. Az ország elnökei, akármelyik párthoz tartoztak is, egyetértettek abban, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), az IMF vagy a NATO segít a háborúk megelõzésében, az amerikai értékek terjesztésében és erõsíti a prosperitást otthon és külföldön egyaránt.

Mûködött

Ez a rendszer mûködött. Az USA megnyerte a hidegháborút a Szovjetunióval szemben és elkerülte, hogy újabb világháború pusztítsa el az emberei civilizációt. A világgazdaság az inflációval kiigazított adatok alapján hétszeresére nõtt 1960-as szintjéhez képest. Eközben az USA gazdasága - jóval magasabb bázisról indulva - mintegy hatszoros bõvülést könyvelt el.

Jelenleg az Egyesült Államok évente átlag 14 milliárd dollárt költ az említett intézményekre, ám - ahogy a 70 éve alapított, nonprofit alapon mûködõ Rand Corp. nemzetközi kutatóintézet idén megjelent tanulmányából kiderült - eközben dollár-százmilliárdokat keresett a nemzetközi kereskedelem bõvülésén, a hatékonyság növekedésén és azon, hogy sikerült elkerülni a romboló politikai-katonai konfliktusokat, illetve erõsíteni a világ pénzügyi rendszerének stabilitását, javítani átláthatóságát.

Az USA-nak aránytalanul nagy befolyása volt erre a rendszerre, amelybõl óriási diplomácia hasznot húzott. Ezt azután a saját érdekei érvényesítésére használhatta - mondta Michael Mazarr, a Rand kutatója a CNBC cikkírójának. A szakértõ szerint ki lehet jelenteni, hogy nem volt még a világon olyan nagyhatalom, amely olyan versenyelõnyt szerzett volna másokkal szemben, mint amilyenhez az USA jutott ennek a világrendnek köszönhetõen.

Valakik közben rosszul jártak

Egyesek azonban az utóbbi idõben rosszul jártak. A Peterson Institute for International Economics becslése szerint az elmúlt években a világkereskedelem bõvülése miatt évente 156 ezer munkahely veszett el az USA-ban.

Ez párosult az erõsödõ bevándorlásból fakadó kulturális változásokkal, így az USA-ban és Európában súlyos megrázkódtatás érte a kék galléros alsó középosztálybelieket, azaz a fizikai munkát végzõ rétegeket. Ez utat nyitott a populista politikusok elõretörése elõtt, akik célba vették a fennálló világrendet is.

Ugyanezt tette a szovjet világbefolyást visszasíró orosz vezetés. A brit parlament vizsgálja, hogy az oroszok befolyásolták-e a brexitkampányt a 2016-os függetlenségi népszavazáson annak érdekében, hogy leválasszák az Egyesült Királyságot az Európai Unióról. Az USA hírszerzõ ügynökségei szerint Moszkva beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba is.

Trump ígéretéhez híven egymás után bontja le a meglévõ nemzetközi struktúrát. Visszavonta az USA-t a csendes-óceáni TPP kereskedelmi egyezménybõl és fenyegeti az észak-amerikai szabadkereskedelmi rendszert, a NAFTA-t. Kiléptette országát a párizsi klímaegyezménybõl és felrúgta az iráni atomalkut. Megkérdõjelezte a NATO lényegét, hogy tagállamai kiállnak egymás mellett, és az USA ellenségének bélyegezte az EU-t, amely ellen vámháborút kezdett.

Nagy baj lesz

A szakértõk hada és a washingtoni kongresszus két háza is arra figyelmeztet, hogy a hagyományos szövetségi rendszer aláásása visszaüt, azaz ártani fog az amerikai gazdaságnak és rontani fogja az USA biztonságát. Nem ez az elsõ eset, hogy feszültségek vannak a transzatlanti viszonyrendszerben, de olyan még nem volt, hogy az Egyesült Államok elnöke ne hitt volna a liberális világrend hasznosságában.

A világrendszer, amelyben élünk, már Trump megjelenése elõtt is nyomás alatt volt fõként Peking és Moszkva izmozása, illetve a 2008-2009-es világgazdasági válság miatt, amely megrogyasztotta a piacgazdaság önszabályozó erejének hitelességét. Most azonban sokan attól tartanak, hogy túl nagy károk keletkeztek. Robert Kagan konzervatív külpolitikai szakértõ például nemrégiben annak a véleményének adott hangot a Washington Postban, hogy nyakunkon a világválság.

Link

Hozzászólások

69 #1 Szalonna
- 2018-07-28 16:45
Ugyan itt.

https://www.napi....67010.html

Budapesti ingatlanok az ukrán maffia kezében
A BBC oknyomozó csapata kiderítette, hogy az odesszai maffia luxuslakásokat vásárolt fel London legdrágább negyedében. A történetnek van budapesti szála is - tudta meg a Napi.hu.
116 #2 livia
- 2018-07-28 22:05
Szerintem érezni akkor is, ha csak kimész a piacra, bár egyszer próbálkozik a szidaja, aztán másnap visszavesz az arcából, mert látja, hogy akkor ráragad a motyó.
99 #3 MORMOTA1968
- 2018-07-29 04:51
Omladozik a zsidó kártyavár, azé rínak ennyire? Bárcsak már összeomlana! De nem lesz olyan szerencsénk! Trump is csak egy báb!
99 #4 MORMOTA1968
- 2018-07-29 04:58
Mennyivel egyszerûbben mûködtek a dolgok régen, még a rohadt nagy globalizáció, meg ipari forradalom, tömegtermelés elõtt! Most minden túl van bonyolítva, ami egyszerûen is mûködtethetõ lenne. Például a kereskedelem vagy a pénzrendszer, oktatás, stb...
329 #5 gutai zub
- 2018-07-29 06:22
"Nyakunkon a világválság"

A nyakunkon ül egy nagyon sötét idõkbõl fennmaradt, gonosz és telhetetlen, élõsködõ vad törzs.
Nincs ellenfele mint a krokodilnak,
Kiforgatva a természet rendjét, itt soha nem az amerikai, orosz, vagy kinai, vagy bárki érdekei érvényesültek, itt már évszázadok óta csak az õvék és a pénzük.

Összeomlástól félünk?
Csak a láncainkat veszíthetjük el..............
51 #6 Skorpio58
- 2018-07-29 18:26
Itt kinek az érdeke érvényesül??
https://vimeo.com...

https://vimeo.com...um/2179178
99 #7 MORMOTA1968
- 2018-07-29 20:03
Kedves Gutai Zub! Évszázadok óta az övék a világ? Bárcsak évszázadokról beszélhetnénk, de ezek évezredek óta uralkodnak minden nép nyakán és nagyon úgy néz ki, hogy nagyon meg sem akarunk szabadulni tõlük. Olyanok mint a gaz, kiirtod õket, erre újra kihajtanak. A titkos társaságokkal is csak az a baj, hogy azokat is mind õk hozták létre, amik ott vannak mindenütt beépülve a társadalmakba. És nincs jó oldal! Sajnos! Pedig hatalmas szükség volna olyan titkos társaságra is, akik nyom nélkül végeznének azokkal, akik egy adott országon belül nyíltan, vagy kevésbé nyíltan, de egyértelmûen kárára vannak a nemzetalkotó közösségeknek. Sajnos van ez a "lelkiismeretnek" nevezett valami, ami nem hagyja, hogy azt tegyük, amit tennünk kellene! A zsidók meg egyértelmûen azért sikeresek sok évezred óta, mert "HIRBÕL SEM ISMERIK MÉG A FOGALMÁT SEM A LELKIISMERETNEK!" ÉS TÖKÉLETES KAMÉLEONOK! OLYAN SZÍNT VESZNEK FEL, AMILYEN ÉPPEN SZÜKSÉGES AZ ELREJTÕZÉSÜKHÖZ! AZ ÁLCÁZÁS NAGYMESTEREI KÉTSÉGTELENÜL! BÁRKIT KÉPESEK MEGTÉVESZTENI, MEGVEZETNI, ÁTVERNI, BÁRHOVÁ KÉPESEK BEÉPÜLNI! NYÁJASAN ELTÁRSALOGNAK VELED, KÖZBEN MEG CSENDBEN ELINTÉZNEK!" Persze valójában nem is velük van a baj, hanem azokkal, akik elintézik, hogy letelepedhessenek bármelyik országban és átvehessék a hatalmat bármelyik nép felett. DEÁK ÉS LIBERÁLIS TÁRSAI, A MAGYARSÁG LEGNAGYOBB ÁRULÓI! s_ezt-ni
51 #8 Skorpio58
- 2018-07-29 20:12
Valódi helyzet Gázában
https://vimeo.com...
51 #9 Skorpio58
- 2018-07-30 07:14
csaba
Az a baj, hogy 5-éves??
51 #10 Skorpio58
- 2018-07-30 07:28
csaba!
Most is aktuális,nem ??

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.80 másodperc
3,397,363 egyedi látogató