Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Többszörös a túljelentkezés, bõvítik a honvédkadét-képzést

BelföldAz entek háborúba mennek! Tufa és Pipin résen áll! 'A szülõk és a gyerekek körében is népszerû ez a képzési forma.'
Mindenhol többszörös a túljelentkezés, ezért már a következõ tanévtõl több honvéd kadétot képeznek majd és a további bõvítési tervek is megszülettek – mondta el Szabó Ferenc László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Oktatási, Tudományszervezõ és Kulturális Fõosztály fõtisztje az MTI-nek.

Mint az õrnagy felidézte: a HM tavaly indította el kadétprogramját. Ennek egyik pillére a bármely oktatási intézményben szabadon választható (régebben katonai alapismeretek idéntõl) honvédelmi alapismeretek címû tantárgy oktatása.

A honvédelmi alapismeretek egy szabadon választható közismereti tantárgy, amelyet vagy pedagógiai végzettségû katonák, vagy a honvédség 120 órás továbbképzését elvégzõ tanárok oktatnak. Jelenleg mintegy hatvan intézményben lehet választani ezt a tárgyat, majd érettségit tenni belõle.A kadétprogram másik pillére egy komplexebb, gyakorlatiasabb képzés. Az OKJ képzési palettájába 2017-ben került fel a honvéd kadét igazgatási ügykezelõ szakma, elsõként a budapesti Than Károly és a szekszárdi Ady Endre középiskolában.

Újabb helyszínek kapcsolódtak be a képzésbe

A kadétképzést idén három helyszínnel bõvítették ki, ezek: a debreceni Kratochvil Károly honvéd középiskola, a várpalotai Faller Jenõ, valamint a komáromi Kempelen Farkas középiskola.

Szabó Ferenc kiemelte: a bõvítést indokolja a honvédség utánpótlásigénye, de mint kiderült, a szülõk és a gyerekek körében is népszerû ez a képzési forma. A Than Károly iskolában például tavaly 2-3-szoros, idén már 5-6 szoros volt a túljelentkezés a kadétképzésre.

Emiatt már most megkezdték az egyeztetést a szakgimnáziumok fenntartóival és a szakképzésért felelõs Innovációs és Technológiai Minisztériummal, hogy a következõ tanévekben milyen szakterületeken bõvítik a kadétképzést. A tapasztalatok kiértékelése mellett a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderõfejlesztési Programra tekintettel is felmérték, milyen szakemberekre van igénye a honvédségnek. Ennek nyomán már a 2020-2021-es tanévtõl gépész, elektronikai és környezetvédelmi-környezetbiztonsági szakterületeken tervezik a kadétképzés bõvítését, de speciális mechatronikai szakirányon is gondolkodnak.

A kadétképzésben végzettek választhatják a honvédség hivatásos, szerzõdéses, tartalékos szolgálatát vagy a civil pályát is. Már végzésükkor elhelyezkedhetnek a honvédségnél közalkalmazottként, de tovább is tanulhatnak a szentendrei altiszti akadémián vagy más felsõfokú intézményben, köztük a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honvédtiszti karán is.Csábító lehetõségek

A szakgimnáziumi képzés a közelmúltban átalakult. A kadétképzésbe be vannak építve a gépjármûvezetés elméleti órái, és már a tanulmányok alatt le lehet tenni a KRESZ- és az egészségügyi vizsgát is. Aki pedig tartalékos szolgálatot vállal, annak a gépjármûvezetõi tanfolyam díját sem kell kifizetnie. Megszerezhetik továbbá a számítógépes alapvizsgáról szóló ECDL bizonyítványt, valamint alap és szakmai anyaggal bõvített angol nyelvû képzést is biztosítanak a diákoknak. Mindemellett katonai közelharcból is vizsgát tehetnek a tanulók.(MTI)
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
3,400,320 egyedi látogató