Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elérkezett a teljes török összeomlás, zuhan az olajár

KülföldMost vágják el a dollár-köldökzsinórt és teszik helyre a "nemzetgazdaságot", de nyugi nem lesz Nikaragua.Elért a török líra a szabadesés szakaszába, ami nem is csoda, hisz az ország gazdasága az argentinhoz hasonló helyzetbe jutott. Kína eközben visszavág a kereskedelmi háborúban, szárnyalnak a kínai tõzsdék. Esik a rubel és az orosz tõzsde, itthon gyengélkedik a Mol és a Telekom.

A török líra tankönyvi technikai formációt mutat a grafikonon, ráadásul viselkedését a fundamentumok is teljesen alátámasztják. Eurónként 5,75.ön kialakult egy szép ellenállás/támasz szint (elõbbi az euró, utóbbi a líra szempontjából), ez volt az a pont, ahol a török jegybank kamatemeléssel közbeavatkozott még májusban.

Ez a szint többször tesztelésre került, majd mikor elesett, jött a líra zuhanásának begyorsulása, ami mostanra már szabadesés jelleget öltött, 6,31 az eurónkénti árfolyam.

Ami a fundamentumokat illeti, Törökországnak hatalmas fizetésimérleg hiánya van (nálunk a többlet ilyen nagy, szerencsére), egyúttal a költségvetési hiánya is jelentõs. Ez az ikerdeficit, amikor a pénzt két vonalon égeti az ország, így az igen gyorsan elfogy, és ebben a szakaszban már finanszírozni sem akarják a befektetõk, amíg nem látják, hogy a gazdaságpolitika megváltozik.

Mindeközben a világ a másik felén is zajlanak az események: Kína felvette a kesztyût Trump kereskedelmi háborújában, és 25 százalékos tarifát vetett ki 16 milliárd dollár értékû amerikai árura, köztük az olajra is. Erre az olajár is zuhant egy méreteset, a WTI 67, a Brent 72 dollárig, miközben a kínai részvényindexek emelkednek, a Sanghaj Kompozit index közel két százalékot 2795 pontig.

További érdekesség még, hogy az orosz tõzsde esik 2,6 százalékkal, egyúttal a rubel is gyengül a dollárhoz képest, miután Amerika újabb szankciókat léptetett életbe.
Dollár/rubel. Áttörte a szintet
Dollár/rubel. Áttörte a szintet

A hazai börzén az elmúlt napokban szépen emelkedõ Mol és Telekom korrigálnak bõ egy százalékkal, a Mol 2768 forint, a Telekom 410,5. Az OTP kisebb mértékben csökken 10 600 forintig, a BUX 0,6 százalékkal van lejjebb 36 720 ponton.
Link

Hozzászólások

153 #1 Skhyta
- 2018-08-10 12:29
Hát ilyen az, amikor "idegenektõl" kunyeráljá(u)k a pénzt jó magas kamatra! Ha a "csodabefektetõk" már látjáûk, hogy több bõrt nem tudnak lenyúzni, nem adnak több pízt!
Hogy nem lehet kiszakadni a béklyóból és saját pénzt kibocsátani?! Mondjuk úgy 10-20 ország egyszerre? Persze ahhoz az országveszejtõket elõbb meg kellene várni este a "kiskapuban"!
4 #2 Posta Imre
- 2018-08-10 19:43
Ezen bexartok! Persze most csak kéri, de hamarosan kényszeríteni fog...

Erdogan kérést intézett a törökökhöz

Arany és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel Erdogan török elnök az ország polgárait a líra árfolyamvesztésének a megállítása érdekében.
http://mandiner.h...torokokhoz

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
4,440,223 egyedi látogató