Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az áldozatok kiáltása az egekig hatol: beismerte bûneit a Vatikán

KultúraKibaxott zsidó biznisz-szekta és bûneik mérhetetlenek, miközben a pedofilia csak egy halvány lepkefing a listán.
Az egyház elismeri, hogy nem lépett fel idõben a pedofil papok áldozatai védelmében.
Egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk idõben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben - írta Ferenc pápa a katolikus egyház papságához és a hívõkhöz intézett levelében, bûnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. Ferenc pápa levelét a Vatikán honlapja vasárnap hat nyelven jelentette meg.

Eltitkolva, elhallgattatva

A katolikus egyházfõ "Isten népéhez" intézte a három oldalas írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak "panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva".

Ferenc pápa ezért bûnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális "bûncselekmények" okozta szégyen és megbánás miatt.

A katolikus egyházfõ azt írta: az egyház elismeri, hogy nem cselekedett idõben azzal a nagy méretû és súlyos kárral szemben, amelyet számos gyermek életében okozott. "Elhanyagoltuk és magukra hagytuk a legkisebbeket"- hangsúlyozta.

Újabb bûnesetekre derült fény

Ferenc pápa a pennsylvaniai papság pedofil cselekedeteirõl közölt jelentés nyomán írta meg levelét. Az amerikai állam ügyészsége múlt hét kedden hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálata szerint az utóbbi hetven évben több mint 300 pennsylvaniai pap követett el szexuális visszaélést.

A gyermek- és fiatalkorú áldozatok száma meghaladja az ezret. Ezt megelõzõen a chilei egyház öt püspöke mondott le szintén pedofil vádak miatt, amelyek kapcsán az ausztráliai egyház több tagja ellen is hatósági vizsgálat indult.

A fájdalmas kiáltás az egekig hatol

Ferenc pápa hangsúlyozta: a múltban történteket tekintve "semmi nem lesz elegendõ" az okozott kár enyhítésére és a bocsánatkérésre. Megjegyezte, hogy az esetek nagy része a múltban történt, "de találkoztunk az áldozatokkal és tapasztaltuk, hogy az elszenvedett sérülések (.) nem évülnek el, az áldozatok fájdalmas kiáltása az egekig hatol".

A pápa hozzátette: a szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bûnrészessé tette az elhallgatásról döntõket is. Ezzel Ferenc pápa a pedofil papokat fedezõ püspökökre utalt.

Soha többé nem ismétlõdhet meg

Egyetlen járható útnak nevezte, hogy a papok által elkövetett szexuális visszaélések soha többé ne ismétlõdjenek meg, az elkövetõk "ne jussanak térhez és ne kapjanak védelmet".

A pápa kijelentette: "ha nemet mondunk a visszaélésekre, nemet mondunk a klerikalizmusra". Az egyházfõ az egyház azon részére utal, amely "visszaél hatalmával és kisebb elitnek hiszi magát".

Ferenc pápának az egyház egészéhez intézett levele XVI. Benedek levelére emlékeztetett, amelyet 2010-ben az ír katolikusokhoz írt a szigetország egyházában kirobbant pedofíliabotrány idején.

Ferenc pápa augusztus 25-26-án látogat Írországba, ahol a katolikus családok világtalálkozóján vesz részt.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.31 másodperc
3,890,999 egyedi látogató