Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Megvonta a Pakisztánnak szánt 300 millió dolláros (84 milliárd forintos) katonai támogatást az Egyesült Államok

KülföldMát yüanban kapják és hivatalosan "terroristákat" és Oszlóba taxisokat képeznek ki rajta a moszadék.
arra hivatkozva, hogy Iszlámábád nem lép fel határozattan a dél-ázsiai ország területén tevékenykedõ fegyveres szervezetekkel, elsõsorban a szomszédos Afganisztánban felkelést folytató tálib szélsõséges mozgalommal szemben – jelentették hírügynökségek szombaton.

A 300 millió dolláros, úgynevezett koalíciós támogatási források a Donald Trump amerikai elnök által az év elején felfüggesztett, Pakisztánnak szánt anyagi támogatások részét képezte. Trump korábban azzal indokolta döntését, hogy Iszlámábád a korábbi segítségnyújtást „hazugságokkal és megtévesztéssel” hálálta meg.

A Trump-kormányzat álláspontja szerint a pakisztáni hatóságok menedéket nyújtanak az afganisztáni táliboknak, akik így biztonságban tudják támadásaikat megtervezni a kabuli kormány ellen, illetve lehetõségük van soraik rendezésére offenzíváik után.

Amerikai tisztviselõk azonban megadták Pakisztánnak a lehetõséget, hogy visszanyerjék Washington bizalmát, így az anyagi támogatásokat is. Washington ehhez azonban kikötötte, hogy Iszlámábád „változtasson a hozzáállásán” – írta a Reuters brit hírügynökség.

Kone Faulkner alezredes, a Pentagon szóvivõje közölte: Pakisztán határozott lépései hiányának fényében a szóban forgó összeget más célokra fordítják. Az alezredes tudatta azt is, hogy a kongresszus további 500 millió dollárt (140 milliárd forintot) vont meg Pakisztántól, így összesen 800 millió dollárnyi (224 milliárd forintnyi) koalíciós támogatási forrástól esett el Iszlámábád.

A döntés egybeesik azzal, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Joseph Dunford amerikai vezérkari fõnök pakisztáni látogatásra készülnek. James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden közölte, hogy a két amerikai tisztségviselõ iszlámábádi tárgyalásain központi téma lesz a milicisták elleni fellépés.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-09-02 23:09
Ugyanennyit takarított meg az USA a palesztin menekültenek járó ENSZ segélynél is.
Ez már összesen 600 mllió dollár.
https://www.dawn....n-refugees
4 #2 Posta Imre
- 2018-09-03 17:35
Izrael nem csak Szíriában bombázná le az iráni katonai létesítményeket

Izrael szükség esetén csapást mérhet az Irakba telepítendõ iráni katonai létesítményekre, amint ezt tette többször a Szíriába telepített iráni katonai létesítmények esetében – közölte az izraeli védelmi miniszter egy hétfõi jeruzsálemi konferencián, amelyet élõben közvetített a közszolgálati tévé.

“Természetesen figyelünk mindent, ami Szíriában történik, de egyértelmûvé tesszük, hogy az iráni fenyegetések tükrében nem korlátozzuk csapásainkat Szíria területére” – mondta Avigdor Liberman.

Arra a kérdésre, hogy iraki terület is szóba jöhet-e, azt válaszolta: “Ismétlem: bármilyen iráni fenyegetéssel szembeszállunk, nem számít, hol van annak forrása, mert Izrael szabadsága totális, és fenntartjuk magunknak ezt a cselekvési szabadságot” – tette hozzá.

Meg nem nevezett forrásokból a Reuters hírügynökség a múlt héten úgy értesült, hogy Irán az utóbbi hónapokban rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal látta el a vele szövetséges iraki síita milíciákat. Teherán és Bagdad hivatalosan tagadja, hogy így lett volna. Liberman szavaira egyelõre nem reagált sem Teherán, sem Bagdad, sem az amerikai erõknek a térségért felelõs Középsõ Parancsnoksága.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton azt írta szombaton a Twitteren: nagyon aggasztja a jelentés, miszerint iraki síita milíciák kaptak rakétákat Irántól. Szerinte ha ez igaz, akkor Irán megsértette egyrészt Irak szuverenitását, másrészt a hat nagyhatalommal 2015-ben megkötött nukleáris egyezményt.

Az Egyesült Államok májusban felmondta ez utóbbi megállapodást, egyebek között Irán ballisztikusrakéta-programja miatt – emlékeztetett a Reuters.
http://kitekinto....f=hirstart

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,460,769 egyedi látogató