Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Betlehem lett Budapest testvérvárosa

BelföldJézusom! Judapest testnedveit telaviv adja orrba-szájba, erre most belelehelik? Ennyi tetves zsidó köcsög "keresztlény" nincs is, pedig mégis van! Még megéljük, hogy Makón lesz Jeruzsálem és persze õsi nomád hun-szkyta szertartás szerint. Testvérvárosi együttmûködést írt alá Tarlós István, Budapest fõpolgármestere hétfõn a ciszjordániai Betlehemben. Az ünnepélyes aktus elõtt Tarlós István ellátogatott a Betlehemben található, 1950-ben alapított Aida menekülttáborba, ahol jelenleg mintegy ötezren élnek. Ott Muhammad Alazza, a Ladzsí ifjúsági központ szóvivõje ismertette az életkörülményeket, és rövid sétán bemutatta az oda menekült palesztinok és leszármazottaik lakónegyedét.

Ezután a város fõterén, a Jászol téren lévõ békeközpontban népes közönség elõtt, rövid ünnepség keretében Anton Szalman betlehemi fõpolgármester és Tarlós István aláírta a testvérvárosi együttmûködésrõl szóló megállapodást. Anton Szalman fõpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy bár még sohasem járt Budapesten, tervei szerint jövõ tavasszal személyesen is felkeresi a magyar fõvárost, hogy jobban megismerje a magyar kultúrát. Betlehem egyrészt kulturális cserekapcsolatokat és élményeket szeretne a magyar testvérvárostól, másrészt annak lehetõségét, hogy jobban megmutassák magukat a magyar embereknek, jobban megismertessék a kihívásokat, melyekkel a palesztinoknak és Betlehemnek meg kell birkóznia, s hogy minél többen és többet tudjanak a Szentföldön élõ keresztényekrõl.

Tarlós István elmondta, hogy már negyedszer jár Betlehemben, – korábban izraeli látogatásain is idõt szentelt a város felkeresésének – de ezúttal módja volt alaposabban is megismerni Jézus szülõhelyét. Budapest vezetõje beszédében hangsúlyozta, hogy városának már számos testvérvárosa van, de ezen kapcsolatok egy része inkább csak protokolláris, míg másik része aktívabb, s a Betlehemmel alakuló együttmûködésnek Budapest komoly jelentõséget tulajdonít. A megállapodás létrejöttében jelentõs szerepe volt Marie Antoinette Sedin korábbi budapesti palesztin nagykövetasszonynak, valamint Rada Csabának, a rámalláhi magyar külképviselet nagykövetének.

MTI Fotó: Kallos Bea (A képre kattintva galéria nyílik!)

Tarlós István kifejtette, hogy a testvérvárosi egyezménnyel „nem a politizálás a céljuk”, hanem keret teremtése az együttmûködéshez a keresztény közösség ikonikus székhelyével, spirituális gyökereivel, ugyanis Európában védeni kell a klasszikus európai kultúrát, mindenki más vallásának a tiszteletben tartása mellett. A fõpolgármester célja Budapest jobb megismertetése, hogy minél több betlehemi is ellátogasson Magyarországra, és megismerkedjen a magyar fõvárossal. Három területen szeretnének kapcsolódni a közel-keleti városhoz: a klasszikus kultúra, irodalom, zene, és képzõmûvészetek terén, emellett az ifjúság és a sport, valamint az építészetnél szélesebb értelemben vett örökségvédelem területén. Tarlós István Betlehemben megköszönte a baráti fogadtatást, és békét kívánt a helyieknek, hogy gyermekeik békében és boldogságban nõhessenek fel. (MTI)

Link

Hozzászólások

765 #1 Laplage
- 2018-09-04 20:40
A palesztinok is igy szeretnék?☺
Költõi kérdés☺☺
Az õ országuk rablója a mienk is
4 #2 Posta Imre
- 2018-09-06 20:17
Paraguay visszaköltözteti a nagykövetségét Jeruzsálembõl Tel-Avivba

2018. szeptember 06., csütörtök Európán kívül

Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy visszaköltöztetik Tel-Avivba a májusban Jeruzsálembe áthelyezett paraguayi nagykövetséget. Az izraeli külügyminisztérium válaszul közölte, hogy Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter idõközben arról tájékoztatott, hogy a palesztinok “azonnali hatállyal” megnyitnak egy diplomáciai képviseletet Paraguayban.

“Paraguay hozzá akar járulni a regionális diplomáciai erõfeszítések növeléséhez a széleskörû, tisztességes és tartós béke elérése érdekében a Közel-Keleten” – mondta Castiglioni.

Az izraeli külügyminisztérium a szerdai bejelentésre válaszul közölte: Izrael bezárja paraguayi nagykövetségét. “Benjámin Netanjahu miniszterelnök utasította a külügyminisztériumot, hogy zárja be az izraeli nagykövetséget Paraguayban” – tudatta közleményében a külügyi tárca, amelyet szintén Netanjahu vezet. Izrael “a legkomolyabban tekint Paraguay e rendhagyó döntésére, amely feszültté fogja tenni a kapcsolatokat a két ország között” – tették hozzá a közleményben.http://kitekinto....el-avivba/
267 #3 Perle
- 2018-09-08 22:18
Valahogy kevés testvérvárosunk volt azon a vidéken eddig.:D
A Wiki szerint még így is eggyel több, mint Kínának.
[img]Izrael

Askelón (Szentes)
Eilat (Sopron)
Jeruzsálem (Szeged)
Kirjat-Mockín (Nyíregyháza)
Kirjat Jam (Makó)
Naharija (Kecskemét)
Názáreth Illit (Gyõr)
Risón Lecijón (Debrecen)
Tamar (Hódmezõvásárhely)
Tel-Aviv (Budapest)

img]

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.48 másodperc
3,399,793 egyedi látogató