Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A siker titka az érzelmileg intelligens vezetõ

BelföldMár értem miért ilyen sikeres ez az "ország" és miért ilyen lúzerek vagymuk mi. Érzelmek az üzletben? A magas értelmi intelligencia ma már nem garancia semmire, ha ez nem párosul erõs érzelmi intelligenciával. A vezetõi kvalitások is nagyban múlnak az érzelmek felismerésének, kifejezésének és szabályozásának képességén. Azokon a munkahelyeken, ahol magas érzelmi intelligenciával rendelkezõ fõnökök és munkatársak dolgoznak együtt, nagyobb a motiváció és jobb a teljesítmény.

Talán kevesen tudják, de kutatások igazolják, hogy milyen nagy hatással van egy-egy dolgozói közösségre a fõnök érzelmi intelligenciája. A Gallup egyik kutatása 700 vállalat kétmillió munkavállalójának véleményét gyûjtötte be, s ez alapján foglalta össze, milyen kapcsolat mutatható ki a vezetõ érzelmi intelligenciája és a csapat teljesítménye között.

Az eredmény azt mutatja, hogy azokban a dolgozói közösségekben, ahol a vezetõ magas érzelmi intelligenciával rendelkezik, négyszer kevesebben akarják elhagyni a csapatot, mint ahol alacsony a fõnök képessége.

Egyes amerikai kutatók 33 egyéb képesség, jártasság mellett mérték az érzelmi intelligencia szerepét a sikerességben, és azt találták, hogy ennek szerepe a legnagyobb, mintegy 60 százalék.

Mi is az érzelmi intelligencia? Röviden megfogalmazva az érzelmekkel való bánás képességét jelenti. Akinél alacsonyabb ez a szint, annak még az olyan kisebb stresszhelyzetek, mint a sorban állás vagy a bevásárlás is komoly feszültséget okozhat.

Érdemes megvizsgálni, milyen képességekrõl is van szó, az érzelmi intelligencia szülõatyja, Daniel Goleman pszichológus négy fõ területet sorol fel.

Önismeret

Az önismeret azért kiemelten fontos, mert amíg saját magunkat nem ismerjük, azaz nem tudjuk, cselekedeteinket mi motiválja, addig nem tudunk megérteni másokat sem. Az önreflexió tudatos alkalmazása segít abban, hogy megértsük, miért viselkedünk úgy, ahogy az adott helyzetekben, és hogy szükség esetén uralkodni tudjunk magunkon, viselkedésünkön. Az önismeret tehát elengedhetetlen egy vezetõ számára ahhoz, hogy a szervezet mûködõképességét növelõ terveket alakítson ki, illetve hogy ösztönözni tudja munkatársait a jobb eredmény elérésére. A jó önismerettel rendelkezõ vezetõk magabiztosak, erõteljesen jelen vannak a csapatban, és képesek irányítani érzéseiket, hangulataikat, valamint az õket érõ érzelmi hatásokat.

Önmenedzselés

Ha egy vezetõ képes átlátni az elõtte álló feladatokat, akkor képes arra is, hogy cselekvés elõtt megtervezze, hogyan fogja elérni a célt. Fontos része ennek a tevékenységnek a pozitív hozzáállás is, bármilyen nehéz problémával szembesül is a vezetõ. Jellemzõje az ilyen tulajdonságokkal rendelkezõ embernek, hogy hatalmas energiával és nagy elszántsággal veti bele magát az elõtte álló feladatok megoldásába. Ahelyett, hogy feladná, szembeszegül a kihívásokkal és automatikusan rendszerbe szedi gondolatait akkor is, ha nyomás alatt van. Miután jobban kezeli a stresszt, a dühítõ helyzeteket, minden szituációból ki tudja hozni a legjobbat.

Szociális érzékenység, társas tudatosság

A szociális érzékenységgel rendelkezõ vezetõk figyelnek másokra, érzékelik mások érzelmeit, képesek a feladatokat a beosztottak szemszögébõl is áttekinteni, és valódi érdeklõdést tanúsítanak problémáik, nehézségeik iránt. Ugyanakkor az adott szervezet felépítését ismerve képesek a jelen és a jövõ feladatait elõre megtervezni. Vezetõként, érzelmi intelligenciájukat használva, megértik beosztottjaik érzéseit és kívánságait. Képesek átlátni csapatuk szükségleteit, szempontjait, érzéseit és aggályait.

Kapcsolatkezelés

A jó kapcsolatkezelési képességgel rendelkezõ vezetõ határozott vízióval rendelkezik feladatairól, s képes annak helyességérõl meggyõzni munkatársait, illetve motiválni õket. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezõ vezetõ véleményvezér, aki képes gondolatainak, céljainak világos és meggyõzõ kommunikációjára, a nézeteltérések elsimítására, az adott szituációk kezelésére.
Link

Hozzászólások

6 #1 anzsi a macska hala
- 2018-09-07 21:04
A jó üzlet az, ahol mindenki jól jár. Az életbõl mindenki annyit vegyen ki amennyi rá tartozik. A szkíta erkölcs jó irányt mutat, de arra születni kell.
279 #2 torusz951
- 2018-09-08 09:30
Érzelmek, meg intelligencia az üzletben... olyan mint a becsületes zsidó, vagy dolgos cigány. Kész elmebaj.
2 #3 gerry
- 2018-09-08 10:16
torusz - engedd meg, hogy ellenkezzek:

igenis van érzelem meg arra hivatkozás az üzletben:

Cigány az utcasarkon
"ÁDJOMÁ' AZ ÚRASÁG VÁLÁMIT EZÍRT A SZÍP KIS EZÜSTKISKANYÁLÉRT, Á PUTRIBA' A NYÚC' GYERÖK MÁR HÁROM NAPJA ÍHEZIK! ÓCSÓN ÁDOM, CSÁK ÖTEZER...."

Törökország, Piac, 24 karátos aranylánc - készült alig 10 karátos aranybevonatu rézbõl):
- How much does it cost?
- 800
- 200
- 740
- 220
- No,no,no, no
- 240 - last price!
- No, 650 - last price.
- No. It's very expensive for me...
- 500?
- 300.
- It cost me more....
- ???
- 400, I 'am good heart
- Good! Thank You.

olaszország (étterem "Ristorante/Motel" egy kis városban):

- Ehi ragazzo dov'è il direttore generale o il proprietario?
- Lo chiamo subito
......
- Sì, Signore e signori? Cosa vogliono i signori?
- Dammi che settimana corrente - soldi di protezione! ma subito!
- Questa settimana ottiene purtroppo troppo poco denaro
- Meno? Che cosa manca?
- 500
- Sameer, io ho un cuore molto generoso, hai ancora una volta settimana ma si deve pagare 800 anzichè 500! Chiaro?
- Sì, signori!

- Hé fiú, hol van a vezérigazgató vagy a tulajdonos?
- Azonnal hívom
......
- Igen, hölgyeim és uraim? Mit tehetek önökért?
- Adja ide az aktuális védelmi pénzt, de azonnal!
- Ez a hét sajnos túl kevés pénzt kerestünk
- Kevesebb? Mennyi hiányzik?
- 500
- Sajnálatos. Szerencséd, hogy nagylelkû vagyok, van még egy heted, de ezért 500 helyett 800-at kell fizetned! Világos?
- Igen, uraim!

......

...szóval kell az érzelem az üzlethez: csak a magyaroknak még tanítják!... a "profi szakemberek"
-
279 #4 torusz951
- 2018-09-08 14:03
Gerry! Valamikor a hõskorban tanultam politikai gazdaságtant. Vizsgán a tétel: értéktöbblet alakulása a szocializmusban és a kapitalizmusban. A lényeg az lett volna, hogy az értéktöbblet milyen jó a szociban, és a profit milyen disznó dolog a kapitalizmusban. Én ezt nem értettem, vizsgán pánikba estem és csak annyit tudtam mondani, hogy ugyanaz, csak egészen más. Kirúgta: de miért?
267 #5 Perle
- 2018-09-08 14:09
Tele van az ország " érzelmileg intelligens" , szociálisan is " érzékeny vezetõkkel. akik nem csinálnak maguknak lelki problémát abból, ha õk nyolcszor-tízszer magasabb bért kapnak azoknál, akik húzzák az igát, a hátukon viszik a vállalkozást, a hivatalokat. Ezek miatt ment már ki az országból munkavállalók kb 20 %-a.
Közéjük sorolhatók még a parlamentii képviselõk is, akik annyira" intelligensek", hogy maguknak soron kívül ki rudják harcolni az emeltenbb bért és egyéb juttatásokt. Meg nem nyikkana közülük senki , hogy kiálljanak a robotolók érdekében.
279 #6 torusz951
- 2018-09-08 15:07
érzelmileg iinteligens vezetõ ismérvei:
tárgyilagosan kritikus (lojális) a hatalommal,
nem utasítja vissza (udvariasságból) az állami megbízásokat,
képes közbeszerzési tenderekre "nyerõ" pályázatot készíteni,
tudja, hogy semmi sincs ingyen, diszkréten kezeli a bizalmas információkat, az igazság bajnoka: a konkurenciát kíméletlenül -de tárgyilagosan - (le)minõsíti, rugalmas: a piaci igényeknek megfelelõen képes (azonnal) profil váltásra , tudja, hogy a dolgozóknak jár a munkabér (minimálbér) .
267 #7 Perle
- 2018-09-08 17:29
A kapcsolatkezelésben valóban kiválóak, de nem lefelé a beosztottak, hanem felfelé a kinevezõjük, a vezetõi székbe ültetõjük irányába.
Némelyik nagyobb vállalat ezetõje, fõként, ha állami vállalataról van szó, sorban tölt be zsíros állásokat egymás után. Érdemei elismerése mellett ( ha volt az neki, ha nem) áthelyezik máshová.
Ez így volt a régi rendszerben és azóta is.
819 #8 rozsola
- 2018-09-08 19:47
Érzelmileg inteligens vezetõ csakis az lehet aki " szívébe fogadta Jézust ! "
Persze kell némi " segítség "
Mondjuk néhány északi sarköri " átnevelõtábor " valamelyik gázmezõ közelében esetleg " közösségben végzett termelõi munka " ( Marxtól idézve ) " Valahol Szibériában "
Persze megfelel a " kínai model " is pld agyönlövés , akasztás stb
Hiába fossák a szót , addig nem lesz jó világ amíg nem gyõz a " Világforradalom ". Úgyhogy " csak elõre elvtársak ! "
Így elsõre furának hangzik de ezt már sokan elpofázták , " a legigazságosabb rendszer a Kommunizmus ". S valljuk be , a szocialista vezetõk nem voltak ennyire pofátlanok. Nem loptak csak elvették ami " jogosan jár nekik ". A lényeges külömbség a mértékben volt. Egyik elvtárs se markolhatott többet mint amennyi meg volt engedve neki.
Emellett a munkás is elvolt . " Tied az Ország , magadnak építed ! ". Ha már tied az Ország akkor az nem lopás csupán " mindenki onnan él ahol dolgozik "
Összefoglalva , ugyan mindenki lopott de termelt is. Jutott is , maradt is az Államkasszába. ( 1984 után vagy már korábbi dátumtól a Magyar Népköztársaság GDP-je nagyon jól állt. A nyugati bankok viszont változást akartak ezért " dübörgött a propaganda. A " privatizáció volt az igazi nyomor elhozója s nem a Népköztársaság gazdasági intézkedései )
3 #9 Enid
- 2018-09-09 15:00
Gerry! Igaz, hogy se írni, se olvasni nem tudok, de az idézetedbol kiderul, hogy se "Sameer" (talán Szemír torokosen) se a tulaj nem olasz.
Értem, hogy az un. "pizzo" (csipke)-t követeli a ma fia...
Jakob inasai azok, hidd el.

... es jol kinotte magát a "család" a "gyökerekbu"...
2 #10 gerry
- 2018-09-09 17:38
Enid - és se tudok se írni se olvasni olaszul - csak a saját magyarul írt idiótaságomat adtam oda Google és Bing barátaimnak! :)"
(Alul a majom amikor látta - egy pillanatra,- hogy mit is csinálok, rögtön újra betapasztotta a szemét! (két kézzel!)
s_Laptop
238 #11 bivaly
- 2018-09-12 17:34
Gerry !

Ezt külön Neked !!!

Voltam én, bohó, meg ifjú is, ( mint mindenki !), jó sorsom egy olyan helyre vezetett, ( négy és fél év, azta !) ahol mint második vezetõ ( elsõ soha nem lehettem, elvtársi alapon folyamatos második voltam ), együtt sikerült dolgoznom 23 nõvel. 26-an voltunk, 3 kandúr, a többi macska, változó korosztályok, egyetlen túlkorossal.
Ezek a nõk bejöttek reggel, és nekem mint gyóntató papnak ( a franc se kérte õket ), elmondták a következõket. Mi baj otthon, megdugták õket, nem dugták meg õket, de nagyon szeretnék. Baj van a gyerekkel, mert hülye mint az apja, most beteg, az anyósa egy féreg, egy sárkány, egy disznó. A férjek ugyan ez, semmi kivétel ! Én mindenkit meghallgattam, lévén empatikus, jó vezetõ. ( Komolyabban, nagyon szerettek a beosztottaim, mert amikor megismertek igazán, tudták, hogy megbecsülöm õket, és soha, senkit nem néztem le, és úgy dolgoztam, mint a legutolsó segédmunkás.) De a "megértés" odáig vezetett, hogy meg akartak dugni, mutogatták a muffot, meg a csöcsöket, szóval egy idõ után elmenekültem. És ez bármilyen frivol, vagy egyéb, de tényleges, és olyan történeteket hallottam más helyekrõl, hasonló szituációkkal, ami gyakorlatilag a szultáni bordélyház megjelenítése volt.
Ma nem tudom mi van, de azt igen, hogy velem is történtek érdekes dolgok. Nyilván az ember nem teszi táblára a neveket a nyakában az évjáratokkal !
Ennyit a megértõ, empatikus fõnökrõl. Hja kérem, azok a régi szép idõk, a kádári fülledt erotikus szocializmus !? Azért szívesen vissza mennék az idõben. Ma már a tükörbe sem merek nézni, utána rosszat álmodom, pedig én vagyok az a szörny, aki vissza néz rám !
A szívem és lelkem nem változott. Csak az nem látszik a tükörben. Szóval, egy tisztességes családapa ne legyen empatikus, megértõ, mert úgy megdugják ennek fejében, hogy gyereke lesz. Az meg komoly bonyodalom. Pláne ha Bélának hívják a Mancit !!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.81 másodperc
3,409,874 egyedi látogató