Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Átalakul a hazai gyógyszeripar, cégek szûnhetnek meg

BelföldÓ, most is sorra vannak "hiányok", de lesz még itt üres polc dögivel, mert a sok-sok méreg csak eltûnik, de persze nem arról szólnak a hírek, hogy méreg volt és emberkísérlet, csak egyszerûen nem lesz, Kínai kenõcs, vietnámi balzsam és vodka lesz a gyógyír minden bajra, jajra. Az elmúlt néhány évben a gyógyszeriparban számottevõ javulás ment végbe mind a keresetek, mind a foglalkoztatás területén, azonban kihívás az új rendszer bevezetése - nyilatkozta a Magyosz elnöke.

Új rendszert vezetnek be 2019-tõl, amely a gyógyszerek egyedi azonosítását biztosítja majd. Ennek hatásairól nyilatkozott a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.
2019-ben átalakulhat a gyógyszergyártó piac a gyógyszerek egyedi azonosítását biztosító új rendszer bevezetésének hatásáraForrás: MTI/Varga György

A rendszer bevezetése komoly beruházást igényel, amely a törvényi kötelezettség miatt kényszer is, és ezzel kihathat a kutatás-fejlesztés kiadásokra, az egyéb beruházásokra, a bõvülésre és a foglalkoztatásra egyaránt. Az elnök szerint az azonosítási rendszer az egész piacot átrendezheti, ennek következtében cégek szûnhetnek majd meg, ugyanis az új rendszer mûködtetésének éves költségeit sokan nem tudják majd vállalni. Greskovits Dávid tájékoztatása szerint ennek a folyamatnak a közepén járunk most, a rendszer 2019 februárjában fog indulni, akkor tisztábban fogunk majd látni - fogalmazott.

A Világgazdaság utánajárt az iparági adatoknak is, eszerint a 2013-ban 136 hazai gyógyszergyártó cég száma érdemben nem változott, jelenleg 139 ilyen cég van. Az iparág viszont növelte az alkalmazottak számát, öt év alatt 14,6 ezerrõl 17,1 ezerre.

A Magyosz elnöke szerint az alkalmazottak létszáma rövid távon tovább növekedhet, de a szakemberhiány a gyógyszeriparra is kihat. Fõként a termelés és minõségirányítás terén keresnek szakembereket a cégek, méghozzá folyamatosan.

Cikkünk a Hrportál.hu írása alapján készült.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-09-09 08:50
Ezek a zsidó milyen önleleplezõek lettek!

Teljesen felesleges általános probiotikumokat venni
fák

A probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumokat tartalmazó táplálékkiegészítõk fogyasztásának alig van hatása a szervezetre – állapította meg egy nagyszabású izraeli elemzés.

A Weizmann Tudományos Intézet tudósai 11 bélbaktériumból, köztük lactobacilusokból és a bifidobaktériumokból készítettek probiotikumkoktélt, melyet egy hónapon át 25 egészséges önkéntes fogyasztott. A hónap elteltével szövetmintát véve azt vizsgálták, hogy a baktériumok megtelepedtek-e, és okoztak-e változást a béltevékenységben.

A Cell címû tudományos lap közölte az eredményeket, melyek szerint az esetek felében a jó baktériumok a szájon át bejutottak a szervezetbe, majd a másik oldalon távoztak is belõle. A többieknél az elfogyasztott baktériumok egy kicsit idõztek a gyomorban és a belekben, majd kiszorították õket a már ott lévõ mikrobák.

Az emberi bélrendszer baktériumok milliárdjainak ad otthont, minden emberben más a népesség összetétele. Tévedés azt várni, hogy a boltok polcain árult probiotikumok mindenkinek hatásosak lesznek, a jövõ a testre szabott koktéloké

– mondta Eran Elinav, a kutatás vezetõje a BBC-nek.

Az egyéni igények figyelembe vétele nélkül probiotikumot vásárolni haszontalan az esetek jó részében

– tette hozzá.
Enterococci Genus Enterococcus Gram hasznos baktériumok. Az enterococci baktériumok jelen vannak az ember és az állatok bélrendszerében, de a talajban és a vízben is.
Enterococci Genus Enterococcus Gram hasznos baktériumok. Az enterococci baktériumok jelen vannak az ember és az állatok bélrendszerében, de a talajban és a vízben is.
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A kutatók ráadásul azt is megállapították, hogy a beszedett probiotikumok késleltették a normális, egészséges baktériumflóra önálló helyreállását.

A jelenlegi álláspont az, hogy a probiotikumok ártalmatlanok és jót tesznek mindenkinek. Eredményeink azonban új mellékhatást tártak fel, melynek akár hosszú távú következményei is lehetnek

– magyarázta Elinav az MTI szerint.

A probiotikumoknak van néhány tudományosan igazolt kedvezõ hatása, ezek egyike, hogy védik a koraszülötteket a bélfalelhalással járó vastagbélbetegséggel szemben.
https://index.hu/...kat_venni/

gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsillapító...
...bevehetem egyszerre?

thermometer-1539191_640.jpgHa lázam van, beveszek egy fájdalomcsillapítót, ha fáj a fejem, egy fájdalomcsillapítót, ha pedig az ízületi gyulladás okoz panaszt, akkor egy gyulladáscsökkentõt. És ha egyszerre mindhárom panasz jelentkezik, akkor egyszerre mindhárom szert - vagy mégsem?

Teljesen érthetõ, hogy a beteg ember éppen aktuális panaszára keres gyógyírt, de még nyomorult állapotunkban is érdemes elolvasni, hogy pontosan mit veszünk be. A leggyakoribb hiba már így is kiszûrhetõ: elkerülhetõ, hogy ugyanazt a hatóanyagot egyszerre több, eltérõ fantázianevû gyógyszerként vegyük be. A vény nélkül kapható gyógyszerek igen jelentõs része a fájdalom, láz, gyulladás csillapítását szolgálja, és sokkal kevesebb hatóanyag létezik, mint ahány különbözõ termék - ergo nagyon sok, igen eltérõ nevû és csomagolású gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza. Érdemes tehát nemcsak a fantázianevet elolvasni a dobozon, hanem a hatóanyag nevét is: ugyanazt a hatóanyagot egyszerre két (vagy töbB) gyógyszer részeként elfogyasztva a hatás nem feltétlenül, de a mellékhatás kockázata egész biztosan fokozódik. A gyógyszerek javasolt adagját úgy állapítják meg, hogy az az átlagos beteg számára hatásos legyen, de a mellékhatások rizikója minimális. Ha növeljük a dózist (túladagolunk), a hatásosság nem nagyon fokozódik, a nemkívánatos hatások súlyossága, gyakorisága viszont igen. Mindez elkerülhetõ, ha nem veszünk be egyszerre több olyan gyógyszert, amelynek ugyanaz a hatóanyaga.

A túladagolással kapcsolatban leggyakrabban említett példa a paracetamolé: ez a nagyon hatásos, megfelelõen adagolva biztonságos fájdalom- és lázcsillapító az USÁ-ban évente több mint 50 000, jellemzõen májkárosodással összefüggõ gyógyszermérgezés (a betegek fele kórházban köt ki), és mintegy 500 haláleset közvetlen oka. Pedig a túladagolást nem is olyan könnyû elérni: az ajánlott dózis sokszorosa esetén alakul ki a mérgezés. Ilyen adagban a paracetamol májkárosító hatású. Mivel túldozírozva a májban nem tud megfelelõen lebomlani, mérgezõ vegyületté alakul, amely károsítja, elpusztítja a májsejteket. Ugyan van ellenszer a mérgezésre, de paracetamolmérgezésben a betegek sokszor tünetmentesek, vagy csak hányingerre panaszkodnak. Amikor már súlyosabb tünetek jelentkeznek, a beavatkozás elkésett: a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet. Ezért kell betartani az elõírt adagolást, s ezért nem kell biztos, ami biztos alapon egyszerre több, különbözõnek gondolt gyógyszert bevenni ugyanarra a panaszra.

Kicsit nehezítettebb a terep, amikor a gyártó szándékosan törekszik arra, hogy két, azonos hatóanyagú termékrõl azt feltételezzük, különbözõ gyógyszerekrõl van szó. Az egyik intenzíven reklámozott (ibuprofént tartalmazó) gyógyszert hatékony láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentõ szerként ismerhetjük meg a hirdetésekbõl, ugyanazon gyár hasonló nevû, azonos hatóanyagot némileg emelt dózisban tartalmazó termékét fejfájáscsillapítóként pozícionálják. Marketing szempontból érthetõ: így biztosan növelhetõ a forgalom, hiszen vannak, akik egyszerre mindkettõt megvásárolják - egyiket ilyen, másikat olyan célra. S ha szerencséjük van (vagy pedig elég szemfülesek), nem veszik be egyszerre mindkettõt...

De hogy fordulhat elõ, hogy ugyanaz a hatóanyag különbözõ hatásokat fejt ki két különbözõ készítményben? Hát úgy, hogy a gyulladáscsökkentõ, lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatás alapja tulajdonképpen ugyanaz: az ún. ciklooxigenáz enzim gátlása. Ez az enzim segíti elõ az arachidonsav átalakulását a szervezetben - ha ez a kémiai folyamat végbemegy, olyan vegyületek (prosztaglandinok) keletkeznek, amelyek fájdalom, láz és gyulladás kialakulását idézik elõ. A helyzet ennél kicsit bonyolultabb: a prosztaglandinoknak számos élettani, az egészséges életmûködéshez nélkülözhetetlen feladatuk is van, azonban egyensúlyuk felborulása káros folyamatokat indíthat el. Az egyensúly megbomlása esetén a láz, a fájdalom és a gyulladás a legkönnyebben észlelhetõ tünetek. Ha a felborult egyensúly visszaállítására az említett enzimet gátoljuk ibuprofénnel, akkor részben az alkalmazott dózis, részben pedig a marketingosztály döntésének kérdése, hogy a gyógyszer gyulladáscsökkentõ, lázcsillapító vagy fájdalommérséklõ hatását helyezik elõtérbe.

Még bonyolultabb a helyzet attól, hogy egy egész sor gyógyszerhatóanyag gátolja a gyulladás/fájdalom/láz kialakulásban szerepet játszó enzimet: Magyarországon több mint 20 különbözõ molekula van forgalomban sok száz termék részeként. Beteg legyen a talpán, aki képes gyorsan utánanézni, hogy az egészen különbözõ hatóanyagnevek (acetil-szalicilsavtól az ibuprofénen, paracetamolon keresztül a nimezulidig) ugyanolyan jellegû hatást fejtenek-e ki - különösen, ha a marketingüzenetek ennek ellenkezõjét sugallják. Pedig ez lényeges kérdés: ha különbözõ panaszokra különbözõ nevû és hatóanyagú, de ugyanolyan módon ható gyógyszereket veszünk be egyszerre, akkor számíthatunk arra, hogy a mellékhatások rizikója növekszik. Ennek elkerülésére legegyszerûbb talán (kicsit leegyszerûsítve) abból kiindulni, hogy az összes vény nélkül kapható láz-, fájdalom és gyulladáscsökkentõ nagyjából azonos módon hat, ezért ezeket ne vegyük be egyszerre, kivéve, ha egy egészségügyi szakember megfelelõ megfontolás alapján ezt nem javasolja.
https://nemgondol...csillapito
4 #2 Posta Imre
- 2018-09-09 08:51
Gyógyszermaradványokat találtak a Balatonban

Évente több alkalommal is vizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. A Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyrõl gyûjtenek mintákat a szakemberek.
Többféle gyógyszermaradványt is találtak a Balatonban

"Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk" - mondta a Sonline-nak Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetõje. "Ebbõl a 137-bõl gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyûjtõponton elõfordul. Ezeket - a különbözõ biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns ésepilepsziaellenes hatóanyagokat mutattuk ki" - hangsúlyozta Pirger Zsolt.
https://www.hazip...n=hirstart
896 #3 PirX
- 2018-09-09 09:04
www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/777eredet.jpg
684 #4 atacama
- 2018-09-09 09:38
sok helyen megy még mindig a szenny tisztítatlanul a balatonba, a keszthelyi öböl csak a jéghegy csúcsa vagy volt.
csordogál még a fekusz meg a brúz a vízbe rendesen
és a szippantós autók se mindig ott pakolják le a terhüket ahol kellene.
ennek ellenére csodálatos a tónak az öntisztuló képessége..bízunk benne hogy a tó alá ásott létesítmények sem tesznek kárt a pannon tenger õsi
maradékában minden fejlesztés,turkálás,matatás ellenére a tó él és létezik még...
4 #5 Posta Imre
- 2018-09-09 12:26
Növeli az infarktus kockázatát egy gyógyszer

Dán kutatók szertint a diklofenákalapú gyógyszerek helyett inkább mást kellene felírni.

Egy napokban publikált tanulmány azt állítja, hogy egy számos gyógyszerben használt, népszerû, nem szteroid gyulladás- és fájdalomcsillapító, a diklofenák akár 50 százalékkal is megemelheti egy szívroham kockázatát - írja a hvg.hu.

A kutatók összesen 6,3 millió felnõtt 1996 és 2016 közötti adatait elemezték, és arra jutottak, hogy mind a diklofenákalapú fájdalomcsillapítókat alkalmazó férfiak, mind a nõk esetében megnõtt a szívelégtelenségek kockázata már akkor is, ha csak keveset használtak belõle.
https://www.hazip...0907130435
8 #6 miskolcilaci
- 2018-09-09 19:48
ALGOPLAST-Ratiopharm 140 mg gyógyszeres tapasz
vény nélküli ratiopharm
CATAFLAM 15 mg/ml belsõleges szuszpenziós cseppek
vényköteles Novartis Hungária
CATAFLAM 50 mg bevont tabletta
vényköteles Novartis Hungária
CATAFLAM Dolo
vény nélküli Novartis Hungária
CATAFLAM V 50 mg tabletta
vényköteles Novartis Hungária
DICLAC 150 mg retard tabletta
vényköteles Sandoz Hungária
DICLAC 50 mg/g gél
vény nélküli Sandoz Hungária
DICLAC 75 mg retard tabletta
vényköteles Sandoz Hungária
DICLOFENAC AL 100 mg végbélkúp
vényköteles Aliud Pharma
DICLOFENAC AL 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta
vényköteles Aliud Pharma
DICLOFENAC AL 50 mg végbélkúp
vényköteles Aliud Pharma
DICLOFENAC AL 75 mg/3 ml oldatos injekció
vényköteles Aliud Pharma
DICLOFENAC DUO PHARMAVIT 75 mg kemény kapszula
vényköteles PharmaSwiss Ceská
DICLOFENAC STADA 100 mg retard filmtabletta
vényköteles STADA Arzneimittel
DICLOFENAC-PP szemcsepp
vényköteles PannonPharma
DICLOFENAC-ratiopharm 10 mg/g gél
vény nélküli ratiopharm Hungária
DICLOFENAC-RATIOPHARM 100 mg retard kemény kapszula
vényköteles TEVA Gyógyszergyár
DICLOFENAC-RATIOPHARM 50 mg filmtabletta
vényköteles TEVA Gyógyszergyár
DICLOFENAC-TEVA 100 mg végbélkúp
vényköteles TEVA Gyógyszergyár
DICLOMEL SR 100 mg retard tabletta
vényköteles PannonPharma
DIFLAM 50 mg filmtabletta
vényköteles Goodwill Pharma
DIXOL FORTE szájnyálkahártyán alkalmazott spray
vényköteles CSC Pharmaceuticals Handels GmbH
DOLOFLEX 4% külsõleges oldatos spray
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
FLECTOR 140 mg gyógyszeres tapasz
vény nélküli IBSA Pharma
FLECTOR EXTRA 10 mg/g gél
vény nélküli IBSA Pharma
FLECTOR RAPID 50 mg granulátum
vényköteles IBSA Pharma
FORTEDOL 1% gél
vény nélküli TEVA Magyarország
FORTEDOL 50 mg filmtabletta
vényköteles TEVA Magyarország
VOLTAREN 100 mg retard filmtabletta
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN 25 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN 50 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN 50 mg végbélkúp
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN 75 mg retard filmtabletta
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN 75 mg/3 ml oldatos injekció
vényköteles Novartis Hungária
VOLTAREN DOLO 12,5 mg filmtabletta
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
VOLTAREN DOLO 12,5 mg lágy kapszula
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
VOLTAREN DOLO 25 mg bevont tabletta
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
VOLTAREN DOLO 25 mg lágy kapszula
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
VOLTAREN Emulgel 1% gél
vény nélküli Novartis Hungária (Consumer Health részleg)
VOLTAREN EMULGEL FORTE 20 mg/g gél
vény nélküli Novartis Hungária
VOLTAREN OPHTHA CD 1 mg/ml oldatos szemcsepp
vényköteles Laboratoires THEA
267 #7 Perle
- 2018-09-09 21:08
Ezt is árulják még nálunk, máshol a már a drogra való rászoktatás miatt tiltják:
https://www.hazip...etta/52531
684 #8 atacama
- 2018-09-09 21:23
Antineuralgika?
4 #9 Posta Imre
- 2018-09-10 06:03
Perle, ez nálunk is kábszer kaegória.

Laci, a diklofenák és ibuprofén, de gyakorlatilag az összes szabadon és cukorkaként szedhetõ fájdalomcsillapító ugyanolyan vesekárodáshoz vezet, mint a vényesek. Neocitrán? Odase neki! Paracetamol minden mennyiségben. A reklámok hatása. Az "emberek" fel sem fogják, hogy ezek vegyszerek és nem játék..., vagy mégiscsak az.
267 #10 Perle
- 2018-09-11 18:27
Nem segítenek a köhögés -csillapítók::o
https://nepszava....hasznalnak
4 #11 Posta Imre
- 2018-09-11 20:09
Felfüggesztették a Calcium-Sandoz pezsgõtabletták eladását
Az ólomszennyezés miatt folytatódnak a vizsgálatok. Amíg nincs eremény, felfügesztik a pezsgõtabletták árusítását.

Hétfõn írtuk meg, hogy a Sandoz Hungária által forgalmazott Calcium-Sandoz pezsgõtabletta több tételét kivonta a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mert laboratóriumi vizsgálatok túl sok ólmot mutattak ki bennük.

Az Index most azt írja, új információt küldött nekik az intézet az üggyel kapcsolatban. Közleményükben az áll, hogy minden további forgalomban lévõ Calcium-Sandoz pezsgõtabletta tételre továbbra is érvényes a korábbi, 2018. május 18-án kelt felfüggesztõ határozat, amíg a laboratóriumi vizsgálatok le nem zárulnak. Vagyis nemcsak a korábban említett négy tétel árusítását függesztették fel.https://www.nlcaf...-eladasat/
267 #12 Perle
- 2018-09-11 22:45
Grúziában, az amerikaiak által üzemeltetett biolaborban ( Lugar központ) grúz polgárokon kísérleteztek. A Hepatitis -c -vel 30 embert oltottak be, küzülük 24-en egynapon haltak meg.
https://www.rt.co...s-georgia/
267 #13 Perle
- 2018-09-12 23:35
Az idõskori csonttörések ellen sem véd a kálcium és D vitamin szedése Az szedje csak ezeket, akik csontritkulásban szenvednek
https://jamanetwo...irect=true
2 #14 gerry
- 2018-09-13 06:06
Perle - még az a jó, hogy én csak 22 múltam! (Te ezt végig elolvastad? ... borzaLom - nem tudtam, hogy mazohista vagy.:))
267 #15 Perle
- 2018-09-19 12:42
Gerry,
infarktusod volt-e már? Ha még nem, ami igen ritka ebben az életkorban, ne szedd az Ász-pirint sem megelõzési célból. Attól még megélhetetd a 123 éves kort. Többert árt ez akis dózisú tabletta, mint használ. Azt írja itt az újság. Ezt is elolvastam, igaz, hogy csak a lényeget..;)
https://uk.reuter...KKCN1LW0MU
2 #16 gerry
- 2018-09-19 15:28
Perle - "Gerry, infarktusod volt-e már? Ha még nem, ami igen ritka ebben az életkorban,..."
- na ettöl kapok szíves in fark tust... ilyen fiatalon? Ebben az életkorban? ...
:|
.... nem kaptam. Aszpirint se szedek!
Nem dohányzom, nem iszok, nem nõzö.... na jó azt néha - de végül is "ágyban, párnák közt..." (vagy valahol, de e-közben), nem is olyan csúf halál... - úgy 30-40 év múlva majd óvatosabb leszek.

Néhány éve olvastam itt (svájcban) is az Aszpirin hatóanyagáról valami negatívat és egy vagy több hivatalosan forgalmazott gyógyszart ki is vontak a forgalomból - csak a "pirin" ütötte meg a fülemet, mert itt nem sokat hallottam ezekröl... A németeknél reklámozzák (gondolom, mert ott készül), de a TV-m 3 hónapja nem volt bekapcsolva és ha véletlenül mégis nézem, az elsõ Reklámnál vagy kimenekülök a szobából, vagy lelövöm a Butasító-ablakot. 30-50 éve nem volt ennyi reklám és nem negyed óránként... de ma más a világ.

Valahogy ugyanúgy jártam a TV-vel is mint anno egy könyvvel, az "Orvos a családban" cimüvel. Megvettem, jó drága volt kb 50-60 Forint is lehetett, elkezdtem olvasni, néhány nap múlva - kb 100 oldal átlapozása után - arra jöttem rá, hogy halálos beteg vagyok, csoda, hogy még élek, szifiliszem van, ödémám, vérsüllyedésem és -emelkedésem, rákom valamint. agylágyulásom, alul- és fölültáplált vagyok, gerinc- csigolyatágulásom van, munkaundorom (na ez az egy stimmelhetett - de erröl tudtam.) - ekkor összecsaptam a könyvet és átvittem a házmester néninek aki akkor 60 éves lehetett... Annyira örült, hogy meg akarta csókolni a kezemet is. Nem hagytam.

Azóta az év 365 napjában többnyire egészséges vagyok (kis hibával - de senki se lehet tökéletes csak tökéletlen mint egy bugylibicska).
A TV müsorok kizárása az életembõl pedig elhozta nekem a Kánaánt... Se kígyó, se mentõangyal, se gyónás - minek is, ha már bünbe se esek vagy nagyon ritkán, de az meg nem számít. A csoki egészségtelen mégis mindenki szeret néha nasizni - így nyugodtan tegyétek csak le a köveket magatok mellé! Semmi "repül a nehéz kõ..." akció.

...mára ennyi.
s_Laptop
267 #17 Perle
- 2018-09-21 22:14
Gerry, te irtad, hogy 22 múltál . Arra reagáltam volna viccesen. Ismerem a korodat.
Azt hittem , hogy hozhatok olyan cikkekek, amelyek kapcsolódnak Imre itteni elsõ hsz-éhez.
2 #18 gerry
- 2018-09-21 22:45
...Perle - nincs semmi baj! Se harag, se kötözködés, csak a szokásos hülyeségem... ha nem írom le akkor belül esetleg eldurvul a helyzet, az meg nem lenne jó, ha a nyomás túl naggyá válna abban a kis buksimban...
én csak kérdeztem, hogy végig tudtad-e olvasni, mert amikor megláttam mennyit kell tekerni mire az "itt a vége fuss el véle" - fejezethez érek.... rögtön el futottam, végig se olvasva ...
Amúgy meg hálás köszönet amiért észrevetted, hogy 22 múltam, így remélem érthetõ, hogy az aggkori problémákkal még nem tudok szembesülni
:D

(Tegnap próbáltam ki; még a cipõfüzömet is be tudom kötni leülés vagy lábfeltevés nélkül... egyszerüen lehajolok és kötök...
Mi ez ha nem "ifjúság - erõ - egészség"?)
s_pompom


Most meg irány az ágy! Ti is legyetek jók (,vagy rosszak)!
267 #19 Perle
- 2018-09-24 11:08
https://hvg.hu/ga...tesztekben

Magyarország kísérleti nagyhatalom lesz gyógyszertesztben.:o

Ezek szerint 2/3-os felhatalmazást adtunk arra, hogy rajtunk is, mint a többi kelet-európai lakoson kísérletezzék ki a nyugati gyógszergyárak az újabb készítményeket?
Ennyire rá vagyunk szorulva ezekre a pénzekre?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.32 másodperc
3,399,643 egyedi látogató