Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Miért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?

BelföldMi a fene engem meg nem is hívtak? Nem is tudok semmirõl. A hidegháború alatt sem volt olyan nagy hadgyakorlat, mint amibe most kezdett bele Oroszország; egészen a második világháborúig kell visszamenni, hogy egy ennél több katonát és harci jármûvet megmozgató csapatmozgatást találjunk. A tegnap kezdõdött Vosztok 2018-on az orosz bejelentések szerint 300 ezer katona, 36 ezer tank és egyéb páncélozott harcjármû, rengeteg repülõ és hadihajó vonul fel a Távol-Keleten.

A gyakorlatokhoz Mongólia mellett Kína is csatlakozik, utóbbi vezetõjével éppen ma találkozik Vlagyimir Putyin elnök egy vlagyivosztoki fórumon. Az orosz közlemények szövetséges országként hivatkoznak Kínára, és elemzõk szerint az egésszel azt az üzenetet szeretnék küldeni a külvilág felé, hogy készek haderejüket akár globálisan is mozgósítani. Putyin szóvivõje az Egyesült Államok kiszámíthatatlan és fenyegetõ külpolitikájára is hivatkozott. Ez arra utal, hogy nem csak azért hívták meg a felemelkedõ nagyhatalmat, mert különben az fenyegetésként értékelhette volna a hadgyakorlatot. Kína egyre erõsebb, de éles helyzetben ki nem próbált hadereje szempontjából a tapasztalatszerzés miatt lehet fontos a részvétel. (Érdemes megfigyelni, hogy külpolitikájában Kína egyre inkább maga mögött hagyja azt az óvatosságot, ami az utóbbi évtizedekre jellemzõ volt).

Eközben a NATO sem szeretne lemaradni, az észak-atlanti szövetség szintén óriási hadgyakorlatra készül Norvégiában, ami az egyik Oroszországgal határos tagállam. Ezen a hosszú ideje tervezett katonai gyakorlaton 40 ezer ember vesz majd rész 29 országból (köztük a nem NATO-tag Svédországból és a Finnországból), és a NATO új, 48 óra alatt mozgósítható, német vezetésû “dárdahegy” haderejének fõpróbája lesz. Fõ célja, hogy javítsa a régióban állomásozó NATO-erõk készültségi szintjét, amely jelentések szerinti tragikus.
Stabilitás vs. a rend felborulása

A hadgyakorlatoknak nem csak negatív értelmezése van. Ha egy-egy katonai szövetség javítja a haderejének színvonalát, azzal elrettentheti a többi országot a kiszámíthatatlan húzásoktól. Ez elvileg – akárcsak a hidegháború óta fennálló nukleáris elrettentés – erõsítheti is a nemzetközi rendet, például kétszer is meggondolja egy nagyhatalom, hogy katonailag beavatkozzon egy másik országban.

Ugyanakkor hadgyakorlatokból körvonalazódó kínai-orosz szövetségnek és az erre adott nyugati válasznak van egy fokkal aggasztóbb értelmezése is. A kilencvenes években kezdõdött amerikai hegemónia a nemzetközi rendben már a kétezres évek óta hanyatlóban van, Trump elnök megválasztása és Kína további erõsödése miatt azonban a jelek szerint felgyorsult. Ezt több folyamat is erõsíti, legyen szó a vámháborúról vagy a pénzügyi rendszerek blokkosodásáról, a hibrid beavatkozásokról és a rájuk válaszként adott szankciókról, illetve az amerikai külpolitika ellentmondásairól, ami Trump elnök szövetséges-ellenessége és az amerikai apparátus folytonossága között feszül. Ez utóbbi hatalmi vákuumot okozhat, amit Kína és Oroszország kihasználhat.

Amikor gazdasági és katonai szövetségek blokkokba szervezõdnek, majd egyre nagyobb hadgyakorlatokat tartanak, az semmiképpen nem jó jel, ilyesmi történt a múlt század harmincas éveiben is – igaz, sok különbség van az akkori és a mostani helyzet között. Robert Kagan neokonzervatív gondolkodó arról írt hétvégén a Wall Street Journalban, hogy ha nincsen egy hegemón hatalom, amelyik vállalná, hogy erõvel fenntart egy úgy-ahogy szabályalapú nemzetközi rendet, akkor az szükségszerûen összeomlik. Az ilyesmit a múltban gyakran követték véres események.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-09-12 19:54
"Európa bajkeverõje" - Nem kímélik Orbánt a nemzetközi lapok

A Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós és néppárti megosztottságról, valamint a magyar kormány körüli konfliktusnak az uniós politika elõterébe kerülésérõl cikkeztek nyugat-európai lapok szerdán.
"Európa bajkeverõje" - Nem kímélik Orbánt a nemzetközi lapok

A Politico címû brüsszeli hírportál szerint Orbán Viktor fokozatosan elveszti szövetségeseit, és az, hogy ellene fordulnak olyan prominens néppárti tagok, mint Sebastian Kurz osztrák kancellár, erõteljes üzenetet küldhet más jobboldali potenciális "bajkeverõknek" is.

A keddi vita jellege olyan volt, mint amilyet Oroszország, Kína vagy Irán lépéseirõl szoktak folytatni. Most azonban Orbán Viktor, egy uniós tagország vezetõje ellen fordult, akinek egy tavaszi felmérés szerint a választói támogatottsága közel kétszer akkora, mint az Angela Merkel vezette kormányzó koalíciónak, vagy Emmanuel Macron francia elnöknek - áll a cikkben az MTI szemléje szerint.


A La Libre Belgique címû belga napilap szerint Orbán hajthatatlansága miatt nyugtalanság uralkodik a magyar kormánypárt európai pártcsaládjában. A vita és a szerdán megszavazásra váró jelentés ugyanis rávilágít az EPP-n belüli ellentmondásokra és identitásválságra.

A Néppárt képviselõinek többsége készen áll arra, hogy "Európa bajkeverõjének kezére csapjon" - fogalmozott a szerzõ, aki szerint a szavazás kimenetelétõl függetlenül Orbán Viktor továbbra is hajthatatlan marad, és az is elõfordulhat, hogy elfogadja az osztrák Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt elnökének javaslatát egy új pártcsalád alapítására.

A Financial Times brit üzleti napilap szerkesztõségi cikke indokoltnak nevezte az uniós szerzõdés 7. cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben, egyebek mellett a pluralizmus és a sajtószabadság szisztematikus lebontása miatt. Az írás szerint az EU-nak hatékonyabb eszközöket kell találnia arra, hogy megbirkózzon az önfejû államokkal, ilyen lehet például a regionális fejlesztési alapok visszatartása. A cikk szerint Emmanuel Macron francia elnöknek igaza van abban, hogy az Európai Néppárt nem támogathatja egyszerre Angela Merkel német kancellárt és Orbán Viktor kormányfõt.

Mehreen Khannak, a brit napilap újságírójának írása szerint "Orbán drámája" oldalvonalra helyezi Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök évértékelõ beszédét. Mint írta, a Magyarországról szóló jelentés vitáját megelõzõen az Európai Néppárt képviselõi együttmûködésre kérték a magyar kormányfõt, aki viszont nem volt hajlandó kompromisszumra. Ennek eredménye az lesz, hogy jobbközép pártcsaládjának tagjai tömegesen fogják megszavazni a kormányát bíráló jelentést - írta a szerzõ.

http://www.atv.hu.../hirkereso
116 #2 livia
- 2018-09-12 22:05
Szerintem csak sírásó. Egyszerû ejrópai közmunkás, sajnos nem magyar közmunkabéren.
5 #3 kincses
- 2018-09-12 22:15
Régóta gondolkodom, mi lenne Európa felé a "megfelelõ" viselkedés? Aki Magyarországot képviseli nyilvánosan, annak mikor hazaárulás a viselkedése? PS: Miért és kinek is kellene az európai egyesült államok? Lehetne tudni, hogy igazából mi folyik itt?? PS:2 A kommunistáknak miért van még egy szónyi szavuk is?
4 #4 Posta Imre
- 2018-09-13 06:13
Kincses, ez is globalizáció, mert más nem is lehet, csak most Keletrõl. Odacuccolta át a zsidó a PI-csáját, illetve ott is vártak már készen, mikor vehetik át a stafétát. Ma már nagyon kicsi a "világ". Túl kicsi. Olyan kicsi, hogy pont akkora, de az idióták számára végtelen.
2 #5 gerry
- 2018-09-13 06:25
Imre ez a híres orosz teamárka a te védjeleddel?: "PI-csája"s_hihi
80 #6 monguzking
- 2018-09-13 11:04
Ne aggodjatok a 3dimenzios vilag ideje kejart...nem szamit meg annyitsem mint egy legy szar mit tervez az elit....
8 #7 miskolcilaci
- 2018-09-13 15:23
A szimuláció során a 4. kategóriába tartozó hurrikán a keleti-partot pusztította el

Csak néhány hónappal ezelõtt a katasztrófa-tervezõk szimulálták a 4. kategóriába tartozó hurrikán sztrájkját, amely riasztóan hasonlít a keleti partvidék veszélyes sebezhetõ szakaszán zajló valós szcenárióhoz. Egy kitalált "Cora hurrikán" Délkelet-Virginiába, és a Chesapeake-öböl felé, hogy megkerülje Washingtonban a Szövetségi Vészhelyzeti Ügynökség és az Argonne Nemzeti Laboratórium által létrehozott elbeszélést. Az eredmény katasztrofális károkat okozott, amely néhány szakértõvel foglalkozik, hogy a hurrikán Firenzében olyan katasztrófa alakulhat ki, amely összehasonlítható a 2005-ös Katrina hurrikánnal és az ország egy olyan részén, amelyet híresen nehéz evakuálni. A szimulált hurrikán a közép-atlanti térség legtöbb benzinkutaira kikapcsolta az áramot, megrongálta az atomerõmûvet, és a többi szállítási csatornán keresztül megtörtént a törmelék, szerint az Energiaügyi Minisztérium szimulációs kézikönyv.
https://wlos.com/...east-coast
238 #8 bivaly
- 2018-09-13 18:19
Miskolcilaci !

És mikor "mutatják be élesben" ?
8 #9 miskolcilaci
- 2018-09-14 09:54
Bivaly!
Gondolom akkor, mikor a legkevésbé számítunk rá.
https://www.natur...rence.html
De azért van némi ellenállás:
https://thefreeth...-concerns/
819 #10 rozsola
- 2018-09-14 10:09
Miért akartok háborút ? Kinek jó az ?
80 #11 monguzking
- 2018-09-14 15:59
Nem haborut hanem elvalsztast buzat ocsutol...
267 #12 Perle
- 2018-09-17 10:14
Az amerikaiak lazán bespájzolnak az olaszországi Livorno mellé. Érkeznek sorban a hadifelszerelést szállító hajók Európába. Ez az olaszországi fegyverzetlerakat a legnagyobb amerikai az USA-n kívül.
A II.vh után az Európát megszálló szövetségesek közül Franciaország és Szovjetunió kivonult, de a britek és amarikaiak maradtak nukleáris arzenálukkal együtt.:o
http://www.voltai...02935.html

https://www.youtu...lsLacX_Q-I
267 #13 Perle
- 2018-09-19 13:06
A lengyel elnök behívta az amerikai hadsereget nem ideiglenes állomásozásra Lengyelországba. A bázist Trampli erõdnek fogják nevezni. Kerül, amibe kerül..:|
[https://24.hu/kul...yelorszag/

A szlovák nemzetközi hadgyakorlaton elábrándozott egy amerikai harckocsi vezetõje és balesetet szenvedett. Hárman sérültek meg, köztük egy férfi katona alsóvégtag ( hogy melyik, nem írják) sérülést , szenvedett, a mellette ülõ katonanõ is megsérült.
s_nezem
https://parameter...yakorlaton
Az esetrõl valahogy H. Géjza zippzáras endõtvicce jutiot eszembe..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.03 másodperc
3,406,451 egyedi látogató