Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nem ismeri el a konstantinápolyi pátriárka felsõbbségét az orosz ortodox egyház

KultúraNa és, én meg egyikét se, mert mind ugyanazt a "rohadt buzi majom-istent" szolgálja. Na és akkor mi van? Ja, hogy most következik a "csere-bere"? Nem ismeri el a konstantinápolyi pátriárka joghatóságának felsõbbségét az orosz ortodox egyház – jelentette ki Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus egyházközi külügyeinek irányítója vasárnap az RT televíziónak nyilatkozva.

Ilarion azon meggyõzõdésének adott hangot, hogy I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája nem avatkozhat be az egyes ortodox egyházak belügyeibe, legfeljebb ezen egyházak felkérésére koordinálhatja egyes közös ügyeiket.

„Ezért ha a tevékenysége ellentétes valamelyik egyház tevékenységével, azt jogunkban áll nem elfogadni” – mondta Ilarion. Az orosz egyház felháborodásának oka, hogy I. Bartolomaiosz kijevi exarchává (legátussá, külsõ egyházmegyei vezetõvé) nevezte ki az Egyesült Államokból Daniel (Danyiil) pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt „az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájának megadása elõkészítésének keretei között”. A Bartolomaiosz által legátusnak kinevezett mindkét észak-amerikai fõpap Nyugat-Ukrajnából származik, és az orosz ortodox egyház szempontjából „szakadár” ukrán egyházat képviseli, miközben a moszkvai patriarkátus saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.

Az orosz ortodox szinódus pénteken úgy határozott, hogy az orosz egyház kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekbõl és megszünteti a közös fõpapi liturgiákat. Arról is döntöttek, hogy Kirill orosz pátriárka többé nem említi meg a szertartások során Bartolomaiosz nevét, de „az eucharisztikus kapcsolatot” még nem szakítják meg a két ortodox egyház között.

Ukrajna politikai vezetése az ország 1991-ben történt függetlenné válását követõen több kísérletet tett a moszkvai patriarchátustól független, nemzeti egyház létrehozására. Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az „egységes” ukrajnai egyház megalapításáról. Moszkvai félelmek szerint újabb erõszakhoz és a vagyonmegosztás körüli bonyodalmakhoz, templomfoglalásokhoz vezet az autokefália megadása a 90-es évek elején magalakult „szakadár” ukrán egyháznak. A moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrajnai ortodox egyház mind követõi, mind templomai számában messze meghaladja az elszakadni és hivatalossá válni kívánó helyi egyházat.

Az ortodoxia 15 autokefál („saját fejû”, önálló) részegyházra oszlik, négy õsi patriarkátus és önálló nemzeti egyház alkotja. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén jelenleg már csak néhány ezer hívõt összefogó, de tengerentúli követõkre is támaszkodó konstantinápolyi (Isztambulban székelõ) patriarkátus történelmileg tiszteletbeli elsõséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetõje az ortodox klérus szemében „elsõ az egyenlõk között”, ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el. Az orosz ortodox egyház azzal vádolta meg az 1991-ben pátriárkává választott Bartolomaioszt, hogy igyekszik „ortodox pápaként” pozícionálni magát.

Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-09-16 15:54
Barmok, a "keresztlény családmodell" helyes definíciója: két vagy több zsidó-cigány, mely még többet képes elleni, s ezen belül mindegy az összetétel.

Az egyik erdélyi magyar párt is a keresztényi családmodell mellett voksol

A házasság és a család alkotmányos megerõsítésére buzdított vasárnapi állásfoglalásában a Magyar Polgári Párt (MPP) azon a népszavazáson, amelyet polgári kezdeményezésre október 7-én tartanak Romániában.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban az MPP leszögezte: a családot az élet legtermészetesebb közösségének, a társadalom legõsibb, alapvetõ elemének tartja, amely önmagában hordja célját és igazolását. "A társadalom sejtjét a férfi és nõ házassága révén létrejött család képezi, amely igazodik a teremtés rendjéhez is" – szögezte le az MPP.

"A Magyar Polgári Párt határozottan kiáll a keresztény házasság és a keresztény család fogalma, illetve intézménye mellett, amely egy férfi és egy nõ életközösségén alapul, ezért a házasság és a család alkotmányos megerõsítését támogatni kell a népszavazáson!" – áll az állásfoglalásban...
http://propeller....m=referral
116 #2 livia
- 2018-09-16 21:24
No, elszabadult a kretének remélem nem a birodalma. De, ha megnézem az ejrópi parlament összetételét, nos, kétségem sincs, ezek kretének, no, csak jóindulatúan fogalmazva.
238 #3 bivaly
- 2018-09-17 06:41
Helyes !

Azonnal meg kell indítani "az igaz isten nevében" egy legújabbkori keresztes háborút ! Azonnal !
896 #4 PirX
- 2018-09-17 16:33
i.imgur.com/pxrcVkm.png

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.71 másodperc
3,899,593 egyedi látogató