Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Van, amit Putyin képtelen megbocsátani

BelföldNem is értem mirõl van szó, kérem! Vörös verebek? A feledékenység csak "pénz" kérdése, azzal meg nincs gond a rohadt zsiadjának. Az elmúlt 10 évem bizonyíték erre. Jól elvannak ezek a zsinagógában, hívják azt Kreml (karám) - nak, vagy parlamentnek. "Csak" üzlet, semmi más. Ja, van valami szedett-vedett isten is, de csak moszatolnak vele, alibinek jó, semmi egyébre. Alig néhány tízmillió forintnak megfelelõ dollárt kapott Szergej Szkripal azért, hogy orosz titkokat adjon át a briteknek, de Vlagyimir Putyin szemében ez súlyos árulásnak minõsült. Az orosz titkosszolgálat pedig nem felejt.
Korábban a témában:

A Szkripal-ügy egyik gyanúsítottjának kartonján lévõ szám az orosz védelmi minisztériumban csörög

Melyik volt Oroszország legnagyobb, hírszerzést érintõ hibája?

– kérdezte egy washingtoni vacsora alkalmával Leon Panetta, az amerikai hírszerzés, a CIA igazgatója orosz kollégájától, Mihail Fradkovtól. Fradkov egy ideig csendben ült, majd az válaszolta:

Penkovszki.

Soviet military intelligence colonel Oleg Penkovsky (C) was sentenced to death during his public trial on May 11, 1963 in Moscow. / AFP PHOTO / TASS / -
Oleg Penkovszki Fotó: TASS / AFP

Az átlagembernek nem sokat mond ez a név, de Panetta tudta, hogy kirõl van szó. Oleg Penkovszki az orosz, illetve akkor még szovjet katonai hírszerzés, a GRU ezredese volt az 1950-es és ’60-as években, és a brit hírszerzés, valamint a CIA számára kémkedett. Az általa nyújtott információk nagy segítséget nyújtottak John F. Kennedy kormányának a kubai rakétaválság idején. Penkovszkit késõbb a szovjet hatóságok lekapcsolták és a hírek szerint lelõtték.

Ez a történet jól mutatja, hogy Oroszország hogyan tekint az árulókra: még hosszú évtizedek távlatából sem bocsátanak meg nekik, Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kikelt az árulók ellen. Nem csoda hát, hogy Szergej Szkripalnak sem jutott békés öregkor.
Outgoing US Defense Secretary Leon Panetta speaks during his final press conference in the Pentagon briefing room on February 13, 2013 in Washington, DC. AFP PHOTO/Mandel NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Leon Panetta
Fotó: Mandel Ngan / AFP
Gazdagítsátok magatokat

Az idén tavasszal az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej Szkripal, a GRU tisztje az 1990-es évek végén tért vissza Moszkvába madridi kiküldetésébõl, ahol az orosz katonai attasé irodájában dolgozott fedett ügynökként. A vasfüggöny leomlása után Oroszország romokban hevert, sokan hónapok óta nem kaptak fizetést.

Ennek ellenére Szkripal nem volt boldogtalan, idézte fel a New York Times-nak Oleg B. Ivanov, aki korábban együtt dolgozott vele a moszkvai regionális kormányzó irodájában és sokat jártak össze. Szkripal egy lepukkant panelban lakott, és egy hasonlóan leharclot Nivát vezetett, de jól érezte magát a barátai között és rengeteget mesélt arról az idõszakról, amikor ejtõernyõs volt a hadseregben.

Valamit azonban gyanúsnak talált Ivanov: amikor a baráti társaságukkal étterembe mentek, Szkripal mindig ragaszkodott ahhoz, hogy õ fizessen. Ivanov és Szkripal sok idõt töltött más korábbi kémekkel, akik számára a Szovjetunió összeomlása a mindennapi nehézségeken kívül még egy tehert jelentett. Mivel egész addigi életüket a szovjet ideológia és a kormány megvédésére tették fel, úgy érezhették, hogy kihúzták a lábuk alól a talajt.

Abban az idõszakban volt egy mondás: gazdagítsátok magatokat! [Szergej Szkripal] materialista volt. Egyszerûen szerette a pénzt,

mondta Ivanov régi barátjáról. Szerinte ez a magyarázata annak, hogy a GRU egykori tisztje elárulta a hazáját.

Az ügyészség 2006-ban vádolta meg Szkripalt azzal, hogy spanyolországi tartózkodása alatt üzleti kapcsolatot ápolt egy spanyol kémmel, aki összeismertette a brit hírszerzés egyik toborzótisztjével. Ennek következtében 1996 óta információkat adott át a briteknek, amiért nyolc éven keresztül összesen 100 ezer dollárt kapott (nagyjából 30 millió forintot).
Former Russian military intelligence colonel Sergei Skripal attends a hearing at the Moscow District Military Court in Moscow on August 9, 2006. Sergei Skripal, a former Russian double agent whose mysterious collapse in England sparked concerns of a possible poisoning by Moscow, has been living in Britain since a high-profile spy swap in 2010. Police were probing his exposure to an unknown substance, which left him unconscious on a bench in the city of Salisbury and saw media draw parallels to the case of Alexander Litvinenko, an ex-spy who died of radioactive polonium poisoning in 2006. / AFP PHOTO / Kommersant Photo / Yuri SENATOROV / Russia OUT
Szkripal 2006-ban
Fotó: Yuri Senatorov / AFP

Az ügyészség 15 éves börtönbüntetést kért Szkripalra, de ezt a bíró végül 13 évre csökkentette, mert a férfi együttmûködött a hatóságokkal.
Az árulóknak rossz vége lesz

A ’90-es évek elején Vlagyimir Putyin egy volt a sok, állását és célját vesztett szovjet kém közül, akik nem tudták, hogy mit kezdjenek az életükkel. Egy dokumentumfilm szerint az, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyerte a hidegháborút, mindmáig kihat Putyinnak az USA-val való viszonyára: a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás az orosz elnök bosszúhadjáratának része volt.

Amikor Putyin hazatért Szentpétervárra kelet-berlini szolgálati helyérõl, egy húszéves mosógépen kívül nem volt semmije. A volt kém három hónapja nem kapott fizetést, de volt egy esemény, ami ennél mélyebb nyomott hagyott benne. A berlini fal leomlását ünneplõ emberek megrohanták a KGB irodáját, és Putyin hiába próbált kapcsolatba lépni az otthoni feletteseivel, azt a választ kapta, hogy „Moszkva csendes”. A KGB-irodában tartózkodók az aktáknak csak egy részét tudták elégetni, a maradékot késõbb nyilvánosságra hozták.


Putyin több informátorának neve is kiderült, az állam nem tudta õket megvédeni, és ezt õ a hazaárulással egyenértékûnek tekintette. Esetében a leleplezés nem volt szándékos, de emiatt még nagyobb dühöt érzett és érez azok iránt, akik saját akaratukból mûködnek együtt más országok titkosszolgálataival.
Vladimir Putin as Leningrad Vice-Mayor at the Mariinsky Palace, 1991
Vlagyimir Putyin 1991-ben
Fotó:RiaNovosti / AFP

Egy interjúban Putyin azt mondta: a hazaárulás az egyetlen olyan bûn, amelyet képtelen megbocsátani. Ráadásul, tette hozzá, árt az egészségnek:

Az árulók mindig rosszul végzik. Vagy túl sokat isznak, vagy túl sokat drogoznak.

2000-ben, egy nappal azelõtt, hogy elnökké választották volna, Putyin elõzõ munkahelye, a KGB utódszervezete, az FSZB kiszivárogtatta a brit titkosszolgálat egyik tagjának nevét, aki több oroszt kémet is beszervezett. Nyilvánvaló volt, hogy tönkre akarták tenni a MI6-ügynök életét, ugyanis elárulták a felesége nevét, és azt is, hogy van két lányuk. Késõbb kiderült, hogy õ volt az a brit kém, aki annak idején Szergej Szkripalt is beszervezte.
Én adok egy kémet, te is adsz egyet

Szkripal 2006-ban börtönbe vonult, és hamarosan a családja is elkezdett összeomlani. Felesége, Ljudmila nem tudott elég pénzt küldeni Szergejnek a börtönbe, hogy azon ételt és tisztálkodószereket vegyen, így az asszony folyamatosan kéregetett. Késõbb kérvényezte, hogy anyósa nyugdíját irányítsák át Szergejnek, illetve még a védelmi miniszternek is írt levelet, hogy állítsák vissza a férje nyugdíját. Két év küzdelem után kapott 1000 dollárt.

Ljudmilának nem volt energiája, hogy a lakásukat rendben tartsa, a falak eldeformálódtak, a padlók foltosak lettek, és hamarosan az is kiderült, hogy rákos. Addig azonban nem akart orvoshoz menni, ameddig a férje haza nem kerül. Fiúk, Szása szintén elindult a lejtõn. Felesége egy GRU-ezredes lánya volt és a munkáját is az apja egykori kapcsolatain keresztül szerezte. Szergej letartóztatása után Szása hirtelen felmondott, egyre többet ivott, végül az apósa azt javasolta a lányának, hogy váljon el a férfitól.

2010 nyarán a CIA-fõnök Panetta telefonon hívta Mihail Fradkovot, hogy fogolycserérõl tárgyaljon vele. Néhány nappal korábban az FBI letartóztatott tíz orosz alvóügynököt, akik közel egy évtizede az USA-ban tevékenykedtek.
Russia's Prime Minister Mikhail Fradkov before a government meeting on the country's social and economic development in 2003.
Mihail Fradkovo
Fotó: RiaNovosti / AFP

Panetta azt mondta Fradkovnak, hogy ha ezek az emberek bíróság elé kerülnek, az nagyon kínos következményekkel járhat Oroszország számára, de van egy ajánlata: a tíz emberért cserébe adjanak ki nekik három-négy, az oroszok által letartóztatott ügynököt, köztük Szergej Szkripalt.

Az oroszok elfogadták az ajánlatot, ami annak volt köszönhetõ, hogy akkor éppen kevésbé voltak fagyos az amerikai-orosz viszony. Putyin az orosz alkotmány elõírásainak megfelelõen két ciklus után egy idõre megvált elnöki posztjától, helyette miniszterelnök lett, az elnöki posztra pedig hûséges követõjét, Dimitrij Medvegyevet „ültette”. Medvegyev azonban túlságosan barátságos volt az akkori amerikai elnök Barack Obamával szemben, így áldását adta a fogolycserére is.

Putyin nagyon nem örült ennek. Egy tévéinterjúban egyenesen azt mondta:

Az ember az egész életét arra teszi fel, hogy a hazáját szolgálja, erre jön valami szemétláda és elárulja. Hogy tud ezek után a gyerekei szemébe nézni az a disznó? Akármit is kaptak cserébe, a torkukon fog akadni az a 30 ezüstpénz. Higgyenek nekem!

Újságírói kérdésre Putyin elmondta, pontosan tudja azoknak a nevét, akik elárulták az elvtársaikat, a lehetséges büntetésükkel kapcsolatban pedig titokzatos hangnemben csak ennyit jegyzett meg:

Ezek az emberek olyan sajátos szabályok szerint élnek, amelyekkel mindenki tisztában van, aki a titkosszolgálatnak dolgozik.

Putyin 2012-ben újra elnök lett és véget vetett a Medvegyev által elindított enyhülési folyamatoknak.
A vállalkozó

A Szkripal család, Szergej, Ljudmila, Szása és a késõbb az apjával együtt megmérgezett Julija, 2010-ben érkezett Nagy-Britanniába és Salisburyben telepedett le. Szergej Szkripal nem sokat törõdött azzal, hogy beolvadjon a környezetébe. A városi tanács egyik képviselõje szerint Szkripal hófehér melegítõben egymás után itta a vodkákat vasárnap délután, miközben nagyon hangosan beszélt. Nem lehetett nem kiszúrni.
Yulia Skripal, who was poisoned in Salisbury along with her father, Russian spy Sergei Skripal, speaks to media representatives in London, on May 23, 2018. The daughter of Russian spy Sergei Skripal, Yulia Skripal has said that she wants to return to her country "in the longer term", despite being poisoned with a nerve agent, according to news reports. / AFP PHOTO / POOL / DYLAN MARTINEZ
Julia Szkripal
Fotó: Dylan Martinez/AFP

A múltját eleinte nem fedte fel, egy angol nyelvtanfolyamon azt mondta, hogy egy építõipari cég vezetõje, de a tanfolyam néhány bolgár résztvevõje nem hitt neki, azt gondolták, a maffia tagja. Késõbb egy ismerõs orosz házaspárnak már bevallotta, hogy kémként dolgozott, de õk kinevették.

Bár Szkripalt rendszeresen elküldték különféle európai országokba, hogy az ottani titkosszolgálatoknak tartson elõadást, hiányzott neki Oroszország. Fõleg azután, hogy 2012-ben a felesége, 2017-ben pedig a fia halt meg. Lánya, Julija is Moszkvában vett lakást, családalapításra készült. 2018-ban csak azért látogatta meg apját Salisburyben, hogy az áldását kérje az esküvõjére, ha már Szkripal nem utazhatott el Oroszországba a szertartásra. Ekkor kerültek érintkezésbe mindketten a novicsokkal.
Russian President Vladimir Putin holds a pistol during his visit to a newly-built headquarters of the Russian General Staff's Main Intelligence Department (GRU) in Moscow, 08 November 2006. “Some countries are seeking to untie their hands in order to take weapons to outer space, including nuclear weapons,” Putin said at the Chief Military Intelligence Department on Wednesday. AFP PHOTO / ITAR-RTASS POOL / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP PHOTO / POOL / DMITRI ASTAKHOV
Parfümösüveg rejtette az oroszok halálos mérgét
Fél év alatt göngyölítette fel a brit rendõrség Szergej Szkripal megmérgezésének ügyét. Idõvonalon mutatjuk be, hogyan jutottak el egy novicsokkal bekent ajtótól egy parfümösüvegen keresztül az orosz katonai hírszerzésig.

Mióta kijött a kórházból, Julija és Szergej Szkripal ismeretlen helyen tartózkodik. A brit hatóságok két orosz férfit, a GRU ügynökeit vádoltak meg a mérgezéssel, Moszkva és Vlagyimir Putyin azonban folyamatosan tagad. Az eddigi legabszurdabb magyarázat szerint Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov fitneszedzõ és csak azért voltak Salisburyben, hogy megnézzék a székesegyházat.

Az is felmerülhet az emberben, hogy miért pazarolnák a GRU energiáit egy olyan kishal likvidálására, mint Szkripal, de ahogy az már korábban is kiderült, az orosz titkosszolgálat nem felejt.
MOSCOW, RUSSIA- FEBRUARY,23 (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin attends a wreath laying ceremony to the Tomb of Unknown Soldier, marking the Defender of the Fatherland Day on February 23, 2017 in Moscow, Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
London sem elég távoli, ha az orosz kormány és maffia elõl futsz
Több mint egy tucatnyi olyan Nagy-Britanniában bekövetkezett haláleset utáni nyomozáskor fedezett fel az amerikai titkosszolgálat az orosz kormányhoz vagy maffiához köthetõ szálat, amelynél rendõrség szerint fel sem merült az idegenkezûség gyanúja.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-09-17 20:04
Ez se zsidó ám és nem õk vannak mögötte....csak úgy...

Oroszország felé menekült volna a Wikileaks oknyomozó portál alapítója


A WikiLeaks oknyomozó portált alapító Julian Assange orosz vízumot próbált beszerezni nyolc évvel ezelõtt, amikor Londonban szorulni kezdett körülötte a hurok – derül ki kiszivárogtató portál belsõ dokumentumaiból, amelyekhez az AP jutott hozzá.

Az amerikai hírügynökségnek kiszivárogtatták Wikileaks e-mailjeiet, internetes üzenetváltásait, pénzügyi kimutatásait, titkokban készült felvételeit és más dokumentumait. A hírügynökség hétfõi jelentésében megjegyzi, már többször elõfordult, hogy dokumentumok kerültek ki a WikiLeakstõl, de az általa most beszerzett több tízezer fájl feltehetõen az eddigi legnagyobb kiszivárogtatás. A portál öt korábbi, névtelenül nyilatkozó munkatársa is megerõsítette a dokumentumok valódiságát, és a hírügynökség szerint a bankszámlák, a telefonszámok vagy a repülõjegyek adatai is arra utalnak, hogy hitelesítek.

Ezek egyikébõl derül ki az, hogy Assange támogatói azt fontolgatták, hogy a portál alapítója menedékjogot kérjen Brazíliában.

Egy másik dokumentum tanúsága szerint Assange titokban orosz vízumot próbált beszerezni.

Az amerikai hírügynökség hozzájutott Assange 2010. november 30-i keltezésû leveléhez, amelyet Oroszország londoni konzulátusának írt, és amelyben közli, hogy teljes körûen felhatalmazta társát, Israel Shamirt, hogy kérjen az õ nevében orosz vízumot.

A svéd hatóságok akkoriban szexuális bûncselekményekkel gyanúsították Assange-t, aki csak úgy kerülte el a kiadatást, hogy 2012-ben Ecuador londoni nagykövetségére menekült, és azóta is ott van, de nincs hozzáférése az internethez. Assange azért kért oltalmat Ecuadortól, mert attól tartott, hogy ha Nagy-Britannia kiadja õt Svédországnak, a svéd hatóságok átadják az Egyesült Államoknak, amely csaknem 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat kiszivárogatása miatt akarja õt felelõsségre vonni.

Az AP által beszerzett dokumentumok nemcsak az oknyomozó portál belsõ mûködésébe engednek betekintést, hanem az is kiderül belõlük, hogy Assange eleinte Moszkva felé kacsingatott. Kiváltképpen annak lenne rendkívüli jelentõsége, ha fény derülne Assange és a Kreml esetleges kapcsolataira a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) akkoriban azt állította, hogy az orosz katonai hírszerzés közvetlenül látta el az oknyomozó hírportált a Hillary Clinon elnökjelölt kampányfõnöke és más demokrata párti politikusok elektronikus levelezésébõl származó információkkal.

Assange képviselõi többszöri megkeresésre sem reagáltak arra az értesülésre, hogy a portál alapítója Oroszországba akart menni. Moszkva londoni nagykövetsége pedig közölte, hogy a vízumkérelmezõk személyes dolgairól nem ad információkat.

Kiemelt kép: Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselõinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetségének egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én, miután a svéd fõügyész bejelentette, hogy ejti a nemi erõszak, szexuális zaklatás és kényszerítés vádját Julian Assange-dzsal, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítójával szemben. Assange 2012 júniusától Ecuador londoni nagykövetségén rejtõzködik, mert a brit hatóságok jóváhagyták kiadatását Svédországnak. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
https://24.hu/kul...wikileaks/
75 #2 talpi
- 2018-09-17 20:13
Ejnye no.
Hogyan is nevezték aki
vizumot próbált neki szerezni? valami ismael, bvagy hogy híjják. Azt a krucifixét, még kiderül, hogy alijáztak is közösen, csak még Vászka nem érti teljesen héber, így nem tudta mit akarnak,vagy igen? Mindegy, vagyis nem, ez is "panel program" arra mérget lehet venni, mostanság kissé elharapózott a hagyományos építõanyagok "ajándékozás" barátilag, vagyis adnak egymásnak téglákat rendesen, könnyebb is így az építkezés. Tudom, mi csak összeesketés elméleteket gyártunk, mert sosem igaz, vagy mégis?
Tudjátok a "mûszaki ellenõr " sosem alszik, kiszúrja a csalást. :)
4 #3 Posta Imre
- 2018-09-18 20:09
Csak hulljon a "férgese"! A zsidók remekül aprítják az orosz bakákat és még csak nem is állnak hadban, sõt Putyinék valójában izrael legnagyobb "haverjai". Fura ez, nem? Nem hát.

Lelõttek egy orosz katonai repülõt a Földközi-tenger felett

Lelõttek keddre virradóra az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett egy Il-20 típusú orosz katonai repülõgépet 15 emberrel a fedélzetén. Moszkva szerint a szíriai légvédelem az elkövetõ, de Izrael hibájából fakad az incidens, míg Jeruzsálem Damaszkuszt okolja a szerencsétlenségért.

Igor Konasenkov vezérõrnagynak, az orosz védelmi tárca szóvivõjének magyarázata szerint az izraeli légierõ négy F-16-os vadászbombázója hétfõ este 22 óra körül légicsapást mért irányítható légibombákkal az északnyugat-szíriai Latakia város környékén lévõ szíriai létesítményekre, és a Földközi-tenger felõl, kis magasságban közelítették meg a célpontot. Az izraeli gépek a leszállásra készülõ orosz Il-20-ast használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as rakétái a nagyságrenddel nagyobb visszaverõ felületû orosz gépet találták el, és nem az izraeli repülõket.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy támadást hajtott végre Latakiában hétfõ éjjel. A közlemény szerint a vadászbombázók célpontja egy szíriai katonai létesítmény volt. Egy gyár raktárát lõtték, amelyben olyan berendezések voltak, amelyeket Libanonba, a Hezbollah libanoni síita milíciának akartak vinni. Izrael ezért Szíriát és Iránt tekinti felelõsnek az incidensért.

A berendezéseket, melyek precíziósfegyver-gyártó programhoz kellettek a Hezbollahnak, megsemmisítették – tette hozzá a zsidó állam katonasága.

Az izraeli hadsereg leszögezte: az elvégzett vizsgálatok szerint a szíriai hadsereg számos irányba, nem pontos célpontokra lõtt, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez. Amikor a szíriai hadsereg légvédelme a rakétákat elindította, az izraeli légierõ gépei már a zsidó állam területén voltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a történtekrõl azt mondta, hogy nem az izraeli gépek lõtték a repülõgépet, az eset tragikus véletlenek láncolatába illeszkedik. Ami a válaszlépéseket illeti, azok elsõsorban arra irányulnak majd, hogy tovább erõsítsék a Szíriában szolgáló orosz katonák, valamint az ottani orosz objektumok biztonságát – tette hozzá Putyin, jelezve, hogy ezek az intézkedések mindenki számára jól láthatóak lesznek.

A koraesti órákban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõ telefonon beszélt az orosz elnökkel, ennek során mélységes együttérzését fejezte ki az orosz gép személyzetének halála miatt.

Netanjahu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Szíria a felelõs az orosz katonai repülõ lelövéséért, és megígérte, hogy Moszkvába küldi az izraeli légierõ fõparancsnokát, hogy megossza az orosz illetékesekkel az ügy részleteivel kapcsolatos izraeli információkat.

Azt is megerõsítette: országa továbbra is mindent elkövet, hogy fellépjen Irán katonai jelenléte ellen Szíriában, akárcsak azt, hogy fegyverszállítmányaik Libanonba juthassanak a Hezbollah síita milíciához.
https://24.hu/kul...er-felett/
2 #4 gerry
- 2018-09-18 21:08
Emberek, jelentkezzetek katonának, mindegy hova, jó fizetés, izgalmas élet, kaja-pia, nõk is és fiúk is egyhelyen, kivételes bánásmód, dícséret és elõrejutás, aztán ha valahol megdöglötök a temetésedrõl is gondoskodik a haza!

Az rohadt Isten, hogy az emberiség mocsokja többszöröse a megengedett százaléknak. Nem is kár érte.

https://youtu.be/...

...és nem tanul!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
3,406,171 egyedi látogató