Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az OGYÉI-ügy, és ami mögötte van

BelföldCsak a szokásos szardobálás, mert már csak az van! A sok százmilliárdos gyógyszerpiac kívánatos üzleti terep, s úgy tûnik, most épp erre került a sor.
A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának egyik professzora, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fõigazgatója, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos rektor-helyettese – õk azok, akik bár felkérést kaptak, de nem voltak hajlandóak beülni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) fõigazgatójának megüresedett székébe.

A korábbi fõigazgatót a szakma nem kis megrökönyödésére rapid sebességgel, különösebb indoklás nélkül váltották le, bár arra nem számítottak, hogy Pozsgay Csillát az OGYÉI vezérkarának 80 százaléka követi, s hogy a hivatal alsóbb szintjeirõl is megindul a szakemberek elvándorlása. Végül az államtitkárság utolsó jelöltje, aki egy nemzetközi gyógyszercégtõl érkezett, hajlott a vezetõi tisztség elfogadására – még júniusban. Aztán Kásler Miklós erõforrás miniszter meggondolta magát – ki tudja, tán újabb, titkos kandidátus akadt –, bár arról, hogy még sincs szükség a gyógyszercégtõl érkezõ jelöltre, állítólag mindmáig elfelejtette értesíteni a kollegát.

Az OGYÉI története a múlt hét végén vett izgalmas fordulatot, amikor is Kásler Miklós hirtelen felindulásában egy öt tagú tanácsadó testületet nevezett ki a gyógyszerészeti intézetbe. Hogy a vezetõ – mi több vezetõség – nélküli intézetben kinek adnak majd tanácsot, az egyelõre titok. Mint ahogyan az is, hogy miként fordulhatott elõ ez a jogi gikszer, hiszen egy ilyen hivatalba, ilyen tisztségbe kormányhatározattal szoktak kinevezni embereket és testületeket, akiket ráadásul nemzetbiztonsági átvilágításnak is alávetnek. S mivel az illogikus történésekre az összeesküvés-elméletek adhatnak egyedül valamiféle logikus magyarázatot, rögtön lábra kapott a hír, miszerint a minisztérium egészének oly mértékben lett tele a hócipõje az elszabadult hajóágyúként mûködõ miniszterrel, hogy hagyták, szaladjon csak neki ennek a falnak. Bár ki tudja…

A választások óta eltelt öt hónap. Az új ciklus azzal kezdõdött, hogy az Emmi egészségügyi államtitkárság minden államtitkár-helyettesét – s még ki tudja, ki mindenkit – lecserélték. S bár a kormányzópárt, mint tudjuk, senkit sem hagy az út szélén, volt államtitkár-helyetteseit majdnem ottfelejtette, többen közülük örültek, hogy egyáltalán visszamehettek korábbi munkahelyükre, vagy legalább annak környékére. Arra, hogy ezzel közel egyidejûleg a jól mûködõ OGYÉI-t miért lõtték szét, nehéz magyarázatot találni. Talán azért, mert jól végezték a feladatukat, s ennek során – jelentõs képzavarral élve – rátiportok néhány érdekcsoport lábára. S ez a történet ráadásul nem magyarázható az egészségügyért felelõs államtitkár, Nagy Anikó és minisztere között dúló harccal sem.

Egy biztos, a helyzet mára tarthatatlanná vált, s ebbe a környezetbe ágyazódik az OGYÉI ügye. Azé a háttérintézményé, amelynek feladata az egész hazai gyógyszerpiac felügyelete, mindezt oly sok részre bontva, hogy ezek felsorolása harminc, sûrûn írt pontban foglalható csak össze. S vélhetõleg e sorok között kell keresni annak okát, mit keres(het) a tanácsadó testület a gyógyszerészeti intézetben, s mit keresnek e testületben azok, akiket Kásler Miklós megkínált a kinevezéssel. S itt talán nem is a három – akárhogy is nézzük –, fedõlécként szolgáló doktorról van szó, akik talán végig sem gondolva a helyzet fonákságát, megtiszteltetésnek vették a felkérést. Gondot a további két jelölt, Habony Árpád egykori állítólagos titkára, s a szombathelyi ügyvéd okoz. Nekik vajon mi közük van a gyógyszerek világához?

A gyógyszerpiacon sok százmilliárd forint forog, legyen szó gyártásról, nagy- és kiskereskedelemrõl, étrend-kiegészítõkrõl, gyógyászati segédeszközökrõl vagy akár klinikai vizsgálatokról. S persze az sem mellékes, hogy az OGYÉI mûködteti azt a technológiai értékelõ részleget, ahol az ártámogatásra frissen jelentkezõ készítményekrõl a szakemberek eldöntik: támogatásra javasolják-e a társadalombiztosításnak, vagy sem. Mint ahogy az sem mindegy, hova kerülhetnek jelentõs bevételt jelentõ klinikai vizsgálatok, s hova nem. Mindebbõl jól látható, hogy nagyhatalmú, fontos intézményrõl, s egyben egy igen ígéretes piaci szegmensrõl van szó. S talán itt van a kutya elásva.

Már évekkel ezelõtt rebesgették például, hogy alakul majd egy állami gyógyszer-nagykereskedelmi cég. S mi van akkor, ha ez nem állami, hanem baráti vállalkozás lesz? A telített piacon persze nem könnyû manapság helyet találni, kivéve, ha az összes többi kereskedést lelkesen ellenõrzi a hatóság, azaz az OGYÉI.

S mint tudjuk: aki keres, az talál.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-10-03 18:29
Annyira nehezen jövök föl az oldalra, csak teker-teker, oszt ilyenkor adódik, hogy nem tudom ledobott-e, vagy nem, oszt kéccer nyomok rá, de már nem is vártam meg, hogy felmegy-e, mert a pumpám már felment. Minden más oldal egybõl bejön, de ez itt..., ez egy rettenet! ez se ment fel elsõre válasznak. Ez a kibaxott fszb ül a gépen.
4 #2 Posta Imre
- 2018-10-03 18:30
Annyira nehezen jövök föl az oldalra, csak teker-teker, oszt ilyenkor adódik, hogy nem tudom ledobott-e, vagy nem, oszt kéccer nyomok rá, de már nem is vártam meg, hogy felmegy-e, mert a pumpám már felment. Minden más oldal egybõl bejön, de ez itt..., ez egy rettenet! ez se ment fel elsõre válasznak. Ez a kibaxott fszb ül a gépen.
684 #3 atacama
- 2018-10-03 18:35
imre,akkor azért megy fel minden kétszer mert kétszer kattintasz a küld gombra..??
4 #4 Posta Imre
- 2018-10-03 18:42
Nem azért, hanem azért, mert nem látom, hogy felmegy-e, csak teker és ledobál és újra küldöm, mert nem tudom, hogy tette-e, amit köll.
75 #5 talpi
- 2018-10-03 18:57
Imrém, vagy valaki viccelõdik ? :)
4 #6 Posta Imre
- 2018-10-03 19:03
Talpi, nem túl sok lehetõség maradt. De a témához hozzákottyintva: szétkapják az ogyéi-t és újra összepakolják. A teljes "gyógyszarászkodás" a nagy államosítás kellõs küszöbén.
75 #7 talpi
- 2018-10-03 19:06
Imrém, majd 10 éve kezdõdött igazán, az archívumban ott a cikK-I ügy, emlékszel, Szócska mester és népi zenekara
75 #8 talpi
- 2018-10-03 19:10
CSak figyeld Mikola mikor fog felbukkanni,? hiszen õ bizonyára kibaszottul betartja a 10 parancsolatot, fõleg hogy dugóstomi legjobb barátja.
684 #9 atacama
- 2018-10-03 19:10
opioid fájdalom csillapító ? az mi a fene?
http://faktor.hu/...=hirkereso
75 #10 talpi
- 2018-10-03 19:11
Dr Nagy Anikó pedig köszöni jól van, megy vissza a Heim Pál élére.
75 #11 talpi
- 2018-10-03 19:23
75 #12 talpi
- 2018-10-03 19:24
tisztogatunk ám rendesen :( hiába no secu az secu
4 #13 Posta Imre
- 2018-10-04 06:19
Talpi, mondtam, hogy efeszbé, nem? de! Azóta hasít az oldal, semmi fennakadás, pedig már vagy két hete kattogott.
684 #14 atacama
- 2018-10-04 07:40
https://infostart...-patikakat
a tilosban játszó patikák,azok milyen kézben vannak?
267 #15 Perle
- 2018-10-06 16:49
Ha recept nélkül adták ki a gyógyszereket, akkor valószínû, hogy teljes árat kértek a betegektõl. Érdekes módin nem nagyon tarthattak az ellenõrzéstõl, ha ekkora mennyiségû árut eladtak belõle.
4 #16 Posta Imre
- 2018-10-06 16:58
Atacama, nemrég Pesten zártak be egy családi parikát, minden családtag gyógyszerész volt és sok-sok Rivotril mehetett ki recipe nélkül, ahogy hírlik. Ez a négy patika egy tulaj kezében volt, ahogy hallom és úgy szórta recept nélkül ki a sz@rokat, mint a huzat. Ha igaz, egyedül kezelte gyógyszerészként a négy patikát, pedigré minimum négyen kellett vona legyenek, de inkább 6-8-an, de az ugye mennyi fizetés...és az asszisztenseket se fizetik túl, pedig nem egyszerû munka ám.

Még megszüntetnek sok-sok patikát így, vagy úgy és a láncosak maradnak, de azokat meg átveszi az "állam" és "nemzeti" patikákok lesznek.

Perle, nem is értem, hacsak nem úgy, hogy nem nagykerbõl és hivatalosan szerezte be az árut. Mindennek nyoma van nálunk és egyetlen doboz elütés, eltérés már sok-sok gondot tud okozni nálunk, de nálunk rend van! Nix ugribugri!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 5.09 másodperc
3,399,957 egyedi látogató