Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orbán Viktor: Erõteljes hadiipari együttmûködést alakítunk ki Törökországgal

BelföldSzulejmán besegít a gyaúr-zsidajnak és létrejön a telaviv-Ankara-Judapest tengely. A Selyemút úgy hasít majd, mint egy szkyta nyilvesszõ! Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfõn délután fél órás csúszással, 17 órakor kezdte el közös sajtótájékoztatóját a Parlamentben.

A magyar miniszterelnök arról beszélt, mint minden kiemelt partnerükkel, így Törökországgal is rendszeres a találkozó, ahol áttekintik a két ország rendszerét.

A tisztelet alapján nyugszik a két ország kapcsolata, a mi oldalunkról ez még többrõl is szól, mert a helyzet az, hogy Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával, hogy a szárazföldi migráció ne veszélyeztesse az országot. Nemzeti érdek, hogy Törökország képes legyen békét teremteni és az illegális migrációt megfékezni

– mondta Orbán Viktor.


Elismerését fejezte ki, hogy Törökország több millió menekültet is befogad a szomszédos országokból. Kifejezte köszönetét, amiért Törökország maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, ami szintén elõfeltétele a Magyarországgal kötött megállapodásnak.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint szót ejtettek a terrorizmus elleni küzdelemrõl, amely mindkét ország számára fontos, Törökország egy nehezebb helyen terül el, mint Magyarország, arrafelé a terrorfenyegetettség nagyobb.

Beszéltek a katonai együttmûködés kérdésérõl is, amely eddig alacsonyabb volt, de most erõteljes hadiipari együttmûködést szándékoznak kialakítani.

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei miatt sem erõ, sem pénz nem maradt a magyar hadsereg fejlesztésére, és Magyarország célja egy modern, ütõképes nemzeti hadsereg felépítése. Ennek a részletkérdéseirõl is hosszan tárgyaltunk ma.

Ezen kívül külön fejezetet foglalt el a gazdasági együttmûködés kérdése, hiszen Törökországnak nemcsak a népessége hatalmas, hanem a gazdasági potenciálja is.


Ismerjük Erdogan elnök célkitûzéseit is, és a világ tíz legnagyobb gazdasága közé szeretné vezetni Törökországot, amit Magyarország sem hagyhat figyelmen kívül. 2012-ben vagy 2013-ban abban állapodtunk meg, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatát 5 milliárd dollárra emeljük, ez nem sikerült, amiért joggal lehetünk elégedetlenek. De 2017-ben már átléptük a 3 milliárd dolláros küszöböt, az ötmilliárdos célkitûzésünk már nem tûnik irreálisnak.

Orbán Viktor végezetül elmondta, sikeres tárgyaláson vannak túl, a kiindulópont nem volt rossz, hiszen a török-magyar kapcsolatok sikeresek, de a tervük az volt, hogy tegyék õket kiemelkedõen sikeressé és ennek teremtsék meg a gazdasági feltételeit.

Megköszönöm elnök úrnak az õszinte, nyílt és baráti tárgyalást. A legjobb reményekkel tekintek a török-magyar kapcsolatok felé

– zárta szavait.
Budapest, 2018. október 8. Emine Erdogan, a hazánkba látogató török elnök, Recep Tayyip Erdogan felesége a Török Együttmûködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) által a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának ajándékozott speciális elektromiográf átadásán a budapesti Semmelweis Szalonban 2018. október 8-án. Az elektromiográf (EMG) a mozgató idegsejt, érzõ és mozgató idegrostok, az idegizom áttevõdés, valamint az izom vizsgálatára alkalmas, a mûködõ izomban keletkezõ elektromos impulzusok regisztrálására szolgáló készülék. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Erdogan felesége orvosi mûszert hozott ajándékba
Ünnepélyesen adták át az elektromiográfot.
A törökök nem felejtenek

Erdogan kedves barátjaként szólította meg a miniszterelnököt a sajtótájékoztatón, majd megköszönte Áder János köztársasági elnöknek is a szívélyes találkozót.

Nagyon köszönöm a személyem iránt irányuló szeretetet

– mondta Erdogan.

Mint fogalmazott, hétfõn a katonai, civil és kulturális vonatkozásban is átbeszélték, hová jutottak, illetve a regionális problémáikat is átnézték.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nagyon fontos számukra, hogy a rózsadombot a mai napig megõrizték a magyarok, ez egy nagyon fontos szimbóluma a közös kulturális múltnak. Ahogy azt sem fogják elfelejteni, hogy a magyar testvéreik együtt harcoltak a török katonákkal az I. világháborúban.

Közölte, a török légitársaság szeretne Magyarországgal együttmûködni, megígérték a miniszterelnöknek, hogy Budapestrõl az indiai Mumbaiba közvetlen járatot indítanak a jövõben.

Holnap a török és a magyar üzletemberekkel közös fórum valósul meg, és hozzájuk is fogok szólni. Igyekszünk majd õket inspirálni, motiválni, hogy még több közös vállalkozás jöjjön létre. Ennek a fórumnak a nyitányán ott leszünk a miniszterelnök úrral.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Külön kiemelte, hogy a kedves barátja, Orbán Viktor legutóbb Kirgizisztánban járt a Nomád Világjátékokon, és a jövõben is támogatni fogják, hogy Magyarország részt vegyen hasonló eseményeken.

A megválasztásomat követõen is jelen volt miniszterelnök úr és gratulált. Ezt sem fogjuk elfelejteni. Most egy nagy népes delegációval érkeztünk, hogy sikeres tárgyalásokat tartsunk.

Link

Hozzászólások

684 #39 atacama
- 2018-10-14 08:50
Vicces székekre gondolsz?
ezek már annyit hazudtak hogy ..sõt többfélét..
olyan székekben gondolkodnék hogy bele ül és már csak utánna söprögetni kell!nagy lenne a villanyszámla azabaj...

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
3,392,596 egyedi látogató