Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Putyin gépezetének tagjai kaptak magyar papírokat Orbánék kötvényprogramjában

BelföldAljas zsidó hazugság! De ettõl még igaz. Az Orbán-kormány ugyan a migránsok és menekültek elõtt szinte teljesen lezárta a határokat, a sokat kritizált letelepedési kötvényprogram éveken keresztül hagyott egy kiskaput a gazdag külföldi befektetõk számára. Bár a magyar hatóságok titkolják, hogy kik szereztek így tartózkodási és letelepedési dokumentumokat, a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta nevû orosz lap közös nyomozása kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetõk – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetõjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bûnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minõségben.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amikhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztõséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország – köztük Oroszország – állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban, és ezt most több orosz szereplõvel kapcsolatban sikerült is megerõsítenünk.

Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy õ és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelõtt történt, hogy képviselõ lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezetõ is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt.

A névtelen forrás által megosztott orosz nevek között feltûnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) fõnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. Róla a kötvényprogrammal összefüggõ hatósági eljárásokat ismerõ informátorunk is azt állította, hogy részt vett a programban, a Bevándorlási Hivatal pedig elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Bár több csatornán keresztül is kerestük Nariskinékat, nem válaszoltak a kérdéseinkre.
Ilyen ügyeket csak akkor tudunk feltárni, ha vannak támogatóink.
Csatlakozz te is!

A nevek között szerepelt Dimitrij Boriszovics Pavlové is. Õ egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember, akit több orosz újság is összefüggésbe hozott a moszkvai maffia egyik csoportjával. Pavlov nem reagált a megkereséseinkre, ugyanakkor a kötvényprogrammal összefüggõ hatósági eljárásokat ismerõ informátorunk, ahogy a Nariskin fiáról, róla is azt állította, hogy részt vett a programban és a BMH-nál is arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.

“Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplõk, illetve az õ családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket”

– mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa. “A magyar és EU-s biztonsági szolgálatok fokozott érdeklõdését is kiválthatja egy-egy ilyen kötvényvásárlási szándék, hiszen a nevezett szereplõk beosztásuk, hivatalos ügyeik miatt egyébként is szabadon utazhatnak mindenfajta különösebb procedúra nélkül az EU-ba” – tette hozzá a korábbi titkosszolga. Megjegyezte, hogy a magyar és uniós szolgálatok kiemelt feladata, hogy vizsgálják, a kötvényvásárlásra jelentkezõ “milyen szintû kapcsolatban áll az orosz biztonsági szolgálatokkal és ennek milyen kockázatai lehetnek Magyarországra, illetve az Európai Unióra nézve”.

A magyar hatóságok szerint minden kérvényezõ szigorú biztonsági átvilágításon esett át, az ellenõrzés pontos folyamatáról azonban nem közöltek részleteket. Korábbi cikkeinkben idéztünk azonban két, az ellenõrzés menetét ismerõ forrást, akik szerint az átvilágításokkal nem volt minden rendben. Egyikük szerint a programban részt vevõ külföldiek mennyisége és az idõ rövidsége miatt nem folyhatott valódi felderítés, különösen, hogy a letelepedési programmal egy idõben zajlott a határon túli magyar állampolgárok honosítása is, ami kezelhetetlen mennyiségû munkát adott a biztonsági ellenõrzésekkel foglalkozó hatóságoknak. Ahogy azt nemrég megírtuk, egy emberiség elleni bûncselekményekkel összefüggésbe hozott szíriai pénzember például mindössze tíz nap alatt szerzett magyar tartózkodási engedélyt, és négy munkanap elegendõ volt neki, hogy a magyar papírok megszerzéséhez átmenjen a nemzetbiztonsági ellenõrzésen.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal most az orosz érintettekkel kapcsolatos újságírói kérdéseinkre közölte, hogy adatvédelmi okok miatt nem adhatnak ki információkat, és a nekik küldött hivatalos közérdekû adatkéréssel sem jártunk sikerrel. A VolDan Investment Limited – az egyetlen cég, amely oroszok számára árulhatott értékpapírokat a program keretében – csupán azt közölte, hogy „semmiben nem tudnak segíteni”.
Az orosz hírszerzõ fõnök fia

A nekünk januárban elküldött nevek között szerepelnek az orosz Külföldi Hírszerzõ Szolgálat (SZVR) jelenlegi vezetõjének, Szergej Nariskinnek a családtagjai. A szovjetek polgári titkosszolgálatának, a KGB-nek több utódszervezete is létezik a mai Oroszországban, ezek közül az SZVR foglalkozik klasszikus külföldi hírszerzéssel. Nariskint 2016 októberében nevezték ki a szervezet élére, de korábban is fontos pozíciót töltött be: 2011 végétõl közel öt éven keresztül õ volt az orosz parlament alsóházának, a Dumának az elnöke.

A krími válságot követõen, 2014-ben a Duma elnökeként – több magas rangú orosz tisztviselõvel együtt – Nariskin felkerült az EU szankciós listájára, amiért nyilvánosan támogatta az orosz erõk Ukrajnába telepítését. A listán szereplõ emberek európai vagyonát befagyasztották, és utazási tilalmat rendeltek el ellenük.

Szergej Nariskin 39 éves fia, Andrej apjához hasonlóan az orosz állam közelében maradt, bár sosem vállalt politikai szerepet. Egy 2012-es orosz Forbes cikk szerint az orosz elektromos hálózatért felelõs állami óriáscég igazgatósági tagja lett, korábban pedig egy hasonló profilú szentpétervári cégben is feltûnt, ami például a 2014-es Szocsi olimpia elõkészítésénél kapott megbízásokat. Jelenlegi munkahelyérõl vagy üzleti tevékenységérõl nem találhatók nyilvános információk. Andrej Nariskin feleségével és két gyerekével közösen szerepel a nekünk küldött nevek közt. Közösségi oldalakra posztolt képek szerint a család az elmúlt években több európai országban is megfordult, az egyik családtag 2016-ban a Budai Várban készült fényképeket töltött fel magáról, szeptember elején pedig a magyar parlament elõtt fotózkodott.

Andrej Nariskint több csatornán, írásban kérdeztük arról, hogy õ és a családtagjai szereztek-e magyar tartózkodási vagy letelepedési engedélyt, de nem reagált a megkeresésünkre. Az SZVR sajtóirodája csak azt írta a kérdéseinkre, hogy az ügy nem tartozik a hatáskörükbe. A Novaja Gazeta egyik, az SZVR-hez közel álló forrása azt mondta, hogy „tudják [az SZVR-nél], hogy a letelepedési engedélyes helyzet valódi, de nem hiszik, hogy ebbõl bármi probléma származhatna, így nem fognak reagálni”. A magyar kötvényprogrammal összefüggõ hatósági eljárásokat ismerõ informátorunk azt mondta Nariskin fiáról, hogy vásárolt magyar papírokat.
Van egy fontos történeted? Oszd meg velünk
biztonságos csatornákon!

Miután újságíróként nem tudtunk hivatalos megerõsítést szerezni, Hadházy Ákos független országgyûlési képviselõ segítségét kértük. Az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló törvény 9. paragrafusa szerint a képviselõk valamennyi államigazgatási szervhez és közintézménybe szabadon beléphetnek, és az állami szervek dolgozóinak kötelezõ az országgyûlési képviselõk kérdéseire válaszolniuk. A BMH annyit árult el Hadházynak, hogy volt Andrej Nariskin nevû ügyfelük, de sem azt nem mondták meg, hogy kapott-e tartózkodási, illetve letelepedési engedélyt Magyarországon, sem azt, hogy ha igen, akkor milyen jogcímen.

Bár nem derült ki egyértelmûen, hogy Nariskin családtagjai milyen eljárásban vettek részt, egy, a Magyarországra érkezõ külföldiek átvilágításának menetét ismerõ forrásunk azt mondta:

“Amikor a hatóság felméri, hogy valaki milyen kockázatot jelent Magyarország számára, akkor nemcsak az adott személyt vizsgálják az átvilágításkor, hanem a környezetét és családtagjait is, ezt hívják környezettanulmánynak.”

Szerinte egy olyan személy nagyon problémás, akinek közvetlen családtagjai között ilyen magas rangú hírszerzõt találni, és emiatt politikai beleegyezés nélkül aligha dönthetnek egy ilyen ügyben az átvilágítást végzõ állami hivatalok.

Nariskin kötvényvásárlása nem csak magyar szempontból lehet érdekes. A letelepedési programról szóló korábbi cikkünkben éppen az Oroszországban magyar kötvényeket forgalmazó cég, a VolDan mûködését ismerõ informátorunk beszélt arról, hogy az orosz vezetés egyáltalán nem nézi jó szemmel, ha az országból pénzt visznek ki a tehetõsebb polgárok. Ezen felül a hírszerzési világban külön ellentmondásos, hogy egy nemzeti szolgálat vezetõjének közvetlen családtagja egy másik országban szerez magának papírokat, tartózkodási vagy letelepedési engedélyt.
Hat ember kapott golyót a születésnapi buliban

A névtelen levélben a 444 és a Direkt36 részére elküldött nevek között szerepelt Dimitrij Borisovich Pavlové is. Arról, hogy a férfi magyar papírokat szerzett egy, a letelepedési programmal kapcsolatos hatósági eljárásokra rálátó forrás is beszélt, illetve az õ esetében is merõsített annyit a BMH Hadházy Ákos képviselõnek, hogy a férfi ügyfelük volt. Bár Pavlov neve nem túl ismert, a tavaly õsszel rendezett születésnapi partiján történtek sokat elárulnak róla.

2017. november 17-én este az orosz viszonyokhoz képest is durva lövöldözés tört ki a moszkvai Oko nevû felhõkarcoló tövében. A toronyház Crystal Ballroom nevû étteremében ünnepelte 50. születésnapját az orosz éjszakában csak Pavlik becenéven ismert Dimitrij Borisovich Pavlov. Az angol nyelvû orosz lap, a Crimerussia, és más oldalak szerint több mint 200 vendég jelent meg, köztük az orosz éjszakai élet ismert arcai, politikusok és üzletemberek, például az orosz milliárdos Gavril Yushvaev, a Hegyi Zsidók Világkongresszusának elnökhelyettese. Miközben a vendégek az étteremben buliztak, a felhõkarcoló alján helyi idõ szerint est fél kilenc körül parkolási vita alakult ki a hegyizsidó-alelnök sofõrje, a földszinten hagyott különbözõ testõr csapatok, illetve az épület biztonsági szolgálata között. A vitából elõbb dulakodás, aztán lövöldözés lett, ami az épület alsó néhány szintjére, majd születésnapi bulinak otthont adó Crystal Ballroom étteremre is átterjedt. Egy ember meghalt, öten megsérültek, fõleg a testõrök közül, de lövést kapott a buli DJ-je is.

A moszkvai felhõkarcoló tövében történt tûzharcról készült tudósítások részletesen beszámolnak Pavlov elõéletérõl. Több lap is megemlíti, hogy 20 évvel korábban testi sértés miatt egy alkalommal elítélték, ahogy azt is, hogy a férfi orosz belügyi források szerint a 2000-es évek elején az “Izmaylovsky” nevû Moszkvában mûködõ szervezett bûnözõi csoportot vezette.

Dimitrij Pavlov manapság jótékonykodó ingatlanfejlesztõként pozícionálja magát, Yurfinkollegiya nevû cége bevásárlóközpontokat üzemeltet, és ingatlanügyekben ad jogi tanácsokat. Õ maga ezen kívül egy Anastasios nevû alapítvány vezetõjeként az Orosz ortodox egyházat segíti, például templomok felújításában mûködik közre. Pavlov saját életrajza szerint támogatta még az árvákat, a veteránokat, az élsportolókat, segélyszállítmányt küldött a 2008-as háborúban Dél-Oszétiába, és szervezett jótékonysági koncertsorozatot az orosz titkosszolgálat, az FSZB javára, szóval általánosságban véve szívesen állt be a Kreml számára kedves ügyek mögé. A hála, úgy tûnik, nem maradt el, oldala szerint az elmúlt években kitüntetéseket kapott az Orosz ortodox egyháztól, a védelmi minisztériumtól és az elnöki hivataltól is.
Magyarország és a Duma

Az orosz törvényhozás egykori és jelenlegi tagjai között is akadt, aki magyar tarzókodási engedélyt kapott. Vlagyimir Blockij – aki a kötvényvásárlást telefonon erõsítette meg a Novaja Gazeta újságírójának – azt mondta: “Körülbelül három hónapig tartott a folyamat, az orosz Sberbank nyújtott szolgáltatásokat az ügyfeleknek. A bank lépett kapcsolatba egy magyar ügyvédi irodával, amely mindent elintézett.” Blockij azt nem részletezte, melyik magyar ügyvédi iroda és pontosan mikor foglalkozott a jelentkezésükkel.

Egyes orosz állampolgárok számára problémás lehet a külföldi papírok szerzése, mivel az orosz törvények a magas rangú tisztviselõknek tiltják, hogy más országokban szerezzenek állampolgárságot vagy tartózkodásra jogosító dokumentumokat. Blockij is erre utalva hangsúlyozta azt, hogy lemondott a magyar papírjairól, amikor 2016 szeptemberében, a Kommunista Párt tagjaként orosz parlamenti képviselõnek választották. „Egy képviselõnek nem lehetnek külföldi papírjai, be kell tartanunk a törvényeket” – mondta. A Forbes magazin szerint Blockij 2017-ben Oroszország 48. leggazdagabb köztisztviselõje volt, a családi vagyonát 2016 végén 263 millió rubelre (akkori árfolyamon 1,2 milliárd forintra) becsülték.

Az orosz parlament egy korábbi képviselõje, Iliaz Muszlimov – akinek a neve ugyancsak szerepelt a nekünk küldött borítékban – szintén telefonon erõsítette meg, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt. További részleteket azonban nem akart elárulni, így azt sem mondta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a magyar papírjait. Muszlimov 2007 és 2011 között volt parlamenti képviselõje a kormányzó Egyesült Oroszország Pártnak, és segítette Putyin elnöki kampányát is. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselõ.
Roszatom, Gazprom, Aeroflot

Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerõmûvet építõ orosz vállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetõje szintén feltûnt a névtelen forrástól kapott adatok között. Evsztratov a Roszatom igazgatóhelyettese volt 2008-tól 2011-ig, amikor letartóztatták egy 110 millió rubeles (akkori árfolyamon közel 740 millió forintos) sikkasztás gyanújával. Közel három hónapot volt õrizetben, majd 2011 novemberében szabadon engedték, és végül 2016-ban megszüntették az ellene folyó eljárást.

Egy Evsztratovhoz közel álló forrás szerint a férfi a saját védelme érdekében, már az õrizetbõl való kiengedése után akart magyar tartózkodásra jogosító papírokat szerezni, de azt nem közölte, hogy ezeket a kötvényprogram keretében igényelte-e. A forrás állítása szerint a magyar hatóságok végül elutasították Evsztratov jelentkezését az orosz államhoz való kötõdése miatt. Evsztratov jelenleg egy elektronikai eszközök nagykereskedelmével foglalkozó állami tulajdonú vállalat, a Radiopriborsnab vezetõje.
Iratkozz fel a hírlevelünkre, és így biztosan nem fogsz lemaradni a nyomozásaink eredményérõl!

Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom egyik leányvállalatának, a Gazprom Nyeftnek a vezérigazgató-helyettese, Alekszej Jankevics neve szintén szerepelt a névtelen forrás által küldött adatok között. A Novaja Gazetának egy, az ügyet ismerõ forrás megerõsítette, hogy Jankevics valóban szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.

Andrej Kalmikov, az Aeroflot orosz állami légitársaság fapados leánycégének vezetõje megerõsítette, hogy magyar letelepedési engedélyhez jutott a kötvényprogram révén. Hangsúlyozta, hogy ezzel nem sértette meg az orosz törvényeket, mert õ nem kezel államtitkokat. Közölte, hogy értesítette az orosz belügyminisztériumot a magyarországi papírok megszerzésérõl. Kalmikov hozzátette, hogy utazási célból tett szert a dokumentumokra.

A magyar papírok megszerzésének folyamatáról Kalmikov azt mondta, hogy mindenrõl a VolDan gondoskodott, és három hónapot vett igénybe az eljárás. Kalmikov szerint õk intézték az ujjlenyomatvételt is, amely a moszkvai magyar követség konzulátusán zajlott, a letelepedési kötvényt pedig végül futárszolgálattal kapta meg.
Rogántól jött a letelepedési program ötlete

A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 õszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetõjeként. Rogán javaslata alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. Más európai országokban is mûködnek hasonló programok. Külföldi újságok beszámoltak arról, hogy például Ciprus és Málta programján keresztül Putyinhoz közel álló orosz üzletemberek is európai tartózkodásra jogosító papírokhoz jutottak.

A magyar többek közt abban különbözött más országok programjaitól, hogy a szabályok szerint a befizetett pénz nagy részét a kötvények lejáratakor visszakapják a befektetõk. A kötvények forgalmazására a Rogán-féle gazdasági bizottság nyílt pályáztatás nélkül választott ki néhány, jellemzõen offshore hátterû, átláthatatlan tulajdonosi struktúrájú céget. Ezek a vállalkozások milliárdokat kerestek az ügyfeleknek felszámolt 40-60 ezer eurós kezelési költségen, illetve a letelepedési kötvények kamatain. A közremûködõ vállalkozások jelentõs részét összefüggésbe hozták Rogán Antallal és Habony Árpáddal is. A kínaiak letelepedését intézõ, tehát messze a legnagyobb forgalmat bonyolító kötvényes cég intézte például Habony Árpád és akkori barátnõjének hongkongi helikopterútját 2015-ben.

A program 2013-as indulása és 2017-es felfüggesztése között a magyar állam közel 20 ezer letelepedési engedélyt adott ki a kötvények vásárlóinak és családtagjaiknak. Ezek túlnyomó többsége kínai állampolgár volt, de több százan jelentkeztek a programba Oroszországból és a Közel-Keletrõl is. A magyar hatóságok azonban adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a kötvényvásárlók nevének kiadását.

Roman Slejnov a Novaja Gazeta tényfeltáró rovatának szerkesztõje.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-10-16 20:35
Engedi az Alkotmányunk, hogy pénzért boldog-boldogtalan magyar kötvényt, letelepedési engedélyt kapjon?
Ez a haza kiárusításának leggusztustalanabb formája. Mindenki ott vesz hazát, ahol pénztárcája engedi. Félelmetes. Olyan , mintha színházjegyet venne az ember. Sok pénzért páholy, kevésért pótszék.:o
819 #2 rozsola
- 2018-10-16 21:57
Hazugság úgy ahogy van

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
3,407,497 egyedi látogató