Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szia Imre!

BelföldA telkünkön több mint 100 éves ásott kút áll, mely kb. 10-15 méter mély. Mostani hír:
Link
Értem én, valakik fóliasátras és kertészeteket öntenek el talajvízzel, vagy iható vizû fúrt kúttal hektárszánra ingyen.
Ma szembesülve a hírekkel, sokkot kaptam, hogy büntetés róható ki esetlegesen ránk a jövõben a konkrétan száz évvel ezelõtt ásott, kb. tíz méter mély gyûrûs kutunk kapcsán, aminek a felét ellepte az iszap, de mûködik.
Rendes állampolgárként, meg is néztem a kapcsolódó jogszabályokat és azt, hogy ilyenkor mit kell csinálni.

Tervrajzot kell küldeni a Mérnök Kamara ezen feladat kivitelezésére jogosult munkatársától az év végéig tartó ingyenes engedélyeztetéshez, plusz 5000 Ft. Be is kéne vizsgáltatni a víz minõségét, mondta a hydromérnök a telefonban, de megjegyeztem neki, hogy az csak fúrt kútnál szükséges.

Mondta, hogy olyan 70-80 ezer Ft kb az ilyen engedélyeztetés, de utánaolvas a jogszabályi rendelkezéseknek, hogy milyen szinten kell feleõsséget vállalnia a mérnök tervezõnek, mert attól függhet az ár.

Ja,kérdezte, de reméli nem 51 elõtt épült? Mert az állítólag még gázabb és többe kerül.. Rávágtam erre a kérdésre, hogy persze nem, hát hogy is épülhetett volna a több mint száz éves kút 1951 elõtt, há normális?

Végignézem a Mérnök Kamara honlapját, a városban, és közeli településeken nincs, aki ezzel foglalkozana. Mondta egyébként ez a nyugdíjas hydtomérnök is - hogy utóbbi idõben mindenki ezzel hívja -, ha csak a paradicsomot, zöldséget locsolom és nem gáz a szomszéd, soha az életbe nem jön rá senki, hogy kutam van. Csak már a szomszédok három éve váltják egymást, fax se tudja, mikor fogok ki egy elmebeteget, aki ilyesmiért feljelent.

A lényeg, értelmesen hozták meg a törvényt. Majd vidéken, borsodban fõleg hívnak hydromérnököket megvizsgálni a száz éves kutakat, amik 51 után épültek. Logikus.

Hozzászólások

684 #20 atacama
- 2018-10-23 08:20
nagyon precizen felvannak már mérve szerintem ezek a kut mizériák..mellessleg komoly bevételi forrás a bél bácsinak! 1milliószor ötezer.. nem keves..
https://www.sztar...an/343608/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,392,774 egyedi látogató