Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett a NATO

BelföldMegkezdõdött csütörtökön Norvégiában a NATO történetének egyik legnagyobb hadgyakorlata, amelyben a forgatókönyv szerint egy kitalált agresszor támadásával szemben védik meg az észak-európai országot. A hadgyakorlat során a szomszédos országok légtereit is igénybe veszik.

A Trident Juncture 2018 elnevezésû gyakorlatról a szokásokhoz híven a NATO elõzõleg értesítette a Norvégiával szomszédos Oroszországot és orosz megfigyelõket is hívott a hadgyakorlatra.

“Egészen addig, ameddig hivatásukhoz méltón viselkednek, és elkerülik a veszélyes helyzeteket, egyáltalán nem tartom problémának, hogy megfigyelik a hadgyakorlatot” – mondta errõl Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár.

Moszkva tiltakozott a mûvelet ellen, az orosz védelmi miniszter pedig figyelmeztetett: lehet, hogy országa kénytelen lesz reagálni a nyugati határán megerõsödött NATO-tevékenységre.
Moszkva idén már Oroszország keleti részén maga is tartott hadgyakorlatot: a Vosztok elnevezésû mûveletben orosz biztonsági források szerint 300 ezer ember vett részt, nyugati diplomaták ezt a számot azonban túlzónak tartják.

Megkezdõdött az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlat

A NATO-hadgyakorlaton a 29 szövetséges ország mellett a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. A mûveleteket 50 ezer ember hajtja végre, kiegészülve mintegy 65 hadihajóval, 150 repülõgéppel és 10 ezer egyéb jármûvel. Bevetik többek közt a Harry S. Truman Nimitz-osztályú repülõgéphordozót is. Ez a katonai szövetség legnagyobb, békeidõben végrehajtott hadgyakorlata.

A gyakorlat helyszíne Norvégia keleti és középsõ része, az Atlanti-óceán északi vizei, valamint a Balti-tenger, továbbá igénybe veszik a finn és a svéd légteret is.

A norvég fegyveres erõk által kiadott fotón egy norvég CV9030 páncélozott gyalogsági harci jármû részt vesz a NATO által vezetett, Trident Juncture 2018 elnevezésû katonai gyakorlaton Norvégiában, 2018. október 25-én.(EPA/TORBJORN KJOSVOLD / NORWEGIAN ARMED FORCES)

A hadgyakorlatot nem sokkal Donald Trump amerikai elnök október 20-i bejelentése után tartják, amelyben Trump közölte, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erõkrõl szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán válaszul arra figyelmeztetett, hogy országa kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek olyan amerikai fegyvereket fogadnak be, melyek megsemmisítésérõl az amerikai részrõl most felmondott egyezmény rendelkezik.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-10-25 17:29
Magyarország megerõsítette a déli határ védelmét

Magyarország megerõsítette a déli határ védelmét, miután felajánlotta segítségét Horvátország mellett a balkáni migrációs útvonallal érintett összes országnak - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a kormányülésen a belügyminiszter számolt be arról - a magyar és az európai titkosszolgálatok jelentései alapján -, hogy hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól.
"hetvenezer migráns észak felé tart, jelenleg a bosnyák határnál vannak, hetven kilométerre a magyar határtól."

Hozzátette: a belügyminiszter intézkedetett a magyar-horvát határ megerõsítésérõl, határvadászszázadokat vontak ott össze. Szerinte a magyar határvédõk képesek arra, hogy szükség esetén a magyar-horvát határt megvédjék.

Megjegyezte, a tél közeledtével a migrációs nyomás erõsödni fog.

Elmondta azt is: a kormány döntése értelmében a bevándorlási hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre. Az átnevezést azzal indokolta, hogy az kifejezi a magyar választópolgárok akaratát, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Kérdésre azt mondta, elsõsorban nem a hivatal struktúrája változik, az átnevezés egyértelmû üzenet, hogy a migrációt idegenrendészeti kérdésnek tekintik.

Demeter Márta LMP-s országgyûlési képviselõ honvédelmi és rendészeti bizottsági tagságával kapcsolatban a politikus kérdésre azt mondta: személyes véleménye szerint ha már Demeter Márta nem mondott le a testületben betöltött alelnöki tisztségérõl, akkor a pártjának kellett volna azonnal visszahívnia õt. Hozzátette: jól mutatja az ellenzék és az LMP mai helyzetét, hogy miután kiderül, valaki minden alap nélkül egyszerre két családot is megrágalmazott, azután nem visszavonja az állítását és bocsánatot kér, hanem azóta is "hülyeséget beszél".

A magyar-ukrán viszonnyal összefüggõ kérdésre a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter azt válaszolta: Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik Ukrajnával, de ez nem lehetséges, ha az ott élõ magyar nemzetiség életkilátásai, oktatási, nyelvhasználati lehetõségei nem bõvülnek, hanem "brutálisan szûkülnek". Magyarország és Ukrajna között létezik egy alapszerzõdés, továbbá vannak különbözõ kétoldalú egyezmények is, a magyar fél pedig szeretne egy kisebbségvédelmi egyezményt is kötni, de sajnos az ukrán választási kampányban a "magyar kártya" egy fontos politikai tényezõ - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy minden fórumon fel fognak szólalni a kárpátaljai magyarság védelmében.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért nem fogadja el az európai ügyészségre vonatkozó uniós kezdeményezést, Gulyás Gergely azt mondta: a kezdeményezés szuverenitást korlátozó, Magyarországon a közvádat az ügyészség képviseli.

A CEU ügyét firtató kérdésre Gulyás Gergely közölte, "mi a CEU oldaláról érkezõ különbözõ fenyegetéseket és ajánlatokat Soros György politikai blöffjének tekintjük".

Hangsúlyozta, a jogi helyzet Magyarországon világos, a Közép-európai Egyetem ma is itt mûködik. Emlékeztetett arra, hogy az egyetem hónapokkal ezelõtt vásárolt egy telket Bécsben. Hogyha esetleg úgy döntenek, hogy ott is nyitnak egy diplomakiadó helyet, ehhez a kormánynak nincs köze - közölte. A kormány a kérdésrõl nem tárgyalt - mondta, hozzátéve azt is, hogy a jelenlegi felsõoktatási törvény is tartalmaz olyan lehetõséget (joint degree), amelyhez nincs szükség állami hozzájárulásra és amerikai és magyar közös diploma kiadását teszi lehetõvé.
Kérdésre a miniszter elmondta, nem tárgyalt a kormány az Európai Bizottság óraátállításra vonatkozó javaslatáról, de személyes véleménye szerint a jelenlegi rendszer jó, józan ésszel nem érdemes hozzányúlni.
Az állami és magánegészségügy szétválasztására vonatkozó kérdésre rögzítette: az egészségügy nem üzlet, az államnak minden járulékot fizetõ polgárnak, illetve a nyugdíjasoknak is biztosítania kell az ellátást. Hozzátette: ha a rendszer fennáll, vagyis hogy mindenki fizeti az egészségbiztosítási járulékot, akkor soha nem korlátozták, hogy valaki kiegészítõ biztosítást kössön, magán-egészségügyi szolgáltatást vegyen igénybe.

Kérdezték arról, hogy a francia Cheque Déjeuner cafeteriacég pert nyert a magyar állam ellen. Gulyás Gergely közölte, vizsgálják a jogorvoslati lehetõségeket. A hibát a szocialista kormány követte el, amikor egy francia cégnek nyitott lehetõséget arra, hogy az emberek szünidejébõl és nyaralásából származó hasznot élvezze - hangoztatta. Hozzátette: Magyarország büszke lehet arra, hogy ezt a lehetõséget megszüntetve maga is képes hasonló szolgáltatást megszervezni.

A közszférában történõ elbocsátásról kérdésre elmondta, pénteken nagyon konstruktív légkörben találkozott a szakszervezeti vezetõkkel, és tájékoztatta õket a státuszszámot nézve 17-18 százalékos leépítésrõl. Megjegyezte, a státuszok közel 10 százaléka nincs betöltve, ezért az elbocsátottak aránya 10 százalék alatt lesz.
Ez megfelel annak a kormányzati szándéknak, hogy fûnyíróelvszerû leépítés sehol ne legyen - magyarázta. Hozzátette: akik maradnak, azok január 1-jével átlagosan 30 százalékos béremelésbe részesülnek.

(MTI-fidesz.hu)
http://www.fidesz...sD5eKxFhhQ
809 #2 megmondhatom-e
- 2018-10-25 17:33
- na ismét a "tanult emberek" !

Azt már tudják , hogy "kitalált agresszorokról" van szó , de azt nem akarják tudni , hogy ki találta ki õket .

Imre kedves ! Ezeket ki tanította ki ' ? Ilyen rossz diákokat érdemes egyáltalán tanítani ?

hmmm - kitalált agresszor támadása . . . ki van ez jól találva !
809 #3 megmondhatom-e
- 2018-10-25 17:51
-most leültem elmerülten gondolkodni.

Megpróbálok kitalálni egy (vagy több ) antiszemitát. (lehetõleg agresszor is legyen ! )

Addig mindenesetre megfigyelem a zsidókat.
Azért valaki elkezdhetne már gondolkodni a zsidók utáni idõkrõl is !
Majd hirtelen eljön "az az idõ" is -és majd - csak - 150 évvel késõbb valami "tanult ember" fel fogja ezt ismerni - és könyveket ír róla az akkori tanulatlanok szórakoztatására .
Akkor fog ám tágulni a pupillánk !
4 #4 Posta Imre
- 2018-10-25 18:59
Megállíthatatlanul nõ a világ fegyverkezése

2018. október 25., csütörtök Európán kívül, Veszélyzónák

Trump elnök beiktatása óta nagy hangsúlyt fektet a katonai erõ növelésére, ám nem az USA az egyetlen ország, mely megemelte hadászati költését. 2012 és 2016 között több fegyvert szállítottak le a világon, mint bármelyik ötéves periódusban 1990 óta – hívja fel a figyelmet az õrült fegyverkezésre a Business Insider cikke.

A trend ma sem látszik változni, míg az USA 2017-ben 587,8 milliárd dollárt égetett el puskaporra, addig 2018-ban ezt a számot már 647 milliárdra teszik, ráadásul az USA épp most készül felmondani az 1987-es nukleáris egyezményt, ami egyértelmûen egy újabb fegyverkezési verseny elindulásához vezet.

Kapcsolódó cikkeink:

Az USA felmondja az 1987-es nukleáris egyezményt

Szóban máris elindult az új hidegháború

Mindent számításba vesznek

A fegyvereladásokból ugyan lehet következtetni, hogy melyik állam milyen mértékben erõsíti a haderejét, de pontos összehasonlító elemzésekbe nehezebb belefutni. A Global Firepower katonai rangsora ezt igyekezett orvosolni, azzal, hogy megalkották a több mint 50 tényezõbõl összeálló hatalmi mutatót (Power Index). Ezáltal összemérhetõ egy nagyobb méretû, de fejletlenebb hadsereg, egy kisebb ország fejlett haderejével.

A mutatót többek között olyan komponensek alkotják, mint az adott ország gazdasági teljesítõképessége, a rendelkezésére álló fegyverek, nyersanyagok, emberi erõforrások, valamint az ország földrajzi lehetõségei és logisztikai háttere, de az elismert atomhatalmi státusz is pluszpontot ér – a felhalmozott nukleáris arzenál mértéke azonban már nem képezi az összehasonlítás részét. Így készült el a GFP 2018-as összeállítása is, ami három újabb állammal bõvült 2017-hez képest, nevesül Írország, Montenegró és Libéria is felkerült a térképre.

Természetesen senkit nem ér meglepetésként a lista eleje, ahol sorrendben az USA, Oroszország és Kína alkotja a top hármat, majd India, Franciaország és Nagy-Britannia következik. Azt viszont, ha nem is meglepetésként, de érdekességként mindenképpen érdemes kiemelni, hogy Észak-Koreát – annak ellenére, hogy 25 milliós lakosságának mintegy negyede a hadseregét erõsíti – csak a 23. helyre rangsorolták, pedig a katonák létszámában még Oroszországot és az USA-t is nagyságrendekkel megelõzi. http://kitekinto....f=hirstart
75 #5 talpi
- 2018-10-25 19:09
Imrém!
Jönnek a Pomogácsok :)
igaz ezeket nem Sulejman vezeti :( Vele még lehetne beszélni.
267 #6 Perle
- 2018-10-25 20:37
" a felhalmozott nukleáris arzenál mértéke azonban már nem képezi az összehasonlítás részét"

Nem is, mert kiderülne, hogy " egyeseknek" mennyi töltete van.:o
267 #7 Perle
- 2018-10-26 01:52
Nem jól választották meg a hadgyakorlat helyszínét. Kultúrált országban nem nézik jó szemmel a környezetszennyezést, a zajt, a légszennyezést, a vadkárt, a erdõkben földekben utakban tett kárt, stb. Már pedig ilyen esetek még a gyakorlatok megkezdése elõtt 67 esetben fordultak elõ. Túl sok lehet ott a harci jármû, mert folyamatosan karamboloztak. Kifolyt az olaj , ami veszélyeztette a magas talajvizet. Még rénszarvast is elgázolhattak. A a beérkezett és feldolgozott panaszokról statisztika készül. Szerencsére azonnal elkezdték a károk helyreállítását.s_nopompom
http://norwaytoda...-exercise/
A fõtitkár felelõs mindenért, mert tudhatta volna, hogy náluk rend van, amit felborít most a hadgyakorlat. Mehettek volna pld. Szomáliába . Bár ahhoz az orosz határ túl messze van. s_nezem

Befútta az utat a hó, felborulnak a jármûvek.
http://norwaytoda...icy-roads/
80 #8 monguzking
- 2018-10-27 11:41
drábik szerint nato felvonulása csak szemfényvesztés--valojában mindent elsöprö nukleáris illetve különleges szupertitkos uj fgyverekkel akkarják megsemmisiteni oroszországot....
131 #9 lalapapa
- 2018-10-27 12:50
sokan maskepp almodnanak,, de a migransok nem hiszem hogy felejtenenek, annyira nem lehetnek hulyek,, hogy mert kerultek abban a helyzetbe mibe vannak az tudott,, a kerdes mikor ki ellen fordulnak,, egy ember ki mindent vesztett annak nem sok erdeke es lelki ismerete lehet,,
nem csoda ha zaklatott vagy majd lesznek zsidok el mennek le lepnek mas hova,, az arab orok ellensege a zsidonak nezve a multat,,
soros hibakat kovetett el,, vagy eppen megint a zsidosag szegeny zsidosag fogyasat akarja,,
mint elodeik,,
nem csoda ha ellene vannak,, mikor nem robotok hanem elo gyilkolo gepeket eresztenek be v uznek oda hol majd teszik mit kell,,
lee baj ott, de kinek kivel, egy napon ha meg tobben lesznek akkor be inditjak kapcsoljak oket,, tudott meg akkor is hogy kik ellen fordulnak,,
mikor a let feltetelek el lettek veve rombolva akkor nagy hibat kovettek el hogy elve hagytak oket,,
es pedig ezt nem felejtik,,
feljen nem is hanem remegjen bennuk meg a szar is mert tudott kinek kell,,
bekeseget adjon a jovonk, de azt mas nem akarja,,
akkor lenne meg alitott ha,,
a sajat orszagaikban olyan eletet hoznak fel miben biztos jovo lehetne,,
de ott azt meg nem akarjak,,
harom zsido beszelgetett a tvben hogy mit javasolnak,, hat hogy tanuljanak loni meg vegyenek fegyvereket,
akkor nem eppen lee ido a kortancokra sem,
:P
267 #10 Perle
- 2018-10-30 18:13
Sajtótájékoztató a hadgyakorlatról. Annyira "védelmi és nem irányul senki ellen". hogy a két norvég fejes civilben jelent meg rajta. A védelmi miniszter napocskás, halacskás sípulóverben, mintha csak kirándulnának a többiek a fjordokban.
https://www.youtu...xhbWRPWNGw
267 #11 Perle
- 2018-11-08 22:15
Ma összeütközött egy norvég fregatt egy görög tartályhajóval. A norvég hadsereg fregattja megsérült, a tartályhajó miatt pedig csöokken az Európába szállítandó gáz mennyisége.

http://norwaytoda...-accident/
Nesze neked hadgyakorlat és orosz gáz iránti függõség csökkentés!:D

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.97 másodperc
3,386,481 egyedi látogató