Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Merkel hivatalosan is bejelentette, hogy hátrébb lép

BelföldTehát egyet elõrébb lép! Angela Merkel német kancellár hétfõn berlini sajtótájékoztatóján megerõsítette, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A miniszterelnöki tisztségrõl nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kormányfõi ciklusa.

Hozzátette, hogy a mostani parlamenti ciklus, 2021 után már semmiféle politikai tisztséget nem vállal, még parlamenti képviselõként sem indul újra. Bejelentette azt is, hogy ha esetleg elõrehozott választásokat kell tartani Németországban, akkor már nem indul újra a tisztségért. Mint elmondta, a döntést a pártelnöki tisztségtõl való visszavonulásról már a nyári parlamenti szünet elõtt meghozta, és csak a jövõ héten akarta bejelenteni. Közölte, hogy semmilyen módon nem szól bele utódja kiválasztásába a párt élén.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetõje sajtótájékoztatót tart a párt elnökségi ülésén Berlinben 2018. október 29-én. Merkel bejelentette, hogy nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért, amelyet 2000 óta tölt be, a miniszterelnöki tisztségrõl azonban nem mond le.
MTI/AP/Markus Schreiber
A kancellár fokozatos visszavonulásáról szóló bejelentés közvetlen elõzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az elsõ helyen végzett, de 1966 óta a leggyengébb eredményét érte el, 27 százalékot szerzett.

A CDU ennek ellenére továbbra is messze a legnagyobb politikai erõ Hessenben, és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel, a két pártnak ugyanis a vasárnapi választások nyomán továbbra is megvan a kormányzáshoz szükséges, igaz csak minimális, egyetlenegy fõs többsége. A CDU-nak 40, a Zöldeknek 29 képviselõje lesz a 137 fõs törvényhozásban.

A hesseni választás is kudarc a német kormány számára

Merkel valószínûleg lemond a CDU vezetésérõl

A kancellár megállapította, hogy a kormány veszített hitelességébõl, és ezért vállalja a felelõsséget. Döntésének célja, hogy a kormány az elõtte álló feladatokra összpontosíthasson, pártja pedig felkészülhessen a jövõbeli sikerekre. Kijelentette, hogy õt terheli a végsõ felelõsség negyedik kormányának gyenge indulásáért, és változtatásokra van szükség.

“Eljött az ideje, hogy új fejezetet nyissunk” – mondta hétfõi berlini sajtóértekezletén.

Úgy vélte, hogy a párt irányításának átadásában “sokkal több a lehetõség, mint a veszély”, a célja a lépéssel az, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormányon maradva újulhasson meg. Megerõsítette, hogy a hétfõi elnökségi ülésen Annegret Kramp-Karrenbauer pártfõtitkár és Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette indulását a pártelnöki tisztségért.

Jens Spahn a Reuters hírügynökség forrásai szerint a CDU vezetõ politikusainak zárt ajtók mögötti berlini tanácskozásán jelentette be errõl szóló döntését. A 38 éves politikust Merkel bírálójaként tartják számon.

Forrás: MTI/dpa/Reuters
Link

Hozzászólások

33 #1 vizilo
- 2018-10-29 16:04
Ne higgyetek a csodákban Merkel pofátlansága korlátlan !!!
267 #2 Perle
- 2018-10-29 18:38
Elmehetett volna már azelõll, mielõtt a fekete sereget rászabadította volna Európára.
4 #3 Posta Imre
- 2018-10-29 18:39
https://www.youtu...x3ayyFO0qo Antiszemitának lenni állami és polgári kötelesség!
75 #4 talpi
- 2018-10-29 21:39
besokaltak rád Merkel anyó ennyi ennek a mondanivalója. Ne aggódj, nem fogod megúszni.
819 #5 rozsola
- 2018-10-31 12:34
nyugi már
Merkel majd az EU-ban lesz góré
143 #6 lapaj55
- 2018-11-02 13:31
Miután elérkezettnek látta az alkalmas idõpontot régi ellenlá-basa Merkelnek, Friedrich Merz, bejelentette igényét a CDU (Kereszténydemokrata Unió) elnökségére.

A jelek szerint neki lehetnek az összes kandidátus közül a legjobb esélyei.

És amennyiben valóban õ nyerné meg a decemberi pártelnkökségi döntést, Merkel kancellársága biztosan jóval korábban végzõdik, mint 2021.

Gondolom, amennyiben 2019 tavaszával több keletnémet tartományi választáson az ottan már most is nagyon erõs nemzeti konzervatív AfD ezùttal akár a 30 %-ot is túllépi és esetleg vezetõ szerephez jutna, akkor vége lenne Merkel kormányának.

De a koaliciós társa, az SPD (szocdem párt) szintén túlélési harcot vív és sokan közülük ki akarnak szállni a koalicióból - ez szintén végezne Merkellel és elõrehozott választásokat hozna.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.69 másodperc
3,392,616 egyedi látogató