Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mi lenne, ha hirtelen eltûnnének a zsidók? - A Gólem Színházról írt a New York Times

BelföldAzért én szeretném látni, hogy biztos lehessen, úgy eltûnnek, hogy onnan vissza már soha, de soha nehogytholokauszttúlélhessenek! A Gólem Színház új, Kiválasztottak címû elõadása kapcsán írt cikket a zsidó színházról az amerikai lap. A politikai kabarénak nevezett darab arról szól, mit csinálnának az emberek, ha hirtelen eltûnne az összes zsidó.

A Gólem Színház Kiválasztottak címû darabjának jeleneteiben a magyar társadalom különbözõ rétegei reagálnak a zsidó emberek eltûnésére: egy zenekar elveszíti zenészeinek nagy részét, egy étkezõ család a nagymama nélkül marad, mások pedig arra lesznek figyelmesek, hogy eltûntek a szomszédok – írja a New York Times.
Kiválasztottak (Fotó: Gólem Színház/Gordon Eszter)

A cikkben Borgula András, a Kiválasztottak rendezõje, aki a Gólem Színház vezetõje is egyben, arról beszél, hogy a darabbal nem az volt a szándékuk, hogy az antiszemitizmusról készítsenek elõadást. A darab inkább az általános gyûlölettel foglalkozik, amelynek csak egyik típusa az antiszemitizmus.

A lap ezután beszámol arról, hogyan tartja napirenden az Orbán-kormány a gyûlöletet az országban. Említi a Soros, a migránsok és az Európai Unió ellen indított kormányzati kampányokat. A gyûlöletbeszéd elõfordulása az országban nemzetközi aggodalmat váltott ki és megrémített sokakat Magyarországon, egy olyan országban, amely több mint félmillió zsidót vesztett el a II. világháborúban – olvasható a cikkben.

Ennek kapcsán megszólal Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki elmondja, hogy a Soros-ellenes plakátkampány nem volt ugyan nyíltan antiszemita, de alkalmas volt arra, hogy antiszemita érzelmeket gerjesszen. Heisler azt is megemlíti, hogy Magyarországon a romákkal és a menekültekkel szembeni utálat nagyobb, mint a zsidók elleni, de a történelem során sokszor bebizonyosodott, hogy az nem jó, ha túl magas a gyûlölet szintje az országban.

Borgula András szerint a darabban elhangzó antiszemita kijelentések már annyira elterjedtek a közbeszédben, hogy muszáj beszélni róluk. Az pedig, hogy viccet csinálnak ezekbõl inkább tekinthetõ egyfajta terápiának.

A New York Timesnak Szabó Borbála, a darab egyik írója is nyilatkozik. Szerinte a Kiválasztottak buborékpukkasztó próbál lenni, és többféle nézõpontból mutatja be a helyzetet. Éppen ezért abban reménykedik, hogy az eltérõ politikai nézeteket vallók is meg fogják tekinteni az elõadást. Szabó úgy véli, hogy egy ilyen diktatúra felé közelítõ rezsimet csak úgy lehet legyõzni, ha egységesen felismerjük, hogy a felettünk állók miként manipulálnak minket a gyûlölettel.
Kiválasztottak (Fotó: Gólem Színház/Gordon Eszter)

A lap megjegyzi, hogy a darab végén ugyan nincs különösebb következménye a zsidók rejtélyes eltûnésének, de a valóságban, ahol azért még megvannak a zsidók Magyarországon, Orbán hivatalba lépését követõen a társadalom egyre több elemei tûnnek el, egyetemek és újságok formájában.

Borgula András azt mondja, hogy az elõadással azt szerette volna bemutatni, hogyan kelünk fel másnap egy ilyen esemény után, és folytatjuk tovább eddigi életünket. Egyben attól is tart zsidóként és magyar állampolgárként, hogy pont ez az, ami valóban történne egy ilyen helyzetben, vagyis a semmi.

(New York Times)
Link

Hozzászólások

88 #1 Asumhari
- 2018-10-31 17:30
Mit csinálnánk, ha eltûnnének a zsidók?

Nincs ilyen mázlink, pedig örömmel nyugtáznánk. Kezdõdhetne így az új világrend!

A világ öröm mámorban ünnepelne!!
80 #2 monguzking
- 2018-10-31 19:06
én megforditanám a kérdést--mit tennének a zsidok ha minden más ember eltünne?
33 #3 vizilo
- 2018-10-31 19:30
Kitörne a " Jolét "
4 #4 Posta Imre
- 2018-10-31 19:42
Kiderülne, hogy alig él már Ember a té-bolygón.
99 #5 MORMOTA1968
- 2018-11-01 04:02
Magyar viszonylatban hirtelen minden épp ésszel gondolkozó ember szembesülhetne végre vele, mennyi fontos kulcspozíciót, kulcsállást foglalnak el õk. Gyorsan világossá válhatna mindenki számára, hogy valójában nem is Magyarországon én, bár nevében és a beszélt nyelv miatt ebben a hitben él ma még a többség. Világviszonylatban meg ahogy Imre is írja, alig maradna ember, tekintve, hogy mennyire el vannak zsidósítva vagy zsidósodva az emberek többsége minden szinten. És ehhez még született zsidónak, vagy áttért Jahve vallásúnak sem kell lenniük. Az USA polgárai ebbõl a szempontból elsõ helyen állnak. De magyarázzák már meg nekem, mert még mindig nem értem, hogy mitõl olyan különleges rassz az a "szemita" hogy a bolygó minden lakosának térdre kell rogynia elõttük, mint kiválasztottak elõtt? Egy egyszerû sivataglakó népség elõtt! Mikor fogjátok már fel zsidók ésszel, hogy "TI" nem vagytok szemiták? De ha van is bennetek szemita vérelem, akkor se vagytok különbek egyetlen más embernél sem a Földön! A "TI" hatalmatok "kiválasztottságotok" csak addig tart, míg elég birkát tudtok magatok elõtt terelni! Nem igaz, hogy néhány száz bankár dinasztia uralja az egész bolygót! Nem! A bolygót a "SÖTÉTSÉG URALJA, AMI A TÖBBSÉG FEJÉBEN HONOL!" Szar lehet állandó fosásban élni! Még is mitõl féltek annyira? Úgy érzitek van rá okotok, hogy állandóan a leleplezõdéstõl féljetek? Minden a kezetekben összpontosul, még is állandóan eljátsszátok a "hattyú halálát" nem unjátok még? Mert mi kevesek már nagyon unjuk! Ezt az állandó nyavalygásotokat! Persze kell a figyelemelterelés arról, hogy valójában már mennyire a "TI" kezetekben van a hatalom és ez az ország maradék, szórvány magyar lakosságával egyetemben! Olyan jó, hogy mindig van mivel takaróznotok! Holokamu, antiszemitizmus, rasszizmus, stb..stb...Csak arról nem beszéltek soha, hogy minden véres háború, forradalom, gazdasági világválság a "ti" egymás közötti háborúitokról szólnak, a gój baromállományt beáldozva mindig! A "TI FAJTÁTOK ÁLTAL ELKÖVETETT BÛNÖK A MEGBOCSÁJTHATÓ KATEGÓRIÁBA TARTOZNAK MINDIG!" Milyen érdekes, nem de? A kutya se foglalkozna veletek, ha nem kavarnátok állandóan a szart valahol a nagy világban! Még "uzsora kamat" szedése nélkül is gyönyörûen, békességben élhetnétek a világ népei között és jólétben, de nektek semmi sem elég! Kicsit sem beteg a többségetek gondolkozása! Mi lenne, ha egyszerre eltûnne minden zsidó a Földrõl! Lehet, hogy kevesebb lenne a háborús konfliktus és beköszönthetne szép lassan, csendben az igazi "ARANYKOR!" Kamat mentesen!
888 #6 ebtelep
- 2018-11-01 07:46
"zsidóként és magyar állampolgárként"... Áhhhá, véletlenül sem magyart mond, csak állampolgárt, mert azt kikérné magának, mint ahogy egy bizonyos kertészkedõ is tette. Bírom amúgy, hogy a zsidók egy része mekkának tartja magyarországot, egy másik része meg továbbra is az antiszemitizmus vádjával penderíti a kedélyeket. Sajnos nincs ilyen állapot az országban, mert hollywood és a "törikönyvek", meg a "gyûlöletbeszéd" tiltása csuda életet biztosít itt számukra. Bár eltûnnének....
69 #7 Szalonna
- 2018-11-01 09:27
Öröm.
159 #8 vanyusha
- 2018-11-01 09:45
Mi lenne, ha hirtelen eltûnnének a zsidók? - A Gólem Színházról írt a New York Times

Más ként. a hitsorsos megvezette a Kártpát régiói magyar i hitsorsost.Mivel töbször meg tört ént az én,õk azok akik nál a harmadik generáció levedli elohim hámt JafitHVa semmitõ program. Újra Kiszántandók az ugarból mint ANNO visszafelé sorolva ,....kulák-sváb -zsicigó..stb?
131 #9 lalapapa
- 2018-11-01 12:26
hat nagyon hianyoznanak,
kerdes hova tunnenek el,
mert nem hiszem sokaig birnak a foldi elet hianyat
foleg ha olyan helyre kerulnenek
hol nem lenne kit atbaszni,
vagy eppen le huzni,
akkor jonnenek vissza,
tehat
elobb utobb mennek masik bolygora,
hol majd robotok dolgoznak nekik,
es ott csak liba majat esznek es
olyan emberek tenysztetenek kik
kit nemuek lennenek,
es minden aranybol lenne,
meg a segguk lyuka is,
tehat
tegyenek ugy hogy akarjak,
foleg ha ra ernek,
s_azta:)
809 #10 megmondhatom-e
- 2018-11-01 12:34
-nekem legjobban a "holokauszttúlélhessenek" tetszik.

Mert a trutymóknak , mióta az összes túlélte a hollókausztot , fõleg a holokauszttúlélés lett a hobbija !

De ha egyszer lesz egy rendes hollókhauszt ,amit egy degenerált buzeráns biboldó sem él túl! - véletlenül se !(mert már az álholo-nál immunitást szerzett) ( a kamu-holónál !)
267 #11 Perle
- 2018-11-02 10:50
Ott van a fõnök különös módon minden kilométerkõnél. Részt vett a V4-es csúcson, most pedig a román-bolgár-szerb-görög megbeszélésen Bulgáriában.:|
https://www.novin...o+Bulgaria
https://www.novin...and+Serbia

A balkáni négyek + a kakukktojás:
www.novinite.com/media/images/2018-11/photo_verybig_192925.jpg
238 #12 bivaly
- 2018-11-02 18:56
Perle !

Õ rendezi az elõadást. A többiek a kakukktojás. Tanuld meg, hogy Izrael Európában van ! Azt a mindenit ! Nem ismered a földrajzot ?
4 #13 Posta Imre
- 2018-11-02 19:01
Már csak azért is, mert a Palesztinában lévõ izrael el kell pakolja a zsidókat és persze a régióba....ugye világos?
33 #14 vizilo
- 2018-11-02 19:35
Még 1 x kitörne a " Jólét " Izrael müállam, Palesztina az igen volt ....)))
267 #15 Perle
- 2018-11-02 20:55
Bivaly, már értem. A Balkán valójában Balkohn, és a képen a most összeGründolt balkohni Ötök láthatók. s_olvas

Az Ötödik megköszönte a szerb elnöknek a szabadkai zsinagõge felújítását Nem tudom ,megemlítette-e valaki, hogy abban fél milliárd Ft magyar közpénz is benne van?
https://www.b92.n..._id=105439

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.34 másodperc
3,410,846 egyedi látogató