Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elküldték a Videotontól a magyar dolgozókat, hogy olcsó ukrán munkaerõt vehessenek fel a helyükre

BelföldAlias rágalom! Soros a hibás! De hol van a sok rohadt nagypofájú és elégedetlen szavazóbirka magyar? Összefosta a lábaszárát? Az ukránok zsidók. A magyarok is zsidó-cigányok! Testvéri bánásmód jár, nem? De! Miért nem gondolkoznak nagyobban, látnak tovább az önös büdös kis megélhetési érdekeiknél? Ukrán ide, magyar meg húzhat a bûs büdös PIcsába. Székesfehérvár egyik legnagyobb munkásszállóján a lakók közel fele már ukrán.
A székesfehérvári helyzetrõl az Átlátszó közölt terjedelmes cikket. A lap szerint az állam nem verte nagy dobra, hogy tavaly az eredetileg tervezett összegnél jóval többet költöttek arra, hogy ukrajnai vendégmunkásokat Magyarországra csábítsanak.

Az ezzel kapcsolatos médiakampány során Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban hirdették a magyar melót.

És van is jelentkezõ a keleti szomszédainktól, olyannyira, hogy Székesfehérvár egyik legnagyobb munkásszállóján jelenleg a lakók közel fele ukrán vendégmunkás, a városban gyakori az ukrán szó.

A magyarok között többen vannak, akik a keleti határszélrõl jöttek Fejér megye szívébe dolgozni. Az Átlátszónak nyilatkozó magyarok egyike szerint a szállón lakó ukránok nem igazán akarnak beilleszkedni, nem ritka az ivás és az üvöltözés sem. Elmondták,

hallottak már olyanról is, hogy valaki az ukránok miatt felmondott a gyárban, mert megelégelte az egyenlõtlen bánásmódot. Voltak olyanok is, akik azért költöztek el a szállóról, mert megszûnt az állásuk, ezzel pedig a lakhatási lehetõségük is. Olyan elbocsátott munkavállaló is akadt, aki sírva számolt le a cégnél.

Az egyik helyi nagyvállalat HR-ese az Átlátszónak azt mondta, munkaerõ-lecserélésrõl lehet szó, ami háttérbe szorítja a magyar munkavállalót a külhonival szemben. Ami az igazán meglepõ volt,

hogy az elküldöttek helyére valahogy azonnal lettek külföldi dolgozók.

Õket eleinte nagyobb kedvezményekkel tudja alkalmazni a cég. Ráadásul a külföldiek több túlórát vállalnak, és nem ragaszkodnak a szakszervezeti tagsághoz és a kollektív szerzõdés meglétéhez sem – jegyzik meg az Átlátszónak beszámoló források.
Feszültségbe torkolló egyenlõtlen bánásmód

A munkáltatók általában elégedettek az Ukrajnából érkezõkkel. A munkások az ukrajnai havi 50-60 ezer forintnak megfelelõ hrivnya helyett itt havi 180-190 ezer forintot kereshetnek, a munkásszálló ingyen van, valamint havonta egyszer fizetik a hazaútjukat is.

Az egyenlõtlen bánásmód miatt azonban születnek feszültségek. A magyar dolgozóknak az nem tetszik, hogy bár mindenkit ugyanazért a bérért foglalkoztatnak, az ukránok ingyen kaptak szállást, ami az itthoniaknak nem jár.

Az Átlátszó felidézte, 2017-ben a sárvári Flex-üzemben – ahová több száz ukrán vendégmunkás érkezett – abból lett feszültség, hogy több régi dolgozónak felmondtak, illetve voltak, akik maguk választották ezt, amikor csökkentették fizetésüket.

Videoton: munkaerõhiány van

A lap kereste a cikk kapcsán a Videoton Holding Zrt.-t, de nem kaptak választ. Miután azonban publikálták az anyagot, a cégnek mégis sürgõs lett reagálni.

Leírták, a munkaerõhiány olyan rendkívüli méreteket öltött, hogy az ipari termelés jelenlegi, illetve növekvõ szintjének a biztosításához elengedhetetlen a munkaerõ bázis növelése. Hangsúlyozták, hogy a cég által ismert valamennyi esetben a munkaadók betartják az EU-s és hazai irányelvet, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a jövedelmet kell biztosítani.

Hozzátették azt is, hogy “a vonatkozó elõírásoknak megfelelõen”, a távolabbról bejáró munkavállalók esetében a vonatkozó extra költségeket (pl. bejárás, szállás, hazautazás) a munkaadók vállalják. Ez ugyanúgy vonatkozik az ország távolabbi részérõl származó munkavállalókra, mint a határon túliakra.
Link

Hozzászólások

819 #39 rozsola
- 2018-11-25 18:46
Nem ártana kivesézni ezt a témát még akkor is ha egyeseknek felmegy a cukor.
Lesz rá partner ? Akad itt 1 értelemes ember ?
Vagy maradjon a propaganda ?
4 #40 Posta Imre
- 2018-11-25 19:17
Rozsola a "partnerokat" kivesézted. Az "oldal" veled együtt és miattad is "haldoklik". Amit mással kapcsolatban állítasz, önmagad tükre is kellene legyen, de nem az. Olyan kérdést, helyzetet akarsz "megoldani" és nem csak te, kivetítve, ami sem itt, sem máshol már rég nem megoldható. Nézd, annyi barmot, mint ami a "székelyek" közt van, értve ezalatt a politikai analfabétizmust tán lámpával sem találnánk csonkaországban, bár nem vitatom, a helyzet javul ott is, itt is. Mint említettem volt, a magyarság megszûnt létezni. Egyedek, személyek vannak, akik még vannak, azok egója, nárcizmusa meg messze virít. Az egész eddigit el kell söpörni, egy szemet sem megtartani. Ha én lennék "isten", lenulláznám ezt az egészet. Rosszakat, jókat egyaránt. Te sem vagy jó és én sem ezt midketten tudjuk legbelül. Halottak vagyunk. Rajtad ez egyre jobban kitörõ kórként nyilvánul itt meg. Sajnálom.
267 #41 Perle
- 2018-11-25 21:12
A betanított ukrán munkaarõ betanulás után odébb áll
https://hvg.hu/ga...arorszagra

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
3,398,303 egyedi látogató