Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kásler: Fel kell készülni az elõttünk álló háborúra

BelföldMarha! Azoknak a nemzeteknek van fennmaradási és elõrelépési esélyük, amelyek a tudásra, a tradícióra, az ismeretekre és a kultúrára támaszkodnak – mondta az emberi erõforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésén.

Kásler Miklós azt hangoztatta, hogy a magyar felsõoktatás jó, ugyanakkor közös érdek még jobbá tenni.

Az oktatók felelõssége hihetetlenül nagy, hiszen rájuk van bízva a jövõ, a tanárok szemléletén, példamutatásán, nemcsak az oktatáson, hanem a nevelésen is múlik, hogy egy tanuló milyen “örökséggel lép ki az életbe” – jelentette ki a miniszter.

Azt mondta, a negyedik ipari forradalom korszakában élünk, halmozódnak az ismeretek, ezért

fel kell készülni “az elõttünk álló háborúra”, amely nem feltétlenül “véres” háborúkat jelent.

A magyar felsõoktatás tradíciói, a magyar hagyományok, az elért eredmények azonban olyan alapot jelentenek, amelyre lehet építkezni – emelte ki.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a magyarság kultúráját a kereszténység emelte újabb spirituális szintre, ez a szellemiség hozta létre az iskolákat, az egyetemeket, a kórházi rendszert.

Õseink generációi hozták létre egyedi kultúránkat, más nemzetektõl megkülönböztetõ világszemléletünket, és nem szabad hagynunk ezt elveszni; ápolni, építeni kell, ez ugyanis a biztos alap, amelyre támaszkodhatunk – tette hozzá.

A miniszter azt mondta, bízik abban, hogy a kormány és a rektorok közösen elõrébb tudják vinni a magyar tradíciókat, örökséget, a munkájukban pedig a mérce mindig az emberhez méltó ismeretanyag, viselkedés és tudás lesz.

(MTI)Link

Hozzászólások

8 #1 miskolcilaci
- 2018-11-22 18:05
Milyen nemzetrõl beszél ez?
Iskolai intézményekbe járunk hibajavításokra. Annyi büdös retkes cigány van ott már, hogy a hányinger kerülget. Ma is ez volt... az a szag vidéken. Két fehér kislány láttam ott, a többi rokodék. A tanárok üvöltöznek velük, mert másképp nem értenek.
Egy talpraesett tanár az egyik sz@rházit bezárta egy tornatermi eszközök tárolására használt elkülönített rácsos helyiségbe. Szokjad!
684 #2 atacama
- 2018-11-22 18:17
laci,majd azt a talpra esett tanárt megrakják mint a lovat,mert ezeknél hivatalos délutáni programm a
tanár verés vagy lincselés!
8 #3 miskolcilaci
- 2018-11-22 21:08
Atacama!

Szándékosan nem írtam hogy hol, mert tényleg ez lenne belõle.
A másik, hogy most tudok enni végre valamit. A szag már kiment az orromból az undor még mindig bennem van.
116 #4 livia
- 2018-11-22 21:35
Kásler! Akkor nézd már át a tankönyveket. A háború meg már folyik. Ma is megöltek egy magyart ötezerért. És nap, mint nap.
4 #5 Posta Imre
- 2018-11-24 19:04
Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

A '80-as évek óta nem látott nagyságú hadgyakorlatokat szervezett az elmúlt években mind a NATO, mind pedig közösen Oroszország és Kína. Vélhetõen mindkét fél a másik expanziója miatt aggódik és hivatalosan védekezõ háborúra készül, vannak viszont, akik szerint az egyre több katona és egyre több harci eszköz részvételével zajló "hadi játékok" egy nagy, offenzív háború elõkészületeit jelentik. Megnéztük, melyek voltak a közelmúlt legnagyobb hadgyakorlatai.2017.
1 2 következõ oldal >

Zapad 2017

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: Shutterstock

A Zapad 2017 egy közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat volt tavaly szeptember 14 és 17 között, egészen az idei Vosztok 2018-ig a legnagyobb ilyen jellegû esemény került megrendezésre a volt Szovjetunió területén. Egyes források szerint 100 ezer orosz és fehérorosz katona vett részt az eseményen (hivatalos számok szerint csak 12 700), mintegy 270 külföldi sajtóorgánumot és egy NATO-megfigyelõcsapatot is meghívtak rá.

A hadgyakorlaton a felek egy fiktív ország, Vesnyorija ellen harcoltak és hivatalosan védelmi feladatokat oldottak meg, a NATO szerint viszont inkább egy ellenük zajló erõdemonstráció zajlott.

Aurora 17

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: AFP / Bjorn Larsson Rosvall

Az Aurora 17 egy hidegháború óta nem látott nagyságú svédországi hadgyakorlat volt, melyen több NATO-tagállam és az Egyesült Államok is részt vett (annak ellenére, hogy Svédország nem NATO-tag). A szeptember 11 és 29 között zajló esemény hivatalosan a "romló európai biztonsági állapotok" miatt volt szükséges, de elemzõk szerint kvázi ellen-demonstrációként szolgált a közelben zajló Zapad 2017-nek.

A három repülõgép-hordozós "õrjárat"

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: AFP / US Navy / Lt. Aaron B. Hicks

Tavaly kis híján háborúvá alakult a Donald Trump és Kim Dzsongun közt zajló politikai csörte - mielõtt a két fél tárgyalóasztalhoz ült, számos nagyobb, erõdemonstrációs célt szolgáló hadgyakorlat zajlott a régióban.

Az egyik ilyen esemény három nagy amerikai repülõgép-hordozó, a USS Ronald Reagan, a USS Theodore Roosevelt és a USS Nimitz összevonása volt a Csendes-óceánon - több mint tíz éve nem volt arra példa, hogy három amerikai hordozó közösen gyakorlatozott volna. A formációhoz ráadásul japán és dél-koreai hadihajók és repülõgépek is csatlakoztak.

Ulchi-Freedom Guardian

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: Jung Yeon-Je / AFP

2009 óta fut Ulchi-Freedom Guardian néven a legnagyobb, minden õsszel megrendezésre kerülõ, közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlat. A 2017-es eseményen 50 000 dél-koreai és 17 500 amerikai katona vett részt, a gyakorlat alatt egy Észak-Koreából érkezõ támadás kivédését gyakorolták. A korábbi évek szokásaival szemben egyébként nem vettek részt az eseményen amerikai repülõgép-hordozók, B1-es bombázók és atom-tengeralattjárók sem.

Az Ulchi-Freedom Guardiant idén hivatalosan lefújták a résztvevõk az Észak- és Dél-Korea közti béketárgyalások elõrehaladta miatt, egy közös hadgyakorlat - bár lényegesen kisebb méretû -, idén is zajlott Amerika és Dél-Korea részvételével.
2018.
< elõzõ oldal 1 2

Max Thunder

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: Jung Yeon-Je / AFP

Bár az Ulchi-Freedom Guardiant hivatalosan lefújták, idén tavasszal mégis megrendezésre került a Max Thunder nevû közös amerikai - dél-koreai hadgyakorlat, melynek ténye annyira felbõszítette Kim Dzsongunt, hogy átmenetileg felfüggesztette az USA-val és Dél-Koreával folyó tárgyalásokat. Ez a gyakorlat fõleg a NATO légi fölényét volt hivatott demonstrálni, az USA legmodernebb vadászrepülõi; F-22-esek és F-35-ösök is részt vettek az eseményen. Az észak-koreai állami propagandagépezetnek köszönhetõen a koreai háború alatt történt amerikai bombázások emléke a mai napig fájó sebként él a lakosságban, vélhetõen ezért érintette különösen rosszul az észak-koreai diktátort is az esemény híre.

Vosztok 2018

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: Mladen Antonov / AFP

Még a tavalyi Zapad 2017 méretét is túlszárnyalta az idén szeptember 11-tõl 17-ig megrendezett, Vosztok 2018 névre hallgató orosz hadgyakorlat, összesen 300 ezer orosz katona, 36 000 földi harcjármû, 1000 repülõgép, helikopter és drón valamint 80 hajó vett részt rajta. A gyakorlaton egyébként több ezer kínai és mongol katona is részt vett, az oroszok állítólag jócskán osztottak meg velük információt a Szíriában szerzett tapasztalatukat illetõen is.

Az amerikaiak a gyakorlat kapcsán fõleg amiatt aggódnak, hogy Kína és Oroszország egy ellenük zajló háborúra készül közösen. A két ország a világ második és harmadik legütõképesebb hadseregével rendelkezik, együtt lehet, hogy fel tudnák venni a versenyt a világ legütõképesebb hadseregével rendelkezõ Amerikával is. Az orosz védelmi minisztérium a felmerült aggályokat azzal próbálta eloszlatni, hogy védelmi háborút gyakoroltak és nincs egy ország sem, melynek offenzívájára kifejezetten készültek volna.

Trident Juncture

Masszív haderõkkel mozgolódnak a nagyhatalmak - készül a következõ nagy háború?

Fotó: Jonathan Nacktrand / AFP

A Vosztok 2018 természetesen nem maradt válasz nélkül, a NATO október 25-étõl egészen november 23-ig gyakorlatozott Norvégiában, 31 ország 50 ezer katonájával, 10 000 katonai jármûvével, 250 repülõgépével és 65 hadihajóval. Akár az oroszok, hivatalosan a NATO is egy meg nem nevezett ellenség támadására készült a hadgyakorlattal, fõleg azt akarták tesztelni, hogy az ellátási lánc mennyire mûködne hatékonyan támadás esetén és hogy mennyire lennének képesek az eltérõ országok egymással együttmûködni a védelem szervezésében.

Az esemény nem maradt incidens nélkül: a külföldi NATO-katonák miatt a helyiek rengeteget reklamáltak, fõleg azért, mert túl hangosak voltak és elõfordult, hogy közterületen könnyítettek magukon, november 4-én pedig egy rokkant civilt õrizetbe vettek, mert állítólag zavarta a gyakorlatot. A gyakorlaton hét katona megsérült, a Helge Ingstad norvég fregatt pedig majdnem elsüllyedt. Az oroszok sem hagyták szó nélkül a gyakorlatot, állítólag zavarták az eseményen részt vevõ GPS-készülékeket.

A Trident Juncture a legnagyobb hadgyakorlat volt a '80-as évek óta Norvégiában.

Források: Radio Free Liberty, CNN (1, 2), Chatham House, NATO, Forsvarskmakten, Business Insider, The Diplomat, CNBC, Wikipedia.

https://www.portf...427-2.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.53 másodperc
3,397,408 egyedi látogató