Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Orosz offshore? Régi-új megoldással csábítaná haza a befektetõket Moszkva

KülföldMoszkva az új New York a Wall streettal, csak ott Fal sugárútnak fogják nevezni és persze a Fal is siratófal lesz, sokan fognak még ríni... Az üzleti világban orosz offshore-nak hívják, a valóságban azonban a hagyományos adókedvezmények csomagba szervezésével próbálja be-, illetve hazacsábítani a tõkét Moszkva. Könnyebb lesz tehát belépni a 146 milliós orosz piacra, ám a feltételek továbbra is szigorúak.

Két, egymástól nyolcezer kilométerre lévõ szigetet – a kalinyingrádi régióhoz tartozó Oktyabrsky-szigetet, valamint Vlagyivosztokhoz közeli Russky-szigetet – jelölte ki a moszkvai törvényhozás speciális adminisztratív zónáknak néhány hónappal ezelõtt. Kalinyingrád azért érdekes helyszín, mert külön országrész, amely csak Litvániával és Lengyelországgal, illetve a Balti-tengerrel határos. A Oktyabrsky-sziget területe ismerõs lehet a focirajongóknak is, hiszen több vb-meccset is ott rendeztek, bár külön földrajzi egységként csak a mostani törvénycsomag elfogadását követõen jegyezték be. Bár a szigeteket orosz offshore-nak is nevezik, ez azonban nem pontos, hiszen a vagyoneltüntetés és látványos adóoptimalizálás helyett az elsõdleges cél az, hogy az embargóval sújtott orosz gazdaságba hazacsábítsák az orosz hátterû tõkét a ténylegesen offshore szigetekrõl.

Néhány komoly kritériumnak azonban így is meg kell felelni. Elõször is csak 2018. január 1-ig bejegyzett külföldi cég székhelyét lehet áthelyezni valamely szigetre. Elvárás az is, hogy a meghatározó befolyással rendelkezõ személy – vagyis aki a tényleges vezetést gyakorolja – 2017. január 1. óta változatlan legyen. Oroszország csak olyan államból érkezõ cégek jelentkezését fogadja el, amely állam tagja a FATF-nak és Moneyvall-nak, tehát megfelel a fõbb pénzmosás elleni feltételeknek. A további kritériumok között szerepel, hogy a társaságnak valós üzleti tevékenységet folytatnia világszerte – beleértve az orosz piacot is (leányvállalat, fióktelep, képviselet), illetve a regisztrációt követõ fél éven belül köteles befektetni minimum 50 millió rubelt az orosz gazdaságba. Amely társaság meg tud felelni ezen feltételeknek és az elhatározás is megszületett, már csak regisztrálni kell: ez viszonylag egyszerû, hiszen a jelentkezés és szükséges dokumentumokat (beszámoló, audit, tényleges irányítást gyakorló személyek adatai) kell benyújtani az ügyintézõ hatósághoz, amely aztán levezényli a folyamatot.

Az orosz offshore cég létrehozásával három különbözõ vállalati forma közül lehet választani, ezek a nemzetközi társaság, a nemzetközi holding társaság és a nyilvánosan mûködõ nemzetközi holding társaság. (Utóbbinak nemzetközi tõzsdén jegyzettnek kell lennie, és az orosz pénzügyi felügyelet jóváhagyása szükséges.) Fontos kitétel, hogy pénzügyi engedély köteles tevékenységeket végzõ vállalatok – például bankok, biztosítók – ebben a formában nem léphetnek orosz piacra.

Bár az orosz törvényhozás célja nem az adóoptimalizálás volt, vállalkozási formánként eltérõ mértékû adókedvezmény érvényesíthetõ. A nemzetközi társaságoknak ugyanúgy kell adózniuk, mint egy orosz cégnek, míg a holding társaságok a leányvállalattól származó osztalékot adómentesen vehetik fel. Szintén adómentes a leányvállalat értékesítésébõl származó osztaléknyereség, míg a forrásadó mindössze 5 százalék az általánosan alkalmazott 15 százalék helyett. A vállalatokra nem vonatkozik devizakorlátozás sem. Van ugyanakkor némi kockázat is: a székhelyáthelyezés utáni székhelyváltoztatás (visszahelyezés) feltételei még nem tisztázottak, emellett az orosz hatóságok ráláthatnak a korábbi idõszakban folytatott tevékenységekre és adózásra.

Moszkva célja a speciális adminisztratív zónák kialakításával több célt szolgál: a nagy, orosz hátterû, szankciók által sújtott cégek hazacsábítása csakúgy, mint a (tényleges) offshore vagyonok restrukturizálása. Az orosz szigeteken való cégbejegyzés külföldi befektetõknek is hasznos eszköze lehet az orosz piacon való tevékenykedéshez. Különös kedvezmény még, hogy az ilyen módon bejegyzett cégek tulajdonában álló hajók orosz zászló alatt hajózhatnak.

Az új lehetõség meghozta az elsõ fecskét is: Oleg Deripaska – valaha Oroszország egyik leggazdagabb embere volt a maga 28 milliárd dolláros vagyonával – energetikai és alumíniumgyártó érdekeltségeit, az EN+Groupot, valamint a Rusal-t Ciprusról és az Egyesült Államokból haza telepíti.


Az oldalon elhelyezett tartalom a Crystal Worldwide Kft. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztõség írta, elõállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztõsége nem vett részt.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-12-03 18:59
Katar kilép az OPEC-bõl

Komoly csapást mért a nemzetközi olajkartellre, a 15 országot tömörítõ, de két nagy olajtermelõ országot, az USA-t és Oroszországot mellõzõ OPEC-re Katar. A Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel komoly diplomáciai vitába keveredett, amúgy inkább gáz-, mint olajtermelõ ország pont az OPEC heti értekezlete elõtt jelentette be, hogy januártól nem tagja a szervezetnek.

Az OPEC eheti tanácskozásán amúgy arról egyeztettek volna, hogy milyen, együttes lépésekkel tudnák növelni az olaj világpiaci árát. Erre általában a termelés önkéntes visszafogása volt a hagyományos válaszuk, a kínálat szûkítésével ugyanis felfelé módosíthatják a keresleti árat.https://444.hu/20...z-opec-bol

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
4,462,021 egyedi látogató