Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szíria: konföderáció mint megoldás?

KülföldPedzik már! Átrendezik a terepet. Jézus már most boldog, hogy végre minden a helyre kerül. Ja, de van itt még valami. A zsidónak nincs helye. Csaknem öt éve zajlik a szíriai polgárháború, amelynek rendezése egyre égetõbb kérdéssé vált napjainkra
Az ország jövõjét érintõ konkrét javaslatokkal ezidáig kevésbé találkoztunk, most azonban Michael O'Hanlon, a Brookings szakértõje új tervvel állt elõ
Eszerint a szíriai polgárháborúra a boszniai modell, azaz a konföderáció jelenthet megoldást, amely Washingtonnak, Moszkvának és a régió államainak is elfogadható lehet
A konstrukció gyakorlatba történõ átültetéséhez még sok feltételnek kell érvényesülnie, de a stratégia és a célok meghatározására már most szükség van

Egyes szakértõk szerint Szíria számára életképes hosszútávú alternatívát a boszniai modell biztosíthat. 1995-ben Bosznia-Hercegovinát három autonóm részre osztották, amelyet egy gyengébb jogkörökkel rendelkezõ központi kormány fog össze. Michael O'Hanlon, a Brookings szakértõje hasonló képzõdményt javasol Szíriában is, amely megoldást jelenthet a csaknem öt éve dúló véres polgárháborúra.

O'Hanlon továbbá hangsúlyozza, hogy ez a megoldás nem csak az Egyesült Államoknak, hanem Oroszország számára is elfogadható lehet és a közös célok érvényesülését biztosíthatja. Washington meg akar szabadulni az Iszlám Államtól és Aszadtól is, míg Oroszország szintén le akar számolni a terrorizmussal és biztosítani szíriai befolyását. A konföderáció ideáltipikus esetben kielégítheti ezen törekvéseket.
Kattintson és ismerje meg a polgárháború dúlta Szíriát!

A terv szerint tehát Szíriát konföderációvá alakítanák, amelynek eredményeként létrejönne egy, a tengerparti tartományok alkotta alavita, az ország északi, északkeleti részein a török határnál egy kurd, délnyugaton egy túlnyomórészt drúz, illetve egy negyedik, szunnita szektor, amelyek kiegészülnének egy kevert, középsõ területtel Damaszkusztól Aleppóig. O'Hanlon szerint ezen középsõ területek stabilitásának biztosítása jelenthet problémát, ugyanakkor a többi entitás viszonylag zökkenõmentesen kialakítható lehet.

Ebben a konstrukcióban Aszad lemondana elnöki posztjáról, és egy kompromisszum eredményeként a hatalmát továbbra is támogató alaviták vezetõjeként funkcionálna tovább, de tevékenysége kizárólag az alavita "tagállamon" belülre terjedne ki. Helyét egy gyenge központi hatalom venné át, miután a konföderáció lényege éppen abban áll, hogy az autonóm entitások kezében összpontosul a legfõbb hatalom. Az egyes tagállamok önálló kormányzattal, parlamenttel és hadsereggel rendelkeznek, ez pedig a szélsõségek elleni harcot is megkönnyítheti.

E képzõdmény fenntartásához és stabilitásához kezdetben nemzetközi békefenntartókra van szükség. Ebben a nyugati államok hozzájárulása mellett Oroszország is aktív szerepet vállalhat, kiváltképp az alavita területeken, ezzel biztosítva Moszkva befolyását Szíria jövõjében.

O'Hanlon azonban hangsúlyozza, hogy e koncepció egyelõre "nem érett meg a tárgyalásokra". Ahhoz, hogy a konföderáció valóban releváns lehetõséget jelentsen, mindenekelõtt az ellenzéki erõk megerõsödésére van szükség. Washingtonnak ki kell terjeszteni kiképzési és felfegyverzési programját, valamint amerikai, illetve egyéb nemzetközi erõket kell telepíteni Szíriába a még el nem menekült szíriai családok védelme és a hatékony kiképzés érdekében.

Hónapokba, akár évekbe telhet, míg ez az elképzelés a gyakorlatban is megvalósítható lesz, ugyanakkor a célokat és a stratégiát ehhez már most meg kell határozni, érvel a Brookings szakértõje. Miután a régió legtöbb, a konfliktusban releváns állama számára sem okoz hátrányokat ez a konstrukció, kiváló alapot biztosít a Nyugat számára a közös munka megkezdésére Oroszországgal, Törökországgal, az Öböl-menti államokkal, illetve Irakkal is a kérdésben.

Az orosz beavatkozás még bonyolultabbá tette az eddig is komplex szíriai polgárháborút. Washingtonnak a kínálkozó alkalmat megragadva változtatnia kell egyébként is kudarcba fulladt Szíria-politikáján, és teret nyitni ennek a stratégiának, amely egy hatékonyabb együttmûködést is lehetõvé tehet Oroszországgal és ami még fontosabb: végre lezárhatja a véres polgárháborút, és megszüntetheti milliók szenvedését.
Link

Hozzászólások

66 #1 9323elitelt
- 2015-11-25 18:48
Már megint mit ugat bele ez az amcsi gyökér?
Mi a f*sz köze van ahhoz, hogy mi lesz Szíriában?
Már nagyon ideje lenne annak a május 9.-i dísszemlének...csak Washingtonban, a fehérház elõtt...
75 #2 talpi
- 2015-11-25 19:04
Vagyis a "fehér ház" kormos falai elõtt :)
48 #3 ro-zsola
- 2015-11-26 00:28
9323 , vajon mi köze lehet . Golán- Talány.
Egy erõs Szíria nem érdeke Izraelnek

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
4,440,078 egyedi látogató