Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ez lesz az euró vége?

KülföldÉrzitek a rubel ízét? Veszélybe kerülhet az euró, ha a schengeni (útlevélmentes) övezet lezárul. Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogalmazta meg szerdán közzétett állásfoglalásában. A luxemburgi politikus szerint ha az euróövezet egyes tagországai ismét határellenõrzést vezetnek be, ezzel veszélybe sodorják az unió egységes pénzét, az eurót is.

A huszonhat tagú schengeni övezetre nyár óta – amióta közel-keleti és afrikai migránsok százezrei érkeznek Európába a kontinens déli határainál – óriási nyomás nehezedik. Magyarországtól Dániáig a kontinens egyes országaiban átmeneti határellenõrzést vezettek be, hogy gátat vessenek az emberáradatnak. Így az útlevél nélküli utazás nehezebbé vált, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Juncker a strasbourgi Európai Parlamenthez fordulva arra figyelmeztetett, hogy a schengeni övezet szétrombolásának politikai következményei lehetnek más európai uniós projekteket, így a közös pénzt, az eurót illetõen is. „Ha Schengen szellemisége elhagyja országainkat és kiköltözik szívünkbõl, akkor többet is veszíthetünk, mint egyszerûen Schengent. A közös pénznek semmi értelme sem lesz Schengen összeomlásával. Ez az európai épület egyik tartóoszlopa” – fogalmazott Juncker. De hozzátette: „a schengeni rendszer félig már kómában vergõdik”. S mint fogalmazott: „Akik hisznek Európában, az európai értékekben és a szabadságban, azoknak meg kell próbálniuk – és meg is próbálják majd – újraéleszteni a schengeni szellemiséget.”

Juncker nyilatkozata ugyan elsõsorban politikai jelentõségû – hiszen a schengeni térségnek 22 uniós és négy külsõ tagja van, jogilag teljesen különálló a 19 tagú eurózónától –, azért híven tükrözi az unió brüsszeli központjában tapasztalható növekvõ aggodalmat.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-11-25 20:15
Levágják a nullákat a fehérorosz rubel végérõl
A fehérorosz jegybank redenominációt hajt végre jövõre, azaz a jelentõs infláció után elszaporodó nullákat levágják a fehérorosz rubel végérõl.

A központi bank közlése szerint 2016. július 1-tõl 10.000 (régi) fehérorosz rubel 1 (új) rubelt ér majd. (Pénteken 10 ezer fehérorosz rubel csaknem 163 forintot ért.)

A jegybank szerint a redenomináció technikailag könnyen kivitelezhetõ, nem befolyásolja a fehérorosz rubel vásárlóerejét, árfolyama sem változik más valutákkal szemben és a lépés az infláció alakulására sincs hatással.

2011-ben a minszki kormány 65 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt, miután az állami szektorban végrehajtott jelentõs béremelés miatt az infláció 100 százalék fölé emelkedett. Idén januárban több lépcsõben, összesen 18 százalékkal értékelték le a fehérorosz rubelt.

Októberben 11,5 százalék volt az éves infláció Fehéroroszországban, elemzõk novemberre 11,3 százalékkal számolnak. http://www.metrop...el-vegerol
75 #2 talpi
- 2015-11-25 23:08
A dajcsok, már elõvették hat évvel ezelõtt a márka kliséit, gondolom,megy a próba nyomás, mert nyomni muszáj,ekkora szorulás esetén. :D
80 #3 monguzking
- 2015-11-25 23:32
én ugy tudom hogy rosdhilldék,soros györgy meg még pár nagy kutya viszonylag olcson eladta részvényeit goldmans s a többi nagy bankét s arany vásárlásba kezdtej illetve arra játszanak tözsdén hogy becsödöl az euro...én most biztos nem vásárolnék eurot..
75 #4 talpi
- 2015-11-25 23:40
Szopogathatja az aranyát mindegyik , attól nem fog a bele megtelni, max mástól. A Bíró, már készíti a sípját és az óráját lesi, hosszabításra nem igen van esély. Szerintem a játék idõ ez esetben szigorúan a 90'.re korlátozódik.
48 #5 ro-zsola
- 2015-11-26 00:35
Komolyan esélyes. Ma euróban számolnak el. Verhetik a bélüket a németek a " márkájukkal ". Hány márka lesz 1 euró ? 12 ? 40 ? 300 vagy 6,000,000 ? Ki dönti ezt el ? Aranykészletük a németeknek sincs . Hány FT lesz egy Mercédesz ? Amennyit ér majd a " márka ".
Annak idején amikor az eruót betolták , mesterségesen feldobták az árfolyamot. A beváltások idején mindeki vesztett. Ha jön a " visszaváltás " , vajon ki fog nyerni ?
Szerencsénk van mert mi nem vagyok eruótagok. A FT marad , mert van viszonyítási alap .
Pofázni könnyû , populista kreténségeket ugatni. Számomra a " német márka " talán megér 0,0001 román Lejt. Nem tudom érthetõ e ez a téma ?
12 #6 spartakusz
- 2015-11-26 07:23
ro-zsola - én nem értem - vagy ÉRTEM!

Mert az érték a munka - szellemi és fizikai úton elõállított érték - mellet a BÚZA ÉS A VÍZ melynek az alapja A FÖLD!
A PÉNZ ÉS A KAVICSOK ÉRTÉKTELENEK AZ ÉLET FENN MARADÁSÁBAN!

ez az én véleményem:
id. Kiss László
2 #7 gerry
- 2015-11-26 09:13
Ezt a Juncker - díszmajmot nagyon rühellem! Ha õ mondja; ajjaj... akkor csak kerüljön veszélybe meg a süllyesztõbe. Amikor leörtékelödik, akkor Magyarország bejelenti, hogy az XXXXX milliárd "tartozást kifizeti egy forintért és új gazdasági alapra állítja az országot. Mondjuk (példa): 1 Forint 10 CHF ... vagy fordítva (nem vagyok zsen) de az ötlet j'o, nem?

Spari - a véleményed egy dolog, ami viszont az ékszereket, pénzt illeti ... nem azzal van a baj, hanem az elosztással és az elosztókkal.

A "kavicsok" díszek és reális érték is egyben, ahogy érték a természet, egy festmény, egy zenemü... stb is az más és más szinten.

A "pénz", valuta - a kereskedelemhez szükséges segédeszköz. Cserekereskedelmet képes egy falu vagy község müködtetni, de a világ már nem. Valamint nem a Bankok a gonoszak, hanem akik azt szervezik. A svájci állampolgárok nem fújnak a bankokra akik a pénzüket kezelik, mert nem számolnak fel olyan dolgokat ami tolvajlásnak minõsül. (Persze itt is létezik egy másik szint, ezek a Privátbankok. De azokkal nem állok szóba! - Lenézem õket! :D - Néhány éve szerettem volna ey széfet börelni a megtakarított pénzemnek, Azt mondták, hogy havi 1000 Frank a díja és egy évet ki kell fizetni elõre ... számolgattam ös arra jöttem rá, hogy csak 3 hónapot tudnék kifizetni, de akkor meg mit tegyek bele a dobozba? Nem kértem ;))

Persze elképzelhetjük azt is, hogy mindenki beköltözik egy tanyára és ellátja magát, szomszédol, boldog mert megteremtette a saját édenét, de akkor elõbb neked kellene kipusztítanod néhány milliárd embert... vagy õk tennék ezt veled...

Meg lehet/ne/ oldani a rendelkezésekre álló eszközökkel. Ne azokban keresd (találd meg) a hibát!
159 #8 vanyusha
- 2015-11-26 11:54
Az USD kötvények 45% on realizák RUB be ,regionális háboruk ott ahol 25-% ig estek.Orosz autó ipar kétve reklám expenzióban, megújjult Retona Lada népszerüsége leverte WV AUDI OPEL,lokális taktikai sugártöltetû foszforbonba alkalmazás (bazalt rovások mefolynak)közben is megy, 2016 ban 13 kereskedést nyitnak Magyarországban.1 RUB = 4.48 HUF.

trabant electric
electricnick.com/wp-content/uploads/2009/09/trabantev.jpg
www.wired.com/images_blogs/autopia/2009/09/electric_trabant02.jpg
- Lada Tesla ?
12 #9 spartakusz
- 2015-11-26 14:35
GERRY - értelek én téged - de hidd el de inkább tudd, már most nincs pénz - nem érzed - de hogy is nem le is írtad - szóval fokozatosan teljes egészében eltûnik - lesz más...
spari....

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.33 másodperc
4,458,105 egyedi látogató