Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A japánok óriási fegyverkezésbe kezdenek

Több katanát kell kovácsolni az expóra, mert lopják, mint a menórát! Japán ugyan kit akar megtámadni? Kínát? Vagy Kína ellen védekezik? Esetleg Izrael és Korea a konkurencia? Elfogadta a japán kormány pénteken a jövõ évre szóló védelmi költségvetés tervezetét, amely szerint a magas államadósság ellenére rekordmagasak lehetnek a katonai kiadások - jelentették helyi hírforrások, amelyek arról is írnak, hogy Japánban az észak-koreai és a kínai katonai erõtõl tartanak.

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya pénteken 5,26 billió jen (nagyjából 13 100 milliárd forint) összegû védelmi költségvetést terjeszt elõ a következõ költségvetési évre, mely 2019. április 1-jén kezdõdik.

A megnövelt kiadások többek között egy rakétavédelmi rendszert, továbbá amerikai harci repülõgépeket fognak finanszírozni. A szomszédos Kína fegyverkezésére tekintettel Japán repülõgép-hordozók építésére készül két helikopterhordozó átalakításával.

Kína katonai terjeszkedése és az észak-koreai rakéta- és atomprogram erõteljes aggodalomra ad okot Japánban. Habár az államadósság mértéke mára a GDP 230 százalékára emelkedett, a védelmi kiadások az elmúlt hét évben folyamatosan növekedtek.

Azért, hogy az emelkedõ védelmi költéseket, illetve a gyorsan öregedõ társadalom miatti egyre magasabb szociális költségeket fedezni tudják, a kormány a következõ ciklusra rekordmagas, mintegy 101,5 billió jenre tehetõ költségvetésrõl döntött. Médiajelentések szerint januárban terjesztik elfogadásra a parlament elé.

Japán az elkövetkezõ évtizedben jelentõs fejlesztéseket irányoz elõ a honvédelemben, ez áll abban a kedden elfogadott dokumentumban, amely a következõ évtized védelmi fejlesztéseit tartalmazza.

A védelmi terv bírálói szerint a dokumentum eltér az ország eddigi, kizárólag önvédelemre alapuló honvédelmi stratégiájától. Ez a második világháború után elfogadott pacifista alkotmányból fakad, amelynek értelmében Japán nem tart fenn hagyományos haderõt. A kormány a tervben leszögezi, hogy az alkotmányt sértõ, támadó jellegû harci eszközöket a jövõben sem fognak rendszerbe állítani.

A középtávú védelmi terv keretében Japán a következõ öt évben rekordméretû összeget, 27,47 billió jent (mintegy 69 500 milliárd forintot) irányoz elõ védelmi kiadásokra.

atv.hu
Link

Hozzászólások

58 #1 ssman
- 2018-12-21 15:19
Az arfolyamvaltas nem valos, elirtak de rendesen, ugyanis egy Japan Jen kozeparfolyamon nezve 2.5334 Ft!
Tehat 5,26 billió jen az egeszen pontosan 13,325684 billio forint!
Nem olan regen allitottak hadrendbe a masodik vilaghaboru ota az elso repulogep hordozojukat, es annak a kotelekebe tartozo hajokat, tehat mar a fegyverkezesuk nem uj keletu, csak most kezdik a csucsra jaratni?
63 #2 GP
- 2018-12-21 15:48
Akkor mi most "hülyék" vagyunk vagy mi!?

Álhírek Az éden Isteneitõl a Kercsi-szorosig

A Political Capital sorozata az orosz propagandaoldalak novemberi felhozatalát vizsgálta.


A dezinformációs oldalak célja elhitetni az emberekkel, hogy a körülöttünk lévõ világ történései általában egy-egy titokban mûködõ érdekcsoport manipulációinak következményei. Ezzel egyrészt a világ komplexitását megalapozatlan, de egyszerû és közérthetõ magyarázatokra szûkíteni. Másrészt igyekeznek kialakítani egyfajta konspirációs gondolkodásmódot az olvasóik körében, akik így elõbb-utóbb minden esemény mögött keresni fogják azt a bizonyos érdekcsoportot.

Az álhírekben utazó VilágFigyelõ egyik novemberi cikke például William Bramley Az éden istenei címû könyvét mutatja be. A cikk szerint a könyv leírja, hogy egy „rejtett akarat manipulálja a világ történéseit, „egymás ellen uszítva az emberiséget”, tehát valakik „elérik, hogy minduntalan egymással harcoljunk”, és ezek a valakik bizony idegen lények, mert „ki más lenne képes” irányítani az egész emberiséget. Az „idegenek” folyamatosan konfliktust gerjesztenek a nemezetek között, hogy uralkodhassanak rajtuk. Ezt az összeesküvés-elmélet szerint közvetítõkön, azaz általában egy harmadik félen keresztül érik el. Ugyan a VilágFigyelõ is megjegyzi, hogy Bramleynek nem sikerült bizonyítani elméletét, „azt viszont megmutatta, miként képes néhány egyén sokaságokat irányítani”, tehát vannak valakik, akik irányítják a nemzetközi folyamatokat.

Na de hogy jön ehhez az orosz-ukrán konfliktus?

November végén orosz határõrhajók ütköztek neki az ukrán haditengerészet kisméretû hajóinak, majd tüzet is nyitottak rájuk, végül több ukrán tengerész is megsérült. Moszkva egy korábbi egyezményt megsértve a hajókat lefoglalta, a legénységet pedig bíróság elé akarja állítani. A három ukrán hajó Odesszából indult el Mariupol felé, ehhez át kellett volna hajózniuk a Kercsi-szoroson, egészen pontosan az orosz szárazföldi területeket és az Ukrajnától illegálisan elcsatolt Krímet összekötõ híd alatt, csakhogy a Kreml addigra egy tankerhajó segítségével lezárta az utat az ukrán haditengerészet elõtt. Ukrajna állítása szerint elõre tájékoztatta Moszkvát a hajók útvonaláról, illetve egy 2003-as bilaterális egyezményre hivatkozott, ami a Kercsi szorost közös felségvíznek nyilvánítja, amit mindkét fél szabadon használhat.

Az orosz fél természetesen máshogy látja: álláspontja szerint az ukrán hajók illegálisan léptek be az orosz felségvizekre. Az orosz külügy szerint „Kijevnek az az irányvonala, hogy konfliktust provokáljon ki Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és az EU-val egyeztetve.” A külügyi tárca külön kiemelte, hogy Kijev és „nyugati pártfogói” gondosan kitervelték mind a konfliktus helyszínét, mind pedig az idõpontját, hogy ürügyet szolgáltassanak az Oroszország elleni szankciók megszigorítására.

Az oroszbarát dezinformációs oldalak is reagáltak Moszkva hívószavára, és gyorsan teleszórták az internetet a Kreml céljait támogató üzenetekkel, még akár rá is téve azokra egy lapáttal. A VilágFigyelõ már egyenesen a harmadik világháború eljövetele miatt rettegett. Mint írták, látszólag az oroszok és az ukránok feszülnek egymásnak, valójában viszont a „szuperhatalmak ütközõzónájáról” van szó. A Kreml propagandistái szerint az Egyesült Államok természetesen „ott van a ringben, és õ mozgatja a szálakat.” Ez a dezinformációs oldalak szerint látszik is abból, hogy Washington „korábban rákészülhetett erre az egész helyzetre” – ami alatt a Kercsi szorosban bekövetkezett incidenst és utóéletét értik.

És hogy mi erre a bizonyíték? Az, hogy egy „titkos paktum része lehet” az incidens. A VilágFigyelõ például állítja, Ukrajna és az USA is „jól jár” az agresszióval: elõbbinek a kormánya így növelheti népszerûségét, utóbbi pedig, mint harmadik fél ezzel hergelheti az európai közvéleményt az oroszok ellen. Tekintsünk el most attól, hogy miért jó ez konfliktus Ukrajnának, illetve, hogy az Egyesült Államok éppen egyre bezárkózóbb külpolitikát folytat, nézzük inkább azt, amirõl a propaganda nem szól. A cikk meg sem említi az orosz fél agresszióját. Ahogy azt sem, hogy négy nappal a kercsi incidens elõtt az orosz külügy közzétett egy közleményt, miszerint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros környékén a helyzet bárminemû romlása miatt Ukrajnát és támogatóit terheli a felelõsség. Három nappal az eset elõtt Leonyid Kalasnyikov kommunista képviselõ az orosz televízióban is Ukrajna lehetséges provokációiról beszélt az Azovi-tengeren. Így vagy Oroszországban vannak a világ legjobb látnokai, vagy elõre értesültek arról, milyen incidens készül Kercsi-szorosnál. A Kreml és propagandamédiája tehát ebben az esetben egész egyszerûen megvádolta Washingtont és Kijevet annak elkövetésével, amit Moszkva tervelt ki és hajtott végre.

Az itt bemutatott két manipulatív cikk témája nagyon különbözik egymástól, valójában azonban mindkettõ ugyan arra a sémára épül. Mindkét cikkben van valamiféle hatalom, amely fõ gonoszként igyekszik konfliktusba taszítani az emberiséget, a különbség mindössze annyi, hogy az elsõ cikkben szereplõ sejtelmes „harmadik félt” az orosz-ukrán konfliktusról szóló írásban behelyettesítették az Egyesült Államokkal. Míg az elsõ cikkben csak ûrlényekrõl, valakikrõl olvashatunk, a másodikban egy létezõ ország a bûnös, a történet maga pedig valós elemekbõl, tényekbõl építkezik, azokat mindössze manipulálják, hogy megfeleljen a Kreml törekvéseinek. A dezinformáció gyakran épít gondolkodási sémákra, valós, de elferdített tényekre, így sokkal hihetõbbé válik a történet. Nem ajánlatos tehát elsõ látásra elhinni mindent, ami lehetségesnek hangzik, érdemes saját magunknak ellenõrizni egy-egy cikk állításait.

Szicherle Patrik (Political Capital)
99 #3 MORMOTA1968
- 2018-12-21 18:39
Sok van a japánok rovásán, csúnya dolgokat mûveltek a világháborúk idején Kínában és Koreában is. Szóval megérdemelnék, hogy vissza kapják amit ezek ellen a népek és más népek ellen is elkövettek. Ezért nem kell játszani a felsõbbrendû fajt, mert a fagyi esetleg késõbb visszanyal!
267 #4 Perle
- 2018-12-23 19:41
Nem csak fegyverkezésbe kezdtek, hanem jövõ évi naptár vásárlásba is, Viszik az orosz elnök képei tartalmazó naptárakat, mint a cukrot.:D
https://www.thegu...t-in-japan
4 #5 Posta Imre
- 2018-12-23 19:59
Akihito búcsúzik

Elmondta utolsó uralkodói születésnapi beszédét a japán császár.

Akihito ma tölti be 85. életévét, és egy tavalyi döntés értelmében április 30-án önként távozik az uralkodói trónról. Lemondása után legidõsebb fia veszi majd át a császári tisztséget. Utolsó hivatalos beszédében Akihito köszönetet mondott a japán népnek, hogy három évtizeden keresztül támogatták uralkodói tevékenységét.
https://hirtv.hu/...ik-2473881
267 #6 Perle
- 2018-12-26 21:20
Olyan erõs lett a japán hadsereg, mint a II.vh. idején volt.
http://www.voltai...04444.html
684 #7 atacama
- 2018-12-26 21:51
és pont most döntöttek arról is hogy újra elkezdik a bálnák ölészetét és kilépnek az egyezménybõl,
mert ugye még nincsenek kifosztva a világ vizei,tengerei óceánjai.. ezek is kezdenek meghülyülni!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.89 másodperc
3,335,685 egyedi látogató