Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Mint egy háború elõestéjén: hisztériakampány Kína ellen

KülföldNemrég néztem két koreai 2018-as filmet. Berlinben is nyomultak és a moszad is belekeveredett, de nyakon lettek verve. Kínai szálka is futott...szóval Ázsia most szétrúgja a zsidógörények micsodáját. Persze mese az egész, de kommunikációban verik a tamtamot. Peking ellen koordinált és elképesztõ stílusú politikai- és médiakampány indult a vezetõ angolszász hatalmak részérõl. Szerdán a kínai elhárítás már a harmadik kanadai állampolgárt tartóztatta le és Peking még csak nem is hajlandó tárgyalni a sorsukról a kanadai hatóságokkal.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában olyan szintet ért el a Kína elleni hisztériakeltés a nagypolitika és a vezetõ médiumok részérõl, amely már a második háború elõestéjének Japán-ellenes kampányát idézi. Pontosan egy hete szivárogtatta ki a Wall Street Journal, hogy idén júliusban az angolszász világ hírszerzési (Five Eyes) fõnökei döntöttek arról, hogy a kínai Huawei Technologies mobilcég globális terjeszkedését megakadályozzák. A kínai cég alvezérének puccsszerû letartóztatása december 1-én Vancouverben már része volt ennek a hadmûveletnek.

Egész pályás letámadás

Az elmúlt napokban az amerikai kormányzat nyomást gyakorolt Berlinre a Huawei kapcsolatos biztonsági kockázatok ügyében. A német kormány pedig szerdán már el is döntötte, hogy szigorít a vállalatfelvásárlási szabályokon a kínai terjeszkedés miatt: minden nem-EU jelentkezõ általi, 10 százalékos tulajdonrészt meghaladó tranzakció állami engedélyhez lesz kötve. Franciaország és Norvégia hasonló lépést fontolgat.

Az egyre inkább az amerikai biztonságpolitikai gépezet szócsövévé váló New York Times a hétvégén alig leplezett figyelmeztetést intézett a nagyobb bankok és cégek felé: álljanak be a Kína-ellenes amerikiai külpolitikai célok mögé, vagy megnézhetik magukat. A 6000 szavas cikk a McKinsey tanácsadó céget pécézte ki, amelynek az a bûne, hogy segíti a kínai Selyemút projekt (BRI) és a Made in China 2025 program menedzselését. Horribile dictu ráadásul Dominic Barton, a cég egyik vezetõje tagja volt a Kínai Fejlesztési Bank tanácsadó testületének, amely pénzintézet a BRI egyik legnagyobb hitelezõjének számít.

Ausztrália és Kanada is beáll a frontba

Az ausztrál elhárítás (ASIO) már tavaly széleskörû „kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál politikába és az egyetemeken. A hajtóvadászat azóta is folytatódik, az elmúlt hetekben a vezetõ ausztrál média azzal vádolta meg a kínai születésû Pierre Yang országgyûlési képviselõt, hogy titkos kapcsolatot tart fenn a Kínai Kommunista Párttal. Egy vezetõ ausztrál lapban pedig olyan cikk jelenhetett meg minden további nélkül, amely a kínai gazdasági terjeszkedés megállításának fontosságát összeveti a Japán Császári Hadsereg feltartóztatásával a második világháború során.

A vezetõ kanadai lapok eközben örömujjongásba törtek ki annak kapcsán, hogy a Huawei alvezérének felettébb kérdéses jogalapú õrizetbe vétele páratlan válságba sodorta Ottawa és Peking kapcsolatait. Azon meg már nem is kell csodálkoznunk, hogy a neokonzervatív National Post egyenesen bûnözõi természettel vádolta meg a kínai vezetést.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Sorra jönnek a letartóztatások

Márpedig a pekingi vezetés irtózatosan feldühödött a kanadai lépésen és olyan ütéseket vitt be az elmúlt napokban, hogy Ottawa mélyen elgondolkodhat a világ folyásáról. Szerdán ugyanis a kínai elhárítás már a harmadik kanadai állampolgárt tartóztatta le és Peking még csak nem is hajlandó tárgyalni a sorsukról a kanadai hatóságokkal. Amikor megkérdezték a kínai külügyi szóvivõt az õrizetbe vételekrõl, õ foghegyrõl azt választolta: „Errõl az ügyrõl még csak nem is hallottam”. Holott a három kanadai polgár egyike ráadásul egykori diplomata.

Ottawa és Peking között már hónapok óta folytak tárgyalások a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény megkötésérõl. Ezt Kanada most el is felejtheti, ahogyan azt is, hogy esélye legyen a belátható jövõben komoly üzlet elnyerésére Kínában.

Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2018-12-21 19:37
-azt hitték , hogy csak a zsidó tanul a zsidótól , pedig a kínai is!
159 #2 vanyusha
- 2018-12-22 14:34
Pi klub = Sliders?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sliders

Társadalmi kérdések....+Tudományos alapok...=
Epizódok!?
267 #3 Perle
- 2018-12-22 16:49
Amin Kina feldühödött, nem is kanadai kezdeményezés volt, hanem az USA utasítására tartoztatták le a huavejes vezetõt.
https://news.abs-...e-security
Jól kitoltak a kanadai élelmiszer és egyéb iparral Kina második legnagyobb kereskedelmi partnere volt Kanada.
http://usa.chinad...01b98.html
Ami a Kínában letartóztatott volt diplomatát illeti, beszél mandarin nyelven, kiválóan képzett, ismeri az ottani terepet Õ a magyar származású ill álompolgár.
https://globalnew...hungarian/
Így az EU is követelheti kiadatását.A fenti cikk szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent társaival együtt Kínának.
A kínai cég állítólag nem tartotta be az Irán ellenes szankciókat amerikai tiltás ellenére üzleteltek velük, ez volt az egyik oka a kínai nõ elfogásának. Jókora váltségdíj ellenében engedték el.
Errõl valamiért a magyar szakértõ hallgat .

A másik elfogott kanadai üzletember, ott lebzsel az észak koreai elnök körül.
https://www.bbc.c...a-46552644
Egyikük Kínát, a másikuk Észak Koreát cserkészi be
267 #4 Perle
- 2018-12-22 17:19
Már az Eu is közleményt adott ki a kanadai állampolgárok elfogása miatt.
https://eeas.euro...-spavor_en

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
4,460,664 egyedi látogató