Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Százezrek nem kapnak fizetést Trump miatt, aki eddigi legnagyobb csatáját vívja a határmenti falért

KülföldA "közigazgatás" átszervezése zajlik ott is. Akit lehet, kiszerveznek és persze elõkészítik a belsõ konfliktust, ami indokolja a csapatok hazavezénylését. Orbánnak ugyanez a dolga, Erdogán is ezt teszi...és nagyjéból fáziseltolódással "mindenki", hogy ne legyen egyértelmû. Váltás készül. Az amerikai elnök addig nem írja alá az idei költségvetést, amíg a kongresszus nem járul hozzá a mexikói határon felépítendõ falhoz. Emiatt szövetségi alkalmazottak százezreit küldték fizetés nélküli szabadságra.

„Humanitárius és nemzetbiztonsági válság van a határunkon. Mennyi vérnek kell még folynia ahhoz, hogy a Kongresszus a cselekvés mellett döntsön?” – e drámai szavakat intézte a nemzethez a Fehér Ház Ovális irodájából Donald Trump kedden egy alig 10 perces beszédben, amelyet a legnagyobb nézettségi idõpontra, a keleti parti 21 órára idõzített.

Ezt az idõpontot korábban az elnökök valami ünnepélyes alkalomra, vagy hadüzenet, esetleg országos katasztrófa bejelentésére tartogatták.

A nagy amerikai tv-csatornák nem éppen lelkesen iktatták be programjukba a mûsorváltozást az elnöki beszéd miatt. Volt már arra példa, hogy ezt egyenesen megtagadták a Fehér Ház urától – 2014-ben, Barack Obamáról, aki éppen a bevándorló-problémáról akart a nemzethez szólni.

Az amerikai elnök ezúttal nem elsõsorban az illegális bevándorlók áradatával indokolta az 5,7 milliárd dollárba kerülõ fal szükségességét. Ehelyett azt mondta, az Egyesült Államok déli határa a kábítószer „olajvezetéke” az országba, és a határvédõ fal arra szolgálna, hogy „megállítsák a bûnözõket, az embercsempészeket.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Államokba becsempészett drog értéke évente 500 milliárd dollár, tehát a fal szerinte jócskán „megtérülne.”

A rövid beszédbõl az is kiderült, hogy amíg nem kap felhatalmazást a fal felépítésére,

Trump továbbra sem hajlandó aláírni a költségvetési törvényt, amellyel immár 18 napja bénítja a szövetségi adminisztrációt, és ami miatt több százezer szövetségi alkalmazott nem kap fizetést.

„Az egyetlen megoldás, hogy a demokraták megszavazzák a törvényt, amely megvédi határainkat, és újra elindítja a közszolgálatokat” – hangsúlyozta.

Az ártatlan áldozatok, és az illegális bevándorlók bûnözési statisztikáinak emlegetése mellett odaszúrt egyet elõdjének, Barack Obamának is, utalva a volt elnök lakhelyére. „Azok a politikusok, akik magas kerítéssel veszik körül házukat, nem azért teszik, mert gyûlölik azokat, akik kívül vannak, hanem azért, mert szeretik azokat, akik belül vannak.” Ugyanakkor némi önmérsékletrõl tett tanúságot azzal, hogy szerinte „elég lenne egy acélkerítés is”.

Trumpnak a déli határ lezárása már 2015, a republikánus elnökjelöltségért vívott kampány óta a vesszõparipája.

A fal bevándorlás-korlátozó politikájának szimbóluma, egyike azoknak az ígéreteknek, amely a legjobban tetszett republikánus szavazóbázisának.

Mindeddig azonban nem tudta keresztül vinni, már csak azért sem, mert az amerikai elnöknek korábban az volt az elképzelése, hogy a déli szomszédok fizetik ki a kerítés árát, ezt viszont Mexikó kategorikusan elutasította. Tavaly õsszel pedig a Kongresszusban a republikánusok elvesztették a többségüket - így alakult ki a jelenlegi patthelyzet.

Az elnök mostani szózata sem hatotta meg a demokrata párt vezetõit. Nancy Pelosi, a képviselõház novemberben megválasztott elnöke szerint Trump nem tarthatja tovább túszként az amerikai népet, a határkrízist pedig õ maga teremtette meg.

Pelosi egyenesen azzal vádolta az elnököt, hogy „a félelemre játszik és semmibe veszi a tényeket.”

Chuck Schumer, a Szenátus demokrata párti kisebbségének vezetõje még keményebben fogalmazott: „Nem lehet szeszélybõl kormányozni. Egyetlen elnök sem teheti meg, hogy azt követeli, ami éppen az eszébe jut, és ha ez nem megy, bezárja a kormányt, amerikaiak millióinak sértve ezzel.” Schumer szerint az elnök az Ovális Iroda hátterét arra használta fel, hogy válságot gyártson, félelmet keltsen, és elterelje a figyelmet saját adminisztrációjának zûrzavarairól.”

Ezt erõsíti meg részben az a közvélemény-kutatás, amelyet az Ipsos-Reuters készített. A megkérdezettek 51%-a szerint a „shutdown”-ért, azaz a közintézmények leállásáért Trump a felelõs. Ugyanakkor bevándorlás-kérdésben – a Politico felmérése szerint – 42%-nak az a véleménye, hogy valóban vészhelyzet van a mexikói határon.

Egy harmadik felmérés viszont azt mutatta ki, hogy határvédelmi szolgálatok tagjainak mindössze fél százaléka tartja feltétlenül szükségesnek a falat.

A beszéd elõtti órákban a Twitteren #BoycottTrumpPrimeTime hashtagok arattak.

Trump hitelét rontja az is, hogy az elmúlt napokban a Fehér Házat többször is hamisításon érték.

A hét végén Sarah Sanders, a Fehár Ház sajtófõnöke azt állította, hogy 4000 ismert vagy gyanúsított terroristát vettek õrizetbe a déli határon. Hétfõn viszont Kellyanne Conway tanácsadó elismerte, hogy „szerencsétlen, félreértett nyilatkozat volt”, mivel a nevezettek többségét különbözõ repülõtereken tartóztatták le. Mindazonáltal az elnök folytatja a PR-offenzívát: szerdán a republikánus szenátorokkal ebédel, majd csütörtökön személyesen elmegy a mexikói határra.

Úgy tûnik tehát, hogy az álláspontok egy fikarcnyit sem közeledtek egymáshoz, és nem látszik a fény a „shutdown” alagútjának végén sem. Trumpnak elvileg továbbra is rendelkezésére áll a rendkívüli állapot bevezetése, amellyel megkerülheti a Kongresszust, de erre ezzel teljesen járatlan útra lépne, és ezt úgy tûnik, egyelõre õ sem meri megkockáztatni.

A „shutdown”-helyzet nem új az amerikai politikában, ezt rendszerint egy elnöki vétó, vagy egy költségvetési huzavona okozza. Az elsõre még Gerald Ford elnöksége idején, 1976-ban került sor, és 13 napig tartott. Eddig a leghosszabb ilyen válság Bill Clinton alatt robbant ki, 1995-96 fordulóján, akkor 22 napig voltak a kormányszervek mûködésképtelenek.

Könnyen lehet, hogy a mostani leállás hamarosan átveszi a vezetést ezen a listán. Aminek a vesztesei elsõsorban azok a százezrek, akik most munka helyett otthon ülnek, és fogalmuk sincs, mikor kapnak legközelebb fizetést.
Link

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2019-01-14 21:10
NAGY LOF@SZT !
Nancy Pelosi, Ennek a ven kkurucnak mar a temetube a helye.Talan mivel TANPONRA nincs szuksege mar a kis nyugdijabol megelhetne.
Politika es politikusok. KUSSS! Bennunket egesz eletunkbe arra tanittanak MINDEN HOL ,hogy tanuljunk a hibakbol.
Igen Mexszikot EN nagyon buntetnem mert at engettek ezt a sok szerencsetlent.
De megint ne ugy hangzon ,hogy EN osztom az eszt!
Ha ennyi idiota a nagy UAS ba nemtudja ,hogy mi a megoldas es azt a sok penzt ne dobjak ki.
Hat ne Hitler szaraval foglalkozzanak!
Tortenelem es tanuljunk a hibakbol!
Igen itt az ideje!
Kerdezzek meg a Nemeteket vagy az oroszokat hogy kell csinalni?
Es ha nem akarjak,hogy ver tapadvon a nevukhoz.
Hivjanak vendeg munkasokat akar oroszt,nemetet,Nort korea es del korea ,Kina tudja veddeni az orszag hatarait.
Na illllen egyszeruen EN megtudom oldani!
De ehez nem kell politikus,csak legyel TOKOS !
Ezt most sutogta a fulembe a teremto!
139 #2 jozsef toth
- 2019-01-14 21:35
Százezrek nem kapnak fizetést Trump miatt,
Ez se igaz!
A sorrend nem jo!
Mindig is voltak allamok es annak hatarai.
Jognag nevezet szarok.
Na most HOL A JOG?
Mexsziko jogilag engette a hatarho az embereket?
Vagy vallasi okokbol?
Mert azert csak Mexszikonak kellet volna ezt meg akadajozni!
Vagy idobe segitseget kerni!
VAgy ezek az emberek nem hallottak olyant ,hogy a sajat hazaja zsakmanyolt ki oket?
Talan az ottani szemetet kellene felelossegra vonni ,hogy mindenki tarsa a sajat nepet emberi szinten.
Arrol megint nem szol a fama!
Vagy miert nincsennek ott normalis iskolak KORHAZAK most figyel es olvasd Viktorka neked is szol!
Mert ez ide vezet!
Ja most jut eszembe ,hogy ezt ti meg a teremto igy dontottetek!
A vilag barmelyik orszag vezetoi miert nem irnak errol.
Mert ugye sorrend nem mindegy?!!!
Igy csak minden kizarolag Trump hibaja.
Nem vagyok Trump veddo ugyvedje!
De megint egy szemelye huzni a lepedot .
Ebbol is latszik penz,amerika,politikusok,jogaszok,mind egy nagy szart ernek amikor nagy a baj.
Cselekvesre keptelenek.
De kaoszt azt tudnak csinalni es hiztizni.
329 #3 gutai zub
- 2019-01-15 05:53
AMERIKAI kÖLTSÉG vETÉS?

Miért kell fallal körülvenni azt a süllyedõ hajót amelyet több mint 25 trillió dollár adósság húz lefelé?

A világ eladósodása olyan mértékû, (több mint 250 trillió dollár körül), hogy a süllyedõ hajókról csak a tengerbe ugrálhatnak a patkányok.
Ilyen körülmények között, kit is védenek meg a falak és kerítések, a farkasok meg amúgy régen belül vannak, mint nálunk például........
4 #4 Posta Imre
- 2019-01-15 06:13
Brexit Brexitje: immár nem csupán az EU-ból való kiválás, hanem Nagy-Britannia egysége is a tét

Sorsdöntõ szavazásra készül kedd este a brit parlament: a képviselõk várhatóan elutasítják az EU-val kialkudott kompromisszumot a Brexitrõl, de ettõl még számtalan kompromisszumos és durva szakítási változatról ír a nemzetközi sajtó. A parlament akár megpróbálhatja átvenni a hatalmat a brit kormány fölött, ami sok évszázados hagyományt törne meg Angliában.

Kedden este a brit parlament várhatóan szavaz majd arról az EU-ból való kilépési egyezményrõl, amelyrõl elvileg már decemberben voksolniuk kellett volna a londoni honatyáknak. Ám Theresa May brit konzervatív kormányfõ 2018 végén – látva, hogy az EU-val kialkudott egyezség nem kapná meg a szükséges számú igent – elhalasztotta a szavazást. Ugyanakkor a helyzet gyakorlatilag változatlan az egy hónappal ezelõttihez képest: a tervezet továbbra sem élvezi a képviselõk többségének támogatását.

Az Egyesült Királyságban így most azon kombinálnak, milyen következményekkel járhat az, hogy a honatyák elutasítják a javaslatot...https://24.hu/kul...britannia/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.49 másodperc
4,462,215 egyedi látogató