Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ferenc pápa elítélte a 'gyarmatosítás új formáit'

KultúraNincs igaza? A régi jobb volt. Most ha beteszi a jujdejó-jahve a lábát valahova és demokraizál, akkor kõ kövön nem marad. Nos, a zsidó remekül gyarmatosította ezt az állatkertet, tessék hát "elítélni"!
A kenyai fõváros egyik legnagyobb nyomornegyedébe, Kangemibe látogatott Ferenc pápa pénteken, és ottani beszédében elítélte "a gyarmatosítás új formáit", amelyekben fogalmazása szerint arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy "fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben".
A katolikus egyházfõ ostorozta mindazokat, akik nyomást gyakorolnak az afrikai országokra annak érdekében, hogy azok "intézkedéseket vezessenek be például a születésszám csökkentésének ösztönzésére".

A pápa elítélte azt az "égbekiáltó igazságtalanságot", hogy sok országban egy minden hatalmat és gazdagságot magához gyûjtõ kisebbség hagy elszennyezõdni és lepusztulni városrészeket. Alapvetõ jognak nevezte a tiszta ivóvízhez való hozzáférést, és kijelentette: mindenki számára emberhez méltó, megfelelõ otthont kell biztosítani, ahol van szennyvízelvezetés, áramszolgáltatás, kórház, iskola és sportolási lehetõség.

Megjegyezte, hogy a gazdagabb városrészekben élõk éppen a nyomornegyedekben tengõdõktõl tanulhatnak együttérzést, róluk vehetnének példát, hogyan kell gondoskodni a még szegényebbekrõl.

A pápa gyakran beszél a föld, a munka és a lakhatás fontosságáról az emberek életében. Ezúttal is a lakhatásra összpontosított, amely súlyos kérdés a gyorsan urbanizálódó világban, azért is - mint korábban már utalt rá -, mert hozzájárul a Föld kényes ökológiai egyensúlyának felborításához.

Az egyházfõ utolsó kenyai nyilvános programjaként részt vett egy ifjúsági nagygyûlésen a Kasarani-stadionban.

Nairobi programjának végén Ferenc pápa még magánjellegû beszélgetéseket folytat kenyai püspökökkel, majd Ugandába utazik tovább.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.15 másodperc
3,894,833 egyedi látogató