Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Iskolakert-fejlesztési programot indít az Agrárminisztérium

BelföldAz Élet Iskolája megálmodója szorult a jég alá Bárdudvarnokon Link
Országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakert kezdeményezéseik összehangolásaként - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfõn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nagyvárosi iskolákban tankertet hoznak létre.

Az országos iskolakert-fejlesztési program elsõ részeként 2019 januárjában indul az Iskolakerti Alapozó Alprogram, amely külön kategóriában támogatja a 2018 õszén útjára indított "Földforgatók" pilot programba bevont iskolákat is.

Az országos iskolakert-fejlesztési program második részeként iskolakerti tematikus modulokat dolgoznak ki, hogy minél több intézmény megtalálja a saját pedagógiai céljainak és helyzetének megfelelõ lehetõségeket.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza,

az iskolakert nyitottságra, türelemre, felelõsségvállalásra, öngondoskodásra nevel, felkelti az igényt az egészséges táplálék iránt, nyitja az érdeklõdést a mezõgazdasági és környezeti témájú pályaválasztás irányába.

Az iskolakert gondozásával a gyerekek megtanulják természeti környezetük helyes és tudatos használatát, alapvetõ természettudományi tapasztalatokat szereznek és lehetõségük adódik gyakorlatban kipróbálni, élõ folyamatok során alkalmazni a tanórákon tanultakat - írja közleményében az Agrárminisztérium.
Link

Hozzászólások

809 #1 megmondhatom-e
- 2019-01-15 09:54
- háááát igen ! ( vagy ezt mááár mondtam ?)

A "rendszer" jelen fázisában , 2019 elején -a fagyos napokon, amikor a jobboldali posztkommunisták uralkodnak ( barázdálkodnak) a nép felett mindenki , aki magának jót akar , csak azt tegye / akarja tenni , amit az "új" hullám ( Orbán rendszer) kedvel!

Ha utálod magadat -persze tehetsz -szabadon- bármit .

Aki nem érti - what I'm talking about ( nirõl beszélek - ezt csak azért írtam külföldiül , mert snob vagyok , meg , hogy lássátok , milyen eszeveszetten intelligens , mint Bayer haverjai , meg a bal-oldali poszt kommunisták is , szóval ez a menõ - nnna ! )
- szóval nézzétek meg a kurucon azt az iskola-felvételt , amit Lomnitzi Zoltán junior-ról láttam !

Hát errõl beszélek ! Ez a nagy és fényes jövõ elõtt álló orbánsegg- nyaló "jogász" bemutatja , milyen a modern és progresszív szaralak típusa!

Hát tehet arról a Zorbûán . hogy jó ízû a valaga ? A Lomnitzi meg - addictionista lett !?

(majd az elvonó talán seggit rajta !)

Nem jó úton járunk gyerekek ! Ne tegyétek , amit akartok !

Legjobb -legbölcsebb , ha felkeresitek a zorbán- gyerek alakuló - pénzcsináló hitgyülijét ! Ez minden eddig gyülekezetnél ígéretesebbnek látszik ! EEz a 'biznisz' többet hoz majd a konyhára , mint egy egész rajnyi mészáros ! - és az õ istenük segíteni fog nekik a "misszióban" , ha ti is csatlakoztok !

Minden pénzt az Orbán családnak ! (ez lebegjen a szemetek elõtt !
684 #2 atacama
- 2019-01-15 10:16
A föld teremjen még ha féreg is rágja a termést!!!
299 #3 i_gazember
- 2019-01-15 13:27
Ez tök jó! Tényleg jó hír, ha csak nem akarjuk tudomásul venni a következõket: Ahol most lakom, az egy kis falu. Régen volt itt egy -mit tudom én milyen névvel illetett- termelõszövetkezet. A falut határoló földeken gazdálkodott, megélhetést adva a falu lakosságának. Mára a földek egy-két nagy birtokos kezébe kerültek, gazdálkodásra, garázdálkodásra. Na, most lehet, hogy én vagyok a hülye, de ilyen felállás mellet az "iskola-kertben" elsajátítottak vajon hol lesznek gyakorolhatók?
1072 #4 fkriszta
- 2019-01-15 13:35
balkonon ha jobb nincs :) ha két szem paradicsomot megtermel magának valaki, annyival is bentebb van, azt sem a tecsóból veszi.
299 #5 i_gazember
- 2019-01-15 13:51
A nagy birtokost idézõ jelbe kellet volna tennem. A szabadkai rádiót (radio subotica) szoktam hallgatni, annak is a magyar nyelvû adását. Ezt a következõk miatt tarom fontosnak megemlíteni: A mûsorszámok sokaságában van a "szívküldi" kívánság mûsor szám is. A minap, majdnem dobtam egy hátast. Betelefonál az x y honfitársam, a kicsi kis falum egyik lakója, és kért egy nótát a falu egyik híres gazdájának "kedves barátjának" születésnapjára. A nóta címe valami olyasmi, hogy pontosan "Nincs nekem 100 hold földem". https://www.youtu...SslhMfIO6M Na most itt akinek ezt kérték, ha nincs száz hektárja, akkor egy sem. (Ja, az már nem is akarom megemlíteni, hogy ez a közelmúltban volt, Szilveszter után pár héttel, kb fél órás tûzijáték látványával kápráztatva sokakat, amit szegény Csibész nevû puli kutyusom nem tudott díjazni)

Balkon? Ugyan már! Az elég maximum a barátoknak ismerõsöknek felvágni, de nem jól lakni!
1072 #6 fkriszta
- 2019-01-15 14:30
Igazember, én is balkonnal kezdtem, majd picike pihenõkert, majd nagyobbacska, és most megint kinõttem ezt is :) Valahol fel kell venni a fonalat :) Szüleimnek nagy kertje van, mindig is volt veteményes. Viszont anyum nem tud nevelni magból palántát mert megszokta hogy megveszi. Kinevet hogy bajlódok vele, és nem mindig sikerül. Múltkor mutatott valami cikket az õshonos fajtákról meghatódva, hogy milyen fontos megõrizni. Mondtam neki hogy látod anya? Most a kezedbe nyomnának pár ilyet, mire mennél vele? Szóval mindegy milyen piciben, de ha része lesz a kert megint a gondolkodásnak, az nem hiszem hogy bárkit hátrébb vetne .
299 #7 i_gazember
- 2019-01-15 15:04
fkriszta! Tudom, hogy mit akarsz reprezentálni a mondani valóddal. Örülök neki! És tényleg fontos az a kicsi is (balkon), amit képes kinõni az ember, de ez a világ múlóban. Igen, nagyon fontos amit fontosnak tartasz, de ne haragudj rám, már nem hiszek benne. Tudod miért? Mert a kicsi, tõlem mégis nagyobb -több tíz hektáron gazdálkodó- azt mondta, ha nincs pénz, nincs megélhetés. Kérdeztem tõle, hogy miért? Mi adja a megélhetést? Ide írjam a válaszát, elszomorítsalak vele? (A pénz.) Vagy adjam meg a magamét, hülyét csinálva magamból? (A föld.) Bármi, ami jelen pillanatban a megélhetésemhez kell, azt a föld adja. Bármit amit elfogyasztok, amit magamhoz veszek, az a földbõl való. Az is igaz, hogy pénzért is meg lehet ezeket venni, hozzá lehet jutni, de a pénz nem laktat jól. Értelmetlen megenni, fogyasztani. Ez csak egy vélemény, még ha meg is állja a helyét, hozadéka csak annyi, hogy környezetemben ezzel nem vagyok népszerû.
1072 #8 fkriszta
- 2019-01-15 17:11
Igazember! Kb egy órája hosszú választ írtam, de eltûnt megint az éterben, úgyhogy át kellett gondoljam :)
Jól is tettem.
A családom egyike az eltûnt szabolcsi alma gazdáknak. 1000 fa minusz. Sírjak rajta?
De lényegesebb ettõl hogy miben nem hiszel már ( ahogy nézem nem csak te)
Az oroszok kb 5 éve ha nem tévedek, majdhogynem a Szt. Korona jogrendet reprezentálva hoztak pár új törvényt. Megalapozták egy Anasztázia könyvsorozattal. Birtokba TEHÁT BIRTOKBA kerülhet egy vagy fél hektár bármely orosz állampolgárnak, aki felvállalja annak mûvelését. A területen állami (nálunk volt szocpol) támogatással házat építhet. A terület fenntartásához, fejlesztéséhez állami támogatást igényelhet, és kap is. Mindez birtok, tehát el nem idegeníthetõ, de örökölhetõ. A termelt gabona-zöldség-hús értékesítésére komoly hálózat alakult. Folytassam? Vagy azért ezzel a jogrenddel tisztában vannak az itt lévõk? Kérdésem: ha holnap ugyan ez érvénybe lépne itt, lenne aki csinálja? Lenne aki vállalja? Vagy elég sírni hogy eladták a földeket? Fel sem foghatom hogy hogyan találhattok még egy ilyen kezdeményezésben is sírnivalót???!!! Nem érdekel hogy mennyit lopnak belõle, csak engedjék hogy történjen! Ember kell ebbe is mint minden másba. Szülõk, akik az élére állnak. Nem minden szülõ, ehhez is elég pár ember iskolánként. Tudom hogy vannak. szóval? tudtok még örülni valaminek? GYAKOROLJÁTOK!
4 #9 Posta Imre
- 2019-01-15 17:27
Kriszta, az örömképességét megtarthatja az ember fia és lánya, de ehhez nem feltétlenül kell hinnie már abban, aminek örülnie lehetne, vagy kellene...persze majd, mert ez sem most van.

Az orosz példa érdekes, mármint jogrendileg, mert a kínaiak, ahogy olvastam, láttam videó-anyagon, élnek is vele, de a japán betelepítés és más népek becsábítása is ezzel a módszerrel elképzelhetõbb. Összetett ez a kérdés. A kínaiak pl átlagban szétmérgeznek mindent maguk után, állítják az oroszok, akik errõl nyilatkoztak. A földmûvelés mára nem old meg lényegében semmilyen komoly volumenû "problémát" és nem is sokak fognak erre "vetemedni", hacsak nem lesznek rákényszerítve.
Sajnos maga a "föld szeretete" is csalóka, ha pedig állami szinten ûzik, akkor csalók a...

Az oroszoknál az "embargót" azért vezették be, hogy saját maguk termelhessék meg a betévõt. Állítólag ez itt is így kell legyen. A föld minõsége lassan minõsíthetetlen lesz, még a pihent talajé is. Nem vagyok szakember, de a GMO realitás. Optimistának nem mondanám magam elnézve a társadalmat...
299 #10 i_gazember
- 2019-01-15 17:37
Legszívesebben hagynám az egészet, közölve, hogy vannak dolgok aminek tudok még örülni.
Fél hektár, vagy egy hektár? Na, az igen! Szerinted mekkora területre van szüksége egy családnak, hogy élelmet termeljen magának, nem eladásara? És akkor még nincs is bevétele. Kettõ vagy esetleg több, a család tagok számától függõen? Persze lehet termelni nem hagyományosan is, pl. ... Hagyjuk, jó?
75 #11 talpi
- 2019-01-15 17:55
#10 i_gazember
Minimum, három hektár, ami nagyjából fedezi a maga és állatai megélhetését, ebbõl, bevétel, alig-alig képzõdik.
Igaz, ezzel kora tavasztól, késõ õszig, ha nem is egész napos, de van dolog bõven. Viszont, biztos, hogy amit megtermel, ha a "teremtõ" is jó hozzá, akkor a betegségeinek nagy része meg sem kísérli megkörnyékezni. Nem hátrány az , ha van olyan a közelben, aki a termések-termények "házilagos" konzerválását megmutatja. Nem utolsó sorban, ez nem egy éves ciklus, hanem minimum három, hiszen a következõ vetõmagot is meg kell termelni, állatokat fiaztatni, stb_stb. De saját maga gazdája leszel,!
1323 #12 Laplage2
- 2019-01-15 18:15
Tanyasi emberként csak a saját életemet tudom mondani,. 22 éves korig tanyán éltem, összesen 5en 4,5 hektáros területen
Ezen területen még eladásra is termeltünk, és maradt bõven
Volt jószág sok embernek elegendõ élelem és takarmány!
A nagy családi rokonságot mindig mi láttuk el mindennel. Savanyúság, élelmiszer, zöldségel, hússal, sertés és szárnyas Õk azért még plusz 5 család volt
1072 #13 fkriszta
- 2019-01-15 18:28
nem fogok bizonygatni semmit.. akit érdekel, az utána néz. Családi gazdaságokról beszéltem, ami plusz termelésére is képes.. Laplage amit írt az alátámasztja... aki nem hiszi, járjon utána :D akinek nem inge az meg fel se vegye
1323 #14 Laplage2
- 2019-01-15 19:49
Fkriszta, aki nem hiszi elviszem magammal
Szolnok megye :)
174 #15 victorya
- 2019-01-16 11:31
Miért csak a nagyvárosi iskolákban? Iskolakertek régen is voltak, legalábbis itt falun. Nagyon jól mûködtek, a rendszarváltás elõtt. Szigorúan is vették az iskolakertek mûvelését, kötelezõ nyári gyakorlat volt pl, még édesanyámék idejében. Valóban elsajátították a földmûvelés alapjait, bár akkoriban nem számìtott újdonságnak, minden család mûvelte a kis földjét. Aztán mire én iskolás lettem, valakiknek az volt az érdeke, hogy ezek az iskolakertek tönkremenjenek. Nekünk is volt kötelezõ nyári gyakorlat, de már nem vették komolyan. Aztán szép lassan feledésbe merítették. Miért pont a nagyvárosokban vezetik be újra? Valszeg azért mert a terv úgy van, hogy rövid idõn belül a kisfalvak megszûnnek létezni. A betelepült zsizsikek is leginkább a nagyvárosokban, városokban telepedtek meg. Kölkeik oda járnak iskolába. Ha összeomlasztják végleg a gazdaságot, õk is éhesek lesznek. Ezért fogják tanítani nekik a földmûvelést. Meg aztán a felnövõ ivadékaik büszkén mondhatják, hogy õk már földmûvelõ magyarok.
267 #16 Perle
- 2019-01-16 13:14
Valami azt súgja, hogy a füstösök miatt lett ez kitalálva. Talán így rádöbbenek majd, hogy otthon az elhanyagolt házak környékén is el lehet ültetni egy-két bokor paradocsomot néhány szem magból.

Hasonló módon lehetne tanítani a baromfi tartását, sõt a fõzést, varrást is a lányoknak, ahogyan ez a Walforf iskolákban jól mûködik.
139 #17 jozsef toth
- 2019-01-16 13:54
victorya es Perle !
Ez mar a mult!
A valos igazsag ,hogy at van allitva a vilag.
Mert az elmaradt orszagokba ez meg mukodik.De a vilag nagy reszebe ugyessen le vagtak.
Regen irtam. De meg mindig igaz.
A falusi es tanyai embered honapokon keresztul tudtak elni az eves megtermelt munkajukbo.
A nagy varosi emberek mar nem!
Maximum 1,,2 talan 3 honapra tudnak de csak nehezen elni MA vilagon .
Itt a pelda .Az UAS baha valakinek nincs munkaja MINT most is az allami dolgozok nagy SZARBA vannak.
Mert heti fizeteseket hoztak letre .Tehat azt el is koltik. Nincs tartalek ! Honapokra ennivalo,es meg a + kolcsegekre.
Gyorsan ki lehet kenyszeritteni az elegedetlenkedest!
Es vissza fele csak nezegetunk.De valojaba hatra fele csak a rakok kozlekednek.
Ahogy a meset befejezik ;Itt a vege fuss el vele.;
139 #18 jozsef toth
- 2019-01-16 14:54
Es pont ezert csak a fotel harcosknak konnyu.
Mert ha nem GYOR PUCCSAL tortenik a hatalom at vetele,akkor tobb millio ember honapokon at fog kinlodni.
Es a kaosz ami akkor lesz azt senkinek se kivanom!
Mert sok jo Magyarbol gyorsan ROSSZ Magyar lesz!
Nagy foku felelotlenseg azoktol akik mar felkeszulnek erre. Ezt azoknak irom, akik TERVEZIK magat a GENSZER valast REDSZER valtasra!
Nem az elore lato kis polgarokra gondolok.
Elelem ,gyogyszer,....+ barati es csaladi korokon bellul.
De mi lesz azokkal akik ma is csak a minimumon elnek.
Nem lesz nyogdij!
Szoval vannak meg olyan most nem leirt es latott problemak ami igazan NAGY feleloseggel jar.
267 #19 Perle
- 2019-01-21 21:30
Kannabiszkert létesül Bulgáriában, Szófia mellett 150 ezer hektáron. Kanadai cég termeszti ott a drogot, melyet késõbb a Nyugat Balkánon, Németországban és Csehországban is folytatnak majd.
Nesze neked bolgár kertészet, friss paradicsom, uborka februárban!:o:o
https://www.novin...n+Bulgaria

Innen már csak egy ugrás ahhoz, hogy Bulgária Kelet Európa Afganisztánja legyen.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.22 másodperc
3,410,492 egyedi látogató