Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'A jövõben nagyon sokat fogunk hallani a zsidók Nyugat-Európából való kivándorlásáról'

BelföldJé, eddig is csak a zsidókról hallottunk, hogy nekik így, meg úgy...de örülök, hogy eztán másképpen lesz! A napokban jelent meg a Migrációkutató Intézet tanulmánya a bevándorlás és az antiszemitizmus kapcsolatáról. Az elemzésrõl Veszprémy László Bernátot, az intézet kutatóját, a tanulmány szerzõjét kérdeztük. Szóba került az "importált" antiszemitizmus, a nyugat-európai hatóságok statisztikai trükközései, valamint az is, hogy a helyi közösségek által az antiszemita támadásokról felvázolt kép nem egyezik a "hivatalos" állásponttal.

888.hu: Az elemzésed elején azt írod, hogy vita látszik kibontakozni abban a kérdésben, hogy az elmúlt évek migrációs hulláma és az antiszemitizmus erõsödése között van-e összefüggés. Talán érdemes lenne egy kicsit kontextusba helyezni ezt a dolgot; mit mond a „másik oldal”? Azt állítja, hogy az elmúlt években nagyságrendileg 2 millió Európába érkezett, többségében muszlim bevándorlónak – köztük bizonytalan számban radikálisoknak – semmilyen hatása nem volt az európai antiszemitizmusra?

Veszprémy László Bernát: Különbözõ állítások vannak, amiket érdemes szétválasztani. Az a mi elemzésünkbõl sem derül ki konkrétan, hogy azok az emberek követnék el ezeket az atrocitásokat, akik 2015 óta Európába érkeztek. De a belügyi és rendõrségi statisztikák alapján a hét vizsgált nyugat- és észak-európai országban szinte minden esetben határozottan megugrott az atrocitásoknak, a támadásoknak a száma a migrációs válság óta: külön érdemes kiemelni az Egyesült Királyságot, Németországot, Hollandiát és Dániát.

Veszprémy László Bernát
Fotó: Kozma Zsuzsi

Arról egészen biztosan van egy vita Nyugat-Európában, és összességében a világ különbözõ zsidó orgánumaiban és az izraeli sajtóban is, hogy összeköthetõ-e az elsõsorban harmadik világbeli és muzulmán hátterû országokból érkezõ bevándorlás és az antiszemitizmus. Én azt mondhatom azon médiaforrások alapján, amelyeket én megvizsgáltam, hogy az izraeli és a nemzetközi zsidó sajtó jelentõs része elfogadja azt, hogy a két jelenség között lehet kapcsolat. Vannak olyan progresszív orgánumok, amelyek még mindig tagadják ezt a jelenséget, és amelyek elsõsorban az európai szélsõjobb valós veszélyét hangsúlyozzák. Megjegyzem, épp most láthattuk a Jobbik legfrissebb botrányait (például Sneider Tamás esküvõjén a menyasszony karlendítését – a szerk.), tehát ez továbbra is egy valós veszély.

Ennek ellenére kezd megfordulni a diskurzus a nemzetközi és a zsidó médiában is, egyre többen kezdik azt látni, hogy valóban súlyos társadalmi feszültségeket okozhat a kontrollálatlan bevándorlás Európában, és ennek az elsõ számú áldozatai az európai zsidó közösségek.

888.hu: A jelek szerint az Afrikából és a Közel-Keletrõl érkezõ tömeges bevándorlás hosszú távon erodálja, veszélyezteti az európai zsidó-keresztény kultúrát. A muszlim bevándorlókkal olyan szélsõségesek is érkeznek, akikkel tulajdonképpen Európa „importálja” az antiszemitizmust, ez pedig konkrét emberéleteket is veszélyeztethet. Mit gondolsz errõl?

Veszprémy: Annyi bizonyos, hogy Franciaországban, Dániában voltak gyilkosságok a migrációs válság kitörése óta. Dániában például egy zsinagógában lövöldöztek, Franciaországban pedig 2015 óta öt antiszemita indokból elkövetett gyilkosság történt, továbbá elõfordult olyan is, hogy holokauszttúlélõk vesztették életüket egy-egy ilyen atrocitás során. Egy francia túlélõ hölgyet például halálra szurkáltak, majd felgyújtottak.

Történtek tehát gyilkosságok, de nemcsak ezek számítanak, hiszen voltak nagyon súlyos fizikai atrocitások is. Például ott van Hollandia, amely sajnos kiváló példa, és azért is szoktam idézni, mert személyes tapasztalataim vannak, ugyanis tanultam ott. A holland zsidó közösség kisebb, mint a magyarországi, nagyrészt Amszterdamban koncentrálódik, nagyon liberális, toleráns környezetben élnek és ennek ellenére, ha megvizsgáljuk a helyzetüket, akkor látható, hogy az utóbbi években megugrott az antiszemita atrocitások száma. Csak 2017-ben 137 atrocitás történt az országban, miközben Magyarországon 37. És a hollandiai esetekben nagyon súlyos támadások is elõfordultak: izraeli turistákat késeltek meg a külvárosban, elõfordultak belvárosi verekedések, illetve volt egy olyan eset is, amikor a ramadán alatt (a muszlimok egyik legszentebb ünnepe – a szerk.) egy hollandiai muszlim belehajtott a kocsijával az amszterdami fõpályaudvar elõtt álldogáló izraeli turistákba, és a rendõrség azt mondta, hogy ez nem volt terrortámadás. A késõbbi magyarázat az volt, hogy csak rosszul érezte magát az elkövetõ, és véletlenül behajtott a turisták közé. De én azért sokatmondónak tartom azt a Twitter-bejegyzést, amelyet egy hollandiai zsidó újság fõszerkesztõje, Esther Voet írt ki, hogy az ügy szerinte gyanús volt. Ez azt jelenti, hogy már a holland zsidó közösség sem feltétlenül bízik meg a hatóságokban.

888.hu: Láthattuk, hogy a tömeges migráció olyan jelenetekhez vezetett, amelyeket már 75 éve nem lehetett látni Berlinben. Fiatalok – muszlim migránsok – izraeli zászlót égettek és zsidó-, valamint Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak egy tüntetésen a Brandenburgi kapunál. Az ok: az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségének Jeruzsálembe költözése. Ezentúl amikor kiélezett helyzet lesz a Közel-Keleten, akkor ilyesfajta tüntetéseket láthatunk majd?

Veszprémy: Az a helyzet, hogy ez nem egy friss jelenség, és nem is csak Trumpnak a jeruzsálemi követség átköltöztetésével kapcsolatos döntésével függ össze. Épp az elemzésünkben lehet látni, hogy néhány vizsgált országban 2015 óta folyamatosan nõ az atrocitások száma, és vannak kilengések is. Hollandiában például 2017-re ugrott meg igazán ez a szám. De minden vizsgált országban a 2014-es adatokat is néztem egyfajta „kontrollévként”, és nagyon érdekes volt látni, hogy az az évi adatok minden vizsgált országban magasabbak.

Fotó: JFDA

888.hu: Mi történt ekkor?

Veszprémy: Ebben az évben volt egy gázai konfliktus. A 2014-es események elemzéséhez alapvetõ segítséget nyújtottak a Community Security Trust (CST) adatai, az alapítvány a brit zsidó közösség védelmével foglalkozik. Részletes adataik vannak az elkövetett atrocitásokról és az elkövetõkrõl is. Õk is azt találták, hogy amikor 2014 nyarán kitört a gázai konfliktus, akkor az atrocitások elkövetõi között több lett a bevándorló háttérrel rendelkezõ személy.

Jól lehetett látni, hogy egyes muszlim hátterû emberek az európai zsidó közösséget célpontnak tekintették, kivetítették rájuk az Izraellel szembeni anticionista gyûlöletüket. Azért támadják meg õket, mert épp olyan legitim célpontnak látják õket, mint egy izraeli katonát.

888.hu: Milyen sajátosságai vannak ennek az új típusú antiszemitizmusnak, amit most láthatunk? Vannak lényeges különbségek az európai antiszemitizmus és a szélsõséges muszlim bevándorlók antiszemitizmusa között?

Veszprémy: Bizonyos értelemben ez ötvözi az úgynevezett régi és az úgynevezett új antiszemitizmust. Ha nem muzulmán kontextusban nézzük ezt a kérdést, akkor a régi antiszemitizmus lenne az a szélsõjobboldali antiszemitizmus, amelyben vannak fizikai támadások, vannak benne vérvádak, vannak benne sírrongálások. Németországban, már amennyire meg lehet bízni a statisztikákban – ugye ezt a szakirodalom valamelyest megkérdõjelezi –, a sírrongálások döntõ többsége a szélsõjobboldalhoz köthetõ.

És ott van az új antiszemitizmus, amely elsõsorban az Izrael-ellenes, anticionista antiszemitizmust jelenti. Példának okáért ilyen a BDS-mozgalom (Boycott, Divest, Sanction), amely elsõsorban a nyugat-európai kampuszokon nagyon népszerû. Ilyen mondjuk Izrael nácikhoz való hasonlítása, de ilyenek az izraeli nagykövetségek elõtt zajló, antiszemita jelszavakat megfogalmazó tüntetések is. Ez a fajta muzulmán antiszemitizmus mindkét típusú antiszemitizmus elemeit ötvözi: egyrészt léteznek a kibocsátó országokból hozott – ezek nem különösebben fejlett, felvilágosult országok – sötét középkori sztereotípiák. Nagyon jellemzõ, hogy vannak olyan arab vagy török nyelvû sajtóorgánumok, amelyek máig olyan középkori vádakat fogalmaznak meg a zsidókkal szemben, mint a vérvád, vagy hogy õk ölték meg Mohamedet.

És aztán van az egészen modern fajta antiszemitizmus, amelyet szintén látni a bevándorlók részérõl, amikor palesztin zászlókkal tüntetnek. Ezek a tüntetések a „Föld-napja” vagy „Quds-day” néven szervezõdnek. Nagyon jellemzõ volt az a 2002-es palesztinbarát, Izrael-ellenes hollandiai tüntetés – amelyen Judith Sargentini pártjából, a Baloldali Zöldekbõl is voltak képviselõk –, ahol sok palesztin zászló volt, így úgy nézhettek ki, mint a progresszív baloldal és a bevándorlók között megvalósuló egységfront, akik progresszív alapon támadják Izraelt. De azért feljegyezték, hogy közönségben sokan ordítozták, hogy „Hamász, Hamász, minden zsidó menjen a gázkamrába!”. Ez a „szlogen” hollandul rímel.

888.hu: Ideológiai értelemben beszélhetünk egyfajta nyugat-európai antiszemitizmusról? Lehet egy ilyen megkülönböztetés, vagy itt egyáltalán nincsenek éles határok?

Veszprémy: Túl nagy különbség nincs a között az antiszemita hullám között, amelyet mondjuk Kanadában vagy Amerikában, esetleg Nyugat-Európában lehet látni. Amerikában a szélsõjobboldal valóban erõs, tehát nem valami riogatás a „fehér nacionalizmus”. Itt utalhatunk talán a pittsburgh-i zsinagógában történt lövöldözésre, amely Amerika történetének legvéresebb antiszemita atrocitása volt, és amelynek elkövetõje szélsõjobboldali nézeteket vallott.
Fotó: Kozma Zsuzsi

Ám külön nyugat-európai antiszemitizmusról azért sem lehetne beszélni, mert az esetek jelentõs részében nem az „õshonos” európai közösségek tagjai, nem egy tõsgyökeres holland követi el ezeket az atrocitásokat, hanem inkább a bevándorló háttérrel rendelkezõk. Sok esetben elsõ-, másod- vagy harmadgenerációs bevándorlók azok, akik elkövetik ezeket az atrocitásokat. Fõként a másod-, harmadgenerációs bevándorlók esetében érdekes, hogy a felvilágosult, európai nevelés ellenére ezeket a sztereotípiákat továbbra is vallják és rávetítik a helyi zsidó közösségre.

888.hu: Több ezer zsidó ember hagyta el Franciaországot, mert nem érzik magukat biztonságban – olvashattuk a sajtóban az utóbbi években. Ez a jelenség jelen van más EU-s tagországban is? Átterjedhet más országokra is?

Veszprémy: Ez a folyamat biztosan átterjedhet más EU-s tagországokra, a jövõben nagyon sokat fogunk hallani a Nyugat-Európából Izraelbe történõ kivándorlásról, melynek héber neve az alija.

888.hu: És ennek mi az oka?

Veszprémy: Általában azt mondhatjuk, ha egy országban nagyon megnõ az Izraelbe kivándorló zsidók száma, akkor ott sejthetõ, hogy nagy baj van. Ennek a hátterében lehetnek gazdasági problémák is, Ukrajnából is sokan költöztek Izraelbe az elmúlt években. Ám az antiszemita indíttatású atrocitások is okozhatják ezt. Konkrétan Izraelben lehet látni, hogy mostanság francia negyedek alakulnak, francia boltokkal, az utcán francia szót hallani.

Eredeti diplomám alapján zsidó történelemmel foglalkozom, és nagyon érdekes összehasonlítani ezt a helyzetet az 1930-as évekkel. Hitler hatalomra jutása után az akkori Brit Palesztina területére (ma nagyjából Izrael területe) annyi német nyelvû bevándorló érkezett, hogy akkoriban szintén számos városban alakultak ki német negyedek, városrészek. Persze még véletlenül sem szeretném azt mondani, hogy itt az 1930-as évekhez hasonló helyzet van, de azt mindenképp érdekes látni, hogy ahogy akkoriban kialakultak német negyedek, most francia negyedek jönnek létre.

888.hu: Szomorú, hogy a kutatásodból úgy tûnik, mintha Nyugat-Európa a cselekvés helyett inkább bekötné a szemét. Hasonló esetrõl mi is írtunk. (Ebben az esetben egy fiatal afgán menedékkérõt tartóztatott le a müncheni rendõrség, mert az Oktoberfesten náci karlendítést mutatott be. A Twitteren közzétett eset után ugyanitt valaki megkérdezte, hogy statisztikailag a jobboldali gyûlölet-bûncselekmények esetszámát fogja-e gyarapítani az ügy. A válasz a rendõrség részérõl igenlõ volt.) Úgy tûnik, hogy az egyes államokat jobban érdekli a statisztikákkal való trükközés, mint a fellépés a szélsõséges migránsok antiszemitizmusa ellen. Te hogyan látod ezt a kérdést?

Veszprémy: Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2018 decemberében kijött egy nagyon friss jelentése arról, hogy hogyan látja a zsidó közösség ezeket a támadásokat. Lényegében az összes vizsgált országban a zsidó közösség a radikális iszlámot nevezi meg az elkövetõk fõ motivációjaként.

888.hu: Viszont az állami statisztikákban a szélsõjobboldali elkövetõk vannak többségben.

Veszprémy: Valóban, itt van egy eltérés. Ha az állami statisztikákat nézzük Németország és Franciaország esetében, akkor az elkövetõk között a szélsõjobboldaliaknak kéne többségben lenniük. Ennek ellenére azt látjuk, hogy az áldozatok elmondása alapján kétszeres többségben vannak a radikális iszlámhoz tartozó elkövetõk.
Fotó: AFP

Nagyon érdekes látni, hogy a német rendõrségi statisztikákban lényegében nem szerepel olyan kategória, ahova egyértelmûen be lehetne sorolni a radikális muszlim elkövetõket. Németországban négy kategória van: „jobboldal”, „baloldal”, „külföldi ideológia” és az „egyéb”. A „külföldi ideológia” kategóriájába nem tartoznak bele a vallásos elkövetõk – kérdés, hogy akkor mi a külföldi ideológia? Az „egyébrõl” pedig annyit tudunk, hogy azok az elkövetõk kerülnek ide, amelyek a többibe nem kategorizálhatóak. Valóban felmerül tehát az a kérdés, hogy egy radikális muszlim elkövetõt hova lehetne besorolni? Az is elõfordulhat, hogy számos ilyen támadást a jobboldalhoz sorolnak, így ez válasz lehet arra, hogy miért a jobboldal van ennyire felülreprezentálva az elkövetõk között.

Az viszont mindenképpen érdekes, hogy Németországban olyan eset is ismert a rendõrség részérõl – ez a szakirodalomban sokat kritizált és említett eset volt –, amikor egy német zsinagóga elleni gyújtogatásos támadást „Izrael-ellenes támadásként” könyveltek el a hatóságok. Pedig aki felgyújt egy zsinagógát, az nem az Izrael elleni elfogadhatatlan nézeteinek ad egy radikális kifejezõdést, az nem a politikai véleményét nyilvánítja ki, hanem azon véleményét, hogy támadni akarja a német zsidó közösséget. Ez egy szimpla antiszemita indíttatású támadás.

888.hu: Az adatok ilyetén eltorzítása nevezhetõ-e trükközésnek?

Veszprémy: Mindenképpen beszédes, hogy Franciaországban a migrációs válság kezdetekor hagytak fel azzal, hogy vizsgálják a hivatalos statisztikákban az elkövetõk hátterét, és az is beszédes, hogy a német rendõrség nem képes egyértelmûen megmondani a statisztikái alapján, hogy milyen arányban vesznek részt a radikális iszlám képviselõi a támadók között. Az ilyen kérdésekben érdemes hallgatni a helyi zsidó közösségre. Azt is nagyon árulkodónak tartom, hogy a megkérdezett áldozatok az FRA adatai alapján a radikális iszlámhoz kötötték az elkövetõk többségét. Szintúgy érdekes, hogy Nagy-Britanniában nem a szélsõjobbhoz, hanem a szélsõbalhoz köthetõ az elkövetõk többsége, míg az összes korábbi felmérés az Egyesült Királyságból azt mutatta, hogy a bevándorló hátterû emberek állnak az elkövetett esetek többsége mögött. Ez is egy nagyon friss változás: az egyetlen vizsgált nyugat-európai országban, ahol nem a radikális iszlámhoz kötötték az áldozatok a támadások többségét, a szélsõbaloldal került „dobogós helyre”.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-01-24 17:03
Az orosz statisztika csodái
2019. január 24. csütörtök | 07:00 | Vakmajom

Évente hatszor annyi orosz állampolgár vándorol ki, mint amennyit az orosz statisztikai hivatal közzétesz, és nem kis számokról van szó, ENSZ becslések szerint már majd 11 millió (!) orosz él külföldön, ami a harmadik legmagasabb adat a világon (1. India 16,6 millió 2. Mexikó 13 millió), és folyamatosan százezerek tervezik a kivándorlást, fõleg a fiatalabbak és képzettebbek – a jövõ emigrál, a lábukkal szavaznak, ez a sorsa az illiberális diktatúráknak. A pangó rezsimnek meg jó, hogy kimegy a gõz.
https://alapblog....ka-csodai/
4 #2 Posta Imre
- 2019-01-24 17:19
„Több tucat országban hajtottunk végre hasonló akciókat és sosem találkoztam ilyen szégyenteljes viselkedéssel a zsidó közösség vezetõinek részérõl....., mondta a szerkesztõségünkhöz eljuttatott nyilatkozatban Jehuda Meshi-Zahav, a ZAKA elnöke. „Eddig úgy gondoltuk, hogy a holokauszt mindannyiunk közös ügye, amelyben nincs helye politikának, érdekeknek. Mélyen elítélem ezt a viselkedést”, tette hozzá.

https://akibic.hu...-reszerol/
267 #3 Perle
- 2019-01-24 17:23
A fenti írás " így , ebben a formájába nem egészen igaz"

Ha a németetknél olyan lenne a helyzet, mint 1930-ban, akkor a Brexit miatti zsidó kivándorlás nem Németország felé irányulna, ahogy errõl írnak újabban.
https://www.aljaz...48743.html
https://www.polit...zi-legacy/

A kivándorlásukat saját izraeli vezetõik szorgalmazzák, hogy legyen mivel magyarázni a palesztinoktól elvett területeken való mérhetetlen építkezést. Az állandó antiszemitázással félelemben tartják a külföldön letelepedett kettõs állampolgársággal bíró társaikat, hogy nagyobb területigénnyel jelenhessenek meg a Közel-Keleten. Elég ha a greater Israel tervre gondolunk.

Ami az orosz kivándorlást illeti, éppen tegnap olvastam egy orosz hírportálon, hogy az elmúlt évben elõszor fogyatkozott meg otthon az oroszok száma.
https://www.pravd...ashenie-0/
Csökken ott is a születések száma, és ennek egyik oka- amikrõl mi itthon el is feledkezünk az, hogy nincsenek a gyerekek szinte sehol biztonságban
A szülõk folyamatosan aggódnak, ha nincs a gyerekük a közelükben.
https://topwar.ru...aktor.html
809 #4 megmondhatom-e
- 2019-01-24 17:46
'a bevándorlás és az antiszemétizmus kapcsolata'

A világon sokfelé az utak szélén szokás elhelyezni vaslemezre festett rendõrt vagy rendõr autót , a vadak megfékezésének szándékával.

Zsidókkal elöntött településeken és azok környékén vaslemezre festett palesztin öngyilkos bombázókat kell elhelyezni a zsidó betolakodók távol tartására. (különösen akkor ha körbevizelésük nem jár eredménnyel - a venezuelai bevált módszer - mint biológiai védekezés a zsidó gyilkosoktól. Ehhez jogunk van ! )

Én a venezuelai módszert javaslom - gazdasági okokból - meg hogy ez is büdös - az is.
393 #5 Arany
- 2019-01-25 10:24
"Emlékeztetõ:

A történelem azokat a népeket bünteti, akik elfelejtik múltjukat és az abból levonható tapasztalatokat. Emlékezzenek! Emlékezzenek a 150 éves iszlám-török rabigára, az iszlám okozta pusztításokra!

Hunyadi János levele V. Miklós Pápának. Egy pár száz éves gondolat arról, miért is harcolunk.

"Boldogságos Atyám és félve tisztelendõ Uram!

Ha jól emlékszem, csaknem száz éve már, hogy a törökök támadó fegyverei Európa határaira törtek, megsértve Istent és embert. Hamarosan leigázták, s egyik vereséget a másik után mérve rájuk, dölyfös csúfsággal romba, gyászba, szolgaságba döntötték, vallásukban megrontották, pogány szokásokra, erkölcsökre, törvényekre, ocsmány nyelvük használatára kényszerítették Görögországot, Macedóniát, majd Albániát és sok más földet, melyek puszta említése is szánalmat ébreszt.
Semmit sem hagytak épen, szent vagy világi dolgot, mondom, semmit, aminek tûzzel-vassal, rabigával, rémuralommal ártani lehetett.
Gyalázatba döntöttek mindent, amihez közel értek. Erõszakosságuk vihara elérte lassan összes szomszédjainkat. Újabban már szinte Európa szívéig, végül ennek az országnak, Hazánknak határáig hatolt. Csodálná atyám, aki tudná, hogyan volt képes ez a mi hazánk ennyi s oly súlyos szenvedés eltûrésére inkább, mint elhárítására. Vélem, ha hite meg nem tartja, erõi nem tartották volna meg.

Hatvannál több esztendeje, úgyszólván szakadatlan viseljük a harcok dühét, magunk gondján, magunk: egyetlen nemzet fegyvereire utalva. Itt állunk, immár kimerülten a sok harctól, vereségtõl, gyásztól és fájdalomtól. Halálnak halálával pusztulunk. Mennyi rémségre emlékezünk!
Láttuk gyakran az ellenség táborát a várfalakról: az égõ háztetõket; sírással, futással, szükséggel telve mindeneket; azután a feldúlt földeket, gyászoló házakat, testvéreink holttestét martalékul az ellenség kezében, a gyõzõk gúnyolódását, az ellenséges rabigát, nyomorúságos életre hajszolt hadifoglyok menetének gyalázatát. Rövidre fogva, többet szenvedtünk, mint egyszerû hadiállapotban. Nekünk, kik megmaradtunk, s emlékezünk a szabadságra, alig maradt egyebünk, mint fegyverünk s bátorságunk. Gyakran jártunk a végveszély szélén, s nem tudom a sors reánk, vagy foglyainkra rakott-e súlyosabb bilincseket és terheket. De bármilyen nehéz mindez, inkább akartuk elviselni, mint a szolgaságot, mindig súlyosabbnak éreztük a hit kárát, mint az anyagiakét. Hát nem elég ennyi jogos fájdalom? Hiszen nincs olyan kegyetlenség, amit rajtunk el ne követtek volna, és sohasem elég: akár gyõzünk, akár vesztünk: mindig itt az ellenség; gyûlölete, mellyel ellenünk harcol, még nagyobb, mint hatalma.

Most is készül az ellenség. Szárazon és tengeren, nagy zsoldon tartott roppant seregével, inkább kiirtásunkra, mint legyõzésünkre tör.
Szomszédjainkat támadja, háborúra ingerel. Elhatároztuk, hogy inkább mi támadunk a várt ellenségre, semhogy késlekedvén megtámadtassunk; elindítjuk inkább, nehogy szenvedõn kelljen tûrnünk a háborút. Elég volt; látni annyi igába hajtott férfit, meggyalázott nõt, fejekkel telerakott szekeret, bilincsbe vert rabok gyalázatos elárverezését, vallásunknak ezt az évente ismétlõdõ megcsúfolását. Elég, mondom, a kegyes hiszékenységbõl, ég ostoraként tûrni a szerencsétlen országok, keresztény nevünknek sírhelyeinek szenvedését, hol az emberek akik annyi nagy hajótörés után még megmaradtak, már csak nyögnek, nem élnek…

Számban, kincsekben hatalmasak kikkel fegyvereinket összemérjük. Attól tartok, a törökkel kezdett háborút egész Ázsiával kell lefolytatnunk. A kitartásban van egyetlen bizodalmunk, hogy elhárítsuk a szolgasorsot a keresztényekrõl. Most vagy nem kellett volna ajánlani s elkezdeni a háborút; vagy ha már elkezdtük viseljük, és végezzük az ügy nagyságához méltóan. El is végezzük, ha megszorítjuk az ellenséget és nem tágítunk elõbb, mígnem kiûzvén Európából, reménységünk beteljesül. Nem csekély az ok, mely kitartásra ösztönöz ebben a háborúban. Ellenségeink, kik annyiszor támadtak ránk, sohasem fogják abbahagyni a támadásunkat, ha le nem verjük õket. Velük nincs, és nem is lehet tartós béke. Tehát szilárdan helyt kell állni, gonddal végezvén kötelességünket. Mi helyt is állunk, ha boldogságod segítséget ad hozzá. Ha egyszerre cselekszünk, rövid lesz a dolog, csak ne lohasszák le reménységünket megszakításokkal, halogatásokkal. Itt van ez a sereg, méltó a zsoldra; olyan harcosokból, kik nem idõnként, hanem állandóan fegyverben élnek, s égnek a vágytól, hogy megbosszulják szenvedéseiket örök ellenségükön, a keresztény név engesztelhetetlen ellenségén. Ne halassza tehát a segítséget, Európa megszabadítása székének díszére, dicsõségére válnék.

Kelt hadi elõrenyomulásom közben, Rácország, másképpen Szerbia földjén a Duna gázlójánál, melyet köznyelven Kövesnek mondanak Szent Mihály havának 17. napján, az Úr 1448. esztendejében." "

Nyugat-Európa soha nem törõdött mással, csak magával, és a hódításokkal. Az "átlag" sem akkor, sem most semmit nem tud a múltról, még a saját történelmüket sem igazán ismerik, vagy csak annyira, amennyire dicsõséget tudhatnak magukénak...
4 #6 Posta Imre
- 2019-01-25 13:02
Arany, kellenek ezek az emlékeztetõk, már azoknak, akik akarnak és képesek elmélkedni. Mi itt már szagot fogtunk régen!


Leparancsolták a repülõgéprõl a nagyon büdös családot
A család férfitagja azt mondja, szerinte azért küldték le õket a géprõl, mert zsidók.

Távoznia kellett egy család három tagjának a Miamiból Detroitba készülõ American Airlines gép fedélzetérõl szerdán. A családot azután kérték meg, hogy utazzanak egy késõbbi járattal, miután több utas és egy légiutas-kísérõ is panaszkodott a testszagukra.

Yossi Adler, a családfõ szerint zsidóságuk miatt küldték le õket a géprõl. A férfi a fedélzeten azt mondta, nyolc gyerek várja otthon, és nincs testszaga. A légitársaság ez ügyben eljáró alkalmazottja megkérdezte a férfit, hogy vallási okokból nem tisztálkodik-e, de Adler azt felelte, naponta szokott zuhanyozni. Végül a család a légitársaság által lefoglalt szállodai szobában töltött egy éjszakát, és másnap utaztak tovább.

A légitársaság képviselõje azt mondta, semmi köze nem volt a döntésüknek Adlerék vallásához, egyszerûen csak sokan panaszkodtak a testszagukra. A Fox News igyekezett megszólítani Adlert is, de egyelõre nem jártak sikerrel.
https://www.nlcaf...-airlines/
809 #7 megmondhatom-e
- 2019-01-25 14:04
US Jewish family taken off plane 'after complaints about their body odour
4 #8 Posta Imre
- 2019-01-25 15:42
A zsidók közel 40 százaléka elhagyná Európát

Errõl Jean-Claude Juncker beszélt a január 27-i holokauszt-emléknap alkalmából, és hozzátette azt is, a zsidók félnek gyakorolni a vallásukat Európában.

Mély aggodalommal tölt el, hogy a zsidók félnek gyakorolni vallásukat Európában – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a január 27-i holokauszt-emléknap alkalmából csütörtökön.

Juncker elszomorítónak nevezte, hogy a zsidók közel 40 százaléka azon gondolkozik, hogy elhagyja Európát. Figyelmeztetett, a holokauszttagadás még mindig létezõ jelenség Európában. Minden harmadik európai saját bevallása szerint "csak keveset" tud a holokausztról, és minden huszadik azt állítja, hogy soha nem hallott róla.

Az auschwitzi koncentrációs tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyûlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
https://hvg.hu/el...na_Europat
238 #9 bivaly
- 2019-01-25 16:46
Amikor tömegesen begyömöszölik magukat, mindig siránkoznak, hogy "el kell menekülniük".
Állandóan "menekülnek", de annyira, hogy lassan már két zsidóra jut, egy nem zsidó. Mer' annyira üldözik õket !?
A CBJ-bõl egyetlen mondatot tudok idézni, a többi bizonyos okokból nem ennyire lényeges. "Minden mi vagyunk".
Akinek van kérdése, annak elmeorvos javasolt !
139 #10 jozsef toth
- 2019-01-25 19:08
Yossi Adler, a családfõ szerint zsidóságuk miatt küldték le õket a géprõl.
Miaz mar szagrol is lehet tudni ki a zsido?
Igen !Regen azt mondtak,hogy KACSA szaguak,mert sok kacsat ettek.
En eddig nemtudtam ,hogy muszaj oket a szagukert szretni!
A hollokamut szeretik rank eroltetni !
Na de most meg a szagukatis!!
99 #11 MORMOTA1968
- 2019-01-26 19:37
Ugyan már! Minek mennének a nyugati zsidók olyan messzire, Izrahell-be, vagy USA-ba, Kanadába, akárhová, mikor itt van nekik egy réges-rég tökéletesen az õ számukra, az õ rasszuk, fajtájuk számára kisajátított terület a Kárpát-medence közepén? Itt félniük se kell! Hisz megvédik õket azok, akik elhitték a mesét a "kiválasztott néprõl" a szeretett rezgõk, akik bármi áron, de szeretnék elhitetni mindenkivel, hogy vannak jó és rossz zsidók! Harold Rosenthal-nak egy valamiben nagyon igaza volt! Egyszer végre õszintén el kellene beszélgetni egymással gójoknak és zsidóknak, kibeszélni végre õszintén, miért is gyûlölik, üldözik és ha tudják irtják a fajtájukat a világ népei? Nálunk is csak arról volt szó, hogy állampolgárságot kapnak, egyenlõ jogokat, arról viszont nem volt szó, hogy ez azt jelenti, hogy joguk van "KISAJÁTÍTANI ÉS ELVENNI ÖRÖKRE" az õket befogadó nép hazáját, földjét! Nézzük már meg kik az országvezetõ politikusok, kik vannak vezetõ pozíciókban mindenütt!? A MI ÉRDEKEINK SZERINT MENNEK A DOLGOK EBBEN AZ ORSZÁGBAN, VAGY PEDIG ZSIDÓ ÉRDEKEK SZERINT? MAGYAR POLITIKA VAN MA ÉRVÉNYBEN NÁLUNK? A világ sok más országairól nem is beszélve! MI MAGYAROK, A MARADÉK MAGYARSÁG AKARTUK EZT AZ EGÉSZ ORSZÁG LEPUSZTÍTÁST, A KISZOLGÁLTATOTTSÁGOT IDEGEN ÉRDEKEKNEK? NEM HINNÉM! Az a baj, hogy kevés olyan hely van a Földön, ahol nem a zsidó politika érvényesül! Beleértve a Vatikánt is, nem is akármennyire! Kevés olyan zsidó van e Földön, aki képes kívülrõl is megvizsgálni a zsidóság hibáit, bûneit, beteg tanításait, miszerint "NEKIK KELL URALNI AZ EGÉSZ BOLYGÓT BÁRMI ÁRON, MINDEN NÉPET, MINDEN RASSZT, EMBER FAJT ÉS MINDEN AMI A GÓJOKKÉ, AZ CSAK IS ÕKET ILLETI, AZ Õ JOGOS JUSSUK, TULAJDONUK! NA EZ AZ AZ OK, AMIÉRT ÖRÖK IDÕKRE AZ EMBERISÉG ENGESZTELHETETLEN ELLENSÉGEINEK FOGNAK SZÁMÍTANI, MÍG VILÁG A VILÁG! ADJÁK VISSZA A MAGYAROK ÕSI OTTHONÁT, MINDEN ELSZAKÍTOTT TERÜLETÉVEL! ÉS HELYEZZÉK VISSZA A MAGYAROK KEZÉBE SAJÁT SORSUK, SAJÁT ORSZÁGUK IRÁNYÍTÁSÁNAK JOGÁT! AZUTÁN BESZÉLHETÜNK RÓLA, HOGY HOL AZ Õ HELYÜK EBBEN AZ ORSZÁGBAN, A RANGSORBAN! SOK TÍZEZER ÉVEN KERESZTÜL SZÉPEN ELBOLDOGULTUNK AZ Õ KÖZREMÛKÖDÉSÜK NÉLKÜL IS ITT AZ ÕSHAZÁBAN ÉS A VILÁG OLY SOK RÉSZÉN, NEM ÁLLNA MEG AZ ÉLET NÉLKÜLÜK, HA LESZÁLLNÁNAK VÉGRE RÓLUNK ÉS A VILÁG TÖBBI NÉPÉRÕL, NEMZETÉRÕL IS! Szegény örökösen rettegõ állítólagos szemiták! Bár még arra sem hajlandóak, hogy megmagyarázzák nekünk, mitõl olyan rohadtul különleges a szemita, hogy minden népnek, gójnak térdre kell rogynia elõttük és imádni még a lábuk nyomát is? A vallásotokkal, a gójokhoz való hozzáállásotokkal van baj zsidók, ezen kellene változtatnotok! Tudtok változtatni ezeken? Nem hinném! s_ezt-ni
4 #12 Posta Imre
- 2019-01-27 10:54
Szijjártó: Budapest az EU legbiztonságosabb és legsportosabb városa

A külügyminiszter szerint mindez a kormány szigorú migrációs politikája miatt van így, és mert Budapest sok sporteseményt rendez.

Budapest Európa legbiztonságosabb és legsportosabb fõvárosa - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezetõ nyitóbeszédet mondott a Magyar Turisztikai Ügynökség Magyarországot népszerûsítõ rendezvényén a The New York Times Travel Show keretében.

A külügyminiszter szerint a kormány szigorú migrációs politikájának köszönhetõen Budapest Európa legbiztonságosabb fõvárosa, továbbá már közvetlenül is elérhetõ az Egyesült Államokból. Emellett Budapest a legsportosabb fõváros is a sorozatosan megrendezett világesemények miatt

Szijjártó tárgyalt Didier Reynders belga külügyminiszterrel és azt mondta, megállapodtak, hogy több kérdésben ellentétesen vélekednek Európa jövõjét és a migrációt illetõen. Abban ugyanakkor egyetértettek, hogy mindez nem lehet akadálya a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bõvítésének, különösen, mert a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly októberig kis híján elérte a négymilliárd eurót és 14 százalékos növekedést mutatott.

Szabáh al-Hálid al-Hamad asz-Szabáh kuvaiti külügyminiszterrel arról tanácskoztak, hogy az EU és az Öböl-térség együttmûködése gazdasági és biztonsági szempontból is kiemelt jelentõségû, hiszen a Közel-Kelet az Európa felé irányuló migráció egyik legfontosabb forrásterülete. Magyarország készül a részvételre az EU és az Arab Liga külügyminiszteri, valamint csúcstalálkozóján - közölte.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel pedig arról beszéltek, hogy a Fõvárosi Vízmûvek 40 millió dolláros beruházása lassan véget ér Indonéziában. A cég 34 indonéz település ivóvízellátását biztosítja víztisztítómûvek építésével, és ezek közül az elsõ ötöt a jövõ hónapban adják át, továbbá tárgyalnak magyar vállalati beszállításokról az indonéz elektronikus útdíjrendszer kialakításához.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy tárgyalt az ENSZ leszerelési ügyekért felelõs fõtitkár-helyettessel, Izumi Nakamicu-val. Idén Magyarország látja el az elnöki pozíciót a világszervezet leszerelési bizottságában, ami azért kiemelten fontos, mert az amerikai- orosz leszerelési tárgyalások kudarcot vallottak, így az ENSZ szerepe jelentõsen megnõtt a leszerelési kérdések napirenden tartásában.

Magyarországnak az az érdeke, hogy "Kelet és Nyugat nagyhatalmai között ebben a kérdésben folyamatos legyen a párbeszéd", mert ha ez nincs így, az a globális biztonságra és Közép-Európa biztonságára is negatív hatással van - tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó szerint Magyarországnak kiemelt fontosságú a könnyû és kézifegyverek korlátozására vonatkozó ENSZ-mechanizmusok megerõsítése, mert ez akadályozhatja meg a Nyugat-Balkánon nagy mennyiségben fellelhetõ könnyû és kézifegyverek csempészetét.

A külügyminiszter közölte: Jan Beagle, az ENSZ menedzsmentért felelõs fõtitkár-helyettesének megerõsítette Magyarország szándékát, hogy Budapest részt vegyen a világszervezet szolgáltatási funkcióinak diverzifikálásában. Megjegyezte: tárgyalt a Suez Water Technologies and Solutions cég vezetõivel is, a vállalat Oroszlányban már 150 millió dollárt beruházott és 1200 munkatársa van, és tovább növelné magyarországi jelenlétét.
https://hvg.hu/ga...abb_varosa

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.87 másodperc
3,400,410 egyedi látogató