Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lefokoztak, letöltendõ börtönre ítéltek két dandártábornokot

BelföldÓ, ez csak a szarhegy csúcsa. Tizenhárom vádlottat – közülük tizenegyet felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt, négyet felmentett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a tábornokperként elhíresült ügy megismételt elsõfokú eljárásában csütörtökön.

Az ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bûnszövetségben, üzletszerûen elkövetett vesztegetés és más bûncselekmények miatt. A Nagy László hadbíró ezredes vezette katonai tanács L. István Attila dandártábornokot, elsõrendû vádlottat három év, O. János dandártábornokot, a tizenhatodrendû vádlottat pedig két év börtönre ítélte, és elrendelt 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzást.

A tábornokper további tizenegy vádlottját két-két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. Négy vádlottat – köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát – minden vád alól felmentették.

A vádirat szerint a vádlottak – honvédségi intézmények vezetõi és alkalmazottai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektõl. A vád szerint három dandártábornok – L. István Attila elsõ-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendû vádlott – megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különbözõ szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

Az ügyészség szerint a harmadrendû vádlott, N. Dénes közremûködésével bevonták Fapál László másodrendû vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és a vád szerint több millió forint kenõpénzt kapott. Elsõ fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat. Az ítélet ellen az ügyész bûnösség és büntetés megállapítása iránt fellebbezett.

A Fõvárosi Ítélõtábla 2014 februárjában az elsõfokú felmentõ ítéletet hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el, amelynek lefolytatására a Debreceni Törvényszéket jelölte ki. Nagy László bíró indoklásában hosszasan ecsetelte O. János tizenhatodrendû vádlott beismerõ vallomását, amelyet az egész ügy „alfájának és ómegájának” nevezett. A védelem ugyanis a vallomás teljes kizárását kezdeményezte az eljárásból, miután a nyomozati szakaszban „jogellenes figyelmeztetés” történt: az ügyészség a tábornoknak büntetlenséget ígért, amit a törvény nem tesz lehetõvé.
Debrecen, 2019. január 31. Nagy László hadbíró ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Katonai Tanácsának elnöke beszél a bûnszövetségben, üzletszerûen elkövetett vesztegetés bûntette miatt indult úgynevezett tábornokper ítélethirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2019. január 31-én. Tizenhárom vádlottat - közülük tizenegyet felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt, négyet felmentett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a tábornokperként elhíresült ügyben a megismételt elsõfokú eljárásában. MTI/Czeglédi Zsolt
Nagy László hadbíró ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság Katonai Tanácsának elnöke beszél a bûnszövetségben, üzletszerûen elkövetett vesztegetés bûntette miatt indult úgynevezett tábornokper ítélethirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2019. január 31-én. Tizenhárom vádlottat – közülük tizenegyet felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt, négyet felmentett a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa a tábornokperként elhíresült ügyben a megismételt elsõfokú eljárásában (Fotó:Czeglédi Zsolt/MTI)

A vád jelentõs részben a 80 oldalas vallomásra épült. Miután az ügyészség korrigálta „a törvénysértõ figyelmeztetést”, és a vádlott továbbra is fenntartotta a teljes vallomását, az ügyészség arra az álláspontra helyezkedett, hogy a teljes vallomást figyelembe kell venni – mondta a bíró. A megismételt eljárásban – a másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla iránymutatása szerint – a 80 oldalas vallomásból mintegy 65 oldalt használtak fel – közölte a katonai tanács elnöke, nyomatékosan hozzátéve, hogy több vádlott is tett beismerõ vallomást, ami megerõsítette O. János vallomását.

Fontos kérdés volt a debreceni eljárásban annak tisztázása, hogy miként alakult a tizenhatodrendû vádlott elmeállapota: a szakértõk szerint a cselekmények elkövetésekor enyhe, a vallomástételek idején közepes fokú korlátozást állapítottak meg.Nagy László indoklásában kitért arra az esetre, amikor – a tizenhatodrendû vádlott szavai szerint – a harmadrendû vádlott viszkis dobozban adta át a visszaosztott pénzt az államtitkárnak. A bíróság a bizonyítékokat nem tartotta elegendõnek ahhoz, hogy a másod- és harmadrendû vádlott bûnösségét meg tudja állapítani, azt a tizenhatodrendû vádlott vallomásán kívül semmi nem támasztotta alá, „ami kevés a bûnösség megállapításához”, ezért az õ esetükben teljes felmentõ ítélet született – magyarázta a katonai tanács elnöke.

A bíróság a büntetés kiszabásánál nyomatékos enyhítõ körülményként vette figyelembe az idõmúlást, és csak két esetben – az elsõ- és a tizenhatodrendû vádlottat illetõen látta helyénvalónak letöltendõ szabadságvesztés kiszabását. Elmondta azt is, hogy a magas beosztású katonák cselekedete miatt csorbát szenvedett a honvédség iránti bizalom, ezért minden rendfokozattal rendelkezõ vádlott esetében a bíróság elrendelte a lefokozást. Miután az évek folyamán az események irányítói több tízmillió forinthoz jutottak, a bíróság 100 ezer forinttól 50 millió forintig terjedõ vagyonelkobzással is sújtott vádlottakat – összegezte a katonai tanács elnöke.

Az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási idõt kért. A két letöltendõ szabadságvesztésre ítélt vádlott közül L. István Attila és védõje elsõsorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, O. János három nap gondolkodási idõt kért. Öt vádlott tudomásul vette az ítéletet, nyolcan felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, hárman három nap gondolkodási idõt kértek, míg a negyedrendû vádlott, H. András dandártábornok a számára kiszabott 9 millió forint vagyonelkobzás csökkentéséért fellebbezett.

Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2019-02-02 07:03
Csak kettõt ? Most akkor a többi megússza ?
Amikor a "honvéd" nem honvéd !

Soroljátok fel, hogy egy "katonának"(nem ezeknek !!!), milyen tulajdonságokkal kell(ene) rendelkeznie !

Ezek az egyenruhás szarháziak egyikkel sem rendelkeznek ! Ja, és mennyien nem buktak még le ? Vagy lebuktak, csak érinthetetlenek, stb.,stb.,stb.
75 #2 talpi
- 2019-02-02 08:21
Sommás a dolog, viszont hol vannak, akik ezt elnézték? Hiszen tudniuk kellett errõl a mocsokról. Nem csak a hadsereg/?/ a belügy is hasonló nyomorban leledzik. Igaz, ott a keresztapa nem engedi kiborulni a bilit.
1323 #3 Laplage2
- 2019-02-02 08:33
Becsület és hûség!
Ezen kettõ szó kellene minden magyar ember számára, hitvallásává váljon!
238 #4 bivaly
- 2019-02-03 07:15
Laplage2 !

Ezek szitok szavak ! Egymás után használva már büntetendõ cselekmény !

( Mint ha már használták volna egyesek, és tudták is, hogy mit jelent !? Utólag is folyamatosan pocskondiázva vannak.)
1323 #5 Laplage2
- 2019-02-03 08:01
Becsületes ember vagyok, nem lopok, nem hazudok, nem vagyok tisztességtelen!
Hûséges vagyok a feleségemhez, az elveimhez és az országomhoz!
Ezek az én értékeim, ha ezen értékek a bûn értékei,Amelyek egykoron nemes jellem értékei voltak! Akkor bûnös vagyok hogy nem tudom megvédeni!
s_ratata
75 #6 talpi
- 2019-02-03 09:44
Bivaly
Akkor velejéig romlott vagyok, s vállalom is,
laplage2
Sajnálatos dolog, ami veled megesik, sajnos ezt csak félig tudom elmondani, családjogi szempontból, a többi,sajna nálam is felütötte a fejét.
Igaz, a Kislányom kárpótol mindenért. Van kiért felvenni a kesztyût, elég nyomós ok, úgy gondolom. Mint Marci, nálam Õ a jövõ. :)
1323 #7 Laplage2
- 2019-02-03 11:18
Örülök hogy nem egyedül állom a sarat, bár a kevés sokszor több s_ratata
2 #8 gerry
- 2019-02-03 16:17
Laplage 2 (II. Laplage :)) - nem vagyok benne biztos, hogy jól értelmezted-e Bivaly mondatát vagy sem... - persze nem az én dolgom, de csak azért kérdezem, nehogy téged értselek félre.

/Tudod az a vesszõ vagy hiány: ... nem, ellenzem vs. nem ellenzem/
1323 #9 Laplage2
- 2019-02-03 16:56
Teljesen jogos Gerry!
Nem tudtok félre érteni :)
Bár sajnos nem vagyok egy nagy számítógép guru, csak használom :)
267 #10 Perle
- 2019-02-03 18:32

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 4.27 másodperc
3,410,753 egyedi látogató