Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A magyar kormány tizedmagával kiakadt az orosz-német gázüzlet miatt

KülföldA németek és a frankok ezzel már kihúzzák valahogy, de mi lesz így a NATO-val? Ukrajnai zsidó szépen egymás farkába harap, a "magyar" zsidó meg ott rohadjon meg, ahol el lesz kaparva...demokratikusan! Csúcsszintû vitát akarnak az Északi Áramlat gázvezeték kapacitásának bõvítésérõl. Ukrajna stabilitása miatt aggódnak. Meg azért, mert így végképp lekerülhet a napirendrõl a tervezett Török Áramlat ügye, amely amúgy – az orosz vadászgép lelövésétõl függetlenül is – ezer sebbõl vérzik.

Az Európai Bizottságnak címzett közös levélben – a Reuters hírügynökség ismertetése szerint – Magyarország, Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és a három balti köztársaság kormány úgy fogalmazott, hogy nem szolgálja az Európai Unió érdekeit, és Ukrajna további destabilizálódásához vezethet az Északi Áramlat-2 gázvezeték megépítése. A tíz aláíró ország szerint a projektet a legszigorúbb felügyeleti ellenõrzés alá kell vonni, és az Európai Tanács decemberi ülésén külön vitát kell lefolytatni róla.

Az Északi Áramlat-2 projekt részvényesi megállapodását szeptember elején írták alá a hat érintett cég vezetõi. A Gazprom orosz gázipari vállalat, a holland-brit Shell, a német E.ON és a BASF/Wintershall, az osztrák OMV és a francia Engie (korábbi nevén a GDF Suez) azt tervezi, hogy két új, a már meglévõ vezetékpárral azonos, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású vezetékkel bõvíti a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja Viborg és egészen a németországi Greifswaldig tart.

Az Európai Bizottsághoz forduló tíz ország levelében hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat kapacitásának megduplázásának súlyos következményei lehetnek Ukrajna és az uniós országok számára is. "Az Ukrajnán keresztül húzódó szállítási útvonal megõrzése az egész Európai Uniónak stratégiai érdeke, nemcsak energiabiztonsági szempontból, hanem a kelet-európai régió stabilitásának megerõsítése révén" - írták az aláírók.

Oroszország elégíti ki az Európai Unió energiaszükségletének egyharmadát, és az Európai Bizottság csökkenteni akarja ezt a függõséget. A bizottság már jelezte, hogy szoros figyelemmel követi majd az Északi Áramlat-2 projektet, és ellenõrzi, hogy tiszteletben tartják-e a közösségi szabályozást, különösen a harmadik energiacsomagot, de a környezetvédelmi és a pályáztatási elõírásokat is.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország gyakorlatilag kiiktatná Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
4,458,092 egyedi látogató