Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ezrével teszik ki a Twitterre eltûnt ujgurok fotóit

BelföldÓ, mi lesz, ha egy ujgur hadosztály kínai fegyverzetben megjelenik judapesten asszonyostól, gyerekestõl, azért meglepõdnétek, nem? A cahal biztosan zokóhn venné. Új kampány indult kedden a közösségi médiában #MeTooUyghur néven: többen követelik, hogy a kínai kormány tegyen közzé videofelvételt az átnevelõtáborokban eltûnt hozzátartozóikról.

„Kína, mutass róluk videót, ha életben vannak!”

– írta a Twitteren Halmurat Harri Finnországban élõ ujgur aktivista. Felvételt követelt azokról, akiket átnevelõtáborba küldtek, de a rokonaik egy ideje nem hallottak róluk. A felhívása nyomán a Twittert elárasztották az eltûnt hozzátartozókat keresõk fényképei. (A Twitter Kínában nem elérhetõ.)
Csak egy példa a rengeteg fotókkal közzétett, szabadulást követelõ posztok közül.Forrás: Twitter

A kezdeményezés elõzménye, hogy a kínai nemzetközi rádióadó vasárnap este a Twitteren közzétett egy 26 másodperces felvételt Abdurehim Hejit ujgur énekesrõl és költõrõl, a férfi halálhírét cáfolandó. A videó hitelességét és a készítésének az idejét még nem sikerült ellenõrizni. Hejitet egy dala miatt 8 év börtönbüntetésre ítélték.

Emberi jogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi években szigorú rendõri megfigyelés alá vonták a Kína északnyugati részén található, lázongó ujgur régiót, és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élõ kisebbségek nagyjából 1 millió tagját tartják fogva átnevelõtáborokban. Ezeket a vádakat a pekingi kormány visszautasítja, és azt állítja, az iszlám radikalizmus elleni „képzõközpontokról” van szó. A hatóságok szerint a szélsõségesség elleni küzdelem jegyében van szükség a szigorú biztonsági intézkedésekre, amik nem irányulnak célzottan egyetlen etnikai csoport ellen sem.

Az átnevelõtáborokat megjártak közül többen embertelen körülményekrõl és kínzásról számoltak be. Néhányaknak meg kellett tagadniuk a vallásukat, és hûséget kellett esküdniük a Kínai Kommunista Pártnak. A türk nyelvet beszélõ ujgurok többsége muszlim.

Sok külföldön élõ ujgur vagy kazah retteg kapcsolatba lépni hszincsiangi hozzátartozóival, mert egy külföldi telefonhívás azonnali internálást vonhat maga után.

Hasonló történt a Kazahsztánban élõ Bekmurat Nusupkan családjában is. Nusupkant felkereste apósa 2018 februárjában. A férfi felhívta a Kínában maradt fiát, hogy érdeklõdjön a hogyléte felõl. Nem sokkal késõbb a fiút letartóztatták a Kazahsztánból kapott hívások miatt, és átnevelõtáborba küldték – közölte a BBC. A szintén Kazahsztánban élõ Nurbulat Tursunjan elmondta: idõs szülei nem tudják elhagyni Kínát, mert a hatóságok elvették az útleveleiket.

A kínai kazah kisebbséghez tartozó Orynbek Koksybek saját elmondása szerint több hónapot töltött különféle táborokban. Az egyik helyen megbilincselve, megkötözve tartották, belökték egy gödörbe, és vizet öntöttek rá. A férfit árulással vádolták, és a kettõs állampolgárságát kifogásolták. Késõbb egy másik központba szállították át, ahol kínaiul kellett tanulnia. Koksybek szerint azért tartóztatják le a kazahokat, mert muszlim vallásúak. A férfi úgy véli, Kína célja, hogy kínaiakat csináljon a kazahokból, és eltörölje a kisebbséget.

A Kazahsztánban élõ kínai kazahok a helyi kormánytól kértek segítséget az átnevelõtáborokban eltûnt rokonaik ügyében. A kazah kormány szerint a Kínában élõ kínai állampolgárokra vonatkozó korlátozások kínai belügynek számítanak.

Kínában több mint 1 millió kazah él. A Szovjetunió összeomlása után ezrek költöztek Kazahsztánba, akik most úgy érzik, elvágták õket Kínában élõ rokonaiktól. (MTI)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-02-12 18:09
Az orosz külügyminiszter a palesztin egység helyreállítását sürgette

A palesztin egység mielõbbi helyreállítását sürgette a közel-keleti rendezés elõmozdítása érdekében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Moszkvában fogadta a palesztinközi párbeszéd részvevõit.

Az orosz diplomácia vezetõje a Fatah, a Hamász, valamint más rivalizáló palesztin pártok és mozgalmak képviselõi elõtt azt hangoztatta, hogy a közöttük való megosztottság ürügyet teremt ahhoz, hogy megkíséreljék aláásni a rendezés általánosan elfogadott, ENSZ-határozatokban és az arab békekezdeményezésben rögzített alapelveit. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy miközben az évszázad megállapodását ígéri az izraeliek és a palesztinok között, mindent megtesz a korábban elért megállapodások lerombolása érdekében, és egyoldalú politikája nem követi egy életképes, palesztin állam létrehozásának célját az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fõvárossal.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva kész bármilyen megállapodást támogatni, amelyet a palesztinok a nemzeti megbékélésük érdekében megkötnek, és utalt rá, hogy az orosz fõvárosban hétfõn elkezdõdött, háromnaposra tervezett tárgyalásról már elkészült a felek jóváhagyására váró közös nyilatkozat. A miniszter szerint a 2017 októberében Kairóban elért keretmegállapodás, amelynek létrejöttében közvetítõként Moszkva is szerepet játszott, magában foglalja az életképes nemzeti egyetértés kompromisszumos képletét.

Nem akarunk semmit sem önökre erõltetni, de barátként azt akarjuk mondani, hogy prioritásként ítéljük meg, hogy önök állítsák helyre azt a képességüket, hogy egységes alanyként lépjenek föl az izraeli kollégáinkkal folytatandó jövõbeni tárgyalásokon. Megértésünk szerint ezt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet platformján kell megtenni

– mondta Lavrov és kifejezte Moszkva készségét arra, hogy a jövõben is a palesztinközi egyeztetések helyszíne legyen.

https://24.hu/kul...-surgette/
267 #2 Perle
- 2019-02-12 18:16
Szíriában ezrével harcolnak az ujgurok,
https://www.reute...SKBN1840UP
legalábbis addig, amig Kína nem küldött utánunk õket levadászó spec alakulatot.
Nem csodálom, ha nyomúk vész.
http://jcpa.org/c...ur-rebels/
75 #3 talpi
- 2019-02-12 19:46
No ugye, hogy ugye?
Nem kellett volna Vitya-Vi Szarjonovicsnak keménykedni. :)
Ugyanis, a felcsuti kisvasutat, nem a kinaiak fogják épiteni, ésmeglehet, nem " bicske lészen" a végállomás :)
684 #4 atacama
- 2019-02-13 11:38
hanem a bicska! vagy szurony!:)
80 #5 monguzking
- 2019-02-13 11:40
azért furcsálom hogy miért gondolják emberek hogyha usa-izraelt háttér hatalom felcseréli kinára akkor jobb lesz emberiségnek?--tul nagy a csond-kina akkármit megtehet?
75 #6 talpi
- 2019-02-13 18:27
monguz!
Az emberiségnek már régen rossz. Oly mindegy, hogy, mit-mire akarsz cserélni, a kisebbik rossz, kevésbé fáj.
Szívesebben cserélnék, kacsát-kukoricára, vagy Ramszeszt, Lavrovra- :)
80 #7 monguzking
- 2019-02-14 11:09
szerintem Talpi most tévedsz--nem szabad elfogadni a kisebbik rosszt sem....vagy olyan világ lesz amelyben a szeretett,bizalom,tisztesség,igazság dominál vagy inkább pusztuljon minden s mindenki---dagonyában nem dagonyázom

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.68 másodperc
3,450,405 egyedi látogató